Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kiedy sezon truskawkowy dobiega końca, w mojej kuchni królują już tylko te słodkie, czerwone owoce – do ostatniej szypułki. Dziś zmiksowane, w formie ukochanego przez nas (mam nadzieję,że i przez Was :)) dania: zupy truskawkowej, naturalnie!
Tylko spójrzcie na ten kolor – lato w pełni! W zależności od preferencji smakowych, można zmieniać proporcje produktów mlecznych. Jeżeli macie ochotę, aby zupa truskawkowa miała bardziej aksamitną konsystencję, zwiększcie ilość śmietanki, jeśli natomiast wolicie mocniej wyczuwalny truskawkowy smak – pozostańcie przy sugerowanej ilości jogurtu.
Truskawki dokładnie myjemy i obieramy. Przesypujemy do większej miski.
Krok 2
5 min
Cukier zalewamy odrobiną ciepłej wody – mieszamy, aby cukier się rozpuścił i utworzył słodki syrop.
Krok 3
1 min
Wyciskamy sok z pomarańczy.
Krok 4
3 min
Przy pomocy blendera rozpoczynamy rozdrabnianie truskawek, dodając kolejno jogurt, śmietankę, syrop cukrowy, sok z pomarańczy oraz kardamon. Miksujemy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. (Jeśli posiadacie blender kielichowy proces miksowania będzie o wiele łatwiejszy i szybszy.)
Krok 5
180 min
Gotową zupę truskawkową schładzamy przez kilka godzin.
Krok 6
1 min
Zupę truskawkową serwujemy fantazyjnie udekorowaną śmietanką lub jogurtem, opcjonalnie z listkami mięty.
Krok 1
z
6
Truskawki dokładnie myjemy i obieramy. Przesypujemy do większej miski.
Krok 2
z
6
Cukier zalewamy odrobiną ciepłej wody – mieszamy, aby cukier się rozpuścił i utworzył słodki syrop.
Krok 3
z
6
Wyciskamy sok z pomarańczy.
Krok 4
z
6
Przy pomocy blendera rozpoczynamy rozdrabnianie truskawek, dodając kolejno jogurt, śmietankę, syrop cukrowy, sok z pomarańczy oraz kardamon. Miksujemy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. (Jeśli posiadacie blender kielichowy proces miksowania będzie o wiele łatwiejszy i szybszy.)
Krok 5
z
6
Gotową zupę truskawkową schładzamy przez kilka godzin.
Krok 6
z
6
Zupę truskawkową serwujemy fantazyjnie udekorowaną śmietanką lub jogurtem, opcjonalnie z listkami mięty.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0