Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kwaśnica z prażokami
Kwaśnica z prażokami
Dodaj do CookBook

Kwaśnica z prażokami

(0)
1 godz 14 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Ziemniaki
1 
Mała Cebula
2  łyżek
Mąka pszenna
0.5  kg
Dobra kiszona kapusta
20  dag
Wędzony boczek
2  kostek
WINIARY Rosół wołowy
trochę
Suszone podgrzybki lub borowiki
3  ząbków
Czosnek w łupinkach
1  łyżka
Masło
1  łyżka
Suszony majeranek
1  łyżka
Mielony kminek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
36.9 g
Wartość energetyczna
426.1 kcal
Tłuszcze
26.2 g
Białko
12.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pożywna i porządnie kwaśna. Taka powinna być kwaśnica. Kwaśnica tradycyjnie przygotowywana jest na wywarze z wędzonych żeberek, ale można ją przygotować szybciej i równie pysznie, z dodatkiem wędzonego boczku. A jeśli podamy taką kwaśnicę z prażokami, nie będzie miała sobie równych.

Prażoki to nie jedyny sposób na ziemniaki w zupie! Zobacz inne nasze przepisy:

  • Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

  • Zalewajka z pieczarkami

  • Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem

  • Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

  • Kremowa zupa ziemniaczana przyprawiona grzybami

  • Krem z pieczonej dyni i ziemniaków z karmelizowaną jarzębiną

  • Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem

  • Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

Przygotowanie

74 min
  • Krok 1

    20 min
    Boczek kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, gotujemy 20 minut.
  • Krok 2

    4 min
    Cebulkę drobno siekamy, podduszamy na łyżce masła.
  • Krok 4

    1 min
    Kapustę odsączamy (sok zlewamy do osobnego naczynia), szatkujemy, przesmażamy chwilę z cebulką.
  • Krok 4

    30 min
    Dodajemy do garnka podsmażoną kapustę, sok z kapusty, dodajemy kostki bulionowe, suszone grzyby, czosnek w łupinkach, gotujemy pół godziny.
  • Krok 5

    1 min
    Pod koniec gotowania doprawiamy zupę majerankiem i kminkiem.
  • Krok 6

    15 min
    Prażoki: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W tym czasie na patelni rumienimy cebulkę na maśle.
  • Krok 7

    1 min
    Odlewamy z ziemniaków wodę pozostawiając na dnie ok. 2-3 cm wody, zasypujemy ziemniaki mąką i gotujemy pod lekko uchylona pokrywką na wolnym ogniu kilka minut.
  • Krok 8

    1 min
    Zdejmujemy garnek z kuchenki, ugniatamy ziemniaki tłuczkiem.
  • Krok 9

    1 min
    Prażoki nakładamy łyżką maczaną w maśle z cebulką. Można podać prażoki w osobnym naczyniu lub bezpośrednio do zupy.
Kwaśnica z prażokami

Krok 1 z 9

Boczek kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, gotujemy 20 minut.

Kwaśnica z prażokami

Krok 2 z 9

Cebulkę drobno siekamy, podduszamy na łyżce masła.

Kwaśnica z prażokami

Krok 4 z 9

Kapustę odsączamy (sok zlewamy do osobnego naczynia), szatkujemy, przesmażamy chwilę z cebulką.

Kwaśnica z prażokami

Krok 4 z 9

Dodajemy do garnka podsmażoną kapustę, sok z kapusty, dodajemy kostki bulionowe, suszone grzyby, czosnek w łupinkach, gotujemy pół godziny.

Kwaśnica z prażokami

Krok 5 z 9

Pod koniec gotowania doprawiamy zupę majerankiem i kminkiem.

Kwaśnica z prażokami

Krok 6 z 9

Prażoki: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W tym czasie na patelni rumienimy cebulkę na maśle.

Kwaśnica z prażokami

Krok 7 z 9

Odlewamy z ziemniaków wodę pozostawiając na dnie ok. 2-3 cm wody, zasypujemy ziemniaki mąką i gotujemy pod lekko uchylona pokrywką na wolnym ogniu kilka minut.

Kwaśnica z prażokami

Krok 8 z 9

Zdejmujemy garnek z kuchenki, ugniatamy ziemniaki tłuczkiem.

Kwaśnica z prażokami

Krok 9 z 9

Prażoki nakładamy łyżką maczaną w maśle z cebulką. Można podać prażoki w osobnym naczyniu lub bezpośrednio do zupy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kwaśnica po góralsku na żeberkach

    Kwaśnica po góralsku na żeberkach

    43 min Łatwy
  • Postna kwaśnica

    Postna kwaśnica

    32 min Łatwy
  • Kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami

    Kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami

    2 godz 14 min Średni
  • Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach

    Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach

    3 godz 1 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu