Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa meksykańska z nachosami
Dodaj do CookBook

Zupa meksykańska z nachosami

(0)
1 godz 14 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
25  dag
Mięso drobiowe mielone
1  puszka
Pomidory w kawałkach
1  puszka
Mała puszka czerwonej fasoli
1  puszka
Mała puszka kukurydzy
1 
Papryka czerwona
1  kawałek
Papryczka chili
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Bulion drobiowy
500  ml
Woda
3 
Placki tortilli
200  ml
Olej
1  szczypta
Sproszkowana papryczka chili
trochę
Słodka papryka
1  szczypta
Kurkuma
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Zioła prowansalskie
100  g
Ser żółty starty
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
41.6 g
Wartość energetyczna
696.8 kcal
Tłuszcze
50.2 g
Białko
20.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszna, bardzo rozgrzewająca i pożywna, idealna zupa na jesień. Taka jest zupa meksykańska z nachosami. Jest też bardzo sycąca, bo ugotowana z bogatym w białko drobiem. Dodatkowo jest w niej czerwona fasola, która jest świetnym źródłem białka roślinnego. Jest więc dobrym pomysłem na jednodaniowy obiad. Jest w niej także rozgrzewająca papryczka chili i aromatyczny czosnek, więc świetnie rozgrzewa po jesiennym spacerze. No i oczywiście nachosy, które z łatwością w kilka minut można przygotować z gotowych placków tortilli lub zwyczajnie kupić.

Nachosy przygotowywane w domu można doprawić według własnych upodobań. Mogą być bardziej lub mniej pikantne. Ja zrobiłam łagodne, bo mocno doprawiłam zupę meksykańską, ale można zrobić też na odwrót, jeśli zupę będą też jadły dzieci. Dodatkowo można nachosy posypać startym żółtym serem, ale czy to nie byłaby już rozpusta?

Przygotowanie

74 min
  • Krok 1

    8 min
    Cebulkę kroję w kostkę, lekko duszę na patelni, na płycie ustawionej na najmniejszą moc (cebulka ma się zeszklić, a nie zrumienić).
  • Krok 2

    15 min
    Po 5 minutach dodaję mięso mielone, zwiększam moc, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, pół minuty później dodaję mięso i smażę około 10 minut, co chwilę mieszając.
  • Krok 3

    5 min
    Dodaję pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę i drobno posiekany kawałeczek chili, duszę.
  • Krok 4

    10 min
    Po około 10 minutach dodaję kukurydzę i fasolkę, chwilę gotuję, dolewam bulion, mieszam.
  • Krok 5

    5 min
    Dodaję pół łyżeczki kurkumy, doprawiam solą, pieprzem i chili w proszku. Zupę można doprawić ziołami prowansalskimi.
  • Krok 6

    8 min
    W czasie gotowania zupy przygotowuję nachosy. Wlewam olej do miseczki, dodaję przyprawy – paprykę słodką, pól łyżeczki kurkumy, trochę soli, mieszam. Nakładam pędzelkiem silikonowym na każdy placek tortilli.
  • Krok 7

    5 min
    Kroję tortillę jak pizzę, na osiem części. Każdą taką część kroję po skosie na trzy części.
  • Krok 8

    5 min
    Nachosy układam na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia nasmarowaną stroną do dołu.
  • Krok 9

    10 min
    Każdego nachosa z osobna smaruję olejem z góry. Tak przygotowane nachosy wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 5 minut w 180 st. C (mogą potrzebować kilku minut więcej).
  • Krok 10

    3 min
    Zupę meksykańską podaję bardzo gorącą, w towarzystwie jeszcze ciepłych nachosów.
Zupa meksykańska z nachosami

Krok 1 z 10

Cebulkę kroję w kostkę, lekko duszę na patelni, na płycie ustawionej na najmniejszą moc (cebulka ma się zeszklić, a nie zrumienić).

Zupa meksykańska z nachosami

Krok 2 z 10

Po 5 minutach dodaję mięso mielone, zwiększam moc, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, pół minuty później dodaję mięso i smażę około 10 minut, co chwilę mieszając.

Zupa meksykańska z nachosami

Krok 3 z 10

Dodaję pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę i drobno posiekany kawałeczek chili, duszę.

Zupa meksykańska z nachosami

Krok 4 z 10

Po około 10 minutach dodaję kukurydzę i fasolkę, chwilę gotuję, dolewam bulion, mieszam.

Zupa meksykańska z nachosami

Krok 5 z 10

Dodaję pół łyżeczki kurkumy, doprawiam solą, pieprzem i chili w proszku. Zupę można doprawić ziołami prowansalskimi.

Zupa meksykańska z nachosami

Krok 6 z 10

W czasie gotowania zupy przygotowuję nachosy. Wlewam olej do miseczki, dodaję przyprawy – paprykę słodką, pól łyżeczki kurkumy, trochę soli, mieszam. Nakładam pędzelkiem silikonowym na każdy placek tortilli.

Zupa meksykańska z nachosami

Krok 7 z 10

Kroję tortillę jak pizzę, na osiem części. Każdą taką część kroję po skosie na trzy części.

Zupa meksykańska z nachosami

Krok 8 z 10

Nachosy układam na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia nasmarowaną stroną do dołu.

Zupa meksykańska z nachosami

Krok 9 z 10

Każdego nachosa z osobna smaruję olejem z góry. Tak przygotowane nachosy wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 5 minut w 180 st. C (mogą potrzebować kilku minut więcej).

Zupa meksykańska z nachosami

Krok 10 z 10

Zupę meksykańską podaję bardzo gorącą, w towarzystwie jeszcze ciepłych nachosów.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Niski poziom cukru
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu