Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zalewajka radomszczańska
Zalewajka radomszczańska
Zalewajka radomszczańska
Zalewajka radomszczańska
Zalewajka radomszczańska
Zalewajka radomszczańska

Zalewajka radomszczańska

(0)
12 godz 41 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
700  g
Ziemniaki
250  g
Wędzony boczek
2  l
Woda
0.5  l
Żur
1 
Duża cebula
3  ząbków
Czosnek
5 
Suszone grzyby
2 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
0.25  łyżeczka
Majeranek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Olej
4  łyżek
Śmietana 18%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.55 g
Węglowodany
28.62 g
Tłuszcze
37.13 g
Wartość energetyczna
500.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zalewajka to bardzo popularna polska zupa. Tę prostą, smaczną potrawę spożywa się w wielu zakątkach naszego kraju. Powstało wiele wersji tego klasycznego dania, a niektóre z przepisów doczekały się nawet wpisania na listę produktów tradycyjnych. To, co je łączy to na pewno prostota wykonania, mała liczba składników i specyficzny sposób przygotowania. Tym razem chciałbym Wam pokazać jak przyrządzić zalewajkę radomszczańską, czyli zupę o niezwykłym aromacie suszonych grzybów, wędzonego boczku i majeranku. Zalewajka radomszczańska z pewnością przypadnie do gustu fanom ciekawych, tradycyjnych przepisów.

Tradycyjna radomszczańska zupa zalewajka była powszechnie gotowana na kiszonym żurze. Wytwarzało się go z lokalnej mąki żytniej ukiszonej w specjalnie do tego przeznaczonych naczyniach, zwanych żurokami. Żur był bazą do zalewajki, ale aby miała niepowtarzalny smak, koniecznie musiały się w niej znaleźć suszone grzyby. W oryginalnym przepisie były to gąski pochodzące z radomszczańskich lasów. Zalewajka z grzybami była bardzo prostą potrawą, którą biedota wiejska powszechnie gotowała i spożywała zarówno na śniadanie, jak i kolację. Z odrobiną okrasy w postaci kwaśnej śmietany lub tłuszczu wytopionego ze słoniny dawała uczucie sytości i szybko zaspokajała głód. Oryginalna receptura radomszczańskiej zalewajki do dziś jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Wedle jej zaleceń wciąż chętnie przyrządza się tę smaczną zupę.

Doskonałą alternatywą dla oryginalnego przepisu na radomszczańską zalewajkę jest nasza receptura. Uwzględnia ona wszystkie składniki, jakie są potrzebne do przygotowania tradycyjnej zupy. Jest jednak wzbogacona o wędzony boczek, a także aromatyczne przyprawy, które podkreślą jej smak. Aby przygotować zalewajkę z Radomska, potrzebny będzie naturalny żur, który zapewni zupie odpowiednią kwasowość. Niezbędnym składnikiem będą też suszone grzyby. W pożywnej zalewajce nie może zabraknąć ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę, a żeby zupa miała wyrazisty smak, trzeba do niej dodać cebulę oraz czosnek. Warzywa drobno siekamy, cebulę przesmażamy na patelni, a czosnek mieszamy z żurem i śmietaną. Ziemniaki gotujemy do miękkości w dużej ilości wody wraz z przesmażoną cebulą, pokrojonym boczkiem, namoczonymi grzybami i przyprawami. Kiedy wszystkie składniki będą już prawie miękkie, do gotującej zupy wlewamy żur. Gotujemy jeszcze przez chwilę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i zalewajka radomszczańska gotowa!

Po obfitym sezonie na pewno macie dużo suszonych grzybów – wykorzystajcie je w innych przepisach:
Zupa gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami
Kaszubski barszcz z grzybami
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów
Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi
Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami
Zupa grzybowa na wędzonce
Kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami
Polewka gdańska z suszonymi grzybami

Przygotowanie

761 min
  • Krok 1

    720 min
    Grzyby namocz przez około godzinę.
  • Krok 2

    5 min
    Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Boczek pokrój w kostkę.
  • Krok 3

    5 min
    Na patelni rozgrzej olej, a na następnie wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż na małym ogniu, aby cebula się zeszkliła.
  • Krok 4

    15 min
    Do dużego garnka wlej wodę, dodaj ziemniaki i zagotuj. Dorzuć podsmażoną cebulę, pokrojony boczek (część zachowaj do podsmażenia), liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby. Gotuj na średnim ogniu.
  • Krok 5

    4 min
    W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie żur ze śmietaną i posiekanym czosnkiem.
  • Krok 6

    2 min
    Gdy ziemniaki będą półmiękkie dodawaj żurek do gotującej zupy mieszając.
  • Krok 7

    5 min
    Zupę dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez ok. 5 minut do miękkości ziemniaków.
  • Krok 8

    5 min
    Pozostałą część boczku zrumień na patelni i dodaj do zupy.
Zalewajka radomszczańska

Krok 1 z 8

Grzyby namocz przez około godzinę.

Zalewajka radomszczańska

Krok 2 z 8

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Boczek pokrój w kostkę.

Zalewajka radomszczańska

Krok 3 z 8

Na patelni rozgrzej olej, a na następnie wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż na małym ogniu, aby cebula się zeszkliła.

Zalewajka radomszczańska

Krok 4 z 8

Do dużego garnka wlej wodę, dodaj ziemniaki i zagotuj. Dorzuć podsmażoną cebulę, pokrojony boczek (część zachowaj do podsmażenia), liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby. Gotuj na średnim ogniu.

Zalewajka radomszczańska

Krok 5 z 8

W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie żur ze śmietaną i posiekanym czosnkiem.

Zalewajka radomszczańska

Krok 6 z 8

Gdy ziemniaki będą półmiękkie dodawaj żurek do gotującej zupy mieszając.

Zalewajka radomszczańska

Krok 7 z 8

Zupę dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez ok. 5 minut do miękkości ziemniaków.

Zalewajka radomszczańska

Krok 8 z 8

Pozostałą część boczku zrumień na patelni i dodaj do zupy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    1 godz 14 min Średni
  • Bigos staropolski

    Bigos staropolski

    4 godz 50 min Łatwy
  • Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

    Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

    13 godz 26 min Łatwy
  • Grochówka wojskowa - Przepis

    Grochówka wojskowa - Przepis

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu