Chłodnik jagodowy z miętą i pomarańczą
2 godz 29 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
7.6 g
Węglowodany
21.63 g
Tłuszcze
11.16 g
Wartość energetyczna
208.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
149 min
Krok 1
15 min
Chłodnik Jagodowy Winiary rozmieszaj w 200 ml wrzącej wody i odstaw do wystudzenia.
Krok 2
2 min
W misce lub kielichu blendera umieść jogurt i serek mascarpone.
Krok 3
5 min
Dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy, jagody lub borówki (zostawiając nieco do dekoracji), szczyptę cynamonu oraz ostudzony Chłodnik Jagodowy.
Krok 4
5 min
Całość zmiksuj na gładką masę.
Krok 5
120 min
Przed podaniem schłodź w lodówce przez min. 2 godziny.
Krok 6
2 min
Jagodową zupę podawaj udekorowaną borówkami i listkami mięty.
Jako że sezon na truskawki powoli dobiega końca, w kuchni zaczynają królować nowe owoce sezonowe. Pod lupę bierzemy dziś jagody! Aksamitna zupa jagodowa to idealna propozycja na upały. Doskonale sprawdzi się w formie lekkiego obiadu.
Smakowała będzie też o poranku – w formie śniadania. Wychodzi na to, że można ją zajadać o każdej porze dnia (a może nawet nocy…)! Zaopatrzcie się zatem w jogurt naturalny, garść borówek i zmiksujcie coś wyjątkowo pysznego! Podane proporcje są na ok. 3 porcje.
Smakowała będzie też o poranku – w formie śniadania. Wychodzi na to, że można ją zajadać o każdej porze dnia (a może nawet nocy…)! Zaopatrzcie się zatem w jogurt naturalny, garść borówek i zmiksujcie coś wyjątkowo pysznego! Podane proporcje są na ok. 3 porcje.
Komentarze 0