Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa truskawkowa z jogurtem
Zupa truskawkowa z jogurtem

Zupa truskawkowa z jogurtem

(0)
3 godz 12 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Truskawki
200  g
Jogurt naturalny
100  ml
Śmietana kremówka
4  łyżek
Brązowy cukier
1 
Pomarańcza
1  szczypta
Kardamon
1  pęczek
Listki świeżej mięty (opcjonalnie)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.55 g
Węglowodany
41.83 g
Tłuszcze
9.57 g
Wartość energetyczna
254.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kiedy sezon truskawkowy dobiega końca, w mojej kuchni królują już tylko te słodkie, czerwone owoce – do ostatniej szypułki. Dziś zmiksowane, w formie ukochanego przez nas (mam nadzieję,że i przez Was :)) dania: zupy truskawkowej, naturalnie! Tylko spójrzcie na ten kolor – lato w pełni! W zależności od preferencji smakowych, można zmieniać proporcje produktów mlecznych. Jeżeli macie ochotę, aby zupa truskawkowa miała bardziej aksamitną konsystencję, zwiększcie ilość śmietanki, jeśli natomiast wolicie mocniej wyczuwalny truskawkowy smak – pozostańcie przy sugerowanej ilości jogurtu.

Więcej pomysłów na truskawki znajdziecie tutaj.

Przygotowanie

192 min
  • Krok 1

    2 min
    Truskawki dokładnie myjemy i obieramy. Przesypujemy do większej miski.
  • Krok 2

    5 min
    Cukier zalewamy odrobiną ciepłej wody – mieszamy, aby cukier się rozpuścił i utworzył słodki syrop.
  • Krok 3

    1 min
    Wyciskamy sok z pomarańczy.
  • Krok 4

    3 min
    Przy pomocy blendera rozpoczynamy rozdrabnianie truskawek, dodając kolejno jogurt, śmietankę, syrop cukrowy, sok z pomarańczy oraz kardamon. Miksujemy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. (Jeśli posiadacie blender kielichowy proces miksowania będzie o wiele łatwiejszy i szybszy.)
  • Krok 5

    180 min
    Gotową zupę truskawkową schładzamy przez kilka godzin.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę truskawkową serwujemy fantazyjnie udekorowaną śmietanką lub jogurtem, opcjonalnie z listkami mięty.
Zupa truskawkowa z jogurtem

Krok 1 z 6

Truskawki dokładnie myjemy i obieramy. Przesypujemy do większej miski.

Zupa truskawkowa z jogurtem

Krok 2 z 6

Cukier zalewamy odrobiną ciepłej wody – mieszamy, aby cukier się rozpuścił i utworzył słodki syrop.

Zupa truskawkowa z jogurtem

Krok 3 z 6

Wyciskamy sok z pomarańczy.

Zupa truskawkowa z jogurtem

Krok 4 z 6

Przy pomocy blendera rozpoczynamy rozdrabnianie truskawek, dodając kolejno jogurt, śmietankę, syrop cukrowy, sok z pomarańczy oraz kardamon. Miksujemy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. (Jeśli posiadacie blender kielichowy proces miksowania będzie o wiele łatwiejszy i szybszy.)

Zupa truskawkowa z jogurtem

Krok 5 z 6

Gotową zupę truskawkową schładzamy przez kilka godzin.

Zupa truskawkowa z jogurtem

Krok 6 z 6

Zupę truskawkową serwujemy fantazyjnie udekorowaną śmietanką lub jogurtem, opcjonalnie z listkami mięty.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zielone Orzeźwienie

    Zielone Orzeźwienie

    5 min Łatwy
  • Chłodnik jagodowy z kremem mascarpone i galaretką

    Chłodnik jagodowy z kremem mascarpone i galaretką

    2 godz 55 min Łatwy
  • Egzotyczna zupa krem: marchew, kokos, awokado

    Egzotyczna zupa krem: marchew, kokos, awokado

    20 min Łatwy
  • Morelowo-kokosowy zawrót głowy

    Morelowo-kokosowy zawrót głowy

    7 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu