Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa meksykańska z nachosami

(0)
1 godz 14 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

25  dag
Mięso drobiowe mielone
1  puszka
Pomidory w kawałkach
1  puszka
Mała puszka czerwonej fasoli
1  puszka
Mała puszka kukurydzy
1 
Papryka czerwona
1  kawałek
Papryczka chili
1 
Cebula
2  ząbków
2  łyżek
500  ml
Woda
3 
Placki tortilli
200  ml
Olej
1  szczypta
Sproszkowana papryczka chili
trochę
Słodka papryka
1  szczypta
Kurkuma
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Zioła prowansalskie
100  g
Ser żółty starty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.59 g
Węglowodany
41.63 g
Tłuszcze
50.24 g
Wartość energetyczna
696.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

74 min
Krok 1
8 min
Cebulkę kroję w kostkę, lekko duszę na patelni, na płycie ustawionej na najmniejszą moc (cebulka ma się zeszklić, a nie zrumienić).
Krok 2
15 min
Po 5 minutach dodaję mięso mielone, zwiększam moc, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, pół minuty później dodaję mięso i smażę około 10 minut, co chwilę mieszając.
Krok 3
5 min
Dodaję pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę i drobno posiekany kawałeczek chili, duszę.
Krok 4
10 min
Po około 10 minutach dodaję kukurydzę i fasolkę, chwilę gotuję, dolewam bulion, mieszam.
Krok 5
5 min
Dodaję pół łyżeczki kurkumy, doprawiam solą, pieprzem i chili w proszku. Zupę można doprawić ziołami prowansalskimi.
Krok 6
8 min
W czasie gotowania zupy przygotowuję nachosy. Wlewam olej do miseczki, dodaję przyprawy – paprykę słodką, pól łyżeczki kurkumy, trochę soli, mieszam. Nakładam pędzelkiem silikonowym na każdy placek tortilli.
Krok 7
5 min
Kroję tortillę jak pizzę, na osiem części. Każdą taką część kroję po skosie na trzy części.
Krok 8
5 min
Nachosy układam na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia nasmarowaną stroną do dołu.
Krok 9
10 min
Każdego nachosa z osobna smaruję olejem z góry. Tak przygotowane nachosy wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 5 minut w 180 st. C (mogą potrzebować kilku minut więcej).
Krok 10
3 min
Zupę meksykańską podaję bardzo gorącą, w towarzystwie jeszcze ciepłych nachosów.
Zupa meksykańska z nachosami

Krok 1 z 10

Cebulkę kroję w kostkę, lekko duszę na patelni, na płycie ustawionej na najmniejszą moc (cebulka ma się zeszklić, a nie zrumienić).

Zupa meksykańska z nachosami

Krok 2 z 10

Po 5 minutach dodaję mięso mielone, zwiększam moc, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, pół minuty później dodaję mięso i smażę około 10 minut, co chwilę mieszając.

Zupa meksykańska z nachosami

Krok 3 z 10

Dodaję pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę i drobno posiekany kawałeczek chili, duszę.

Zupa meksykańska z nachosami

Krok 4 z 10

Po około 10 minutach dodaję kukurydzę i fasolkę, chwilę gotuję, dolewam bulion, mieszam.

Zupa meksykańska z nachosami

Krok 5 z 10

Dodaję pół łyżeczki kurkumy, doprawiam solą, pieprzem i chili w proszku. Zupę można doprawić ziołami prowansalskimi.

Zupa meksykańska z nachosami

Krok 6 z 10

W czasie gotowania zupy przygotowuję nachosy. Wlewam olej do miseczki, dodaję przyprawy – paprykę słodką, pól łyżeczki kurkumy, trochę soli, mieszam. Nakładam pędzelkiem silikonowym na każdy placek tortilli.

Zupa meksykańska z nachosami

Krok 7 z 10

Kroję tortillę jak pizzę, na osiem części. Każdą taką część kroję po skosie na trzy części.

Zupa meksykańska z nachosami

Krok 8 z 10

Nachosy układam na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia nasmarowaną stroną do dołu.

Zupa meksykańska z nachosami

Krok 9 z 10

Każdego nachosa z osobna smaruję olejem z góry. Tak przygotowane nachosy wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 5 minut w 180 st. C (mogą potrzebować kilku minut więcej).

Zupa meksykańska z nachosami

Krok 10 z 10

Zupę meksykańską podaję bardzo gorącą, w towarzystwie jeszcze ciepłych nachosów.

Pyszna, bardzo rozgrzewająca i pożywna, idealna zupa na jesień. Taka jest zupa meksykańska z nachosami. Jest też bardzo sycąca, bo ugotowana z bogatym w białko drobiem. Dodatkowo jest w niej czerwona fasola, która jest świetnym źródłem białka roślinnego. Jest więc dobrym pomysłem na jednodaniowy obiad. Jest w niej także rozgrzewająca papryczka chili i aromatyczny czosnek, więc świetnie rozgrzewa po jesiennym spacerze. No i oczywiście nachosy, które z łatwością w kilka minut można przygotować z gotowych placków tortilli lub zwyczajnie kupić.

Nachosy przygotowywane w domu można doprawić według własnych upodobań. Mogą być bardziej lub mniej pikantne. Ja zrobiłam łagodne, bo mocno doprawiłam zupę meksykańską, ale można zrobić też na odwrót, jeśli zupę będą też jadły dzieci. Dodatkowo można nachosy posypać startym żółtym serem, ale czy to nie byłaby już rozpusta?
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha