Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa zalewajka to specjalność niejednej babci. Jest zupą prostą, sycącą i niezwykle smaczną. Dla wielu z nas zalewajka to wręcz smak dzieciństwa i jedna z pierwszych rzeczy, które przychodzą na myśl kiedy musimy przyrządzić coś z niczego.
Co ciekawe w prawie każdym domu tradycyjną zalewajkę przyrządzało się nieco inaczej, z różnymi dodatkami czy przyprawami. Baza jednak jest wspólna, a sympatyczna nazwa zupy wzięła się po prostu od czynności „zalewania” ziemniaków. Dziś prezentujemy przepis na zalewajkę z pieczarkami :)
Do garnka wlej 1 litr wody i zacznij ją podgrzewać.
Krok 2
4 min
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka,
Krok 3
3 min
Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki, a następnie połowę porcji dodaj do garnka z wodą.
Krok 4
3 min
Cebulę pokrój w cienkie piórka i również jej połowę dodaj do garnka.
Krok 5
4 min
Doprowadź do wrzenia, a w międzyczasie zawartość saszetki wymieszaj dokładnie, przy pomocy trzepaczki, z 0,5 litra wody.
Krok 6
10 min
Tak przygotowaną mieszankę również dodaj do garnka i gotuj całość przez ok. 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 7
5 min
W międzyczasie pokrój boczek na cienkie, długie paseczki i wrzuć na zimną patelnię. Patelnię powoli rozgrzewaj, co jakiś czas zwiększając ogień.
Krok 8
4 min
Kiedy z boczku zacznie się wytapiać tłuszcz, dodaj na patelnię pozostałą cebulę, plasterki kiełbasy, a także pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.
Krok 9
6 min
Podsmażaj całość do czasu, aż wszystkie składniki pięknie się zrumienią, a paseczki boczku nabiorą nieco chrupkości.
Krok 10
3 min
Porcję gotowej zalewajki wlej do talerza lub miski, a na wierzchu delikatnie nałóż po solidnej porcji podsmażonych pieczarek, kiełbasy, boczku i cebuli. Na sam koniec warto ozdobić zalewajkę z pieczarkami listkami świeżych ziół.
Krok 1
z
10
Do garnka wlej 1 litr wody i zacznij ją podgrzewać.
Krok 2
z
10
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka,
Krok 3
z
10
Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki, a następnie połowę porcji dodaj do garnka z wodą.
Krok 4
z
10
Cebulę pokrój w cienkie piórka i również jej połowę dodaj do garnka.
Krok 5
z
10
Doprowadź do wrzenia, a w międzyczasie zawartość saszetki wymieszaj dokładnie, przy pomocy trzepaczki, z 0,5 litra wody.
Krok 6
z
10
Tak przygotowaną mieszankę również dodaj do garnka i gotuj całość przez ok. 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 7
z
10
W międzyczasie pokrój boczek na cienkie, długie paseczki i wrzuć na zimną patelnię. Patelnię powoli rozgrzewaj, co jakiś czas zwiększając ogień.
Krok 8
z
10
Kiedy z boczku zacznie się wytapiać tłuszcz, dodaj na patelnię pozostałą cebulę, plasterki kiełbasy, a także pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.
Krok 9
z
10
Podsmażaj całość do czasu, aż wszystkie składniki pięknie się zrumienią, a paseczki boczku nabiorą nieco chrupkości.
Krok 10
z
10
Porcję gotowej zalewajki wlej do talerza lub miski, a na wierzchu delikatnie nałóż po solidnej porcji podsmażonych pieczarek, kiełbasy, boczku i cebuli. Na sam koniec warto ozdobić zalewajkę z pieczarkami listkami świeżych ziół.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
k
krysia123
ekstra xddddddddd
Winiary
Expert
krysia123, bardzo się cieszymy i dziękujemy za opinię!
Komentarze 1