Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś w kolorze czerwonym, lecz nie pomidorowa. Tym razem ugotowaliśmy coś specjalnie dla amatorów papryki! Gęsta zupa krem z papryki z dodatkiem kiełbasy Chorizo i świeżego rozmarynu. Paprykę – zazwyczaj pieczoną – postanowiliśmy udusić z dodatkiem cebuli i czosnku. Trzymając w dłoniach miskę z gorącym kremem z papryki, w głowie pojawiają się wspomnienia z wakacji. Papryka przypomina o wizycie na Węgrzech, chorizo przywołuje chwile spędzone w słonecznej Hiszpanii i nagle szary początek jesieni nie jest już wcale tak przygnębiający. Krem z papryki zajadajcie na poprawę humoru!
Jeśli tak jak ja uwielbiacie aromat rozmarynu, wypróbujcie też te przepisy:
Rzymska ziołowa zupa wielkanocna
Zupa ziemniaczana z pieczonych ziemniaków
Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową
Zobacz też
Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Zobacz Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu
Zobacz Zupa krem z papryki z pomarańczą
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki.
W garnku z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oliwy, zeszklić na niej cebulę i czosnek.
Paprykę i pomidory umyć. Paprykę pokroić w cienkie plasterki. Pomidory w kostkę.
Do zeszklonych warzyw dorzucić pokrojoną paprykę, dusić przez kilkanaście minut, podlewając wodą – aż papryka zmięknie.
Dodać pokrojone pomidory, pomidory z puszki, 0,5 litra wody oraz 2 łyżki bulionu WINIARY. Zagotować.
Pod koniec gotowania dosypać majeranek i posiekany rozmaryn. Doprawić pieprzem. Dodać śmietankę (mieszając ją wcześniej w osobnym naczyniu z odrobiną ciepłej zupy – tak, aby się nie zważyła) i ocet balsamiczny.
Całość zmiksować na gładki krem.
Kiełbasę Chorizo pokroić w plasterki. Podsmażyć chwilę na suchej patelni. Dodać do gotowej zupy.
Krem z papryki udekorowany rozmarynem podawać z kawałkiem chrupiącej bułki.