Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem z papryki z rozmarynem

(0)
53min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
2  ząbków
2 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta
1 
Papryka zielona
2 
Pomidory
1  puszka
Pomidory Krojone
3  łyżek
Oliwa
150  ml
Śmietana 30%
2  łyżek
Ocet balsamiczny
1  łyżeczka
Majeranek
4  gałązek
Rozmaryn
1  łyżka
Cukier
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
1 
Kiełbasa chorizo
1 
Świeża, chrupiąca bułka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.42 g
Węglowodany
17.21 g
Tłuszcze
22.42 g
Wartość energetyczna
280.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

53 min
Krok 1
5 min
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki.
Krok 2
3 min
W garnku z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oliwy, zeszklić na niej cebulę i czosnek.
Krok 3
6 min
Paprykę i pomidory umyć. Paprykę pokroić w cienkie plasterki. Pomidory w kostkę.
Krok 4
6 min
Do zeszklonych warzyw dorzucić pokrojoną paprykę, dusić przez kilkanaście minut, podlewając wodą – aż papryka zmięknie.
Krok 5
5 min
Dodać pokrojone pomidory oraz pomidory z puszki. Zagotować.
Krok 6
20 min
Pod koniec gotowania dosypać majeranek, posiekany rozmaryn, cukier. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietankę (mieszając ją wcześniej w osobnym naczyniu z odrobiną ciepłej zupy – tak, aby się nie zważyła) i ocet balsamiczny.
Krok 7
3 min
Całość zmiksować na gładki krem.
Krok 8
5 min
Kiełbasę Chorizo pokroić w plasterki. Podsmażyć chwilę na suchej patelni. Dodać do gotowej zupy.
Krok 9
1 min
Krem z papryki udekorowany rozmarynem podawać z kawałkiem chrupiącej bułki.
Krem z papryki z rozmarynem

Krok 1 z 9

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki.

Krem z papryki z rozmarynem

Krok 2 z 9

W garnku z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oliwy, zeszklić na niej cebulę i czosnek.

Krem z papryki z rozmarynem

Krok 3 z 9

Paprykę i pomidory umyć. Paprykę pokroić w cienkie plasterki. Pomidory w kostkę.

Krem z papryki z rozmarynem

Krok 4 z 9

Do zeszklonych warzyw dorzucić pokrojoną paprykę, dusić przez kilkanaście minut, podlewając wodą – aż papryka zmięknie.

Krem z papryki z rozmarynem

Krok 5 z 9

Dodać pokrojone pomidory oraz pomidory z puszki. Zagotować.

Krem z papryki z rozmarynem

Krok 6 z 9

Pod koniec gotowania dosypać majeranek, posiekany rozmaryn, cukier. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietankę (mieszając ją wcześniej w osobnym naczyniu z odrobiną ciepłej zupy – tak, aby się nie zważyła) i ocet balsamiczny.

Krem z papryki z rozmarynem

Krok 7 z 9

Całość zmiksować na gładki krem.

Krem z papryki z rozmarynem

Krok 8 z 9

Kiełbasę Chorizo pokroić w plasterki. Podsmażyć chwilę na suchej patelni. Dodać do gotowej zupy.

Krem z papryki z rozmarynem

Krok 9 z 9

Krem z papryki udekorowany rozmarynem podawać z kawałkiem chrupiącej bułki.

Dziś w kolorze czerwonym, lecz nie pomidorowa. Tym razem ugotowaliśmy coś specjalnie dla amatorów papryki! Gęsta zupa krem z papryki z dodatkiem kiełbasy Chorizo i świeżego rozmarynu. Paprykę – zazwyczaj pieczoną – postanowiliśmy udusić z dodatkiem cebuli i czosnku. Trzymając w dłoniach miskę z gorącym kremem z papryki, w głowie pojawiają się wspomnienia z wakacji. Papryka przypomina o wizycie na Węgrzech, chorizo przywołuje chwile spędzone w słonecznej Hiszpanii i nagle szary początek jesieni nie jest już wcale tak przygnębiający. Krem z papryki zajadajcie na poprawę humoru!

Jeśli tak jak ja uwielbiacie aromat rozmarynu, wypróbujcie też te przepisy:

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Zupa ziemniaczana z pieczonych ziemniaków

Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Zobacz też

Zobacz Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Zobacz Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu

Zobacz Zupa krem z papryki z pomarańczą
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha