Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa grzybowa na wędzonce

(0)
1 godz 16 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kawałek
Swojska wędzonka: boczek/szynka/kiełbasa
120  g
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por (biała część)
2 
Cebula
2  ząbków
300  g
Świeże kurki lub 200g suszonych
250  g
Borowiki świeże lub 150 g suszonych borowików
100  mg
Śmietana kremówka
4  łyżek
Oliwa
trochę
Ziele angielskie
1  gałązka
Rozmaryn
1  pęczek
Natka zielonej pietruszki
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
5 
Kromki bagietki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
22.59 g
Węglowodany
80.9 g
Tłuszcze
37.6 g
Wartość energetyczna
743.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

76 min
Krok 1
10 min
Przygotowując zupę z suszonych grzybów musimy pamiętać, aby namoczyć je kilka godzin przed gotowaniem. Jeśli korzystamy ze świeżych, możemy zaczynać. Marchewki, pietruszki, selera oraz pora umyć, obrać, pokroić na mniejsze części.
Krok 2
40 min
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku wraz z wędzonką. Zalać gorącą wodą – przykrywając wszystkie składniki. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i gotować na małym ogniu. Jeśli przygotowujemy zupę ze świeżych grzybów – kurki i borowiki dokładnie opłukać i przebrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 3
10 min
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, czosnek oraz pokrojone grzyby. W trakcie smażenia dorzucić gałązkę rozmarynu.
Krok 4
10 min
Gotowy bulion przecedzić. W wersji ze świeżymy grzybami dodać do niego podsmażone wraz z cebulą i czosnkiem kurki oraz borowiki, w wersji z suszonymi – namoczone wcześniej grzyby. Dorzucić ugotowane marchewki oraz pietruszki.
Krok 5
5 min
Całość doprawić obficie solą i pieprzem i zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dolać śmietanę kremówkę.
Krok 6
1 min
Zupę grzybową na wędzonce podawać z posiekaną natką pietruszki oraz chrupiącą bagietką.
Zupa grzybowa na wędzonce

Krok 1 z 6

Przygotowując zupę z suszonych grzybów musimy pamiętać, aby namoczyć je kilka godzin przed gotowaniem. Jeśli korzystamy ze świeżych, możemy zaczynać. Marchewki, pietruszki, selera oraz pora umyć, obrać, pokroić na mniejsze części.

Zupa grzybowa na wędzonce

Krok 2 z 6

Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku wraz z wędzonką. Zalać gorącą wodą – przykrywając wszystkie składniki. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i gotować na małym ogniu. Jeśli przygotowujemy zupę ze świeżych grzybów – kurki i borowiki dokładnie opłukać i przebrać, pokroić na mniejsze kawałki.

Zupa grzybowa na wędzonce

Krok 3 z 6

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, czosnek oraz pokrojone grzyby. W trakcie smażenia dorzucić gałązkę rozmarynu.

Zupa grzybowa na wędzonce

Krok 4 z 6

Gotowy bulion przecedzić. W wersji ze świeżymy grzybami dodać do niego podsmażone wraz z cebulą i czosnkiem kurki oraz borowiki, w wersji z suszonymi – namoczone wcześniej grzyby. Dorzucić ugotowane marchewki oraz pietruszki.

Zupa grzybowa na wędzonce

Krok 5 z 6

Całość doprawić obficie solą i pieprzem i zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dolać śmietanę kremówkę.

Zupa grzybowa na wędzonce

Krok 6 z 6

Zupę grzybową na wędzonce podawać z posiekaną natką pietruszki oraz chrupiącą bagietką.

Zupa grzybowa na wędzonce to klasyka gatunku. Dziś przepis uniwersalny – w zależności od sezonu oraz dostępności grzybów – można użyć zarówno świeżych jak i suszonych. Zmiksowane na gładki krem, z dodatkiem śmietany kremówki stworzą sycące danie, któremu nie oprze się nawet największy niejadek! Chrupiąca natka zielonej pietruszki sprawi za to, że zupa grzybowa na wędzonce nabierze jeszcze więcej charakteru.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika