Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem
58min
Łatwy
1.5
l
Zimna woda
100
g
Krajanka makaronowa (lub inny makaron)
560
g
Małe bataty
1
opakowanie
1
Marchewka
180
g
Kindziuk
2
Mała szalotka (lub 1/2 cebuli)
0.25
Pikantna papryka peperoni
2
łyżek
Masło klarowane (lub olej rzepakowy)
1
pęczek
Natka pietruszki
.
Wartości odżywcze
Białko
9.16 g
Węglowodany
26.28 g
Tłuszcze
14.81 g
Wartość energetyczna
300.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
58 min
Krok 1
5 min
Bataty i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 2
10 min
Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy bataty z marchewką aż się przyrumienią.
Krok 3
20 min
Od razu przekładamy je do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Garnek nastawiamy na gaz i gotujemy około 20 minut.
Krok 4
5 min
Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę szalotkę, kiełbasę i papryczkę pepperoni. W razie potrzeby dodajemy jeszcze łyżkę masła klarowanego.
Krok 5
1 min
Część usmażonej kiełbasy odkładamy do posypania nią zupy, a resztę usmażonych składników dodajemy do garnka z zupą.
Krok 6
5 min
Do miski wlewamy 500 ml zimnej wody i dodajemy grochówkę Zupę Grochową Nasza Specjalność WINIARY. Dokładnie mieszamy i dolewamy do gotującej się zupy. Zostawiamy na średnim gazie jeszcze 5 minut i co jakiś czas mieszamy.
Krok 7
10 min
W osobnym garnku gotujemy krajankę makaronową i odcedzamy.
Krok 8
1 min
Gotową kremową grochówkę miksujemy blenderem na gładką masę.
Krok 9
1 min
Do miseczek nakładamy porcję krajanki makaronowej, nalewamy porcję zupy i posypujemy usmażonym, chrupiącym kindziukiem. Kremową grochówkę można też podać z natką pietruszki.
Grochówka to nie tylko tradycyjna zupa gotowana na wędzonych żeberkach z dodatkiem ziemniaków i z łuskanym grochem. To też pyszny krem ugotowany na słodkich batatach z kindziukiem i makaronem!
Jakiś czas temu ugotowałam zupę z batatami i salami, która bardzo nam smakowała, więc postanowiłam w podobny sposób przygotować grochówkę. Kremowa grochówka z makaronem jest zdecydowanie lżejsza od tradycyjnej i też bardziej delikatna w smaku. Ma też pewną zaletę, którą docenią chyba wszystkie osoby spędzające sporo czasu w kuchni – bardzo szybko się ją gotuje, bo w zaledwie trzydzieści minut możemy wyczarować pyszną zupę.
Istotnym składnikiem tej kremowej grochówki jest kindziuk o wyrazistym, kwaskowatym i pieprznym smaku z delikatną nutką czosnku. Kindziuk jest dojrzewającą wędzoną kiełbasą. Idealnie komponuje się z kremową grochówką i nadaje jej charakteru. Część usmażonej kiełbasy warto odłożyć, aby posypać nią porcję zupy tuż przed podaniem.
Kremowa grochówka ugotowana na batach ma piękny, delikatnie pomarańczowy kolor, który z pewnością zachęci każdego niejadka do spróbowania.
(z podanych składników można przygotować 6 porcji kremowej zupy grochowej)
Jakiś czas temu ugotowałam zupę z batatami i salami, która bardzo nam smakowała, więc postanowiłam w podobny sposób przygotować grochówkę. Kremowa grochówka z makaronem jest zdecydowanie lżejsza od tradycyjnej i też bardziej delikatna w smaku. Ma też pewną zaletę, którą docenią chyba wszystkie osoby spędzające sporo czasu w kuchni – bardzo szybko się ją gotuje, bo w zaledwie trzydzieści minut możemy wyczarować pyszną zupę.
Istotnym składnikiem tej kremowej grochówki jest kindziuk o wyrazistym, kwaskowatym i pieprznym smaku z delikatną nutką czosnku. Kindziuk jest dojrzewającą wędzoną kiełbasą. Idealnie komponuje się z kremową grochówką i nadaje jej charakteru. Część usmażonej kiełbasy warto odłożyć, aby posypać nią porcję zupy tuż przed podaniem.
Kremowa grochówka ugotowana na batach ma piękny, delikatnie pomarańczowy kolor, który z pewnością zachęci każdego niejadka do spróbowania.
(z podanych składników można przygotować 6 porcji kremowej zupy grochowej)
Komentarze 0