Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Bezglutenowy krupnik
Bezglutenowy krupnik
Bezglutenowy krupnik
Bezglutenowy krupnik
Bezglutenowy krupnik
Bezglutenowy krupnik
Bezglutenowy krupnik

Bezglutenowy krupnik

(0)
1 godz 28 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Marchewka
160  g
Pietruszka
0.5 
Seler
1 
Por
2 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
3 
Skrzydełka z indyka
4 
Ziemniaki
1  szklanka
Kasza jaglana
4  łyżek
Oliwa
3  łyżek
Śmietanka 12%
1  pęczek
Świeży koperek
trochę
Liść laurowy
trochę
Ziele angielskie
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.21 g
Węglowodany
59.59 g
Tłuszcze
20.55 g
Wartość energetyczna
473.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zmiana nawyków żywieniowych lub dieta nie muszą wcale oznaczać konieczności rezygnowania i odmawiania sobie potraw, których smak wynieśliśmy z dzieciństwa. Dlatego też dziś na blogu tradycyjny krupnik w wersji bezglutenowej! Tym razem zdecydowałam się postawić na kaszę jaglaną, krupnik możecie jednakże przygotować także z komosą ryżową czy kaszą owsianą. Zamiana kaszy jęczmiennej na nasiona innych zbóż nie wpłynie znacząco na smak i charakter krupniku, pozwoli jednak zajadać się pełną miską zupy również osobom z nietolerancją glutenu.

Przygotowanie

88 min
  • Krok 1

    10 min
    Marchewki, pietruszki, selera i pora umyć, obrać, pokroić na mniejsze części i włożyć do dużego garnka.
  • Krok 2

    20 min
    Warzywa zalać 1,5 l wody, gotować na średnim ogniu pod przykryciem.
  • Krok 3

    10 min
    Cebulę i czosnek obrać oraz posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i ziemniaki zeszklić z kilkoma łyżkami oliwy na patelni. Tak przygotowane dodać do gotujących się już warzyw.
  • Krok 4

    5 min
    Do garnka dodać umyte skrzydełka z indyka , liść laurowy i ziele angielskie.
  • Krok 5

    15 min
    Gotować aż wszystkie warzywa będą półmiękkie, wówczas wyłowić skrzydełka, selera, pora marchewki i pietruszki. Mięso obrać, marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze kawałki – dodać do zupy.
  • Krok 6

    5 min
    Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy, dolać do garnka.
  • Krok 7

    15 min
    Do niemalże gotowego krupniku wsypać szklankę kaszy jaglanej i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez ok.15 minut. Kaszę można także ugotować wcześniej w osobnym garnku.
  • Krok 8

    5 min
    Całość doprawić solą i pieprzem.
  • Krok 9

    3 min
    Krupnik podawać z dodatkiem posiekanego koperku.
Bezglutenowy krupnik

Krok 1 z 9

Marchewki, pietruszki, selera i pora umyć, obrać, pokroić na mniejsze części i włożyć do dużego garnka.

Bezglutenowy krupnik

Krok 2 z 9

Warzywa zalać 1,5 l wody, gotować na średnim ogniu pod przykryciem.

Bezglutenowy krupnik

Krok 3 z 9

Cebulę i czosnek obrać oraz posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i ziemniaki zeszklić z kilkoma łyżkami oliwy na patelni. Tak przygotowane dodać do gotujących się już warzyw.

Bezglutenowy krupnik

Krok 4 z 9

Do garnka dodać umyte skrzydełka z indyka , liść laurowy i ziele angielskie.

Bezglutenowy krupnik

Krok 5 z 9

Gotować aż wszystkie warzywa będą półmiękkie, wówczas wyłowić skrzydełka, selera, pora marchewki i pietruszki. Mięso obrać, marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze kawałki – dodać do zupy.

Bezglutenowy krupnik

Krok 6 z 9

Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy, dolać do garnka.

Bezglutenowy krupnik

Krok 7 z 9

Do niemalże gotowego krupniku wsypać szklankę kaszy jaglanej i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez ok.15 minut. Kaszę można także ugotować wcześniej w osobnym garnku.

Bezglutenowy krupnik

Krok 8 z 9

Całość doprawić solą i pieprzem.

Bezglutenowy krupnik

Krok 9 z 9

Krupnik podawać z dodatkiem posiekanego koperku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szybki krupnik dla zabieganych

    Szybki krupnik dla zabieganych

    45 min Łatwy
  • Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

    Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

    13 godz 55 min Łatwy
  • Strogonow drobiowy z papryką

    Strogonow drobiowy z papryką

    1 godz 39 min Średni
  • Zupa koperkowa z ryżem

    Zupa koperkowa z ryżem

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu