Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów

(0)
9 godz 46 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Biała kiełbasa
20  g
Suszone grzyby leśne
1  ząbek
150  g
Wędzony boczek
750  ml
Woda
2  kulek
Pieprz
1 
Liść laurowy
1 
Ziele angielskie
1  szczypta
Majeranek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
4 
Jajko ugotowane na twardo
0.33  szklanka
Pokrojona włoszczyzna
trochę
Chrzan do smaku
400  ml
Zakwas do barszczu białego
4  łyżek
Śmietana do zupy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
22.9 g
Węglowodany
7.19 g
Tłuszcze
46.42 g
Wartość energetyczna
542.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

586 min
Krok 1
480 min
Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc).
Krok 2
50 min
Następnego dnia gotujemy je w wodzie w której się moczyły do miękkości, studzimy i odcedzamy.
Krok 3
5 min
Do garnka wkładamy boczek , jedną kiełbasę i dorzucamy ziarna pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy zimną wodą.
Krok 4
30 min
Gotujemy 10 minut i dodajemy włoszczyznę. Zostawiamy na gazie jeszcze 20 minut.
Krok 5
5 min
Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do gotującej się zupy razem z zakwasem (po około 30 minutach). Pozostawiamy na gazie jeszcze chwilkę (około 5 minut).
Krok 6
6 min
Pozostałą kiełbasę wyciskamy z flaka i rozrabiamy widelcem. Ugotowane grzyby suszone kroimy w bardzo drobną kostkę lub miksujemy w rozdrabniaczu i mieszamy bardzo dokładnie z kiełbasą. Formujemy malutkie klopsiki.
Krok 7
5 min
Wrzucamy do zupy pod sam koniec gotowania i chwilę trzymamy na gazie ( na tyle aby klopsiki się ugotowały ).
Krok 8
2 min
Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy suszony majeranek. Zabielamy śmietanką.
Krok 9
2 min
Z garnka z barszczem białym wyjmujemy boczek i białą kiełbasę i kroimy je na mniejsze kawałki i ponownie wrzucamy do zupy.
Krok 10
1 min
Porcję barszczu białego podajemy z klopsikami oraz z jajkiem ugotowanym na twardo.
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów

Krok 1 z 10

Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc).

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów

Krok 2 z 10

Następnego dnia gotujemy je w wodzie w której się moczyły do miękkości, studzimy i odcedzamy.

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów

Krok 3 z 10

Do garnka wkładamy boczek , jedną kiełbasę i dorzucamy ziarna pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy zimną wodą.

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów

Krok 4 z 10

Gotujemy 10 minut i dodajemy włoszczyznę. Zostawiamy na gazie jeszcze 20 minut.

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów

Krok 5 z 10

Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do gotującej się zupy razem z zakwasem (po około 30 minutach). Pozostawiamy na gazie jeszcze chwilkę (około 5 minut).

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów

Krok 6 z 10

Pozostałą kiełbasę wyciskamy z flaka i rozrabiamy widelcem. Ugotowane grzyby suszone kroimy w bardzo drobną kostkę lub miksujemy w rozdrabniaczu i mieszamy bardzo dokładnie z kiełbasą. Formujemy malutkie klopsiki.

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów

Krok 7 z 10

Wrzucamy do zupy pod sam koniec gotowania i chwilę trzymamy na gazie ( na tyle aby klopsiki się ugotowały ).

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów

Krok 8 z 10

Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy suszony majeranek. Zabielamy śmietanką.

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów

Krok 9 z 10

Z garnka z barszczem białym wyjmujemy boczek i białą kiełbasę i kroimy je na mniejsze kawałki i ponownie wrzucamy do zupy.

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy i suszonych grzybów

Krok 10 z 10

Porcję barszczu białego podajemy z klopsikami oraz z jajkiem ugotowanym na twardo.

Barszcz biały to jedna z moich ulubionych zup. Lubię kiedy jest mocno kwaśny i wyrazisty w smaku. Do barszczu białego obowiązkowo dodaję boczek wędzony, białą kiełbasę i jajko ugotowane na twardo. Tym razem postanowiłam przygotować do niego klopsiki z białej kiełbasy, do których dodałam suszone grzyby leśne. Mój barszcz biały wyszedł pyszny, więc szczerze go Wam polecam :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha