Zalewajka po kielecku
60min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
3.55 g
Węglowodany
14.13 g
Tłuszcze
31.14 g
Wartość energetyczna
347.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
5 min
Do garnka wlewamy wodę (około 1,25 l) solimy i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy.
Krok 2
10 min
Ziemniaki obieramy i myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę włącznie ze słoniną.
Krok 3
20 min
Do gotującej wody wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości.
Krok 4
10 min
Na patelnię wrzucamy słoninę. Wytapiamy skwarki. Następnie ściągamy gotowe, podpieczone do miseczki.
Krok 5
5 min
Na tłuszczu podsmażamy cebulę.
Krok 6
10 min
Kiedy ziemniaki są miękkie, wlewamy zakwas na żur i śmietanę, gotujemy chwilkę. Dodajemy podsmażoną cebulę. Przyprawiamy solą, maggi i pieprzem. Nalewamy do miseczek i dodajemy po łyżce skwarków.
Zalewajka po kielecku to bardzo prosta w przygotowaniu, tradycyjna zupa. Jej przygotowanie nie wymaga ani wielu składników, ani specjalnych umiejętności kulinarnych, zatem jest to zupa, która świetnie sprawdzi się również w studenckim menu. Dosmaczona Przyprawą w płynie MAGGI WINIARY smakuje wyśmienicie!
Komentarze 0