Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z dyni z soczewicą i warzywami

(0)
49min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Dynia - obrana i pokrojona w plastry
15  dag
Soczewica czerwona
1 
Por (biała i jasnozielona część)
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  l
Woda
2  ząbków
trochę
Oliwa do smażenia
2  szczypt
Lubczyk suszony
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz biały
1  kawałek
Suszona kurkuma (lub szczypta sproszkowanej)
trochę
Świeża zielenina do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.97 g
Węglowodany
39.73 g
Tłuszcze
2.55 g
Wartość energetyczna
225.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

49 min
Krok 1
6 min
Por kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy rozdzielając liście. Następnie kroimy w ćwierćtalarki.
Krok 2
15 min
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy por, chwilę dusimy.
Krok 3
10 min
Dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler, smażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i startą na tarce kurkumę. Doprawiamy solą.
Krok 4
15 min
W garnku zagotowujemy 0,5 l wywaru. Soczewicę dokładnie płuczemy i dodajemy do gotującego się wywaru. Zmniejszamy gaz, dodajemy podduszone warzywa, pokrojoną w kostkę dynię i suszony lubczyk. Gotujemy 10 minut.
Krok 5
3 min
Zupę z dyni z soczewicą i warzywami podajemy udekorowaną świeżą zieleniną.
Zupa z dyni z soczewicą i warzywami

Krok 1 z 5

Por kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy rozdzielając liście. Następnie kroimy w ćwierćtalarki.

Zupa z dyni z soczewicą i warzywami

Krok 2 z 5

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy por, chwilę dusimy.

Zupa z dyni z soczewicą i warzywami

Krok 3 z 5

Dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler, smażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i startą na tarce kurkumę. Doprawiamy solą.

Zupa z dyni z soczewicą i warzywami

Krok 4 z 5

W garnku zagotowujemy 0,5 l wywaru. Soczewicę dokładnie płuczemy i dodajemy do gotującego się wywaru. Zmniejszamy gaz, dodajemy podduszone warzywa, pokrojoną w kostkę dynię i suszony lubczyk. Gotujemy 10 minut.

Zupa z dyni z soczewicą i warzywami

Krok 5 z 5

Zupę z dyni z soczewicą i warzywami podajemy udekorowaną świeżą zieleniną.

Zupa z dyni z soczewicą i warzywami to pyszna alternatywa dla najbardziej popularnych zup z dyni serwowanych zazwyczaj w postaci kremów. Dodatek soczewicy sprawia, że zupa jest pożywna. Czerwona soczewica szybko się gotuje i nie wymaga wcześniejszego namaczania, a dzięki niej zupa z dyni z soczewicą i warzywami staje się nieocenionym, bogatym źródłem białka. Soczewicę warto więc dodawać do przeróżnych zup. Z dynią zaś smakuje wyśmienicie.

Kto z was lubi zupy doprawiane kurkumą? Polecamy też inne przepisy z tę aromatyczną przyprawą idealną na jesień:
Zupa z czerwonej soczewicy z pistacjami
Zupa z dyni z krewetkami
Zupa meksykańska z nachosami
Zupa z pora z kiełbaskami na jesienne dni
Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika