Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zalewajka po kielecku

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
6 
Ziemniaki
1 
Cebula
125 g
Słonina
250 ml
Zakwas na żurek
100 ml
Śmietana
3 kulek
Ziele angielskie
1 
Liść laurowy
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.13 g
Tłuszcze
31.14 g
Wartość energetyczna
347.09 kcal
Białko
3.55 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
5 min
Do garnka wlewamy wodę (około 1,25 l) solimy i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy.
Krok 2
10 min
Ziemniaki obieramy i myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę włącznie ze słoniną.
Krok 3
20 min
Do gotującej wody wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości.
Krok 4
10 min
Na patelnię wrzucamy słoninę. Wytapiamy skwarki. Następnie ściągamy gotowe, podpieczone do miseczki.
Krok 5
5 min
Na tłuszczu podsmażamy cebulę.
Krok 6
10 min
Kiedy ziemniaki są miękkie, wlewamy zakwas na żur i śmietanę, gotujemy chwilkę. Dodajemy podsmażoną cebulę. Przyprawiamy solą, maggi i pieprzem. Nalewamy do miseczek i dodajemy po łyżce skwarków.
Zalewajka po kielecku

Krok 1 z 6

Do garnka wlewamy wodę (około 1,25 l) solimy i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy.

Zalewajka po kielecku

Krok 2 z 6

Ziemniaki obieramy i myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę włącznie ze słoniną.

Zalewajka po kielecku

Krok 3 z 6

Do gotującej wody wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości.

Zalewajka po kielecku

Krok 4 z 6

Na patelnię wrzucamy słoninę. Wytapiamy skwarki. Następnie ściągamy gotowe, podpieczone do miseczki.

Zalewajka po kielecku

Krok 5 z 6

Na tłuszczu podsmażamy cebulę.

Zalewajka po kielecku

Krok 6 z 6

Kiedy ziemniaki są miękkie, wlewamy zakwas na żur i śmietanę, gotujemy chwilkę. Dodajemy podsmażoną cebulę. Przyprawiamy solą, maggi i pieprzem. Nalewamy do miseczek i dodajemy po łyżce skwarków.

Zalewajka po kielecku to bardzo prosta w przygotowaniu, tradycyjna zupa. Jej przygotowanie nie wymaga ani wielu składników, ani specjalnych umiejętności kulinarnych, zatem jest to zupa, która świetnie sprawdzi się również w studenckim menu. Dosmaczona Przyprawą w płynie MAGGI WINIARY smakuje wyśmienicie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika