Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zalewajka z pieczarkami
Zalewajka z pieczarkami
Zalewajka z pieczarkami
Zalewajka z pieczarkami
Zalewajka z pieczarkami

Zalewajka z pieczarkami

(0)
44min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Zupa jarzynowa Nasza Specjalność WINIARY
2 
Ziemniaki
100  g
Kiełbasa
75  g
Boczek wędzony
4 
Brązowe pieczarki
0.5 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.64 g
Węglowodany
9.24 g
Tłuszcze
21.52 g
Wartość energetyczna
267.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa zalewajka to specjalność niejednej babci. Jest zupą prostą, sycącą i niezwykle smaczną. Dla wielu z nas zalewajka to wręcz smak dzieciństwa i jedna z pierwszych rzeczy, które przychodzą na myśl kiedy musimy przyrządzić coś z niczego.

Co ciekawe w prawie każdym domu tradycyjną zalewajkę przyrządzało się nieco inaczej, z różnymi dodatkami czy przyprawami. Baza jednak jest wspólna, a sympatyczna nazwa zupy wzięła się po prostu od czynności „zalewania” ziemniaków. Dziś prezentujemy przepis na zalewajkę z pieczarkami :)

Przepisów na sycące zupy z boczkiem nie brakuje. Sprawdź na przykład te:
Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą
Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami
Zupa szczawiowa z jajkiem i chrupiącym boczkiem

Przygotowanie

44 min
  • Krok 1

    2 min
    Do garnka wlej 1 litr wody i zacznij ją podgrzewać.
  • Krok 2

    4 min
    Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka,
  • Krok 3

    3 min
    Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki, a następnie połowę porcji dodaj do garnka z wodą.
  • Krok 4

    3 min
    Cebulę pokrój w cienkie piórka i również jej połowę dodaj do garnka.
  • Krok 5

    4 min
    Doprowadź do wrzenia, a w międzyczasie zawartość saszetki wymieszaj dokładnie, przy pomocy trzepaczki, z 0,5 litra wody.
  • Krok 6

    10 min
    Tak przygotowaną mieszankę również dodaj do garnka i gotuj całość przez ok. 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 7

    5 min
    W międzyczasie pokrój boczek na cienkie, długie paseczki i wrzuć na zimną patelnię. Patelnię powoli rozgrzewaj, co jakiś czas zwiększając ogień.
  • Krok 8

    4 min
    Kiedy z boczku zacznie się wytapiać tłuszcz, dodaj na patelnię pozostałą cebulę, plasterki kiełbasy, a także pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.
  • Krok 9

    6 min
    Podsmażaj całość do czasu, aż wszystkie składniki pięknie się zrumienią, a paseczki boczku nabiorą nieco chrupkości.
  • Krok 10

    3 min
    Porcję gotowej zalewajki wlej do talerza lub miski, a na wierzchu delikatnie nałóż po solidnej porcji podsmażonych pieczarek, kiełbasy, boczku i cebuli. Na sam koniec warto ozdobić zalewajkę z pieczarkami listkami świeżych ziół.
Zalewajka z pieczarkami

Krok 1 z 10

Do garnka wlej 1 litr wody i zacznij ją podgrzewać.

Zalewajka z pieczarkami

Krok 2 z 10

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka,

Zalewajka z pieczarkami

Krok 3 z 10

Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki, a następnie połowę porcji dodaj do garnka z wodą.

Zalewajka z pieczarkami

Krok 4 z 10

Cebulę pokrój w cienkie piórka i również jej połowę dodaj do garnka.

Zalewajka z pieczarkami

Krok 5 z 10

Doprowadź do wrzenia, a w międzyczasie zawartość saszetki wymieszaj dokładnie, przy pomocy trzepaczki, z 0,5 litra wody.

Zalewajka z pieczarkami

Krok 6 z 10

Tak przygotowaną mieszankę również dodaj do garnka i gotuj całość przez ok. 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zalewajka z pieczarkami

Krok 7 z 10

W międzyczasie pokrój boczek na cienkie, długie paseczki i wrzuć na zimną patelnię. Patelnię powoli rozgrzewaj, co jakiś czas zwiększając ogień.

Zalewajka z pieczarkami

Krok 8 z 10

Kiedy z boczku zacznie się wytapiać tłuszcz, dodaj na patelnię pozostałą cebulę, plasterki kiełbasy, a także pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.

Zalewajka z pieczarkami

Krok 9 z 10

Podsmażaj całość do czasu, aż wszystkie składniki pięknie się zrumienią, a paseczki boczku nabiorą nieco chrupkości.

Zalewajka z pieczarkami

Krok 10 z 10

Porcję gotowej zalewajki wlej do talerza lub miski, a na wierzchu delikatnie nałóż po solidnej porcji podsmażonych pieczarek, kiełbasy, boczku i cebuli. Na sam koniec warto ozdobić zalewajkę z pieczarkami listkami świeżych ziół.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    1 godz 14 min Średni
  • Grochówka wojskowa

    Grochówka wojskowa

    35 min Łatwy
  • Zupa gulaszowa z pieczarkami

    Zupa gulaszowa z pieczarkami

    1 godz 46 min Średni
  • Tortilla ziemniaczana

    Tortilla ziemniaczana

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu