Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pożywna i porządnie kwaśna. Taka powinna być kwaśnica. Kwaśnica tradycyjnie przygotowywana jest na wywarze z wędzonych żeberek, ale można ją przygotować szybciej i równie pysznie, z dodatkiem wędzonego boczku. A jeśli podamy taką kwaśnicę z prażokami, nie będzie miała sobie równych.
Prażoki to nie jedyny sposób na ziemniaki w zupie! Zobacz inne nasze przepisy:
Boczek kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, gotujemy 20 minut.
Krok 2
4 min
Cebulkę drobno siekamy, podduszamy na łyżce masła.
Krok 4
1 min
Kapustę odsączamy (sok zlewamy do osobnego naczynia), szatkujemy, przesmażamy chwilę z cebulką.
Krok 4
30 min
Dodajemy do garnka podsmażoną kapustę, sok z kapusty, dodajemy kostki bulionowe, suszone grzyby, czosnek w łupinkach, gotujemy pół godziny.
Krok 5
1 min
Pod koniec gotowania doprawiamy zupę majerankiem i kminkiem.
Krok 6
15 min
Prażoki: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W tym czasie na patelni rumienimy cebulkę na maśle.
Krok 7
1 min
Odlewamy z ziemniaków wodę pozostawiając na dnie ok. 2-3 cm wody, zasypujemy ziemniaki mąką i gotujemy pod lekko uchylona pokrywką na wolnym ogniu kilka minut.
Krok 8
1 min
Zdejmujemy garnek z kuchenki, ugniatamy ziemniaki tłuczkiem.
Krok 9
1 min
Prażoki nakładamy łyżką maczaną w maśle z cebulką. Można podać prażoki w osobnym naczyniu lub bezpośrednio do zupy.
Krok 1
z
9
Boczek kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, gotujemy 20 minut.
Krok 2
z
9
Cebulkę drobno siekamy, podduszamy na łyżce masła.
Krok 4
z
9
Kapustę odsączamy (sok zlewamy do osobnego naczynia), szatkujemy, przesmażamy chwilę z cebulką.
Krok 4
z
9
Dodajemy do garnka podsmażoną kapustę, sok z kapusty, dodajemy kostki bulionowe, suszone grzyby, czosnek w łupinkach, gotujemy pół godziny.
Krok 5
z
9
Pod koniec gotowania doprawiamy zupę majerankiem i kminkiem.
Krok 6
z
9
Prażoki: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W tym czasie na patelni rumienimy cebulkę na maśle.
Krok 7
z
9
Odlewamy z ziemniaków wodę pozostawiając na dnie ok. 2-3 cm wody, zasypujemy ziemniaki mąką i gotujemy pod lekko uchylona pokrywką na wolnym ogniu kilka minut.
Krok 8
z
9
Zdejmujemy garnek z kuchenki, ugniatamy ziemniaki tłuczkiem.
Krok 9
z
9
Prażoki nakładamy łyżką maczaną w maśle z cebulką. Można podać prażoki w osobnym naczyniu lub bezpośrednio do zupy.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0