Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zalewajkapo kielecku to bardzo prosta w przygotowaniu, tradycyjna zupa. Jej przygotowanie nie wymaga ani wielu składników, ani specjalnych umiejętności kulinarnych, zatem jest to zupa, która świetnie sprawdzi się również w studenckim menu. Dosmaczona Przyprawą w płynie MAGGI WINIARY smakuje wyśmienicie!
Do garnka wlewamy wodę (około 1,25 l) solimy i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy.
Krok 2
10 min
Ziemniaki obieramy i myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę włącznie ze słoniną.
Krok 3
20 min
Do gotującej wody wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości.
Krok 4
10 min
Na patelnię wrzucamy słoninę. Wytapiamy skwarki. Następnie ściągamy gotowe, podpieczone do miseczki.
Krok 5
5 min
Na tłuszczu podsmażamy cebulę.
Krok 6
10 min
Kiedy ziemniaki są miękkie, wlewamy zakwas na żur i śmietanę, gotujemy chwilkę. Dodajemy podsmażoną cebulę. Przyprawiamy solą, maggi i pieprzem. Nalewamy do miseczek i dodajemy po łyżce skwarków.
Krok 1
z
6
Do garnka wlewamy wodę (około 1,25 l) solimy i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy.
Krok 2
z
6
Ziemniaki obieramy i myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę włącznie ze słoniną.
Krok 3
z
6
Do gotującej wody wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości.
Krok 4
z
6
Na patelnię wrzucamy słoninę. Wytapiamy skwarki. Następnie ściągamy gotowe, podpieczone do miseczki.
Krok 5
z
6
Na tłuszczu podsmażamy cebulę.
Krok 6
z
6
Kiedy ziemniaki są miękkie, wlewamy zakwas na żur i śmietanę, gotujemy chwilkę. Dodajemy podsmażoną cebulę. Przyprawiamy solą, maggi i pieprzem. Nalewamy do miseczek i dodajemy po łyżce skwarków.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1