Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Zupa meksykańska z nachosami

Zupa meksykańska z nachosami

(0)
1 godz 14 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
25  dag
Mięso drobiowe mielone
1  puszka
Pomidory w kawałkach
1  puszka
Mała puszka czerwonej fasoli
1  puszka
Mała puszka kukurydzy
1 
Papryka czerwona
1  kawałek
Papryczka chili
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Bulion drobiowy
500  ml
Woda
3 
Placki tortilli
200  ml
Olej
1  szczypta
Sproszkowana papryczka chili
trochę
Słodka papryka
1  szczypta
Kurkuma
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Zioła prowansalskie
100  g
Ser żółty starty
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
20.59 g
Węglowodany
41.63 g
Tłuszcze
50.24 g
Wartość energetyczna
696.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszna, bardzo rozgrzewająca i pożywna, idealna zupa na jesień. Taka jest zupa meksykańska z nachosami. Jest też bardzo sycąca, bo ugotowana z bogatym w białko drobiem. Dodatkowo jest w niej czerwona fasola, która jest świetnym źródłem białka roślinnego. Jest więc dobrym pomysłem na jednodaniowy obiad. Jest w niej także rozgrzewająca papryczka chili i aromatyczny czosnek, więc świetnie rozgrzewa po jesiennym spacerze. No i oczywiście nachosy, które z łatwością w kilka minut można przygotować z gotowych placków tortilli lub zwyczajnie kupić.

Nachosy przygotowywane w domu można doprawić według własnych upodobań. Mogą być bardziej lub mniej pikantne. Ja zrobiłam łagodne, bo mocno doprawiłam zupę meksykańską, ale można zrobić też na odwrót, jeśli zupę będą też jadły dzieci. Dodatkowo można nachosy posypać startym żółtym serem, ale czy to nie byłaby już rozpusta?

Przygotowanie

74 min
  • Krok 1

    8 min
    Cebulkę kroję w kostkę, lekko duszę na patelni, na płycie ustawionej na najmniejszą moc (cebulka ma się zeszklić, a nie zrumienić).
  • Krok 2

    15 min
    Po 5 minutach dodaję mięso mielone, zwiększam moc, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, pół minuty później dodaję mięso i smażę około 10 minut, co chwilę mieszając.
  • Krok 3

    5 min
    Dodaję pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę i drobno posiekany kawałeczek chili, duszę.
  • Krok 4

    10 min
    Po około 10 minutach dodaję kukurydzę i fasolkę, chwilę gotuję, dolewam bulion, mieszam.
  • Krok 5

    5 min
    Dodaję pół łyżeczki kurkumy, doprawiam solą, pieprzem i chili w proszku. Zupę można doprawić ziołami prowansalskimi.
  • Krok 6

    8 min
    W czasie gotowania zupy przygotowuję nachosy. Wlewam olej do miseczki, dodaję przyprawy – paprykę słodką, pól łyżeczki kurkumy, trochę soli, mieszam. Nakładam pędzelkiem silikonowym na każdy placek tortilli.
  • Krok 7

    5 min
    Kroję tortillę jak pizzę, na osiem części. Każdą taką część kroję po skosie na trzy części.
  • Krok 8

    5 min
    Nachosy układam na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia nasmarowaną stroną do dołu.
  • Krok 9

    10 min
    Każdego nachosa z osobna smaruję olejem z góry. Tak przygotowane nachosy wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 5 minut w 180 st. C (mogą potrzebować kilku minut więcej).
  • Krok 10

    3 min
    Zupę meksykańską podaję bardzo gorącą, w towarzystwie jeszcze ciepłych nachosów.
Zupa meksykańska z nachosami

Krok 1 z 10

Cebulkę kroję w kostkę, lekko duszę na patelni, na płycie ustawionej na najmniejszą moc (cebulka ma się zeszklić, a nie zrumienić).

Zupa meksykańska z nachosami

Krok 2 z 10

Po 5 minutach dodaję mięso mielone, zwiększam moc, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, pół minuty później dodaję mięso i smażę około 10 minut, co chwilę mieszając.

Zupa meksykańska z nachosami

Krok 3 z 10

Dodaję pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę i drobno posiekany kawałeczek chili, duszę.

Zupa meksykańska z nachosami

Krok 4 z 10

Po około 10 minutach dodaję kukurydzę i fasolkę, chwilę gotuję, dolewam bulion, mieszam.

Zupa meksykańska z nachosami

Krok 5 z 10

Dodaję pół łyżeczki kurkumy, doprawiam solą, pieprzem i chili w proszku. Zupę można doprawić ziołami prowansalskimi.

Zupa meksykańska z nachosami

Krok 6 z 10

W czasie gotowania zupy przygotowuję nachosy. Wlewam olej do miseczki, dodaję przyprawy – paprykę słodką, pól łyżeczki kurkumy, trochę soli, mieszam. Nakładam pędzelkiem silikonowym na każdy placek tortilli.

Zupa meksykańska z nachosami

Krok 7 z 10

Kroję tortillę jak pizzę, na osiem części. Każdą taką część kroję po skosie na trzy części.

Zupa meksykańska z nachosami

Krok 8 z 10

Nachosy układam na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia nasmarowaną stroną do dołu.

Zupa meksykańska z nachosami

Krok 9 z 10

Każdego nachosa z osobna smaruję olejem z góry. Tak przygotowane nachosy wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 5 minut w 180 st. C (mogą potrzebować kilku minut więcej).

Zupa meksykańska z nachosami

Krok 10 z 10

Zupę meksykańską podaję bardzo gorącą, w towarzystwie jeszcze ciepłych nachosów.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

    Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

    1 godz 38 min Średni
  • Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

    Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

    49 min Łatwy
  • Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka

    Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka

    3 godz 6 min Trudny
  • Lekka zielona zupa z jarmużem

    Lekka zielona zupa z jarmużem

    32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu