Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pory myję, kroję na ok. 10 cm kawałki (czyli właściwie na pół długości, nie licząc ciemnozielonej części pora). Następnie kroję każdy kawałek w poprzek i dobrze wypłukuję ziemię pomiędzy poszczególnymi warstwami pora. Później kroję pora wzdłuż w paski.
Wrzucam por na podgrzane na patelni masło, dodaję szczyptę soli, duszę około 5 minut.
Po tym czasie posypuję go cukrem, mieszam i jeszcze chwilę duszę, od czasu do czasu mieszając.
Cebulę kroję w kosteczkę, szklę na sklarowanym maśle na niewielkiej mocy płyty.
W tym czasie bataty obieram, kroję w kostkę (trochę drobniejszą niż np. ziemniaki do krupniku).
Do zeszklonej cebuli dodaję bataty i chwilę duszę.
Dodaję szczyptę papryczki chili, podlewam wywarem warzywnym i gotuję 15 minut.
Pod koniec gotowania doprawiam zupę solą morską i pieprzem.
Kiedy bataty zmiękną, zestawiam zupę z płyty, miksuję na gładki krem.
Krem z batatów podaję z kawałkami wędzonego łososia i karmelizowanym porem. Posypuję płatkami suszonych pomidorów i papryczki chili.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0