Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami

(3)
1 godz 22 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Mięso wołowe
2 
Cebula Biała
2 
Czerwona cebula
3  ząbków
Czosnek
500  g
Pieczarki
1 
Papryka żółta
1 
Czerwona Papryka
1  l
Bulion warzywny
1 
Puszka pomidorów
1 
Papryczka chili
1  gałązka
Świeży lub ususzony rozmaryn
2  łyżek
Masło
4  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Kmin rzymski
1  szczypta
Pieprz i sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
25.97 g
Węglowodany
19.98 g
Tłuszcze
33.33 g
Wartość energetyczna
470.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W sam raz na mrozy i chłody. Rozgrzewająca, sycąca na długie godziny. Idealna na obiad i na kolację, a najlepiej smakuje na drugi dzień. Bohaterka dzisiejszego wpisu to zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami!

Kruche mięso i podsmażone na masełku, do tego pieczarki z dodatkiem rozmarynu… Uzupełnione aromatyczną papryką i pomidorami. Całość doprawiona szczyptą chilli, kminem rzymskim i sporą ilością pieprzu. Nie wahajcie się ani chwili, tylko biegnijcie do sklepu po zakupy i zaproście znajomych na wspólne gotowanie! Przydadzą się dodatkowe pary rąk do pomocy.

Z podanych składników wyjdą ok. 4 porcje zupy.

Przygotowanie

82 min
  • Krok 1

    5 min
    Mięso dokładnie umyć, osuszyć. Pokroić na średniej wielkości kawałki.
  • Krok 2

    5 min
    Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w półksiężyce, czosnek drobno posiekać. Papryczkę chilli drobno posiekać (usuwając wcześniej pesteczki).
  • Krok 3

    3 min
    Papryki umyć, wydrążyć i pokroić w paseczki lub większą kostkę.
  • Krok 4

    5 min
    Na dnie dużego rondla rozgrzać kilka łyżek oliwy, zeszklić na niej cebulę i czosnek. Następnie dodać paprykę, papryczkę chilli i kawałki wołowiny.
  • Krok 5

    50 min
    Wszystko razem chwilę podsmażyć, a następnie zalać bulionem warzywnym. Dusić na wolnym ogniu przez ok. 50 min – aż wołowina będzie miękka. W międzyczasie pieczarki dokładnie wyszorować i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić gałązkę rozmarynu i pieczarki. Całość delikatnie posolić i zrumienić na maśle.
  • Krok 6

    3 min
    Pod koniec gotowania – kiedy mięso będzie już miękkie – dodać pomidory oraz pieczarki.
  • Krok 7

    10 min
    Całość doprawić słodką papryką, kminem rzymskim, pieprzem i solą. Pogotować jeszcze przez 5-10 min.
  • Krok 8

    1 min
    Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami dobrze smakowała będzie podana z chlebem, ryżem lub małymi kluseczkami.
Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami

Krok 1 z 8

Mięso dokładnie umyć, osuszyć. Pokroić na średniej wielkości kawałki.

Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami

Krok 2 z 8

Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w półksiężyce, czosnek drobno posiekać. Papryczkę chilli drobno posiekać (usuwając wcześniej pesteczki).

Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami

Krok 3 z 8

Papryki umyć, wydrążyć i pokroić w paseczki lub większą kostkę.

Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami

Krok 4 z 8

Na dnie dużego rondla rozgrzać kilka łyżek oliwy, zeszklić na niej cebulę i czosnek. Następnie dodać paprykę, papryczkę chilli i kawałki wołowiny.

Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami

Krok 5 z 8

Wszystko razem chwilę podsmażyć, a następnie zalać bulionem warzywnym. Dusić na wolnym ogniu przez ok. 50 min – aż wołowina będzie miękka. W międzyczasie pieczarki dokładnie wyszorować i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić gałązkę rozmarynu i pieczarki. Całość delikatnie posolić i zrumienić na maśle.

Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami

Krok 6 z 8

Pod koniec gotowania – kiedy mięso będzie już miękkie – dodać pomidory oraz pieczarki.

Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami

Krok 7 z 8

Całość doprawić słodką papryką, kminem rzymskim, pieprzem i solą. Pogotować jeszcze przez 5-10 min.

Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami

Krok 8 z 8

Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami dobrze smakowała będzie podana z chlebem, ryżem lub małymi kluseczkami.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa meksykańska z fasolką

    38 min Łatwy
  • Gulasz węgierski z pieczarkami

    1 godz 26 min Średni
  • Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

    1 godz 7 min Średni
  • Wegetariańska zupa meksykańska

    1 godz 38 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu