Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami

0
2 godz 14 min
Trudny
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Mięso wołowe na gulasz
trochę
Suszone grzyby
trochę
Olej do smażenia
1 
Liść laurowy
trochę
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
0.5  szklanka
Zielony groch
3 
Ziemniaki
1 
Cebula
1 
Marchewka
1 
Czerwona Papryka
1  kawałek
Seler
1  łyżeczka
Papryka Słodka
1  szczypta
Suszony tymianek
1  łyżeczka
Suszony czosnek w płatkach

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
33.71 g
Węglowodany
21.02 g
Tłuszcze
6.48 g
Wartość energetyczna
266.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

134 min
Krok 1
60 min
Na kilkanaście godzin przed gotowaniem zupy zalewamy groch zimną wodą, odstawiamy. Mięso myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę, przekładamy do miski, skrapiamy olejem, oprószamy papryką słodką, odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.
Krok 2
10 min
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy mięso, liść laurowy, ziele angielskie, podsmażamy kilka minut od czasu do czasu mieszając, pod koniec dodajemy czosnek w płatkach.
Krok 3
40 min
Podlewamy mięso wodą, dodajemy pokrojone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu uzupełniając wodę. W tym czasie uzupełniamy wodę w garnku z grochem, gotujemy 10 minut.
Krok 4
20 min
Kiedy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy do garnka pokrojone w słupki marchewkę, seler, pokrojone w kostkę paprykę i ziemniaki, odcedzony groch. Przyprawiamy solą morską, pieprzem, tymiankiem. Gotujemy 20 minut.
Krok 5
3 min
Mąkę rozprowadzamy w kilku łyżkach zimnej wody, dolewamy do zupy, zagotowujemy i chwilę gotujemy, ciągle mieszając.
Krok 6
1 min
Zupę gulaszową z zielonym grochem i suszonymi grzybami możemy podać ze świeżym pieczywem.
Zupa gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami

Krok 1 z 6

Na kilkanaście godzin przed gotowaniem zupy zalewamy groch zimną wodą, odstawiamy. Mięso myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę, przekładamy do miski, skrapiamy olejem, oprószamy papryką słodką, odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.

Zupa gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami

Krok 2 z 6

Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy mięso, liść laurowy, ziele angielskie, podsmażamy kilka minut od czasu do czasu mieszając, pod koniec dodajemy czosnek w płatkach.

Zupa gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami

Krok 3 z 6

Podlewamy mięso wodą, dodajemy pokrojone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu uzupełniając wodę. W tym czasie uzupełniamy wodę w garnku z grochem, gotujemy 10 minut.

Zupa gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami

Krok 4 z 6

Kiedy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy do garnka pokrojone w słupki marchewkę, seler, pokrojone w kostkę paprykę i ziemniaki, odcedzony groch. Przyprawiamy solą morską, pieprzem, tymiankiem. Gotujemy 20 minut.

Zupa gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami

Krok 5 z 6

Mąkę rozprowadzamy w kilku łyżkach zimnej wody, dolewamy do zupy, zagotowujemy i chwilę gotujemy, ciągle mieszając.

Zupa gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami

Krok 6 z 6

Zupę gulaszową z zielonym grochem i suszonymi grzybami możemy podać ze świeżym pieczywem.

Gulaszowa zupa z zielonym grochem i suszonymi grzybami przyjemnie rozgrzewa i syci na długo. Zapomnij o drugim daniu, ugotuj zupę gulaszową. Suszone grzyby nadają jej głębokiego aromatu, a zielony groch sprawia, że zupa gulaszowa jest jeszcze bardziej pożywna. Wielbicielom treściwych zup mięsnych polecam także indyjską zupę gulaszową z jagnięciną i tradycyjną zupę gulaszową z wędzoną papryką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika