Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy
Dodaj do CookBook

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

(0)
9 godz 46 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Biała kiełbasa
20  g
Suszone grzyby leśne
1  ząbek
Czosnek
150  g
Wędzony boczek
750  ml
Woda
2  kulek
Pieprz
1 
Liść laurowy
1 
Ziele angielskie
1  szczypta
Majeranek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
4 
Jajko ugotowane na twardo
0.33  szklanka
Pokrojona włoszczyzna
trochę
Chrzan do smaku
400  ml
Zakwas do barszczu białego
4  łyżek
Śmietana do zupy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.2 g
Wartość energetyczna
542.7 kcal
Tłuszcze
46.4 g
Białko
22.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Barszcz biały to jedna z moich ulubionych zup. Lubię kiedy jest mocno kwaśny i wyrazisty w smaku. Do barszczu białego obowiązkowo dodaję boczek wędzony, białą kiełbasę i jajko ugotowane na twardo. Tym razem postanowiłam przygotować do niego klopsiki z białej kiełbasy, do których dodałam suszone grzyby leśne. Mój barszcz biały wyszedł pyszny, więc szczerze go Wam polecam :)

Przygotowanie

586 min
  • Krok 1

    480 min
    Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc).
  • Krok 2

    50 min
    Następnego dnia gotujemy je w wodzie w której się moczyły do miękkości, studzimy i odcedzamy.
  • Krok 3

    5 min
    Do garnka wkładamy boczek , jedną kiełbasę i dorzucamy ziarna pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy zimną wodą.
  • Krok 4

    30 min
    Gotujemy 10 minut i dodajemy włoszczyznę. Zostawiamy na gazie jeszcze 20 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do gotującej się zupy razem z zakwasem (po około 30 minutach). Pozostawiamy na gazie jeszcze chwilkę (około 5 minut).
  • Krok 6

    6 min
    Pozostałą kiełbasę wyciskamy z flaka i rozrabiamy widelcem. Ugotowane grzyby suszone kroimy w bardzo drobną kostkę lub miksujemy w rozdrabniaczu i mieszamy bardzo dokładnie z kiełbasą. Formujemy malutkie klopsiki.
  • Krok 7

    5 min
    Wrzucamy do zupy pod sam koniec gotowania i chwilę trzymamy na gazie ( na tyle aby klopsiki się ugotowały ).
  • Krok 8

    2 min
    Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy suszony majeranek. Zabielamy śmietanką.
  • Krok 9

    2 min
    Z garnka z barszczem białym wyjmujemy boczek i białą kiełbasę i kroimy je na mniejsze kawałki i ponownie wrzucamy do zupy.
  • Krok 10

    1 min
    Porcję barszczu białego podajemy z klopsikami oraz z jajkiem ugotowanym na twardo.
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 1 z 10

Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc).

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 2 z 10

Następnego dnia gotujemy je w wodzie w której się moczyły do miękkości, studzimy i odcedzamy.

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 3 z 10

Do garnka wkładamy boczek , jedną kiełbasę i dorzucamy ziarna pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy zimną wodą.

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 4 z 10

Gotujemy 10 minut i dodajemy włoszczyznę. Zostawiamy na gazie jeszcze 20 minut.

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 5 z 10

Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do gotującej się zupy razem z zakwasem (po około 30 minutach). Pozostawiamy na gazie jeszcze chwilkę (około 5 minut).

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 6 z 10

Pozostałą kiełbasę wyciskamy z flaka i rozrabiamy widelcem. Ugotowane grzyby suszone kroimy w bardzo drobną kostkę lub miksujemy w rozdrabniaczu i mieszamy bardzo dokładnie z kiełbasą. Formujemy malutkie klopsiki.

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 7 z 10

Wrzucamy do zupy pod sam koniec gotowania i chwilę trzymamy na gazie ( na tyle aby klopsiki się ugotowały ).

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 8 z 10

Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy suszony majeranek. Zabielamy śmietanką.

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 9 z 10

Z garnka z barszczem białym wyjmujemy boczek i białą kiełbasę i kroimy je na mniejsze kawałki i ponownie wrzucamy do zupy.

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 10 z 10

Porcję barszczu białego podajemy z klopsikami oraz z jajkiem ugotowanym na twardo.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    18 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński z botwinką

    Barszcz ukraiński z botwinką

    1 godz 57 min Łatwy
  • Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    29 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu