Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa z dyni z soczewicą i warzywami to pyszna alternatywa dla najbardziej popularnych zup z dyni serwowanych zazwyczaj w postaci kremów. Dodatek soczewicy sprawia, że zupa jest pożywna. Czerwona soczewica szybko się gotuje i nie wymaga wcześniejszego namaczania, a dzięki niej zupa z dyni z soczewicą i warzywami staje się nieocenionym, bogatym źródłem białka. Soczewicę warto więc dodawać do przeróżnych zup. Z dynią zaś smakuje wyśmienicie.
Por kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy rozdzielając liście. Następnie kroimy w ćwierćtalarki.
Krok 2
15 min
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy por, chwilę dusimy.
Krok 3
10 min
Dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler, smażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i startą na tarce kurkumę. Doprawiamy solą.
Krok 4
15 min
W garnku zagotowujemy 0,5 l wywaru. Soczewicę dokładnie płuczemy i dodajemy do gotującego się wywaru. Zmniejszamy gaz, dodajemy podduszone warzywa, pokrojoną w kostkę dynię i suszony lubczyk. Gotujemy 10 minut.
Krok 5
3 min
Zupę z dyni z soczewicą i warzywami podajemy udekorowaną świeżą zieleniną.
Krok 1
z
5
Por kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy rozdzielając liście. Następnie kroimy w ćwierćtalarki.
Krok 2
z
5
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy por, chwilę dusimy.
Krok 3
z
5
Dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler, smażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i startą na tarce kurkumę. Doprawiamy solą.
Krok 4
z
5
W garnku zagotowujemy 0,5 l wywaru. Soczewicę dokładnie płuczemy i dodajemy do gotującego się wywaru. Zmniejszamy gaz, dodajemy podduszone warzywa, pokrojoną w kostkę dynię i suszony lubczyk. Gotujemy 10 minut.
Krok 5
z
5
Zupę z dyni z soczewicą i warzywami podajemy udekorowaną świeżą zieleniną.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0