Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa truskawkowa z jogurtem
Zupa truskawkowa z jogurtem
Dodaj do CookBook

Zupa truskawkowa z jogurtem

(0)
3 godz 12 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Truskawki
200  g
Jogurt naturalny
100  ml
Śmietana kremówka
4  łyżek
Brązowy cukier
1 
Pomarańcza
1  szczypta
Kardamon
1  pęczek
Listki świeżej mięty (opcjonalnie)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
41.8 g
Wartość energetyczna
254.1 kcal
Tłuszcze
9.6 g
Białko
4.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kiedy sezon truskawkowy dobiega końca, w mojej kuchni królują już tylko te słodkie, czerwone owoce – do ostatniej szypułki. Dziś zmiksowane, w formie ukochanego przez nas (mam nadzieję,że i przez Was :)) dania: zupy truskawkowej, naturalnie! Tylko spójrzcie na ten kolor – lato w pełni! W zależności od preferencji smakowych, można zmieniać proporcje produktów mlecznych. Jeżeli macie ochotę, aby zupa truskawkowa miała bardziej aksamitną konsystencję, zwiększcie ilość śmietanki, jeśli natomiast wolicie mocniej wyczuwalny truskawkowy smak – pozostańcie przy sugerowanej ilości jogurtu.

Więcej pomysłów na truskawki znajdziecie tutaj.

Przygotowanie

192 min
  • Krok 1

    2 min
    Truskawki dokładnie myjemy i obieramy. Przesypujemy do większej miski.
  • Krok 2

    5 min
    Cukier zalewamy odrobiną ciepłej wody – mieszamy, aby cukier się rozpuścił i utworzył słodki syrop.
  • Krok 3

    1 min
    Wyciskamy sok z pomarańczy.
  • Krok 4

    3 min
    Przy pomocy blendera rozpoczynamy rozdrabnianie truskawek, dodając kolejno jogurt, śmietankę, syrop cukrowy, sok z pomarańczy oraz kardamon. Miksujemy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. (Jeśli posiadacie blender kielichowy proces miksowania będzie o wiele łatwiejszy i szybszy.)
  • Krok 5

    180 min
    Gotową zupę truskawkową schładzamy przez kilka godzin.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę truskawkową serwujemy fantazyjnie udekorowaną śmietanką lub jogurtem, opcjonalnie z listkami mięty.
Zupa truskawkowa z jogurtem

Krok 1 z 6

Truskawki dokładnie myjemy i obieramy. Przesypujemy do większej miski.

Zupa truskawkowa z jogurtem

Krok 2 z 6

Cukier zalewamy odrobiną ciepłej wody – mieszamy, aby cukier się rozpuścił i utworzył słodki syrop.

Zupa truskawkowa z jogurtem

Krok 3 z 6

Wyciskamy sok z pomarańczy.

Zupa truskawkowa z jogurtem

Krok 4 z 6

Przy pomocy blendera rozpoczynamy rozdrabnianie truskawek, dodając kolejno jogurt, śmietankę, syrop cukrowy, sok z pomarańczy oraz kardamon. Miksujemy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. (Jeśli posiadacie blender kielichowy proces miksowania będzie o wiele łatwiejszy i szybszy.)

Zupa truskawkowa z jogurtem

Krok 5 z 6

Gotową zupę truskawkową schładzamy przez kilka godzin.

Zupa truskawkowa z jogurtem

Krok 6 z 6

Zupę truskawkową serwujemy fantazyjnie udekorowaną śmietanką lub jogurtem, opcjonalnie z listkami mięty.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu