Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zalewajka z pieczarkami

0
44min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
Zalewajka rodzinna zupa Winiary
2 
Ziemniaki
150  g
Kiełbasa
100  g
Boczek wędzony
5 
Brązowe pieczarki
1 
Cebula
1  ząbek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.22 g
Węglowodany
7.18 g
Tłuszcze
22.81 g
Wartość energetyczna
273.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

44 min
Krok 1
2 min
Do garnka wlej 1 litr wody i zacznij ją podgrzewać.
Krok 2
4 min
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka,
Krok 3
3 min
Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki, a następnie połowę porcji dodaj do garnka z wodą.
Krok 4
3 min
Cebulę pokrój w cienkie piórka i również jej połowę dodaj do garnka.
Krok 5
4 min
Doprowadź do wrzenia, a w międzyczasie zawartość saszetki wymieszaj dokładnie, przy pomocy trzepaczki, z 0,5 litra wody.
Krok 6
10 min
Tak przygotowaną mieszankę również dodaj do garnka i gotuj całość przez ok. 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 7
5 min
W międzyczasie pokrój boczek na cienkie, długie paseczki i wrzuć na zimną patelnię. Patelnię powoli rozgrzewaj, co jakiś czas zwiększając ogień.
Krok 8
4 min
Kiedy z boczku zacznie się wytapiać tłuszcz, dodaj na patelnię pozostałą cebulę, plasterki kiełbasy, a także pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.
Krok 9
6 min
Podsmażaj całość do czasu, aż wszystkie składniki pięknie się zrumienią, a paseczki boczku nabiorą nieco chrupkości.
Krok 10
3 min
Porcję gotowej zalewajki wlej do talerza lub miski, a na wierzchu delikatnie nałóż po solidnej porcji podsmażonych pieczarek, kiełbasy, boczku i cebuli. Na sam koniec warto ozdobić zalewajkę z pieczarkami listkami świeżych ziół.
Zalewajka z pieczarkami

Krok 1 z 10

Do garnka wlej 1 litr wody i zacznij ją podgrzewać.

Zalewajka z pieczarkami

Krok 2 z 10

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka,

Zalewajka z pieczarkami

Krok 3 z 10

Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki, a następnie połowę porcji dodaj do garnka z wodą.

Zalewajka z pieczarkami

Krok 4 z 10

Cebulę pokrój w cienkie piórka i również jej połowę dodaj do garnka.

Zalewajka z pieczarkami

Krok 5 z 10

Doprowadź do wrzenia, a w międzyczasie zawartość saszetki wymieszaj dokładnie, przy pomocy trzepaczki, z 0,5 litra wody.

Zalewajka z pieczarkami

Krok 6 z 10

Tak przygotowaną mieszankę również dodaj do garnka i gotuj całość przez ok. 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zalewajka z pieczarkami

Krok 7 z 10

W międzyczasie pokrój boczek na cienkie, długie paseczki i wrzuć na zimną patelnię. Patelnię powoli rozgrzewaj, co jakiś czas zwiększając ogień.

Zalewajka z pieczarkami

Krok 8 z 10

Kiedy z boczku zacznie się wytapiać tłuszcz, dodaj na patelnię pozostałą cebulę, plasterki kiełbasy, a także pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.

Zalewajka z pieczarkami

Krok 9 z 10

Podsmażaj całość do czasu, aż wszystkie składniki pięknie się zrumienią, a paseczki boczku nabiorą nieco chrupkości.

Zalewajka z pieczarkami

Krok 10 z 10

Porcję gotowej zalewajki wlej do talerza lub miski, a na wierzchu delikatnie nałóż po solidnej porcji podsmażonych pieczarek, kiełbasy, boczku i cebuli. Na sam koniec warto ozdobić zalewajkę z pieczarkami listkami świeżych ziół.

Zupa zalewajka to specjalność niejednej babci. Jest zupą prostą, sycącą i niezwykle smaczną. Dla wielu z nas zalewajka to wręcz smak dzieciństwa i jedna z pierwszych rzeczy, które przychodzą na myśl kiedy musimy przyrządzić coś z niczego.

Co ciekawe w prawie każdym domu tradycyjną zalewajkę przyrządzało się nieco inaczej, z różnymi dodatkami czy przyprawami. Baza jednak jest wspólna, a sympatyczna nazwa zupy wzięła się po prostu od czynności „zalewania” ziemniaków. Dziś prezentujemy przepis na zalewajkę z pieczarkami :)

Przepisów na sycące zupy z boczkiem nie brakuje. Sprawdź na przykład te:
Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą
Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami
Zupa szczawiowa z jajkiem i chrupiącym boczkiem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika