Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa truskawkowa z jogurtem

0
3 godz 12 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Truskawki
200  g
Jogurt naturalny
100  ml
Śmietana kremówka
4  łyżek
Brązowy cukier
1 
Pomarańcza
1  szczypta
Kardamon
1  pęczek
Listki świeżej mięty (opcjonalnie)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.55 g
Węglowodany
41.83 g
Tłuszcze
9.57 g
Wartość energetyczna
254.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

192 min
Krok 1
2 min
Truskawki dokładnie myjemy i obieramy. Przesypujemy do większej miski.
Krok 2
5 min
Cukier zalewamy odrobiną ciepłej wody – mieszamy, aby cukier się rozpuścił i utworzył słodki syrop.
Krok 3
1 min
Wyciskamy sok z pomarańczy.
Krok 4
3 min
Przy pomocy blendera rozpoczynamy rozdrabnianie truskawek, dodając kolejno jogurt, śmietankę, syrop cukrowy, sok z pomarańczy oraz kardamon. Miksujemy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. (Jeśli posiadacie blender kielichowy proces miksowania będzie o wiele łatwiejszy i szybszy.)
Krok 5
180 min
Gotową zupę truskawkową schładzamy przez kilka godzin.
Krok 6
1 min
Zupę truskawkową serwujemy fantazyjnie udekorowaną śmietanką lub jogurtem, opcjonalnie z listkami mięty.
Zupa truskawkowa z jogurtem

Krok 1 z 6

Truskawki dokładnie myjemy i obieramy. Przesypujemy do większej miski.

Zupa truskawkowa z jogurtem

Krok 2 z 6

Cukier zalewamy odrobiną ciepłej wody – mieszamy, aby cukier się rozpuścił i utworzył słodki syrop.

Zupa truskawkowa z jogurtem

Krok 3 z 6

Wyciskamy sok z pomarańczy.

Zupa truskawkowa z jogurtem

Krok 4 z 6

Przy pomocy blendera rozpoczynamy rozdrabnianie truskawek, dodając kolejno jogurt, śmietankę, syrop cukrowy, sok z pomarańczy oraz kardamon. Miksujemy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. (Jeśli posiadacie blender kielichowy proces miksowania będzie o wiele łatwiejszy i szybszy.)

Zupa truskawkowa z jogurtem

Krok 5 z 6

Gotową zupę truskawkową schładzamy przez kilka godzin.

Zupa truskawkowa z jogurtem

Krok 6 z 6

Zupę truskawkową serwujemy fantazyjnie udekorowaną śmietanką lub jogurtem, opcjonalnie z listkami mięty.

Kiedy sezon truskawkowy dobiega końca, w mojej kuchni królują już tylko te słodkie, czerwone owoce – do ostatniej szypułki. Dziś zmiksowane, w formie ukochanego przez nas (mam nadzieję,że i przez Was :)) dania: zupy truskawkowej, naturalnie! Tylko spójrzcie na ten kolor – lato w pełni! W zależności od preferencji smakowych, można zmieniać proporcje produktów mlecznych. Jeżeli macie ochotę, aby zupa truskawkowa miała bardziej aksamitną konsystencję, zwiększcie ilość śmietanki, jeśli natomiast wolicie mocniej wyczuwalny truskawkowy smak – pozostańcie przy sugerowanej ilości jogurtu.

Więcej pomysłów na truskawki znajdziecie tutaj.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika