Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Odrobina egzotyki! Czy gotowaliście już kiedyś zupę…afrykańską? Kremowa, z dodatkiem domowego masła orzechowego, na które przepis znajdziecie tutaj. Danie przygotujecie w niespełna godzinę. Warzywa wystarczy obrać, pokroić i wrzucić do garnka, a potem zupa afrykańska w zasadzie gotuje się sama! Choć bez mięsa czy śmietany, wyjątkowo syci. Zupa afrykańska najlepiej smakuje na drugi dzień.
Cebulę i paprykę wrzucić na rozgrzaną w dużym garnku oliwę. Dosypać cynamon, ostrą paprykę. Chwilę podsmażyć.
Krok 4
6 min
W międzyczasie umyć i obrać marchewki, ziemniaki i batata. Marchewki pokroić w plasterki, ziemniaki i batata w kostkę. Dorzucić do zeszklonych warzyw, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć.
Krok 5
20 min
Warzywa w garnku zalać wodą – tak aby całkowicie je przykryć. Gotować na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Krok 6
3 min
Pod koniec gotowania do zupy afrykańskiej dodać puszkę pomidorów, sok z limonki/cytryny, czerwoną soczewicę oraz masło orzechowe – wymieszać i zagotować.
Krok 7
3 min
Zupę afrykańską podawać udekorowaną orzeszkami ziemnymi i natką pietruszki.
Krok 1
z
7
Cebule obrać, pokroić w piórka.
Krok 2
z
7
Paprykę umyć, wydrążyć, pokroić w cienkie paski.
Krok 3
z
7
Cebulę i paprykę wrzucić na rozgrzaną w dużym garnku oliwę. Dosypać cynamon, ostrą paprykę. Chwilę podsmażyć.
Krok 4
z
7
W międzyczasie umyć i obrać marchewki, ziemniaki i batata. Marchewki pokroić w plasterki, ziemniaki i batata w kostkę. Dorzucić do zeszklonych warzyw, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć.
Krok 5
z
7
Warzywa w garnku zalać wodą – tak aby całkowicie je przykryć. Gotować na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Krok 6
z
7
Pod koniec gotowania do zupy afrykańskiej dodać puszkę pomidorów, sok z limonki/cytryny, czerwoną soczewicę oraz masło orzechowe – wymieszać i zagotować.
Krok 7
z
7
Zupę afrykańską podawać udekorowaną orzeszkami ziemnymi i natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0