Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo
43min
Łatwy
1
Biała cebula
1
Czerwona cebula
3
ząbków
4
Ziemniaki
1
Por
2
Pietruszka
1
Papryka chili
1
łyżeczka
Słodka papryka
1
gałązka
Rozmaryn
1
kostka
150
ml
Śmietanka Kremówka
1
Kiełbasa chorizo lub inna polska kiełbasa
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
7.09 g
Węglowodany
18.35 g
Tłuszcze
15.76 g
Wartość energetyczna
236.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
43 min
Krok 1
3 min
Białe cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w piórka, czosnek w plasterki.
Krok 2
5 min
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i zrumienić czosnek.
Krok 3
4 min
Pietruszki, pora i ziemniaki obrać. Pietruszki pokroić na mniejsze kawałki, ziemniaki w kostkę, pora w półksiężyce.
Krok 4
3 min
Z papryczki usunąć wszystkie pesteczki, pokroić ją w plasterki.
Krok 5
5 min
Do garnka z cebulą i czosnkiem dorzucić gałązkę rozmarynu, pokrojone pietruszki, pora, ziemniaki i papryczkę chilli, dodać słodką paprykę i podsmażyć wszystko przez ok. 5 minut.
Krok 6
15 min
Podsmażone warzywa zalać ok. 1 litrem wody, dodać kostkę Rosół Wołowy Winiary. Gotować do miękkości warzyw. W międzyczasie skarmelizować czerwoną cebulę i podsmażyć kiełbasę.
Krok 7
5 min
Kiedy warzywa zmiękną, zmiksować zupę na gładki krem, dodać śmietankę. Gdyby krem był zbyt gęsty – dolać wody. Zupę ziemniaczaną doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 8
3 min
Hiszpańską zupę ziemniaczaną podawać z kawałkami lekko zrumienionej kiełbasy i karmelizowanej czerwonej cebulki.
Tradycyjna zupa ziemniaczana w nowej odsłonie. Za sprawą ostrej papryki i hiszpańskiej kiełbasy chorizo kartoflanka zyskała tym razem nieco ognistego charakteru. Na południu Europy hiszpańska zupa ziemniaczana często przyrządzana jest również z dodatkiem pomidorów. W tym przepisie postawiłam jednak na aromat ziemniaków i mięsnych dodatków. Hiszpańską zupę ziemniaczaną przyrządzam w formie gęstego, sycącego kremu, gdyż to właśnie zupy – kremy zajadamy wszyscy późną jesienią niezwykle chętnie!
Dla fanów i fanek smaku chorizo mamy też inne przepisy:
Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo
Leczo z cukinią i chorizo
Krem z papryki z rozmarynem
Dla fanów i fanek smaku chorizo mamy też inne przepisy:
Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo
Leczo z cukinią i chorizo
Krem z papryki z rozmarynem
Komentarze 0