Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tradycyjna zupa ziemniaczana w nowej odsłonie. Za sprawą ostrej papryki i hiszpańskiej kiełbasy chorizo kartoflanka zyskała tym razem nieco ognistego charakteru. Na południu Europy hiszpańska zupa ziemniaczana często przyrządzana jest również z dodatkiem pomidorów. W tym przepisie postawiłam jednak na aromat ziemniaków i mięsnych dodatków. Hiszpańską zupę ziemniaczaną przyrządzam w formie gęstego, sycącego kremu, gdyż to właśnie zupy – kremy zajadamy wszyscy późną jesienią niezwykle chętnie!
Białe cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w piórka, czosnek w plasterki.
Krok 2
5 min
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i zrumienić czosnek.
Krok 3
4 min
Pietruszki, pora i ziemniaki obrać. Pietruszki pokroić na mniejsze kawałki, ziemniaki w kostkę, pora w półksiężyce.
Krok 4
3 min
Z papryczki usunąć wszystkie pesteczki, pokroić ją w plasterki.
Krok 5
5 min
Do garnka z cebulą i czosnkiem dorzucić gałązkę rozmarynu, pokrojone pietruszki, pora, ziemniaki i papryczkę chilli, dodać słodką paprykę i podsmażyć wszystko przez ok. 5 minut.
Krok 6
15 min
Podsmażone warzywa zalać ok. 1 litrem wody, dodać kostkę Rosół Wołowy Winiary. Gotować do miękkości warzyw. W międzyczasie skarmelizować czerwoną cebulę i podsmażyć kiełbasę.
Krok 7
5 min
Kiedy warzywa zmiękną, zmiksować zupę na gładki krem, dodać śmietankę. Gdyby krem był zbyt gęsty – dolać wody. Zupę ziemniaczaną doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 8
3 min
Hiszpańską zupę ziemniaczaną podawać z kawałkami lekko zrumienionej kiełbasy i karmelizowanej czerwonej cebulki.
Krok 1
z
8
Białe cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w piórka, czosnek w plasterki.
Krok 2
z
8
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i zrumienić czosnek.
Krok 3
z
8
Pietruszki, pora i ziemniaki obrać. Pietruszki pokroić na mniejsze kawałki, ziemniaki w kostkę, pora w półksiężyce.
Krok 4
z
8
Z papryczki usunąć wszystkie pesteczki, pokroić ją w plasterki.
Krok 5
z
8
Do garnka z cebulą i czosnkiem dorzucić gałązkę rozmarynu, pokrojone pietruszki, pora, ziemniaki i papryczkę chilli, dodać słodką paprykę i podsmażyć wszystko przez ok. 5 minut.
Krok 6
z
8
Podsmażone warzywa zalać ok. 1 litrem wody, dodać kostkę Rosół Wołowy Winiary. Gotować do miękkości warzyw. W międzyczasie skarmelizować czerwoną cebulę i podsmażyć kiełbasę.
Krok 7
z
8
Kiedy warzywa zmiękną, zmiksować zupę na gładki krem, dodać śmietankę. Gdyby krem był zbyt gęsty – dolać wody. Zupę ziemniaczaną doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 8
z
8
Hiszpańską zupę ziemniaczaną podawać z kawałkami lekko zrumienionej kiełbasy i karmelizowanej czerwonej cebulki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0