Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem
16min
Łatwy
200
g
Serek topiony śmietankowy
3
łyżek
2
pęczków
Szpinak (u mnie szpinak baby)
0.5
szklanka
Słodka śmietanka
2
Surowe żółtko
1
pęczek
Świeży tymianek lub inne zioła do dekoracji
2
Bułka ciabatta
4
łyżek
Masło
1
ząbek
1
szczypta
Sól morska do doprawienia
.
Wartości odżywcze
Białko
16.41 g
Węglowodany
32.32 g
Tłuszcze
35 g
Wartość energetyczna
501.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
16 min
Krok 1
5 min
Szpinak myjemy, krótko podduszamy na 2 łyżkach masła (aż listki „zwiędną”), pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Krok 2
2 min
Zagotowujemy 1 l wody, dodajemy bulion, mieszamy, chwilę gotujemy dla uwolnienia aromatu.
Krok 3
1 min
Dodajemy serek topiony, blendujemy.
Krok 4
1 min
Żółtka łączymy ze śmietaną, dolewamy do zupy, mieszając. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą morską.
Krok 5
1 min
Dodajemy do zupy podduszony szpinak, mieszamy.
Krok 6
5 min
Ciabatty kroimy w kromki, a następnie każdą kromkę na pół lub ćwiartki. Rumienimy na maśle.
Krok 7
1 min
Grzanki nakładamy na talerze, zalewamy je serową zupą neapolitańską. Dekorujemy świeżymi ziołami.
Serowa zupa neapolitańska może być gotowa w 5 minut! Ale pokochacie ją nie tylko za łatwość i szybkość przygotowania, lecz także za wyjątkowy smak i cudownie aksamitną konsystencję. Serowa zupa neapolitańska jest tak delikatna dzięki dodatkowi serka topionego oraz surowych żółtek jajka. Żółtka wymieszane ze śmietaną to jeden z prostych trików, które jednocześnie zagęszczają zupę i sprawiają, że jest jeszcze bardziej aksamitna.
Serową zupę neapolitańską można podawać z makaronem albo też na dużych grzankach. Pozwólcie im zmięknąć w zupie, bo w prawdziwie sycącej zupie neapolitańskiej wcale nie muszą chrupać. Smacznego!
Z podanych składników przygotujecie 4 porcje sycącej serowej zupy neapolitańskiej.
Serową zupę neapolitańską można podawać z makaronem albo też na dużych grzankach. Pozwólcie im zmięknąć w zupie, bo w prawdziwie sycącej zupie neapolitańskiej wcale nie muszą chrupać. Smacznego!
Z podanych składników przygotujecie 4 porcje sycącej serowej zupy neapolitańskiej.
Przygotowując grzanki do zupy możesz kierować się naszymi wpisami – w końcu o grzankach wiemy już wszystko!
Komentarze 0