Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa grzybowa na wędzonce
Zupa grzybowa na wędzonce
Dodaj do CookBook

Zupa grzybowa na wędzonce

(0)
1 godz 16 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Swojska wędzonka: boczek/szynka/kiełbasa
120  g
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por (biała część)
2 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
300  g
Świeże kurki lub 200g suszonych
250  g
Borowiki świeże lub 150 g suszonych borowików
100  mg
Śmietana kremówka
4  łyżek
Oliwa
trochę
Ziele angielskie
1  gałązka
Rozmaryn
1  pęczek
Posiekana natka pietruszki
trochę
Sól i pieprz do smaku
5  plastrów
Bagietka pszenna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
37.2 g
Wartość energetyczna
276.2 kcal
Tłuszcze
10.7 g
Białko
9.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa grzybowa na wędzonce to klasyka gatunku. Dziś przepis uniwersalny – w zależności od sezonu oraz dostępności grzybów – można użyć zarówno świeżych jak i suszonych. Zmiksowane na gładki krem, z dodatkiem śmietany kremówki stworzą sycące danie, któremu nie oprze się nawet największy niejadek! Chrupiąca natka zielonej pietruszki sprawi za to, że zupa grzybowa na wędzonce nabierze jeszcze więcej charakteru.

Przygotowanie

76 min
  • Krok 1

    10 min
    Przygotowując zupę z suszonych grzybów musimy pamiętać, aby namoczyć je kilka godzin przed gotowaniem. Jeśli korzystamy ze świeżych, możemy zaczynać. Marchewki, pietruszki, selera oraz pora umyć, obrać, pokroić na mniejsze części.
  • Krok 2

    40 min
    Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku wraz z wędzonką. Zalać gorącą wodą – przykrywając wszystkie składniki. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i gotować na małym ogniu. Jeśli przygotowujemy zupę ze świeżych grzybów – kurki i borowiki dokładnie opłukać i przebrać, pokroić na mniejsze kawałki.
  • Krok 3

    10 min
    Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, czosnek oraz pokrojone grzyby. W trakcie smażenia dorzucić gałązkę rozmarynu.
  • Krok 4

    10 min
    Gotowy bulion przecedzić. W wersji ze świeżymy grzybami dodać do niego podsmażone wraz z cebulą i czosnkiem kurki oraz borowiki, w wersji z suszonymi – namoczone wcześniej grzyby. Dorzucić ugotowane marchewki oraz pietruszki.
  • Krok 5

    5 min
    Całość doprawić obficie solą i pieprzem i zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dolać śmietanę kremówkę.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę grzybową na wędzonce podawać z posiekaną natką pietruszki oraz chrupiącą bagietką.
Zupa grzybowa na wędzonce

Krok 1 z 6

Przygotowując zupę z suszonych grzybów musimy pamiętać, aby namoczyć je kilka godzin przed gotowaniem. Jeśli korzystamy ze świeżych, możemy zaczynać. Marchewki, pietruszki, selera oraz pora umyć, obrać, pokroić na mniejsze części.

Zupa grzybowa na wędzonce

Krok 2 z 6

Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku wraz z wędzonką. Zalać gorącą wodą – przykrywając wszystkie składniki. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i gotować na małym ogniu. Jeśli przygotowujemy zupę ze świeżych grzybów – kurki i borowiki dokładnie opłukać i przebrać, pokroić na mniejsze kawałki.

Zupa grzybowa na wędzonce

Krok 3 z 6

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, czosnek oraz pokrojone grzyby. W trakcie smażenia dorzucić gałązkę rozmarynu.

Zupa grzybowa na wędzonce

Krok 4 z 6

Gotowy bulion przecedzić. W wersji ze świeżymy grzybami dodać do niego podsmażone wraz z cebulą i czosnkiem kurki oraz borowiki, w wersji z suszonymi – namoczone wcześniej grzyby. Dorzucić ugotowane marchewki oraz pietruszki.

Zupa grzybowa na wędzonce

Krok 5 z 6

Całość doprawić obficie solą i pieprzem i zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dolać śmietanę kremówkę.

Zupa grzybowa na wędzonce

Krok 6 z 6

Zupę grzybową na wędzonce podawać z posiekaną natką pietruszki oraz chrupiącą bagietką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa meksykańska z nachosami i kolendrą

    Zupa meksykańska z nachosami i kolendrą

    19 min Łatwy
  • Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

    Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

    32 min Łatwy
  • Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

    Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

    1 godz 14 min Średni
  • Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

    Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

    2 godz 8 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu