
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł


Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Większa część mojej rodziny zajada się tą zupą, choć ja do tej pory nigdy nie gotowałam flaków, więc po przepis udałam się do mojej mamy, która ma spore doświadczenie w przyrządzaniu flaczków i to nie tylko takich z flaków wołowych, ale też z mięsa drobiowego lub w wersji bezmięsnej z boczniaków. Flaki, które gotowała moja mama były też pikantne i to tak konkretnie. Moja zupa też jest dosyć ostra i polecam dodać nieco mniej ostrej papryki i sprawdzić, czy taka ilość tej przyprawy będzie dla Was dobra.
Większość osób flaki wołowe zagęszcza mąką lub zasmażką. Według mnie nie jest to konieczne, ale akurat w moim rodzinnym domu ta zupa była zawsze gęsta i treściwa. Niektórzy dodają też do wołowych flaczków gałkę muszkatołową. Moja zupa bazuje natomiast na dwóch rodzajach papryki: ostrej i słodkiej oraz na majeranku.
Flaki wołowe świetnie smakują posypane natką świeżej pietruszki i podane z kromką świeżego pieczywa.
Przygotowanie
Krok 1
60 minKrok 2
40 minKrok 3
25 minKrok 4
1 minKrok 5
1 minKrok 6
2 minKrok 7
15 minKrok 8
2 minKrok 9
1 min
Krok 1 z 9
Flaki płuczemy dwukrotnie pod bieżącą wodą i odstawiamy do namoczenia na około 1 godzinę.

Krok 2 z 9
Po tym czasie ponownie je płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i dodajemy do flaków razem z umytym kawałkiem pora. Całość gotujemy pod przykryciem 40 minut.

Krok 3 z 9
Wyjmujemy ugotowane warzywa i gotujemy flaki w bulionie ponownie około 25-30 minut.

Krok 4 z 9
Zupę doprawiamy do smaku imbirem, słodką i ostrą papryką oraz majerankiem.

Krok 5 z 9
Paprykę ostrą najlepiej dodawać w mniejszych porcjach i sprawdzać, czy zupa nie będzie zbyt pikantna.

Krok 6 z 9
Można też dodać nieco pieprzu i zagęścić zupę 2 łyżkami mąki rozrobionymi z zimną wodą. Tak przygotowaną mąkę dolewamy do zupy ciągle mieszając.

Krok 7 z 9
Flaki po dodaniu przypraw gotujemy jeszcze około 15 minut.

Krok 8 z 9
Wystudzoną marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki lub kostkę i dorzucamy do ugotowanych flaków wołowych.

Krok 9 z 9
Flaki wołowe można podawać z natką świeżej pietruszki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0