Zupa grzybowa na wędzonce
1 godz 16 min
Średni
1
kawałek
Swojska wędzonka: boczek/szynka/kiełbasa
2
Marchewka
2
Pietruszka
1
kawałek
Seler
1
kawałek
Por (biała część)
2
Cebula
2
ząbków
300
g
Świeże kurki lub 200g suszonych
250
g
Borowiki świeże lub 150 g suszonych borowików
100
mg
Śmietana kremówka
4
łyżek
Oliwa
trochę
Ziele angielskie
1
gałązka
Rozmaryn
1
pęczek
Natka zielonej pietruszki
1
szczypta
Sól i pieprz do smaku
5
Kromki bagietki
.
Wartości odżywcze
Białko
22.59 g
Węglowodany
80.9 g
Tłuszcze
37.6 g
Wartość energetyczna
743.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
76 min
Krok 1
10 min
Przygotowując zupę z suszonych grzybów musimy pamiętać, aby namoczyć je kilka godzin przed gotowaniem. Jeśli korzystamy ze świeżych, możemy zaczynać. Marchewki, pietruszki, selera oraz pora umyć, obrać, pokroić na mniejsze części.
Krok 2
40 min
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku wraz z wędzonką. Zalać gorącą wodą – przykrywając wszystkie składniki. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i gotować na małym ogniu.
Jeśli przygotowujemy zupę ze świeżych grzybów – kurki i borowiki dokładnie opłukać i przebrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 3
10 min
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, czosnek oraz pokrojone grzyby. W trakcie smażenia dorzucić gałązkę rozmarynu.
Krok 4
10 min
Gotowy bulion przecedzić. W wersji ze świeżymy grzybami dodać do niego podsmażone wraz z cebulą i czosnkiem kurki oraz borowiki, w wersji z suszonymi – namoczone wcześniej grzyby. Dorzucić ugotowane marchewki oraz pietruszki.
Krok 5
5 min
Całość doprawić obficie solą i pieprzem i zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dolać śmietanę kremówkę.
Krok 6
1 min
Zupę grzybową na wędzonce podawać z posiekaną natką pietruszki oraz chrupiącą bagietką.
Zupa grzybowa na wędzonce to klasyka gatunku. Dziś przepis uniwersalny – w zależności od sezonu oraz dostępności grzybów – można użyć zarówno świeżych jak i suszonych. Zmiksowane na gładki krem, z dodatkiem śmietany kremówki stworzą sycące danie, któremu nie oprze się nawet największy niejadek! Chrupiąca natka zielonej pietruszki sprawi za to, że zupa grzybowa na wędzonce nabierze jeszcze więcej charakteru.
Komentarze 0