Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zalewajka radomszczańska
Zalewajka radomszczańska
Zalewajka radomszczańska
Dodaj do CookBook

Zalewajka radomszczańska

(0)
1 godz 41 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Tomek
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
700  g
Ziemniaki
250  g
Wędzony boczek
2  l
Woda
0.5  l
Żur
1 
Duża cebula
3  ząbków
Czosnek
5 
Suszone grzyby
2 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
0.25  łyżeczka
Majeranek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Olej
4  łyżek
Śmietana 18%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.6 g
Wartość energetyczna
500.8 kcal
Tłuszcze
37.1 g
Białko
15.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zalewajka to bardzo popularna polska zupa. Ma charakterystyczny smak i konsystencję, a swoją nazwę zawdzięcza specyficznej recepturze. W zalewajce ugotowane ziemniaki zalewa się zakwasem, co nadaje wyraźnie wyczuwalny kwaśny smak.  

 
Tę prostą, smaczną potrawę spożywa się w wielu zakątkach naszego kraju. Powstało wiele wersji tego klasycznego dania, a niektóre z przepisów doczekały się nawet wpisania na listę produktów tradycyjnych. To, co je łączy, to na pewno prostota wykonania, mała liczba składników i specyficzny sposób przygotowania. Tym razem pora przyjrzeć się zasadom przyrządzania zalewajki radomszczańską, czyli zupę o niezwykłym aromacie suszonych grzybów, wędzonego boczku i majeranku. Zalewajka radomszczańska z pewnością przypadnie do gustu fanom ciekawych, tradycyjnych przepisów. Warto podkreślić, że właśnie ta odmiana zalewajki znajduje się na liście produktów tradycyjnych tworzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i przypisana do listy kultowych potraw w województwie łódzkim.  

 

Tradycyjna radomszczańska zupa zalewajka była powszechnie gotowana na kiszonym żurze. Wytwarzało się go z lokalnej mąki żytniej ukiszonej w specjalnie do tego przeznaczonych naczyniach, zwanych żurokami. Żur był bazą do zalewajki, ale aby miała niepowtarzalny smak, koniecznie musiały się w niej znaleźć suszone grzyby. W oryginalnym przepisie były to gąski pochodzące z radomszczańskich lasów. Zalewajka radomszczańska z grzybami była bardzo prostą potrawą, którą biedota wiejska powszechnie gotowała i spożywała zarówno na śniadanie, jak i kolację. Z odrobiną okrasy w postaci kwaśnej śmietany lub tłuszczu wytopionego ze słoniny dawała uczucie sytości i szybko zaspokajała głód. Oryginalna receptura radomszczańskiej zalewajki do dziś jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Wedle jej zaleceń wciąż chętnie przyrządza się tę smaczną zupę. 

 

Doskonałą alternatywą dla oryginalnego przepisu na radomszczańską zalewajkę jest ten, który znajdziesz w naszym artykule. Uwzględnia ona wszystkie składniki, jakie są potrzebne do przygotowania tradycyjnej wersji dania. Jest oryginalny przepis wzbogacono o wędzony boczek, a także aromatyczne przyprawy, które podkreślą smak zupy. Aby przygotować zalewajkę z Radomska, potrzebny będzie naturalny żur, który zapewni zupie odpowiednią kwasowość. Niezbędnym składnikiem będą też suszone grzyby. W pożywnej zalewajce nie może zabraknąć ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę, a żeby zupa miała wyrazisty smak, trzeba do niej dodać cebulę oraz czosnek. Warzywa należy drobno posiekać, cebulę – przesmażyć na patelni, a czosnek – wymieszać z żurem i śmietaną. Ziemniaki trzeba gotować do miękkości w dużej ilości wody wraz z przesmażoną cebulą, pokrojonym boczkiem, namoczonymi grzybami i przyprawami. Kiedy wszystkie składniki będą już prawie miękkie, do gotującej zupy pozostaje wlać żur. Gotuj jeszcze przez chwilę, doprawiając do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem – i zalewajka radomszczańska gotowa! Nie pozostanie Ci już nic innego, jak podać zupę gościom lub domownikom. Eksperymentując z przepisem, możesz za każdym razem zaskoczyć ich nieco odmiennym smakiem tego pożywnego dania. 

Przygotowanie

101 min
  • Krok 1

    60 min
    Grzyby namocz przez około godzinę.
  • Krok 2

    5 min
    Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Boczek pokrój w kostkę.
  • Krok 3

    5 min
    Na patelni rozgrzej olej, a na następnie wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż na małym ogniu, aby cebula się zeszkliła.
  • Krok 4

    15 min
    Do dużego garnka wlej wodę, dodaj ziemniaki i zagotuj. Dorzuć podsmażoną cebulę, pokrojony boczek (część zachowaj do podsmażenia), liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby. Gotuj na średnim ogniu.
  • Krok 5

    4 min
    W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie żur ze śmietaną i posiekanym czosnkiem.
  • Krok 6

    2 min
    Gdy ziemniaki będą półmiękkie dodawaj żurek do gotującej zupy mieszając.
  • Krok 7

    5 min
    Zupę dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez ok. 5 minut do miękkości ziemniaków.
  • Krok 8

    5 min
    Pozostałą część boczku zrumień na patelni i dodaj do zupy.
Zalewajka radomszczańska

Krok 1 z 8

Grzyby namocz przez około godzinę.

Zalewajka radomszczańska

Krok 2 z 8

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Boczek pokrój w kostkę.

Zalewajka radomszczańska

Krok 3 z 8

Na patelni rozgrzej olej, a na następnie wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż na małym ogniu, aby cebula się zeszkliła.

Zalewajka radomszczańska

Krok 4 z 8

Do dużego garnka wlej wodę, dodaj ziemniaki i zagotuj. Dorzuć podsmażoną cebulę, pokrojony boczek (część zachowaj do podsmażenia), liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby. Gotuj na średnim ogniu.

Zalewajka radomszczańska

Krok 5 z 8

W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie żur ze śmietaną i posiekanym czosnkiem.

Zalewajka radomszczańska

Krok 6 z 8

Gdy ziemniaki będą półmiękkie dodawaj żurek do gotującej zupy mieszając.

Zalewajka radomszczańska

Krok 7 z 8

Zupę dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez ok. 5 minut do miękkości ziemniaków.

Zalewajka radomszczańska

Krok 8 z 8

Pozostałą część boczku zrumień na patelni i dodaj do zupy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zalewajka z pieczarkami

    Zalewajka z pieczarkami

    44 min Łatwy
  • Zalewajka po kielecku

    Zalewajka po kielecku

    1 godz Łatwy
  • Zalewajka z grzybami

    Zalewajka z grzybami

    1 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu