Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krem z papryki z rozmarynem
Krem z papryki z rozmarynem
Dodaj do CookBook

Krem z papryki z rozmarynem

(0)
53 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
0.75 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
1.5 
Papryka czerwona
1.5 
Pomidory
0.33  puszka
Pomidory Krojone
2  łyżek
Oliwa
90  ml
Śmietana 30%
1.5  łyżek
Ocet balsamiczny
0.75  łyżeczka
Majeranek
3  gałązek
Rozmaryn
1  szczypta
Pieprz
0.75 
Kiełbasa chorizo
0.75 
Świeża, chrupiąca bułka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.5 g
Wartość energetyczna
304.5 kcal
Tłuszcze
24.9 g
Białko
6.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dziś w kolorze czerwonym, lecz nie pomidorowa. Tym razem ugotowaliśmy coś specjalnie dla amatorów papryki! Gęsta zupa krem z papryki z dodatkiem kiełbasy Chorizo i świeżego rozmarynu. Paprykę – zazwyczaj pieczoną – postanowiliśmy udusić z dodatkiem cebuli i czosnku. Trzymając w dłoniach miskę z gorącym kremem z papryki, w głowie pojawiają się wspomnienia z wakacji. Papryka przypomina o wizycie na Węgrzech, chorizo przywołuje chwile spędzone w słonecznej Hiszpanii i nagle szary początek jesieni nie jest już wcale tak przygnębiający. Krem z papryki zajadajcie na poprawę humoru!

Jeśli tak jak ja uwielbiacie aromat rozmarynu, wypróbujcie też te przepisy:

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Zupa ziemniaczana z pieczonych ziemniaków

Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Zobacz też

Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Zobacz Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu

Zobacz Zupa krem z papryki z pomarańczą

Przygotowanie

53 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki.
  • Krok 2

    3 min
    W garnku z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oliwy, zeszklić na niej cebulę i czosnek.
  • Krok 3

    6 min
    Paprykę i pomidory umyć. Paprykę pokroić w cienkie plasterki. Pomidory w kostkę.
  • Krok 4

    6 min
    Do zeszklonych warzyw dorzucić pokrojoną paprykę, dusić przez kilkanaście minut, podlewając wodą – aż papryka zmięknie.
  • Krok 5

    5 min
    Dodać pokrojone pomidory, pomidory z puszki, 0,5 litra wody oraz 2 łyżki bulionu WINIARY. Zagotować.
  • Krok 6

    20 min
    Pod koniec gotowania dosypać majeranek i posiekany rozmaryn. Doprawić pieprzem. Dodać śmietankę (mieszając ją wcześniej w osobnym naczyniu z odrobiną ciepłej zupy – tak, aby się nie zważyła) i ocet balsamiczny.
  • Krok 7

    3 min
    Całość zmiksować na gładki krem.
  • Krok 8

    5 min
    Kiełbasę Chorizo pokroić w plasterki. Podsmażyć chwilę na suchej patelni. Dodać do gotowej zupy.
  • Krok 9

    1 min
    Krem z papryki udekorowany rozmarynem podawać z kawałkiem chrupiącej bułki.
Krem z papryki z rozmarynem

Krok 1 z 9

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki.

Krem z papryki z rozmarynem

Krok 2 z 9

W garnku z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oliwy, zeszklić na niej cebulę i czosnek.

Krem z papryki z rozmarynem

Krok 3 z 9

Paprykę i pomidory umyć. Paprykę pokroić w cienkie plasterki. Pomidory w kostkę.

Krem z papryki z rozmarynem

Krok 4 z 9

Do zeszklonych warzyw dorzucić pokrojoną paprykę, dusić przez kilkanaście minut, podlewając wodą – aż papryka zmięknie.

Krem z papryki z rozmarynem

Krok 5 z 9

Dodać pokrojone pomidory, pomidory z puszki, 0,5 litra wody oraz 2 łyżki bulionu WINIARY. Zagotować.

Krem z papryki z rozmarynem

Krok 6 z 9

Pod koniec gotowania dosypać majeranek i posiekany rozmaryn. Doprawić pieprzem. Dodać śmietankę (mieszając ją wcześniej w osobnym naczyniu z odrobiną ciepłej zupy – tak, aby się nie zważyła) i ocet balsamiczny.

Krem z papryki z rozmarynem

Krok 7 z 9

Całość zmiksować na gładki krem.

Krem z papryki z rozmarynem

Krok 8 z 9

Kiełbasę Chorizo pokroić w plasterki. Podsmażyć chwilę na suchej patelni. Dodać do gotowej zupy.

Krem z papryki z rozmarynem

Krok 9 z 9

Krem z papryki udekorowany rozmarynem podawać z kawałkiem chrupiącej bułki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Krem bananowy

    Krem bananowy

    15 min Łatwy
  • Zupa krem z botwiny

    Zupa krem z botwiny

    1 godz 2 min Łatwy
  • Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

    Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

    1 godz 18 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu