
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł






Zalewajka radomszczańska

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Tym razem chciałbym Wam pokazać jak przyrządzić zalewajkę radomszczańską, czyli zupę o niezwykłym aromacie suszonych grzybów, wędzonego boczku i majeranku. Zalewajka radomszczańska z pewnością przypadnie do gustu fanom ciekawych, tradycyjnych przepisów.
Po obfitym sezonie na pewno macie dużo suszonych grzybów – wykorzystajcie je w innych przepisach:
Zupa gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami
Kaszubski barszcz z grzybami
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów
Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi
Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami
Zupa grzybowa na wędzonce
Kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami
Polewka gdańska z suszonymi grzybami
Przygotowanie
Krok 1
720 minKrok 2
5 minKrok 3
5 minKrok 4
15 minKrok 5
4 minKrok 6
2 minKrok 7
5 minKrok 8
5 min
Krok 1 z 8
Grzyby namocz przez około godzinę.

Krok 2 z 8
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Boczek pokrój w kostkę.

Krok 3 z 8
Na patelni rozgrzej olej, a na następnie wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż na małym ogniu, aby cebula się zeszkliła.

Krok 4 z 8
Do dużego garnka wlej wodę, dodaj ziemniaki i zagotuj. Dorzuć podsmażoną cebulę, pokrojony boczek (część zachowaj do podsmażenia), liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby. Gotuj na średnim ogniu.

Krok 5 z 8
W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie żur ze śmietaną i posiekanym czosnkiem.

Krok 6 z 8
Gdy ziemniaki będą półmiękkie dodawaj żurek do gotującej zupy mieszając.

Krok 7 z 8
Zupę dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez ok. 5 minut do miękkości ziemniaków.

Krok 8 z 8
Pozostałą część boczku zrumień na patelni i dodaj do zupy.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0