Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem

0
58min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  l
Zimna woda
100  g
Krajanka makaronowa (lub inny makaron)
560  g
Małe bataty
1 
Marchewka
180  g
Kindziuk
2 
Mała szalotka (lub 1/2 cebuli)
0.25 
Pikantna papryka peperoni
2  łyżek
Masło klarowane (lub olej rzepakowy)
1  pęczek
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.16 g
Węglowodany
26.28 g
Tłuszcze
14.81 g
Wartość energetyczna
300.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

58 min
Krok 1
5 min
Bataty i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 2
10 min
Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy bataty z marchewką aż się przyrumienią.
Krok 3
20 min
Od razu przekładamy je do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Garnek nastawiamy na gaz i gotujemy około 20 minut.
Krok 4
5 min
Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę szalotkę, kiełbasę i papryczkę pepperoni. W razie potrzeby dodajemy jeszcze łyżkę masła klarowanego.
Krok 5
1 min
Część usmażonej kiełbasy odkładamy do posypania nią zupy, a resztę usmażonych składników dodajemy do garnka z zupą.
Krok 6
5 min
Do miski wlewamy 500 ml zimnej wody i dodajemy grochówkę Zupę Grochową Nasza Specjalność WINIARY. Dokładnie mieszamy i dolewamy do gotującej się zupy. Zostawiamy na średnim gazie jeszcze 5 minut i co jakiś czas mieszamy.
Krok 7
10 min
W osobnym garnku gotujemy krajankę makaronową i odcedzamy.
Krok 8
1 min
Gotową kremową grochówkę miksujemy blenderem na gładką masę.
Krok 9
1 min
Do miseczek nakładamy porcję krajanki makaronowej, nalewamy porcję zupy i posypujemy usmażonym, chrupiącym kindziukiem. Kremową grochówkę można też podać z natką pietruszki.
Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem

Krok 1 z 9

Bataty i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.

Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem

Krok 2 z 9

Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy bataty z marchewką aż się przyrumienią.

Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem

Krok 3 z 9

Od razu przekładamy je do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Garnek nastawiamy na gaz i gotujemy około 20 minut.

Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem

Krok 4 z 9

Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę szalotkę, kiełbasę i papryczkę pepperoni. W razie potrzeby dodajemy jeszcze łyżkę masła klarowanego.

Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem

Krok 5 z 9

Część usmażonej kiełbasy odkładamy do posypania nią zupy, a resztę usmażonych składników dodajemy do garnka z zupą.

Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem

Krok 6 z 9

Do miski wlewamy 500 ml zimnej wody i dodajemy grochówkę Zupę Grochową Nasza Specjalność WINIARY. Dokładnie mieszamy i dolewamy do gotującej się zupy. Zostawiamy na średnim gazie jeszcze 5 minut i co jakiś czas mieszamy.

Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem

Krok 7 z 9

W osobnym garnku gotujemy krajankę makaronową i odcedzamy.

Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem

Krok 8 z 9

Gotową kremową grochówkę miksujemy blenderem na gładką masę.

Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem

Krok 9 z 9

Do miseczek nakładamy porcję krajanki makaronowej, nalewamy porcję zupy i posypujemy usmażonym, chrupiącym kindziukiem. Kremową grochówkę można też podać z natką pietruszki.

Grochówka to nie tylko tradycyjna zupa gotowana na wędzonych żeberkach z dodatkiem ziemniaków i z łuskanym grochem. To też pyszny krem ugotowany na słodkich batatach z kindziukiem i makaronem!

Jakiś czas temu ugotowałam zupę z batatami i salami, która bardzo nam smakowała, więc postanowiłam w podobny sposób przygotować grochówkę. Kremowa grochówka z makaronem jest zdecydowanie lżejsza od tradycyjnej i też bardziej delikatna w smaku. Ma też pewną zaletę, którą docenią chyba wszystkie osoby spędzające sporo czasu w kuchni – bardzo szybko się ją gotuje, bo w zaledwie trzydzieści minut możemy wyczarować pyszną zupę.

Istotnym składnikiem tej kremowej grochówki jest kindziuk o wyrazistym, kwaskowatym i pieprznym smaku z delikatną nutką czosnku. Kindziuk jest dojrzewającą wędzoną kiełbasą. Idealnie komponuje się z kremową grochówką i nadaje jej charakteru. Część usmażonej kiełbasy warto odłożyć, aby posypać nią porcję zupy tuż przed podaniem.

Kremowa grochówka ugotowana na batach ma piękny, delikatnie pomarańczowy kolor, który z pewnością zachęci każdego niejadka do spróbowania.

(z podanych składników można przygotować 6 porcji kremowej zupy grochowej)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika