
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Batat, inaczej (i bardziej groźnie) wilec ziemniaczany, to taki duży słodki ziemniak, pod którego skórką kryje się pomarańczowa, a może raczej czerwona smakowitość. Nie każdy lubi jego słodki smak, ale można go świetnie wyważyć przyprawami i ziołami lub dodatkami, takimi jak łosoś i karmelizowany por. Jeśli przygotujemy zupę na ostro, słodycz batatów będzie świetnie się z nią uzupełniać.
Krem z batatów z łososiem i karmelizowanym porem ma świetny kolor. Wygląda pozytywnie i apetycznie, można go „jeść oczami”. W przeciwieństwie do zielonych zup, które najczęściej budzą u dzieci podejrzenia, do tej zupy nikt nie podchodzi ostrożnie – no może trochę podejrzeń wzbudzał karmelizowany por. Jednak dla dzieci warto przygotować ją w łagodniejszej wersji, bez papryczki chili.
Jeśli szukacie inspiracji, jak wykorzystać bataty w swojej kuchni, koniecznie wypróbujcie nasze przepisy:
kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem
pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami
Przygotowanie
Krok 1 - Por karmelizowany
5 minKrok 2
5 minKrok 3
6 minKrok 4 - Krem z batatów
6 minKrok 5
5 minKrok 6
5 minKrok 7
15 minKrok 8
2 minKrok 9
5 minKrok 10
3 min
Krok 1 - Por karmelizowany z 10
Pory myję, kroję na ok. 10 cm kawałki (czyli właściwie na pół długości, nie licząc ciemnozielonej części pora). Następnie kroję każdy kawałek w poprzek i dobrze wypłukuję ziemię pomiędzy poszczególnymi warstwami pora. Później kroję pora wzdłuż w paski.

Krok 2 z 10
Wrzucam por na podgrzane na patelni masło, dodaję szczyptę soli, duszę około 5 minut.

Krok 3 z 10
Po tym czasie posypuję go cukrem, mieszam i jeszcze chwilę duszę, od czasu do czasu mieszając.

Krok 4 - Krem z batatów z 10
Cebulę kroję w kosteczkę, szklę na sklarowanym maśle na niewielkiej mocy płyty.

Krok 5 z 10
W tym czasie bataty obieram, kroję w kostkę (trochę drobniejszą niż np. ziemniaki do krupniku).

Krok 6 z 10
Do zeszklonej cebuli dodaję bataty i chwilę duszę.

Krok 7 z 10
Dodaję szczyptę papryczki chili, podlewam wywarem warzywnym i gotuję 15 minut.

Krok 8 z 10
Pod koniec gotowania doprawiam zupę solą morską i pieprzem.

Krok 9 z 10
Kiedy bataty zmiękną, zestawiam zupę z płyty, miksuję na gładki krem.

Krok 10 z 10
Krem z batatów podaję z kawałkami wędzonego łososia i karmelizowanym porem. Posypuję płatkami suszonych pomidorów i papryczki chili.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0