Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zalewajka z grzybami

Zalewajka z grzybami

(0)
1 godz 27 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest kamila57

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  dag
Grzyby leśne
trochę
Liść laurowy
4  kg
Ziemniaki
trochę
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
1 
Cebula
15  dag
Boczek wędzony
trochę
Ziele angielskie
1  paczka
Śmietana
0.5  szklanka
WINIARY Nasza Specjalność Barszcz biały
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
41.23 g
Węglowodany
132.49 g
Tłuszcze
29.83 g
Wartość energetyczna
1000.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zalewajka z grzybami pochodzi z polskich wsi i bazuje na pokrojonych w grubą kostkę ziemniakach zalanych żurem. Nasza propozycja bazuje na Barszczu białym Nasza Specjalność WINIARY, dzięki czemu możesz szybko przygotować zalewajkę i zaserwować ją najbliższym. Poznaj przepis na tradycyjną zupę do przygotowania w ekspresowym tempie!

Przygotowanie

87 min
  • Krok 1

    30 min
    Do garnka wlać 1,75l wody dodać grzyby,gotować na średnim ogniu około 30 minut
  • Krok 2

    10 min
    Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól lub vegetę i cebulkę. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do gotujących się grzybów.
  • Krok 3

    20 min
    Boczek kroimy na grubą kostkę i przetapiamy aż się boczek zarumieni,dokładamy do gotowania razem z wytopionym tłuszczem.
  • Krok 4

    25 min
    Gotujemy do miękkości następnie wlewamy barszcz i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia dodajemy śmietanę (żeby się nie zważyła dolewamy do śmietany gorącej zupy i dokładnie mieszamy)
  • Krok 5

    2 min
    Zupę podajemy na talerzu posypaną nacią pietruszki.
Zalewajka z grzybami

Krok 1 z 5

Do garnka wlać 1,75l wody dodać grzyby,gotować na średnim ogniu około 30 minut

Zalewajka z grzybami

Krok 2 z 5

Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól lub vegetę i cebulkę. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do gotujących się grzybów.

Zalewajka z grzybami

Krok 3 z 5

Boczek kroimy na grubą kostkę i przetapiamy aż się boczek zarumieni,dokładamy do gotowania razem z wytopionym tłuszczem.

Zalewajka z grzybami

Krok 4 z 5

Gotujemy do miękkości następnie wlewamy barszcz i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia dodajemy śmietanę (żeby się nie zważyła dolewamy do śmietany gorącej zupy i dokładnie mieszamy)

Zalewajka z grzybami

Krok 5 z 5

Zupę podajemy na talerzu posypaną nacią pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Grzyby
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

    Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

    9 godz 46 min Średni
  • Barszcz grzybowy na zakwasie

    Barszcz grzybowy na zakwasie

    27 min Łatwy
  • Zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą

    Zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą

    50 min Łatwy
  • Zupa grochowa na wędzonym boczku z soczewicą

    Zupa grochowa na wędzonym boczku z soczewicą

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu