Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kwaśnica z prażokami
Kwaśnica z prażokami
Kwaśnica z prażokami
Kwaśnica z prażokami
Kwaśnica z prażokami
Kwaśnica z prażokami
Kwaśnica z prażokami
Kwaśnica z prażokami

Kwaśnica z prażokami

(0)
1 godz 14 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Ziemniaki
1 
Mała Cebula
2  łyżek
Mąka pszenna
0.5  kg
Dobra kiszona kapusta
20  dag
Wędzony boczek
2  kostek
Bulion na żeberkach WINIARY
trochę
Suszone podgrzybki lub borowiki
3  ząbków
Czosnek w łupinkach
1  łyżka
Masło
1  łyżka
Suszony majeranek
1  łyżka
Mielony kminek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.41 g
Węglowodany
36.93 g
Tłuszcze
26.18 g
Wartość energetyczna
427.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pożywna i porządnie kwaśna. Taka powinna być kwaśnica. Kwaśnica tradycyjnie przygotowywana jest na wywarze z wędzonych żeberek, ale można ją przygotować szybciej i równie pysznie, z dodatkiem wędzonego boczku. A jeśli podamy taką kwaśnicę z prażokami, nie będzie miała sobie równych.

Prażoki to nie jedyny sposób na ziemniaki w zupie! Zobacz inne nasze przepisy:

  • Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo
  • Zalewajka z pieczarkami
  • Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem
  • Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą
  • Kremowa zupa ziemniaczana przyprawiona grzybami
  • Krem z pieczonej dyni i ziemniaków z karmelizowaną jarzębiną
  • Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem
  • Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

Przygotowanie

74 min
  • Krok 1

    20 min
    Boczek kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, gotujemy 20 minut.
  • Krok 2

    4 min
    Cebulkę drobno siekamy, podduszamy na łyżce masła.
  • Krok 4

    1 min
    Kapustę odsączamy (sok zlewamy do osobnego naczynia), szatkujemy, przesmażamy chwilę z cebulką.
  • Krok 4

    30 min
    Dodajemy do garnka podsmażoną kapustę, sok z kapusty, dodajemy kostki bulionowe, suszone grzyby, czosnek w łupinkach, gotujemy pół godziny.
  • Krok 5

    1 min
    Pod koniec gotowania doprawiamy zupę majerankiem i kminkiem.
  • Krok 6

    15 min
    Prażoki: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W tym czasie na patelni rumienimy cebulkę na maśle.
  • Krok 7

    1 min
    Odlewamy z ziemniaków wodę pozostawiając na dnie ok. 2-3 cm wody, zasypujemy ziemniaki mąką i gotujemy pod lekko uchylona pokrywką na wolnym ogniu kilka minut.
  • Krok 8

    1 min
    Zdejmujemy garnek z kuchenki, ugniatamy ziemniaki tłuczkiem.
  • Krok 9

    1 min
    Prażoki nakładamy łyżką maczaną w maśle z cebulką. Można podać prażoki w osobnym naczyniu lub bezpośrednio do zupy.
Kwaśnica z prażokami

Krok 1 z 9

Boczek kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, gotujemy 20 minut.

Kwaśnica z prażokami

Krok 2 z 9

Cebulkę drobno siekamy, podduszamy na łyżce masła.

Kwaśnica z prażokami

Krok 4 z 9

Kapustę odsączamy (sok zlewamy do osobnego naczynia), szatkujemy, przesmażamy chwilę z cebulką.

Kwaśnica z prażokami

Krok 4 z 9

Dodajemy do garnka podsmażoną kapustę, sok z kapusty, dodajemy kostki bulionowe, suszone grzyby, czosnek w łupinkach, gotujemy pół godziny.

Kwaśnica z prażokami

Krok 5 z 9

Pod koniec gotowania doprawiamy zupę majerankiem i kminkiem.

Kwaśnica z prażokami

Krok 6 z 9

Prażoki: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W tym czasie na patelni rumienimy cebulkę na maśle.

Kwaśnica z prażokami

Krok 7 z 9

Odlewamy z ziemniaków wodę pozostawiając na dnie ok. 2-3 cm wody, zasypujemy ziemniaki mąką i gotujemy pod lekko uchylona pokrywką na wolnym ogniu kilka minut.

Kwaśnica z prażokami

Krok 8 z 9

Zdejmujemy garnek z kuchenki, ugniatamy ziemniaki tłuczkiem.

Kwaśnica z prażokami

Krok 9 z 9

Prażoki nakładamy łyżką maczaną w maśle z cebulką. Można podać prażoki w osobnym naczyniu lub bezpośrednio do zupy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

    Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

    1 godz 38 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

    Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

    1 godz 14 min Średni
  • Zupa szczawiowa na żeberkach z tłuczonymi ziemniakami

    Zupa szczawiowa na żeberkach z tłuczonymi ziemniakami

    1 godz 40 min Łatwy
  • Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

    Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

    1 godz 9 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu