Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zalewajka radomszczańska

0
12 godz 41 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

700  g
Ziemniaki
250  g
Wędzony boczek
2  l
Woda
0.5  l
Żur
1 
Duża cebula
3  ząbków
5 
Suszone grzyby
2 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
0.25  łyżeczka
Majeranek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Olej
4  łyżek
Śmietana 18%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.55 g
Węglowodany
28.62 g
Tłuszcze
37.13 g
Wartość energetyczna
500.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

761 min
Krok 1
720 min
Grzyby namocz przez około godzinę.
Krok 2
5 min
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Boczek pokrój w kostkę.
Krok 3
5 min
Na patelni rozgrzej olej, a na następnie wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż na małym ogniu, aby cebula się zeszkliła.
Krok 4
15 min
Do dużego garnka wlej wodę, dodaj ziemniaki i zagotuj. Dorzuć podsmażoną cebulę, pokrojony boczek (część zachowaj do podsmażenia), liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby. Gotuj na średnim ogniu.
Krok 5
4 min
W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie żur ze śmietaną i posiekanym czosnkiem.
Krok 6
2 min
Gdy ziemniaki będą półmiękkie dodawaj żurek do gotującej zupy mieszając.
Krok 7
5 min
Zupę dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez ok. 5 minut do miękkości ziemniaków.
Krok 8
5 min
Pozostałą część boczku zrumień na patelni i dodaj do zupy.
Zalewajka radomszczańska

Krok 1 z 8

Grzyby namocz przez około godzinę.

Zalewajka radomszczańska

Krok 2 z 8

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Boczek pokrój w kostkę.

Zalewajka radomszczańska

Krok 3 z 8

Na patelni rozgrzej olej, a na następnie wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż na małym ogniu, aby cebula się zeszkliła.

Zalewajka radomszczańska

Krok 4 z 8

Do dużego garnka wlej wodę, dodaj ziemniaki i zagotuj. Dorzuć podsmażoną cebulę, pokrojony boczek (część zachowaj do podsmażenia), liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby. Gotuj na średnim ogniu.

Zalewajka radomszczańska

Krok 5 z 8

W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie żur ze śmietaną i posiekanym czosnkiem.

Zalewajka radomszczańska

Krok 6 z 8

Gdy ziemniaki będą półmiękkie dodawaj żurek do gotującej zupy mieszając.

Zalewajka radomszczańska

Krok 7 z 8

Zupę dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez ok. 5 minut do miękkości ziemniaków.

Zalewajka radomszczańska

Krok 8 z 8

Pozostałą część boczku zrumień na patelni i dodaj do zupy.

Zalewajka to bardzo popularna polska zupa. Powstało wiele wersji tego klasycznego dania, niektóre z przepisów doczekały się nawet wpisania na listę produktów tradycyjnych. To, co je łączy to na pewno prostota wykonania, mała liczba składników i specyficzny sposób przygotowania.

Tym razem chciałbym Wam pokazać jak przyrządzić zalewajkę radomszczańską, czyli zupę o niezwykłym aromacie suszonych grzybów, wędzonego boczku i majeranku. Zalewajka radomszczańska z pewnością przypadnie do gustu fanom ciekawych, tradycyjnych przepisów.

Po obfitym sezonie na pewno macie dużo suszonych grzybów – wykorzystajcie je w innych przepisach:
Zupa gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami
Kaszubski barszcz z grzybami
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów
Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi
Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami
Zupa grzybowa na wędzonce
Kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami
Polewka gdańska z suszonymi grzybami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika