Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sezon grillowy minął, więc przerzuciliśmy się na ogniska, które zainspirowały mnie one do przygotowania jesiennej zupy z pieczonych ziemniaków. Oczywiście ziemniaczki pieczone w ognisku nie mają szansy trafić do zupy, bo zostają niemalże natychmiast zjedzone, mimo że zwęglone skorupki parzą palce, a ich ziemniaczana zawartość – języki. Ale zupa ziemniaczana pysznie smakuje z ziemniaków pieczonych w piekarniku, dobrze przyprawionych ziołami i lekko zrumienionych… pycha!
Nie może w tej zupie zabraknąć pieczonego czosnku. Pieczony czosnek ma niesamowity aromat, taki bardzo apetyczny i inny, niż czosnek świeży, który właśnie przez swój aromat ma wielu przeciwników. I koniecznie dodajcie do zupy świeży rozmaryn. Nie ma chyba bardziej idealnego zioła do ziemniaków, niż właśnie rozmaryn.
Zupa ziemniaczana z pieczonych ziemniaków miło rozgrzewa od środka, dlatego polecam ją na każdy chłodniejszy dzień jesieni. Smacznego!
Ziemniaki obieram, kroję w większe kawałki, przekładam do miski, skrapiam oliwą, solę, przyprawiam gałką muszkatołową i świeżym rozmarynem.
Krok 2
40 min
Wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zapiekam około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Krok 3
1 min
5 minut przed końcem pieczenie dokładam do piekarnika ząbki czosnku, obrane i zawinięte w folię aluminiową.
Krok 4
5 min
Ziemniaki i czosnek dodaję do wrzącego wywaru, gotuję około 5 minut, zdejmuję z kuchenki.
Krok 5
7 min
Miksuję, doprawiam solą i pieprzem. Boczek kroję w paski i podsmażam, aż będzie chrupiący.
Krok 6
1 min
Zupę podaję z kleksem śmietany i boczkiem.
Krok 1
z
6
Ziemniaki obieram, kroję w większe kawałki, przekładam do miski, skrapiam oliwą, solę, przyprawiam gałką muszkatołową i świeżym rozmarynem.
Krok 2
z
6
Wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zapiekam około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Krok 3
z
6
5 minut przed końcem pieczenie dokładam do piekarnika ząbki czosnku, obrane i zawinięte w folię aluminiową.
Krok 4
z
6
Ziemniaki i czosnek dodaję do wrzącego wywaru, gotuję około 5 minut, zdejmuję z kuchenki.
Krok 5
z
6
Miksuję, doprawiam solą i pieprzem. Boczek kroję w paski i podsmażam, aż będzie chrupiący.
Krok 6
z
6
Zupę podaję z kleksem śmietany i boczkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0