
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł





Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Jakiś czas temu ugotowałam zupę z batatami i salami, która bardzo nam smakowała, więc postanowiłam w podobny sposób przygotować grochówkę. Kremowa grochówka z makaronem jest zdecydowanie lżejsza od tradycyjnej i też bardziej delikatna w smaku. Ma też pewną zaletę, którą docenią chyba wszystkie osoby spędzające sporo czasu w kuchni – bardzo szybko się ją gotuje, bo w zaledwie trzydzieści minut możemy wyczarować pyszną zupę.
Istotnym składnikiem tej kremowej grochówki jest kindziuk o wyrazistym, kwaskowatym i pieprznym smaku z delikatną nutką czosnku. Kindziuk jest dojrzewającą wędzoną kiełbasą. Idealnie komponuje się z kremową grochówką i nadaje jej charakteru. Część usmażonej kiełbasy warto odłożyć, aby posypać nią porcję zupy tuż przed podaniem.
Kremowa grochówka ugotowana na batach ma piękny, delikatnie pomarańczowy kolor, który z pewnością zachęci każdego niejadka do spróbowania.
(z podanych składników można przygotować 6 porcji kremowej zupy grochowej)
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
10 minKrok 3
20 minKrok 4
5 minKrok 5
1 minKrok 6
5 minKrok 7
10 minKrok 8
1 minKrok 9
1 min
Krok 1 z 9
Bataty i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.

Krok 2 z 9
Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy bataty z marchewką aż się przyrumienią.

Krok 3 z 9
Od razu przekładamy je do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Garnek nastawiamy na gaz i gotujemy około 20 minut.

Krok 4 z 9
Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę szalotkę, kiełbasę i papryczkę pepperoni. W razie potrzeby dodajemy jeszcze łyżkę masła klarowanego.

Krok 5 z 9
Część usmażonej kiełbasy odkładamy do posypania nią zupy, a resztę usmażonych składników dodajemy do garnka z zupą.

Krok 6 z 9
Do miski wlewamy 500 ml zimnej wody i dodajemy grochówkę Zupę Grochową Nasza Specjalność WINIARY. Dokładnie mieszamy i dolewamy do gotującej się zupy. Zostawiamy na średnim gazie jeszcze 5 minut i co jakiś czas mieszamy.

Krok 7 z 9
W osobnym garnku gotujemy krajankę makaronową i odcedzamy.

Krok 8 z 9
Gotową kremową grochówkę miksujemy blenderem na gładką masę.

Krok 9 z 9
Do miseczek nakładamy porcję krajanki makaronowej, nalewamy porcję zupy i posypujemy usmażonym, chrupiącym kindziukiem. Kremową grochówkę można też podać z natką pietruszki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0