Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Bezglutenowy krupnik
Bezglutenowy krupnik
Bezglutenowy krupnik
Bezglutenowy krupnik
Bezglutenowy krupnik
Bezglutenowy krupnik
Bezglutenowy krupnik
Dodaj do CookBook

Bezglutenowy krupnik

(0)
1 godz 28 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest oktawia6
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Marchewka
160  g
Pietruszka
0.5 
Seler
1 
Por
2 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
3 
Skrzydełka z indyka
4 
Ziemniaki
1  szklanka
Kasza jaglana
4  łyżek
Oliwa
3  łyżek
Śmietanka 12%
1  pęczek
Świeży koperek
trochę
Liść laurowy
trochę
Ziele angielskie
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
59.6 g
Wartość energetyczna
473 kcal
Tłuszcze
20.6 g
Białko
15.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zmiana nawyków żywieniowych lub dieta nie muszą wcale oznaczać konieczności rezygnowania i odmawiania sobie potraw, których smak wynieśliśmy z dzieciństwa. Dlatego też dziś na blogu tradycyjny krupnik w wersji bezglutenowej! Tym razem zdecydowałam się postawić na kaszę jaglaną, krupnik możecie jednakże przygotować także z komosą ryżową czy kaszą owsianą. Zamiana kaszy jęczmiennej na nasiona innych zbóż nie wpłynie znacząco na smak i charakter krupniku, pozwoli jednak zajadać się pełną miską zupy również osobom z nietolerancją glutenu.

Przygotowanie

88 min
  • Krok 1

    10 min
    Marchewki, pietruszki, selera i pora umyć, obrać, pokroić na mniejsze części i włożyć do dużego garnka.
  • Krok 2

    20 min
    Warzywa zalać 1,5 l wody, gotować na średnim ogniu pod przykryciem.
  • Krok 3

    10 min
    Cebulę i czosnek obrać oraz posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i ziemniaki zeszklić z kilkoma łyżkami oliwy na patelni. Tak przygotowane dodać do gotujących się już warzyw.
  • Krok 4

    5 min
    Do garnka dodać umyte skrzydełka z indyka , liść laurowy i ziele angielskie.
  • Krok 5

    15 min
    Gotować aż wszystkie warzywa będą półmiękkie, wówczas wyłowić skrzydełka, selera, pora marchewki i pietruszki. Mięso obrać, marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze kawałki – dodać do zupy.
  • Krok 6

    5 min
    Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy, dolać do garnka.
  • Krok 7

    15 min
    Do niemalże gotowego krupniku wsypać szklankę kaszy jaglanej i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez ok.15 minut. Kaszę można także ugotować wcześniej w osobnym garnku.
  • Krok 8

    5 min
    Całość doprawić solą i pieprzem.
  • Krok 9

    3 min
    Krupnik podawać z dodatkiem posiekanego koperku.
Bezglutenowy krupnik

Krok 1 z 9

Marchewki, pietruszki, selera i pora umyć, obrać, pokroić na mniejsze części i włożyć do dużego garnka.

Bezglutenowy krupnik

Krok 2 z 9

Warzywa zalać 1,5 l wody, gotować na średnim ogniu pod przykryciem.

Bezglutenowy krupnik

Krok 3 z 9

Cebulę i czosnek obrać oraz posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i ziemniaki zeszklić z kilkoma łyżkami oliwy na patelni. Tak przygotowane dodać do gotujących się już warzyw.

Bezglutenowy krupnik

Krok 4 z 9

Do garnka dodać umyte skrzydełka z indyka , liść laurowy i ziele angielskie.

Bezglutenowy krupnik

Krok 5 z 9

Gotować aż wszystkie warzywa będą półmiękkie, wówczas wyłowić skrzydełka, selera, pora marchewki i pietruszki. Mięso obrać, marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze kawałki – dodać do zupy.

Bezglutenowy krupnik

Krok 6 z 9

Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy, dolać do garnka.

Bezglutenowy krupnik

Krok 7 z 9

Do niemalże gotowego krupniku wsypać szklankę kaszy jaglanej i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez ok.15 minut. Kaszę można także ugotować wcześniej w osobnym garnku.

Bezglutenowy krupnik

Krok 8 z 9

Całość doprawić solą i pieprzem.

Bezglutenowy krupnik

Krok 9 z 9

Krupnik podawać z dodatkiem posiekanego koperku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chleb bezglutenowy

    Chleb bezglutenowy

    1 godz 35 min Łatwy
  • Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

    Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

    3 godz 13 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu