Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zalewajka z grzybami

0
87 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

30 dag
Grzyby leśne
1 trochę
Liść laurowy
4 kg
Ziemniaki
1 
Cebula
15 dag
Boczek wędzony
1 trochę
Ziele angielskie
1 paczka
Śmietana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
41.23 g
Tłuszcze
29.83 g
Węglowodany
132.49 g
Wartość energetyczna
1000.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

87 min
Krok 1
30 min
Do garnka wlać 1,75l wody dodać grzyby,gotować na średnim ogniu około 30 minut
Krok 2
10 min
Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól lub vegetę i cebulkę. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do gotujących się grzybów.
Krok 3
20 min
Boczek kroimy na grubą kostkę i przetapiamy aż się boczek zarumieni,dokładamy do gotowania razem z wytopionym tłuszczem.
Krok 4
25 min
Gotujemy do miękkości następnie wlewamy barszcz i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia dodajemy śmietanę (żeby się nie zważyła dolewamy do śmietany gorącej zupy i dokładnie mieszamy)
Krok 5
2 min
Zupę podajemy na talerzu posypaną nacią pietruszki.
Zalewajka z grzybami

Krok 1 z 5

Do garnka wlać 1,75l wody dodać grzyby,gotować na średnim ogniu około 30 minut

Zalewajka z grzybami

Krok 2 z 5

Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól lub vegetę i cebulkę. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do gotujących się grzybów.

Zalewajka z grzybami

Krok 3 z 5

Boczek kroimy na grubą kostkę i przetapiamy aż się boczek zarumieni,dokładamy do gotowania razem z wytopionym tłuszczem.

Zalewajka z grzybami

Krok 4 z 5

Gotujemy do miękkości następnie wlewamy barszcz i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia dodajemy śmietanę (żeby się nie zważyła dolewamy do śmietany gorącej zupy i dokładnie mieszamy)

Zalewajka z grzybami

Krok 5 z 5

Zupę podajemy na talerzu posypaną nacią pietruszki.

Zalewajka z grzybami pochodzi z polskich wsi i bazuje na pokrojonych w grubą kostkę ziemniakach zalanych żurem. Nasza propozycja bazuje na Barszczu białym Nasza Specjalność WINIARY, dzięki czemu możesz szybko przygotować zalewajkę i zaserwować ją najbliższym. Poznaj przepis na tradycyjną zupę do przygotowania w ekspresowym tempie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika