Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Krem z papryki z rozmarynem
Krem z papryki z rozmarynem
Krem z papryki z rozmarynem
Krem z papryki z rozmarynem
Krem z papryki z rozmarynem
Krem z papryki z rozmarynem

Krem z papryki z rozmarynem

(0)
53min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
0.75 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
1.5 
Papryka czerwona
1.5 
Pomidory
0.33  puszka
Pomidory Krojone
2  łyżek
Oliwa
90  ml
Śmietana 30%
1.5  łyżek
Ocet balsamiczny
0.75  łyżeczka
Majeranek
3  gałązek
Rozmaryn
1  szczypta
Pieprz
0.75 
Kiełbasa chorizo
0.75 
Świeża, chrupiąca bułka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.42 g
Węglowodany
15.5 g
Tłuszcze
24.88 g
Wartość energetyczna
304.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dziś w kolorze czerwonym, lecz nie pomidorowa. Tym razem ugotowaliśmy coś specjalnie dla amatorów papryki! Gęsta zupa krem z papryki z dodatkiem kiełbasy Chorizo i świeżego rozmarynu. Paprykę – zazwyczaj pieczoną – postanowiliśmy udusić z dodatkiem cebuli i czosnku. Trzymając w dłoniach miskę z gorącym kremem z papryki, w głowie pojawiają się wspomnienia z wakacji. Papryka przypomina o wizycie na Węgrzech, chorizo przywołuje chwile spędzone w słonecznej Hiszpanii i nagle szary początek jesieni nie jest już wcale tak przygnębiający. Krem z papryki zajadajcie na poprawę humoru!

Jeśli tak jak ja uwielbiacie aromat rozmarynu, wypróbujcie też te przepisy:

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Zupa ziemniaczana z pieczonych ziemniaków

Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Zobacz też

Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Zobacz Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu

Zobacz Zupa krem z papryki z pomarańczą

Przygotowanie

53 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki.
  • Krok 2

    3 min
    W garnku z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oliwy, zeszklić na niej cebulę i czosnek.
  • Krok 3

    6 min
    Paprykę i pomidory umyć. Paprykę pokroić w cienkie plasterki. Pomidory w kostkę.
  • Krok 4

    6 min
    Do zeszklonych warzyw dorzucić pokrojoną paprykę, dusić przez kilkanaście minut, podlewając wodą – aż papryka zmięknie.
  • Krok 5

    5 min
    Dodać pokrojone pomidory, pomidory z puszki, 0,5 litra wody oraz 2 łyżki bulionu WINIARY. Zagotować.
  • Krok 6

    20 min
    Pod koniec gotowania dosypać majeranek i posiekany rozmaryn. Doprawić pieprzem. Dodać śmietankę (mieszając ją wcześniej w osobnym naczyniu z odrobiną ciepłej zupy – tak, aby się nie zważyła) i ocet balsamiczny.
  • Krok 7

    3 min
    Całość zmiksować na gładki krem.
  • Krok 8

    5 min
    Kiełbasę Chorizo pokroić w plasterki. Podsmażyć chwilę na suchej patelni. Dodać do gotowej zupy.
  • Krok 9

    1 min
    Krem z papryki udekorowany rozmarynem podawać z kawałkiem chrupiącej bułki.
Krem z papryki z rozmarynem

Krok 1 z 9

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki.

Krem z papryki z rozmarynem

Krok 2 z 9

W garnku z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oliwy, zeszklić na niej cebulę i czosnek.

Krem z papryki z rozmarynem

Krok 3 z 9

Paprykę i pomidory umyć. Paprykę pokroić w cienkie plasterki. Pomidory w kostkę.

Krem z papryki z rozmarynem

Krok 4 z 9

Do zeszklonych warzyw dorzucić pokrojoną paprykę, dusić przez kilkanaście minut, podlewając wodą – aż papryka zmięknie.

Krem z papryki z rozmarynem

Krok 5 z 9

Dodać pokrojone pomidory, pomidory z puszki, 0,5 litra wody oraz 2 łyżki bulionu WINIARY. Zagotować.

Krem z papryki z rozmarynem

Krok 6 z 9

Pod koniec gotowania dosypać majeranek i posiekany rozmaryn. Doprawić pieprzem. Dodać śmietankę (mieszając ją wcześniej w osobnym naczyniu z odrobiną ciepłej zupy – tak, aby się nie zważyła) i ocet balsamiczny.

Krem z papryki z rozmarynem

Krok 7 z 9

Całość zmiksować na gładki krem.

Krem z papryki z rozmarynem

Krok 8 z 9

Kiełbasę Chorizo pokroić w plasterki. Podsmażyć chwilę na suchej patelni. Dodać do gotowej zupy.

Krem z papryki z rozmarynem

Krok 9 z 9

Krem z papryki udekorowany rozmarynem podawać z kawałkiem chrupiącej bułki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

    Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa afrykańska

    Zupa afrykańska

    45 min Łatwy
  • Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

    Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

    1 godz 7 min Średni
  • Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

    Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

    43 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu