Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pikantna zupa meksykańska z mięsem mielonym

27
1 godz
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Konczi
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  puszka
Kukurydza
1  puszka
Fasola czerwona
1  puszka
Fasola biała konserwowa
1  puszka
Pomidory z puszki krojone
3  ząbków
1 
Duża cebula
1  opakowanie
Przyprawa do dań meksykańskich
1  opakowanie
Słodka papryka
2  łyżeczek
Koncentrat pomidorowy
2  łyżeczek
Zioła prowansalskie
1  łyżeczka
Bazylia
1 
Liść laurowy
4  kulek
Ziele angielskie
trochę
Sól
50  dag
Mięso mielone wieprzowe
trochę
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
0.5  pęczek
Natka pietruszki
1 
Papryka czerwona

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
27.06 g
Węglowodany
42.86 g
Tłuszcze
21.2 g
Wartość energetyczna
447.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
5 min
Zawartość puszek wraz z wodą wlej do dużego garnka (fasola czerwona, biała, kukurydza pomidory).
Krok 2
15 min
Dolej około 0,75l wody i dodaj bulion warzywny, sól, pieprz, ziarenka smaku, ziele angielskie liść laurowy oraz pół opakowania papryki słodkiej. Gotuj na małym ogniu.
Krok 3
10 min
Mięso mielone podsmaż na patelni wraz z całym opakowaniem przyprawy meksykańskiej,
Krok 4
5 min
Dodaj posiekaną cebulkę i smaż kilka minut.
Krok 5
11 min
Następnie dodaj pokrojoną drobno papryczkę i dalej smaż do miękkości warzyw.
Krok 6
2 min
Dodaj pozostałą część słodkiej papryki, zioła prowansalskie i bazylię, dokładnie wymieszaj.
Krok 7
2 min
Przełóż do garnka z gotującymi się pozostałymi składnikami.
Krok 8
5 min
Następnie na patelnię wlej około szklankę wody i dodaj 2 łyżeczki koncentratu oraz przeciśnij 3 ząbki czosnku, doprowadź do wrzenia i wlej do zupy.
Krok 9
5 min
Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i maggi. Zupę posyp zieloną pietruszką i podawaj z pieczywem.
Pikantna zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 1 z 9

Zawartość puszek wraz z wodą wlej do dużego garnka (fasola czerwona, biała, kukurydza pomidory).

Pikantna zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 2 z 9

Dolej około 0,75l wody i dodaj bulion warzywny, sól, pieprz, ziarenka smaku, ziele angielskie liść laurowy oraz pół opakowania papryki słodkiej. Gotuj na małym ogniu.

Pikantna zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 3 z 9

Mięso mielone podsmaż na patelni wraz z całym opakowaniem przyprawy meksykańskiej,

Pikantna zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 4 z 9

Dodaj posiekaną cebulkę i smaż kilka minut.

Pikantna zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 5 z 9

Następnie dodaj pokrojoną drobno papryczkę i dalej smaż do miękkości warzyw.

Pikantna zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 6 z 9

Dodaj pozostałą część słodkiej papryki, zioła prowansalskie i bazylię, dokładnie wymieszaj.

Pikantna zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 7 z 9

Przełóż do garnka z gotującymi się pozostałymi składnikami.

Pikantna zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 8 z 9

Następnie na patelnię wlej około szklankę wody i dodaj 2 łyżeczki koncentratu oraz przeciśnij 3 ząbki czosnku, doprowadź do wrzenia i wlej do zupy.

Pikantna zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 9 z 9

Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i maggi. Zupę posyp zieloną pietruszką i podawaj z pieczywem.

Pikantna zupa meksykańska z mięsem mielonym to znakomity pomysł na rozgrzewające danie – idealne na jesienne i zimowe dni. Jest pożywna, bogata w warzywa, a przy tym dostarcza niezwykłych wrażeń smakowych. Zawartość fasoli i kukurydzy powoduje, że w przeciwieństwie do wielu innych zup, bardzo skutecznie gasi uczucie głodu. Jeśli szukasz urozmaicenia dla tradycyjnych domowych posiłków, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Przygotowanie posiłku zajmie Ci mniej niż godzinę. Zacznij od przelania całej zawartości puszek z fasolą, kukurydzą oraz pomidorami do garnka. Dolej 3 litra wody i Bulion warzywny WINIARY. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i słodką paprykę. Całości dopełnią Ziarenka smaku WINIARY. Podczas gdy wywar będzie się gotował na małym ogniu, możesz podsmażyć mięso mielone na patelni, dodając do niego opakowanie przyprawy meksykańskiej, posiekaną cebulę i paprykę. Na koniec dodaj zioła prowansalskie i bazylię. Wymieszaj wszystko i przełóż do garnka z gotującą się zupą.

Odpowiednią gęstość oraz głęboki smak zupa zyska dzięki zasmażce przygotowanej na patelni po mięsie. Wystarczy, że wlejesz na nią szklankę wody i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego z 3 ząbkami czosnku. Po zagotowaniu przelej ją do zupy. Na koniec możesz doprawić solą i pieprzem według własnego uznania oraz posypać natką pietruszki.

Pikantna zupa meksykańska z mięsem mielonym to doskonała propozycja na codzienny obiad. Twoja rodzina doceni ją zwłaszcza po dniu spędzonym aktywnie na świeżym powietrzu!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
27.1g / 23%
Węglowodany
42.9g / 36%
Tłuszcze
21.2g / 41%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 15

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
A Anna
.

Suuper czasem zamieniam mielone na mięso w kawałkach smażone

Winiary
.
Expert

Wołowina na gulasz również nada się świetnie - trzeba będzie ją tylko dłużej przesmażyć. Dziękujemy za sugestię i pozdrawiamy :)

D Dariusz
.

Bogactwo,miodzio-super.

Winiary
.
Expert

Pyszna zupa :)

I Iwona
.

Wspaniała, pożywna zupa, moja rodzinka bardzo ją lubi, ten przepis jest idealny.

Winiary
.
Expert

Dziękujemy, bardzo nam miło :)

M Michał
.

Czemu tak dlugo smażyć mięso? Przecież wyschnie. Doszło by spokojnie w wywarze. Czemu pietruszka nie kolendra?

Winiary
.
Expert

Michał, zapewniamy, że w sosie z warzyw nie wyschnie :) Pietruszka to tylko opcjonalna propozycja - aby było bardziej po meksykańsku, można zastąpić ją kolendrą :)

A Anka79
.

Zupka wyśmienita 😋Często wracam do przepisu a goście są zachwyceni i proszą o przepis.Polecam 🍲🍲🍲

Winiary
.
Expert

Dziękujemy! Aniu, podziel się i podaj dalej przepis swoim gościom! :)

D Damian Burdzy
.

Przepis przydatny a zupka kozacka🥘🍵🍲

Winiary
.
Expert

Cieszymy się, że Ci smakuje! :)

M Małgorzata
.

Wspaniala!

Winiary
.
Expert

Cieszymy się, że się sprawdziła :)

D Darko1957
.

W końcu ile tej wody 0,75 litra czy tak jak w przygotowaniu 3 litry?

Winiary
.
Expert

Darko1957, w przygotowaniu przepisu (kroku 1) polecamy wrzucić do garnka puszki wraz z wodą z tych puszek, następnie dolać 3 szklanki wody (w kroku 2), w której rozpuszczą się kostki, a potem, w kroku 8, już na patelni po usmażeniu mięsa - doprowadzić do wrzenia szklankę wody, koncentrat pomidorowy i czosnek - to wszystko, jeśli chodzi o wodę. :) Mamy nadzieję, że pomogliśmy i dasz nam znać, jak ugotujesz naszą zupę. :) Pozdrawiamy!

B Basia
.

Pyszna. Polecam!

Winiary
.
Expert

Cieszymy się, że meksykańskie smaki Ci podeszły :)

A Aga
.

Najlepsza!

Winiary
.
Expert

Cieszymy się, że trafiliśmy w Twój smak :)

K Kasia
.

Ale zdaje się, że nie powinno się używać zalewy z puszki fasoli i generalnie wody z moczenia nasion strączkowych...!

Winiary
.
Expert

Kasiu, wielu znanych blogerów i kucharzy wykorzystuje wodę po ciecierzycy lub fasoli w swoich przepisach - i tutaj z niej nie rezygnujemy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by jej użyć, ważne tylko, by nie trzymać otwartej puszki z resztą zawartości w lodówce - najlepiej przełożyć ją do szklanej miseczki i zabezpieczyć. Pozdrawiamy!

K Kamila
.

Dla mnie najlepszy przepis, gotuje tą zupę od 2 lat i jest mega.

Winiary
.
Expert

Coś czujemy, że zagości u Ciebie na długie lata... :)

Z Zdzisia
.

Rewelacja tak wszystkim smakuje że nic nie zostaje na drugi dzień pychotka

Winiary
.
Expert

Trzeba zrobić od razu więcej! ;-)

Z Zdzislawa
.

Pychota robiłam i każdy chciał jeszcze

Winiary
.
Expert

Dlatego warto zajrzeć do nas ponownie, i to nie raz! ;-)

g grzegorz
.

WSPANIAŁY PRZEPIS SERDECZNIE POLECAM!!!

Winiary
.
Expert

Super, pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy