Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa afrykańska

(0)
45min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula biała
1 
Cebula czerwona
1 
Papryka czerwona
1 
Bataty
4 
Ziemniaki
3 
Marchewka
1  puszka
Pomidory
3  łyżek
Masło orzechowe
5  łyżek
Soczewica czerwona
1 
Limonka
0.5 
Cytryna
100  g
Orzeszki ziemne
5  łyżek
Oliwa
0.5  łyżeczka
Cynamon
0.5 
Papryka ostra
1 
Natka pietruszki
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.39 g
Węglowodany
46.22 g
Tłuszcze
36.12 g
Wartość energetyczna
547.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
3 min
Cebule obrać, pokroić w piórka.
Krok 2
4 min
Paprykę umyć, wydrążyć, pokroić w cienkie paski.
Krok 3
6 min
Cebulę i paprykę wrzucić na rozgrzaną w dużym garnku oliwę. Dosypać cynamon, ostrą paprykę. Chwilę podsmażyć.
Krok 4
6 min
W międzyczasie umyć i obrać marchewki, ziemniaki i batata. Marchewki pokroić w plasterki, ziemniaki i batata w kostkę. Dorzucić do zeszklonych warzyw, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć.
Krok 5
20 min
Warzywa w garnku zalać wodą – tak aby całkowicie je przykryć. Gotować na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Krok 6
3 min
Pod koniec gotowania do zupy afrykańskiej dodać puszkę pomidorów, sok z limonki/cytryny, czerwoną soczewicę oraz masło orzechowe – wymieszać i zagotować.
Krok 7
3 min
Zupę afrykańską podawać udekorowaną orzeszkami ziemnymi i natką pietruszki.
Zupa afrykańska

Krok 1 z 7

Cebule obrać, pokroić w piórka.

Zupa afrykańska

Krok 2 z 7

Paprykę umyć, wydrążyć, pokroić w cienkie paski.

Zupa afrykańska

Krok 3 z 7

Cebulę i paprykę wrzucić na rozgrzaną w dużym garnku oliwę. Dosypać cynamon, ostrą paprykę. Chwilę podsmażyć.

Zupa afrykańska

Krok 4 z 7

W międzyczasie umyć i obrać marchewki, ziemniaki i batata. Marchewki pokroić w plasterki, ziemniaki i batata w kostkę. Dorzucić do zeszklonych warzyw, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć.

Zupa afrykańska

Krok 5 z 7

Warzywa w garnku zalać wodą – tak aby całkowicie je przykryć. Gotować na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Zupa afrykańska

Krok 6 z 7

Pod koniec gotowania do zupy afrykańskiej dodać puszkę pomidorów, sok z limonki/cytryny, czerwoną soczewicę oraz masło orzechowe – wymieszać i zagotować.

Zupa afrykańska

Krok 7 z 7

Zupę afrykańską podawać udekorowaną orzeszkami ziemnymi i natką pietruszki.

Odrobina egzotyki! Czy gotowaliście już kiedyś zupę…afrykańską? Kremowa, z dodatkiem domowego masła orzechowego, na które przepis znajdziecie tutaj. Danie przygotujecie w niespełna godzinę. Warzywa wystarczy obrać, pokroić i wrzucić do garnka, a potem zupa afrykańska w zasadzie gotuje się sama! Choć bez mięsa czy śmietany, wyjątkowo syci. Zupa afrykańska najlepiej smakuje na drugi dzień.

Dla miłośników batatów mamy też inne pyszne przepisy:
Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką
Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami
Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem
Pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha