Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zalewajka to bardzo popularna polska zupa. Ma charakterystyczny smak i konsystencję, a swoją nazwę zawdzięcza specyficznej recepturze. W zalewajce ugotowane ziemniaki zalewa się zakwasem, co nadaje wyraźnie wyczuwalny kwaśny smak.
Tę prostą, smaczną potrawę spożywa się w wielu zakątkach naszego kraju. Powstało wiele wersji tego klasycznego dania, a niektóre z przepisów doczekały się nawet wpisania na listę produktów tradycyjnych. To, co je łączy, to na pewno prostota wykonania, mała liczba składników i specyficzny sposób przygotowania. Tym razem pora przyjrzeć się zasadom przyrządzania zalewajki radomszczańską, czyli zupę o niezwykłym aromacie suszonych grzybów, wędzonego boczku i majeranku. Zalewajka radomszczańska z pewnością przypadnie do gustu fanom ciekawych, tradycyjnych przepisów. Warto podkreślić, że właśnie ta odmiana zalewajki znajduje się na liście produktów tradycyjnych tworzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i przypisana do listy kultowych potraw w województwie łódzkim.
Tradycyjna radomszczańska zupa zalewajka była powszechnie gotowana na kiszonym żurze. Wytwarzało się go z lokalnej mąki żytniej ukiszonej w specjalnie do tego przeznaczonych naczyniach, zwanych żurokami. Żur był bazą do zalewajki, ale aby miała niepowtarzalny smak, koniecznie musiały się w niej znaleźć suszone grzyby. W oryginalnym przepisie były to gąski pochodzące z radomszczańskich lasów. Zalewajka radomszczańska z grzybami była bardzo prostą potrawą, którą biedota wiejska powszechnie gotowała i spożywała zarówno na śniadanie, jak i kolację. Z odrobiną okrasy w postaci kwaśnej śmietany lub tłuszczu wytopionego ze słoniny dawała uczucie sytości i szybko zaspokajała głód. Oryginalna receptura radomszczańskiej zalewajki do dziś jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Wedle jej zaleceń wciąż chętnie przyrządza się tę smaczną zupę.
Doskonałą alternatywą dla oryginalnego przepisu na radomszczańską zalewajkę jest ten, który znajdziesz w naszym artykule. Uwzględnia ona wszystkie składniki, jakie są potrzebne do przygotowania tradycyjnej wersji dania. Jest oryginalny przepis wzbogacono o wędzony boczek, a także aromatyczne przyprawy, które podkreślą smak zupy. Aby przygotować zalewajkę z Radomska, potrzebny będzie naturalny żur, który zapewni zupie odpowiednią kwasowość. Niezbędnym składnikiem będą też suszone grzyby. W pożywnej zalewajce nie może zabraknąć ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę, a żeby zupa miała wyrazisty smak, trzeba do niej dodać cebulę oraz czosnek. Warzywa należy drobno posiekać, cebulę – przesmażyć na patelni, a czosnek – wymieszać z żurem i śmietaną. Ziemniaki trzeba gotować do miękkości w dużej ilości wody wraz z przesmażoną cebulą, pokrojonym boczkiem, namoczonymi grzybami i przyprawami. Kiedy wszystkie składniki będą już prawie miękkie, do gotującej zupy pozostaje wlać żur. Gotuj jeszcze przez chwilę, doprawiając do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem – i zalewajka radomszczańska gotowa! Nie pozostanie Ci już nic innego, jak podać zupę gościom lub domownikom. Eksperymentując z przepisem, możesz za każdym razem zaskoczyć ich nieco odmiennym smakiem tego pożywnego dania.
Grzyby namocz przez około godzinę.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Boczek pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, a na następnie wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż na małym ogniu, aby cebula się zeszkliła.
Do dużego garnka wlej wodę, dodaj ziemniaki i zagotuj. Dorzuć podsmażoną cebulę, pokrojony boczek (część zachowaj do podsmażenia), liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby. Gotuj na średnim ogniu.
W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie żur ze śmietaną i posiekanym czosnkiem.
Gdy ziemniaki będą półmiękkie dodawaj żurek do gotującej zupy mieszając.
Zupę dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez ok. 5 minut do miękkości ziemniaków.
Pozostałą część boczku zrumień na patelni i dodaj do zupy.