Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

0
2 godz 27 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4  łyżek
Bulion Wołowy WINIARY
1.3  l
Woda
1 
Pietruszka
1 
Duża marchewka
1  kawałek
Seler (część korzeniowa)
1  kawałek
por (część zielona)
900  g
Flaki wołowe (krojone, gotowane)
1  szczypta
Imbir
1  łyżeczka
Majeranek
0.5  łyżeczka
Papryka ostra
1.5  łyżeczek
Papryka Słodka
trochę
Pieprz
2  łyżek
Mąka (opcjonalnie do zagęszczenia zupy)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
28.47 g
Węglowodany
14.94 g
Tłuszcze
3.01 g
Wartość energetyczna
248.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

147 min
Krok 1
60 min
Flaki płuczemy dwukrotnie pod bieżącą wodą i odstawiamy do namoczenia na około 1 godzinę.
Krok 2
40 min
Po tym czasie ponownie je płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i dodajemy do flaków razem z umytym kawałkiem pora. Całość gotujemy pod przykryciem 40 minut.
Krok 3
25 min
Wyjmujemy ugotowane warzywa i gotujemy flaki w bulionie ponownie około 25-30 minut.
Krok 4
1 min
Zupę doprawiamy do smaku imbirem, słodką i ostrą papryką oraz majerankiem.
Krok 5
1 min
Paprykę ostrą najlepiej dodawać w mniejszych porcjach i sprawdzać, czy zupa nie będzie zbyt pikantna.
Krok 6
2 min
Można też dodać nieco pieprzu i zagęścić zupę 2 łyżkami mąki rozrobionymi z zimną wodą. Tak przygotowaną mąkę dolewamy do zupy ciągle mieszając.
Krok 7
15 min
Flaki po dodaniu przypraw gotujemy jeszcze około 15 minut.
Krok 8
2 min
Wystudzoną marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki lub kostkę i dorzucamy do ugotowanych flaków wołowych.
Krok 9
1 min
Flaki wołowe można podawać z natką świeżej pietruszki.
Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Krok 1 z 9

Flaki płuczemy dwukrotnie pod bieżącą wodą i odstawiamy do namoczenia na około 1 godzinę.

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Krok 2 z 9

Po tym czasie ponownie je płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i dodajemy do flaków razem z umytym kawałkiem pora. Całość gotujemy pod przykryciem 40 minut.

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Krok 3 z 9

Wyjmujemy ugotowane warzywa i gotujemy flaki w bulionie ponownie około 25-30 minut.

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Krok 4 z 9

Zupę doprawiamy do smaku imbirem, słodką i ostrą papryką oraz majerankiem.

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Krok 5 z 9

Paprykę ostrą najlepiej dodawać w mniejszych porcjach i sprawdzać, czy zupa nie będzie zbyt pikantna.

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Krok 6 z 9

Można też dodać nieco pieprzu i zagęścić zupę 2 łyżkami mąki rozrobionymi z zimną wodą. Tak przygotowaną mąkę dolewamy do zupy ciągle mieszając.

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Krok 7 z 9

Flaki po dodaniu przypraw gotujemy jeszcze około 15 minut.

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Krok 8 z 9

Wystudzoną marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki lub kostkę i dorzucamy do ugotowanych flaków wołowych.

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Krok 9 z 9

Flaki wołowe można podawać z natką świeżej pietruszki.

Flaki lub flaczki to dosyć kontrowersyjna zupa, bo albo się ją uwielbia, albo nienawidzi, ale jedno jest pewne – to obowiązkowe danie na wielu imprezach.

Większa część mojej rodziny zajada się tą zupą, choć ja do tej pory nigdy nie gotowałam flaków, więc po przepis udałam się do mojej mamy, która ma spore doświadczenie w przyrządzaniu flaczków i to nie tylko takich z flaków wołowych, ale też z mięsa drobiowego lub w wersji bezmięsnej z boczniaków. Flaki, które gotowała moja mama były też pikantne i to tak konkretnie. Moja zupa też jest dosyć ostra i polecam dodać nieco mniej ostrej papryki i sprawdzić, czy taka ilość tej przyprawy będzie dla Was dobra.

Większość osób flaki wołowe zagęszcza mąką lub zasmażką. Według mnie nie jest to konieczne, ale akurat w moim rodzinnym domu ta zupa była zawsze gęsta i treściwa. Niektórzy dodają też do wołowych flaczków gałkę muszkatołową. Moja zupa bazuje natomiast na dwóch rodzajach papryki: ostrej i słodkiej oraz na majeranku.

Flaki wołowe świetnie smakują posypane natką świeżej pietruszki i podane z kromką świeżego pieczywa.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika