Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zalewajka po kielecku

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Konczi
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
6 
Ziemniaki
1 
Cebula
125  g
Słonina
250  ml
Zakwas na żurek
100  ml
Śmietana
3  kulek
Ziele angielskie
1 
Liść laurowy
trochę
Pieprz
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.55 g
Węglowodany
14.13 g
Tłuszcze
31.14 g
Wartość energetyczna
347.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zalewajka po kielecku to bardzo prosta w przygotowaniu, tradycyjna zupa. Jej przygotowanie nie wymaga ani wielu składników, ani specjalnych umiejętności kulinarnych, zatem jest to zupa, która świetnie sprawdzi się również w studenckim menu. Dosmaczona Przyprawą w płynie MAGGI WINIARY smakuje wyśmienicie!

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    5 min
    Do garnka wlewamy wodę (około 1,25 l) solimy i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy.
  • Krok 2

    10 min
    Ziemniaki obieramy i myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę włącznie ze słoniną.
  • Krok 3

    20 min
    Do gotującej wody wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości.
  • Krok 4

    10 min
    Na patelnię wrzucamy słoninę. Wytapiamy skwarki. Następnie ściągamy gotowe, podpieczone do miseczki.
  • Krok 5

    5 min
    Na tłuszczu podsmażamy cebulę.
  • Krok 6

    10 min
    Kiedy ziemniaki są miękkie, wlewamy zakwas na żur i śmietanę, gotujemy chwilkę. Dodajemy podsmażoną cebulę. Przyprawiamy solą, maggi i pieprzem. Nalewamy do miseczek i dodajemy po łyżce skwarków.
Zalewajka po kielecku

Krok 1 z 6

Do garnka wlewamy wodę (około 1,25 l) solimy i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy.

Zalewajka po kielecku

Krok 2 z 6

Ziemniaki obieramy i myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę włącznie ze słoniną.

Zalewajka po kielecku

Krok 3 z 6

Do gotującej wody wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości.

Zalewajka po kielecku

Krok 4 z 6

Na patelnię wrzucamy słoninę. Wytapiamy skwarki. Następnie ściągamy gotowe, podpieczone do miseczki.

Zalewajka po kielecku

Krok 5 z 6

Na tłuszczu podsmażamy cebulę.

Zalewajka po kielecku

Krok 6 z 6

Kiedy ziemniaki są miękkie, wlewamy zakwas na żur i śmietanę, gotujemy chwilkę. Dodajemy podsmażoną cebulę. Przyprawiamy solą, maggi i pieprzem. Nalewamy do miseczek i dodajemy po łyżce skwarków.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowy gulasz z łopatki

    54 min Średni
  • Zupa z brukwi na gęsinie

    50 min Średni
  • Zupa chrzanowa z chipsami z salami

    44 min Średni
  • Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

    1 godz 47 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu