Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

0
43min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Biała cebula
1 
Czerwona cebula
3  ząbków
4 
Ziemniaki
1 
Por
2 
Pietruszka
1 
Papryka chili
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  gałązka
Rozmaryn
150  ml
Śmietanka Kremówka
1 
Kiełbasa chorizo lub inna polska kiełbasa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.09 g
Węglowodany
18.35 g
Tłuszcze
15.76 g
Wartość energetyczna
236.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

43 min
Krok 1
3 min
Białe cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w piórka, czosnek w plasterki.
Krok 2
5 min
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i zrumienić czosnek.
Krok 3
4 min
Pietruszki, pora i ziemniaki obrać. Pietruszki pokroić na mniejsze kawałki, ziemniaki w kostkę, pora w półksiężyce.
Krok 4
3 min
Z papryczki usunąć wszystkie pesteczki, pokroić ją w plasterki.
Krok 5
5 min
Do garnka z cebulą i czosnkiem dorzucić gałązkę rozmarynu, pokrojone pietruszki, pora, ziemniaki i papryczkę chilli, dodać słodką paprykę i podsmażyć wszystko przez ok. 5 minut.
Krok 6
15 min
Podsmażone warzywa zalać ok. 1 litrem wody, dodać kostkę Rosół Wołowy Winiary. Gotować do miękkości warzyw. W międzyczasie skarmelizować czerwoną cebulę i podsmażyć kiełbasę.
Krok 7
5 min
Kiedy warzywa zmiękną, zmiksować zupę na gładki krem, dodać śmietankę. Gdyby krem był zbyt gęsty – dolać wody. Zupę ziemniaczaną doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 8
3 min
Hiszpańską zupę ziemniaczaną podawać z kawałkami lekko zrumienionej kiełbasy i karmelizowanej czerwonej cebulki.
Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

Krok 1 z 8

Białe cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w piórka, czosnek w plasterki.

Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

Krok 2 z 8

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i zrumienić czosnek.

Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

Krok 3 z 8

Pietruszki, pora i ziemniaki obrać. Pietruszki pokroić na mniejsze kawałki, ziemniaki w kostkę, pora w półksiężyce.

Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

Krok 4 z 8

Z papryczki usunąć wszystkie pesteczki, pokroić ją w plasterki.

Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

Krok 5 z 8

Do garnka z cebulą i czosnkiem dorzucić gałązkę rozmarynu, pokrojone pietruszki, pora, ziemniaki i papryczkę chilli, dodać słodką paprykę i podsmażyć wszystko przez ok. 5 minut.

Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

Krok 6 z 8

Podsmażone warzywa zalać ok. 1 litrem wody, dodać kostkę Rosół Wołowy Winiary. Gotować do miękkości warzyw. W międzyczasie skarmelizować czerwoną cebulę i podsmażyć kiełbasę.

Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

Krok 7 z 8

Kiedy warzywa zmiękną, zmiksować zupę na gładki krem, dodać śmietankę. Gdyby krem był zbyt gęsty – dolać wody. Zupę ziemniaczaną doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

Krok 8 z 8

Hiszpańską zupę ziemniaczaną podawać z kawałkami lekko zrumienionej kiełbasy i karmelizowanej czerwonej cebulki.

Tradycyjna zupa ziemniaczana w nowej odsłonie. Za sprawą ostrej papryki i hiszpańskiej kiełbasy chorizo kartoflanka zyskała tym razem nieco ognistego charakteru. Na południu Europy hiszpańska zupa ziemniaczana często przyrządzana jest również z dodatkiem pomidorów. W tym przepisie postawiłam jednak na aromat ziemniaków i mięsnych dodatków. Hiszpańską zupę ziemniaczaną przyrządzam w formie gęstego, sycącego kremu, gdyż to właśnie zupy – kremy zajadamy wszyscy późną jesienią niezwykle chętnie!

Dla fanów i fanek smaku chorizo mamy też inne przepisy:
Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo
Leczo z cukinią i chorizo
Krem z papryki z rozmarynem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika