Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem
Dodaj do CookBook

Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

(0)
57 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Młody pory (biała i jasnozielona część)
1  szczypta
Sól
1  łyżeczka
Cukier
1  łyżka
Masło sklarowane
0.5  kg
Bataty
3  łyżek
Bulion warzywny
0.7  l
Woda
200  g
Łosoś wędzony
2 
Młody pory (biała i jasnozielona część)
3  łyżek
Masło sklarowane
1 
Cebula młoda
1  łyżeczka
Cukier
1  szczypta
Suszona papryczka chili
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny do smaku
1  łyżeczka
Suszone pomidory
1  łyżeczka
Papryczki chili w płatkach
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
41.8 g
Wartość energetyczna
382.6 kcal
Tłuszcze
17.8 g
Białko
13.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dziś na obiad zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem. Bataty w mojej kuchni pojawiają się dość rzadko, choć bardzo je lubię, a dostępne w sprzedaży są cały rok. Dlatego kiedy jeden z naszych czytelników zapytał o przepis na krem z batatów, ucieszyłam się, że jest motywacja do jego przygotowania.

Batat, inaczej (i bardziej groźnie) wilec ziemniaczany, to taki duży słodki ziemniak, pod którego skórką kryje się pomarańczowa, a może raczej czerwona smakowitość. Nie każdy lubi jego słodki smak, ale można go świetnie wyważyć przyprawami i ziołami lub dodatkami, takimi jak łosoś i karmelizowany por. Jeśli przygotujemy zupę na ostro, słodycz batatów będzie świetnie się z nią uzupełniać.

Krem z batatów z łososiem i karmelizowanym porem ma świetny kolor. Wygląda pozytywnie i apetycznie, można go „jeść oczami”. W przeciwieństwie do zielonych zup, które najczęściej budzą u dzieci podejrzenia, do tej zupy nikt nie podchodzi ostrożnie – no może trochę podejrzeń wzbudzał karmelizowany por. Jednak dla dzieci warto przygotować ją w łagodniejszej wersji, bez papryczki chili.

Jeśli szukacie inspiracji, jak wykorzystać bataty w swojej kuchni, koniecznie wypróbujcie nasze przepisy:
kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem
pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami

Przygotowanie

57 min
  • Krok 1 - Por karmelizowany

    5 min
    Pory myję, kroję na ok. 10 cm kawałki (czyli właściwie na pół długości, nie licząc ciemnozielonej części pora). Następnie kroję każdy kawałek w poprzek i dobrze wypłukuję ziemię pomiędzy poszczególnymi warstwami pora. Później kroję pora wzdłuż w paski.
  • Krok 2

    5 min
    Wrzucam por na podgrzane na patelni masło, dodaję szczyptę soli, duszę około 5 minut.
  • Krok 3

    6 min
    Po tym czasie posypuję go cukrem, mieszam i jeszcze chwilę duszę, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 4 - Krem z batatów

    6 min
    Cebulę kroję w kosteczkę, szklę na sklarowanym maśle na niewielkiej mocy płyty.
  • Krok 5

    5 min
    W tym czasie bataty obieram, kroję w kostkę (trochę drobniejszą niż np. ziemniaki do krupniku).
  • Krok 6

    5 min
    Do zeszklonej cebuli dodaję bataty i chwilę duszę.
  • Krok 7

    15 min
    Dodaję szczyptę papryczki chili, podlewam wywarem warzywnym i gotuję 15 minut.
  • Krok 8

    2 min
    Pod koniec gotowania doprawiam zupę solą morską i pieprzem.
  • Krok 9

    5 min
    Kiedy bataty zmiękną, zestawiam zupę z płyty, miksuję na gładki krem.
  • Krok 10

    3 min
    Krem z batatów podaję z kawałkami wędzonego łososia i karmelizowanym porem. Posypuję płatkami suszonych pomidorów i papryczki chili.
Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

Krok 1 - Por karmelizowany z 10

Pory myję, kroję na ok. 10 cm kawałki (czyli właściwie na pół długości, nie licząc ciemnozielonej części pora). Następnie kroję każdy kawałek w poprzek i dobrze wypłukuję ziemię pomiędzy poszczególnymi warstwami pora. Później kroję pora wzdłuż w paski.

Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

Krok 2 z 10

Wrzucam por na podgrzane na patelni masło, dodaję szczyptę soli, duszę około 5 minut.

Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

Krok 3 z 10

Po tym czasie posypuję go cukrem, mieszam i jeszcze chwilę duszę, od czasu do czasu mieszając.

Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

Krok 4 - Krem z batatów z 10

Cebulę kroję w kosteczkę, szklę na sklarowanym maśle na niewielkiej mocy płyty.

Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

Krok 5 z 10

W tym czasie bataty obieram, kroję w kostkę (trochę drobniejszą niż np. ziemniaki do krupniku).

Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

Krok 6 z 10

Do zeszklonej cebuli dodaję bataty i chwilę duszę.

Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

Krok 7 z 10

Dodaję szczyptę papryczki chili, podlewam wywarem warzywnym i gotuję 15 minut.

Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

Krok 8 z 10

Pod koniec gotowania doprawiam zupę solą morską i pieprzem.

Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

Krok 9 z 10

Kiedy bataty zmiękną, zestawiam zupę z płyty, miksuję na gładki krem.

Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

Krok 10 z 10

Krem z batatów podaję z kawałkami wędzonego łososia i karmelizowanym porem. Posypuję płatkami suszonych pomidorów i papryczki chili.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Niski poziom cukru
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu