Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zalewajka po kielecku
Dodaj do CookBook

Zalewajka po kielecku

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
6 
Ziemniaki
1 
Cebula
125  g
Słonina
250  ml
Zakwas na żurek
100  ml
Śmietana
3  kulek
Ziele angielskie
1 
Liść laurowy
trochę
Pieprz
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.1 g
Wartość energetyczna
347.1 kcal
Tłuszcze
31.1 g
Białko
3.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zalewajka po kielecku to bardzo prosta w przygotowaniu, tradycyjna zupa. Jej przygotowanie nie wymaga ani wielu składników, ani specjalnych umiejętności kulinarnych, zatem jest to zupa, która świetnie sprawdzi się również w studenckim menu. Dosmaczona Przyprawą w płynie MAGGI WINIARY smakuje wyśmienicie!

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    5 min
    Do garnka wlewamy wodę (około 1,25 l) solimy i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy.
  • Krok 2

    10 min
    Ziemniaki obieramy i myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę włącznie ze słoniną.
  • Krok 3

    20 min
    Do gotującej wody wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości.
  • Krok 4

    10 min
    Na patelnię wrzucamy słoninę. Wytapiamy skwarki. Następnie ściągamy gotowe, podpieczone do miseczki.
  • Krok 5

    5 min
    Na tłuszczu podsmażamy cebulę.
  • Krok 6

    10 min
    Kiedy ziemniaki są miękkie, wlewamy zakwas na żur i śmietanę, gotujemy chwilkę. Dodajemy podsmażoną cebulę. Przyprawiamy solą, maggi i pieprzem. Nalewamy do miseczek i dodajemy po łyżce skwarków.
Zalewajka po kielecku

Krok 1 z 6

Do garnka wlewamy wodę (około 1,25 l) solimy i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy.

Zalewajka po kielecku

Krok 2 z 6

Ziemniaki obieramy i myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę włącznie ze słoniną.

Zalewajka po kielecku

Krok 3 z 6

Do gotującej wody wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości.

Zalewajka po kielecku

Krok 4 z 6

Na patelnię wrzucamy słoninę. Wytapiamy skwarki. Następnie ściągamy gotowe, podpieczone do miseczki.

Zalewajka po kielecku

Krok 5 z 6

Na tłuszczu podsmażamy cebulę.

Zalewajka po kielecku

Krok 6 z 6

Kiedy ziemniaki są miękkie, wlewamy zakwas na żur i śmietanę, gotujemy chwilkę. Dodajemy podsmażoną cebulę. Przyprawiamy solą, maggi i pieprzem. Nalewamy do miseczek i dodajemy po łyżce skwarków.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Marcin

Należy dodać koperku
Anonim (niezweryfikowany) 04/25/2023-10:45 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zalewajka z pieczarkami

    Zalewajka z pieczarkami

    44 min Łatwy
  • Zalewajka radomszczańska

    Zalewajka radomszczańska

    1 godz 41 min Łatwy
  • Zalewajka z grzybami

    Zalewajka z grzybami

    1 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu