Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa krem z papryki z owocowym twistem powinna spodobać się wszystkim, którzy lubią w kuchni eksperymentować. Tym bardziej, że eksperyment na pewno będzie udany! W zależności od oczekiwanej ostrości zupy do kremu z papryki dodajcie mniejszy lub większy kawałek papryczki chili, bez nasion lub z nasionami. Ta zupa krem z papryki ma mieć charakter. Smacznego!
Dodatek pomarańczy świetnie sprawdza się też w innych przepisach na zupy:
Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w mniejsze kawałki. Papryczkę chili kroimy w drobne kawałki, jeśli nie chcemy aby zupa była zbyt ostra, usuwamy wcześniej pestki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki.
Krok 2
5 min
Pomarańczę dokładnie myjemy, ścieramy na tarce skórkę (delikatnie, z wierzchu, bez białej części), wyciskamy z pomarańczy sok.
Krok 3
8 min
W garnku o grubszym dnie rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulkę z dodatkiem papryczki chili, dodajemy czosnek, a po chwili, gdy uwolni swój aromat, pozostałą paprykę i skórkę pomarańczy. Dusimy do miękkości, w razie konieczności podlewamy wywarem.
Krok 4
10 min
Wlewamy do garnka resztę wywaru i sok z pomarańczy, gotujemy chwilę, odstawiamy z kuchenki i miksujemy na krem. Doprawiamy solą.
Krok 5
1 min
Do zupy kremu z papryki dodajemy listki świeżej bazylii.
Krok 1
z
5
Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w mniejsze kawałki. Papryczkę chili kroimy w drobne kawałki, jeśli nie chcemy aby zupa była zbyt ostra, usuwamy wcześniej pestki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki.
Krok 2
z
5
Pomarańczę dokładnie myjemy, ścieramy na tarce skórkę (delikatnie, z wierzchu, bez białej części), wyciskamy z pomarańczy sok.
Krok 3
z
5
W garnku o grubszym dnie rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulkę z dodatkiem papryczki chili, dodajemy czosnek, a po chwili, gdy uwolni swój aromat, pozostałą paprykę i skórkę pomarańczy. Dusimy do miękkości, w razie konieczności podlewamy wywarem.
Krok 4
z
5
Wlewamy do garnka resztę wywaru i sok z pomarańczy, gotujemy chwilę, odstawiamy z kuchenki i miksujemy na krem. Doprawiamy solą.
Krok 5
z
5
Do zupy kremu z papryki dodajemy listki świeżej bazylii.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0