Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem
2 godz 27 min
Średni
4
łyżek
Bulion Wołowy WINIARY
1.3
l
Woda
1
Pietruszka
1
Duża marchewka
1
kawałek
Seler (część korzeniowa)
1
kawałek
por (część zielona)
900
g
Flaki wołowe (krojone, gotowane)
1
szczypta
Imbir
1
łyżeczka
Majeranek
0.5
łyżeczka
Papryka ostra
1.5
łyżeczek
Papryka Słodka
trochę
Pieprz
2
łyżek
Mąka (opcjonalnie do zagęszczenia zupy)
.
Wartości odżywcze
Białko
28.47 g
Węglowodany
14.94 g
Tłuszcze
3.01 g
Wartość energetyczna
248.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
147 min
Krok 1
60 min
Flaki płuczemy dwukrotnie pod bieżącą wodą i odstawiamy do namoczenia na około 1 godzinę.
Krok 2
40 min
Po tym czasie ponownie je płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i dodajemy do flaków razem z umytym kawałkiem pora. Całość gotujemy pod przykryciem 40 minut.
Krok 3
25 min
Wyjmujemy ugotowane warzywa i gotujemy flaki w bulionie ponownie około 25-30 minut.
Krok 4
1 min
Zupę doprawiamy do smaku imbirem, słodką i ostrą papryką oraz majerankiem.
Krok 5
1 min
Paprykę ostrą najlepiej dodawać w mniejszych porcjach i sprawdzać, czy zupa nie będzie zbyt pikantna.
Krok 6
2 min
Można też dodać nieco pieprzu i zagęścić zupę 2 łyżkami mąki rozrobionymi z zimną wodą. Tak przygotowaną mąkę dolewamy do zupy ciągle mieszając.
Krok 7
15 min
Flaki po dodaniu przypraw gotujemy jeszcze około 15 minut.
Krok 8
2 min
Wystudzoną marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki lub kostkę i dorzucamy do ugotowanych flaków wołowych.
Krok 9
1 min
Flaki wołowe można podawać z natką świeżej pietruszki.
Flaki lub flaczki to dosyć kontrowersyjna zupa, bo albo się ją uwielbia, albo nienawidzi, ale jedno jest pewne – to obowiązkowe danie na wielu imprezach.
Większa część mojej rodziny zajada się tą zupą, choć ja do tej pory nigdy nie gotowałam flaków, więc po przepis udałam się do mojej mamy, która ma spore doświadczenie w przyrządzaniu flaczków i to nie tylko takich z flaków wołowych, ale też z mięsa drobiowego lub w wersji bezmięsnej z boczniaków. Flaki, które gotowała moja mama były też pikantne i to tak konkretnie. Moja zupa też jest dosyć ostra i polecam dodać nieco mniej ostrej papryki i sprawdzić, czy taka ilość tej przyprawy będzie dla Was dobra.
Większość osób flaki wołowe zagęszcza mąką lub zasmażką. Według mnie nie jest to konieczne, ale akurat w moim rodzinnym domu ta zupa była zawsze gęsta i treściwa. Niektórzy dodają też do wołowych flaczków gałkę muszkatołową. Moja zupa bazuje natomiast na dwóch rodzajach papryki: ostrej i słodkiej oraz na majeranku.
Flaki wołowe świetnie smakują posypane natką świeżej pietruszki i podane z kromką świeżego pieczywa.
Większa część mojej rodziny zajada się tą zupą, choć ja do tej pory nigdy nie gotowałam flaków, więc po przepis udałam się do mojej mamy, która ma spore doświadczenie w przyrządzaniu flaczków i to nie tylko takich z flaków wołowych, ale też z mięsa drobiowego lub w wersji bezmięsnej z boczniaków. Flaki, które gotowała moja mama były też pikantne i to tak konkretnie. Moja zupa też jest dosyć ostra i polecam dodać nieco mniej ostrej papryki i sprawdzić, czy taka ilość tej przyprawy będzie dla Was dobra.
Większość osób flaki wołowe zagęszcza mąką lub zasmażką. Według mnie nie jest to konieczne, ale akurat w moim rodzinnym domu ta zupa była zawsze gęsta i treściwa. Niektórzy dodają też do wołowych flaczków gałkę muszkatołową. Moja zupa bazuje natomiast na dwóch rodzajach papryki: ostrej i słodkiej oraz na majeranku.
Flaki wołowe świetnie smakują posypane natką świeżej pietruszki i podane z kromką świeżego pieczywa.
Komentarze 0