Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

0
16min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Serek topiony śmietankowy
2  pęczków
Szpinak (u mnie szpinak baby)
0.5  szklanka
Słodka śmietanka
2 
Surowe żółtko
1  pęczek
Świeży tymianek lub inne zioła do dekoracji
2 
Bułka ciabatta
4  łyżek
Masło
1  ząbek
1  szczypta
Sól morska do doprawienia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.41 g
Węglowodany
32.32 g
Tłuszcze
35 g
Wartość energetyczna
501.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

16 min
Krok 1
5 min
Szpinak myjemy, krótko podduszamy na 2 łyżkach masła (aż listki „zwiędną”), pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Krok 2
2 min
Zagotowujemy 1 l wody, dodajemy bulion, mieszamy, chwilę gotujemy dla uwolnienia aromatu.
Krok 3
1 min
Dodajemy serek topiony, blendujemy.
Krok 4
1 min
Żółtka łączymy ze śmietaną, dolewamy do zupy, mieszając. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą morską.
Krok 5
1 min
Dodajemy do zupy podduszony szpinak, mieszamy.
Krok 6
5 min
Ciabatty kroimy w kromki, a następnie każdą kromkę na pół lub ćwiartki. Rumienimy na maśle.
Krok 7
1 min
Grzanki nakładamy na talerze, zalewamy je serową zupą neapolitańską. Dekorujemy świeżymi ziołami.
Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

Krok 1 z 7

Szpinak myjemy, krótko podduszamy na 2 łyżkach masła (aż listki „zwiędną”), pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

Krok 2 z 7

Zagotowujemy 1 l wody, dodajemy bulion, mieszamy, chwilę gotujemy dla uwolnienia aromatu.

Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

Krok 3 z 7

Dodajemy serek topiony, blendujemy.

Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

Krok 4 z 7

Żółtka łączymy ze śmietaną, dolewamy do zupy, mieszając. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą morską.

Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

Krok 5 z 7

Dodajemy do zupy podduszony szpinak, mieszamy.

Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

Krok 6 z 7

Ciabatty kroimy w kromki, a następnie każdą kromkę na pół lub ćwiartki. Rumienimy na maśle.

Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

Krok 7 z 7

Grzanki nakładamy na talerze, zalewamy je serową zupą neapolitańską. Dekorujemy świeżymi ziołami.

Serowa zupa neapolitańska może być gotowa w 5 minut! Ale pokochacie ją nie tylko za łatwość i szybkość przygotowania, lecz także za wyjątkowy smak i cudownie aksamitną konsystencję. Serowa zupa neapolitańska jest tak delikatna dzięki dodatkowi serka topionego oraz surowych żółtek jajka. Żółtka wymieszane ze śmietaną to jeden z prostych trików, które jednocześnie zagęszczają zupę i sprawiają, że jest jeszcze bardziej aksamitna.

Serową zupę neapolitańską można podawać z makaronem albo też na dużych grzankach. Pozwólcie im zmięknąć w zupie, bo w prawdziwie sycącej zupie neapolitańskiej wcale nie muszą chrupać. Smacznego!

Z podanych składników przygotujecie 4 porcje sycącej serowej zupy neapolitańskiej.

Przygotowując grzanki do zupy możesz kierować się naszymi wpisami – w końcu o grzankach wiemy już wszystko!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika