Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Prażoki to nie jedyny sposób na ziemniaki w zupie! Zobacz inne nasze przepisy:
Boczek kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, gotujemy 20 minut.
Cebulkę drobno siekamy, podduszamy na łyżce masła.
Kapustę odsączamy (sok zlewamy do osobnego naczynia), szatkujemy, przesmażamy chwilę z cebulką.
Dodajemy do garnka podsmażoną kapustę, sok z kapusty, dodajemy kostki bulionowe, suszone grzyby, czosnek w łupinkach, gotujemy pół godziny.
Pod koniec gotowania doprawiamy zupę majerankiem i kminkiem.
Prażoki: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W tym czasie na patelni rumienimy cebulkę na maśle.
Odlewamy z ziemniaków wodę pozostawiając na dnie ok. 2-3 cm wody, zasypujemy ziemniaki mąką i gotujemy pod lekko uchylona pokrywką na wolnym ogniu kilka minut.
Zdejmujemy garnek z kuchenki, ugniatamy ziemniaki tłuczkiem.
Prażoki nakładamy łyżką maczaną w maśle z cebulką. Można podać prażoki w osobnym naczyniu lub bezpośrednio do zupy.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0