Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Kwaśnica z prażokami

(0)
1 godz 14 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Ziemniaki
1 
Mała Cebula
2  łyżek
Mąka pszenna
0.5  kg
Dobra kiszona kapusta
20  dag
Wędzony boczek
2  kostek
Bulion na żeberkach WINIARY
trochę
Suszone podgrzybki lub borowiki
3  ząbków
Czosnek w łupinkach
1  łyżka
Masło
1  łyżka
Suszony majeranek
1  łyżka
Mielony kminek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.41 g
Węglowodany
36.93 g
Tłuszcze
26.18 g
Wartość energetyczna
427.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pożywna i porządnie kwaśna. Taka powinna być kwaśnica. Kwaśnica tradycyjnie przygotowywana jest na wywarze z wędzonych żeberek, ale można ją przygotować szybciej i równie pysznie, z dodatkiem wędzonego boczku. A jeśli podamy taką kwaśnicę z prażokami, nie będzie miała sobie równych.

Prażoki to nie jedyny sposób na ziemniaki w zupie! Zobacz inne nasze przepisy:

  • Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo
  • Zalewajka z pieczarkami
  • Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem
  • Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą
  • Kremowa zupa ziemniaczana przyprawiona grzybami
  • Krem z pieczonej dyni i ziemniaków z karmelizowaną jarzębiną
  • Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem
  • Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

Przygotowanie

74 min
  • Krok 1

    20 min
    Boczek kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, gotujemy 20 minut.
  • Krok 2

    4 min
    Cebulkę drobno siekamy, podduszamy na łyżce masła.
  • Krok 4

    1 min
    Kapustę odsączamy (sok zlewamy do osobnego naczynia), szatkujemy, przesmażamy chwilę z cebulką.
  • Krok 4

    30 min
    Dodajemy do garnka podsmażoną kapustę, sok z kapusty, dodajemy kostki bulionowe, suszone grzyby, czosnek w łupinkach, gotujemy pół godziny.
  • Krok 5

    1 min
    Pod koniec gotowania doprawiamy zupę majerankiem i kminkiem.
  • Krok 6

    15 min
    Prażoki: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W tym czasie na patelni rumienimy cebulkę na maśle.
  • Krok 7

    1 min
    Odlewamy z ziemniaków wodę pozostawiając na dnie ok. 2-3 cm wody, zasypujemy ziemniaki mąką i gotujemy pod lekko uchylona pokrywką na wolnym ogniu kilka minut.
  • Krok 8

    1 min
    Zdejmujemy garnek z kuchenki, ugniatamy ziemniaki tłuczkiem.
  • Krok 9

    1 min
    Prażoki nakładamy łyżką maczaną w maśle z cebulką. Można podać prażoki w osobnym naczyniu lub bezpośrednio do zupy.
Kwaśnica z prażokami

Krok 1 z 9

Boczek kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, gotujemy 20 minut.

Kwaśnica z prażokami

Krok 2 z 9

Cebulkę drobno siekamy, podduszamy na łyżce masła.

Kwaśnica z prażokami

Krok 4 z 9

Kapustę odsączamy (sok zlewamy do osobnego naczynia), szatkujemy, przesmażamy chwilę z cebulką.

Kwaśnica z prażokami

Krok 4 z 9

Dodajemy do garnka podsmażoną kapustę, sok z kapusty, dodajemy kostki bulionowe, suszone grzyby, czosnek w łupinkach, gotujemy pół godziny.

Kwaśnica z prażokami

Krok 5 z 9

Pod koniec gotowania doprawiamy zupę majerankiem i kminkiem.

Kwaśnica z prażokami

Krok 6 z 9

Prażoki: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W tym czasie na patelni rumienimy cebulkę na maśle.

Kwaśnica z prażokami

Krok 7 z 9

Odlewamy z ziemniaków wodę pozostawiając na dnie ok. 2-3 cm wody, zasypujemy ziemniaki mąką i gotujemy pod lekko uchylona pokrywką na wolnym ogniu kilka minut.

Kwaśnica z prażokami

Krok 8 z 9

Zdejmujemy garnek z kuchenki, ugniatamy ziemniaki tłuczkiem.

Kwaśnica z prażokami

Krok 9 z 9

Prażoki nakładamy łyżką maczaną w maśle z cebulką. Można podać prażoki w osobnym naczyniu lub bezpośrednio do zupy.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

    1 godz 38 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

    1 godz 14 min Średni
  • Zupa szczawiowa na żeberkach z tłuczonymi ziemniakami

    1 godz 40 min Łatwy
  • Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

    1 godz 9 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu