Zupa ziemniaczana z pieczonych ziemniaków
1 godz
Średni
500
g
Ziemniaki
3
ząbków
2
łyżek
700
ml
Woda
6
plastrów
Boczek surowy
50
ml
Śmietana gęsta
2
łyżek
Olej roślinny lub oliwa
1
szczypta
Świeżo zmielona gałka muszkatołowa
1
gałązka
Świeży rozmaryn
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
7.7 g
Węglowodany
15.68 g
Tłuszcze
20.34 g
Wartość energetyczna
275.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
6 min
Ziemniaki obieram, kroję w większe kawałki, przekładam do miski, skrapiam oliwą, solę, przyprawiam gałką muszkatołową i świeżym rozmarynem.
Krok 2
40 min
Wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zapiekam około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Krok 3
1 min
5 minut przed końcem pieczenie dokładam do piekarnika ząbki czosnku, obrane i zawinięte w folię aluminiową.
Krok 4
5 min
Ziemniaki i czosnek dodaję do wrzącego wywaru, gotuję około 5 minut, zdejmuję z kuchenki.
Krok 5
7 min
Miksuję, doprawiam solą i pieprzem. Boczek kroję w paski i podsmażam, aż będzie chrupiący.
Krok 6
1 min
Zupę podaję z kleksem śmietany i boczkiem.
Sezon grillowy minął, więc przerzuciliśmy się na ogniska, które zainspirowały mnie one do przygotowania jesiennej zupy z pieczonych ziemniaków. Oczywiście ziemniaczki pieczone w ognisku nie mają szansy trafić do zupy, bo zostają niemalże natychmiast zjedzone, mimo że zwęglone skorupki parzą palce, a ich ziemniaczana zawartość – języki. Ale zupa ziemniaczana pysznie smakuje z ziemniaków pieczonych w piekarniku, dobrze przyprawionych ziołami i lekko zrumienionych… pycha!
Nie może w tej zupie zabraknąć pieczonego czosnku. Pieczony czosnek ma niesamowity aromat, taki bardzo apetyczny i inny, niż czosnek świeży, który właśnie przez swój aromat ma wielu przeciwników. I koniecznie dodajcie do zupy świeży rozmaryn. Nie ma chyba bardziej idealnego zioła do ziemniaków, niż właśnie rozmaryn.
Zupa ziemniaczana z pieczonych ziemniaków miło rozgrzewa od środka, dlatego polecam ją na każdy chłodniejszy dzień jesieni. Smacznego!
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej
Zobacz Zupa krem z kabaczka, ziemniaków i chrzanu
Zobacz Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką
Zobacz Kremowa zupa ziemniaczana przyprawiona grzybami
Nie może w tej zupie zabraknąć pieczonego czosnku. Pieczony czosnek ma niesamowity aromat, taki bardzo apetyczny i inny, niż czosnek świeży, który właśnie przez swój aromat ma wielu przeciwników. I koniecznie dodajcie do zupy świeży rozmaryn. Nie ma chyba bardziej idealnego zioła do ziemniaków, niż właśnie rozmaryn.
Zupa ziemniaczana z pieczonych ziemniaków miło rozgrzewa od środka, dlatego polecam ją na każdy chłodniejszy dzień jesieni. Smacznego!
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej
Zobacz Zupa krem z kabaczka, ziemniaków i chrzanu
Zobacz Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką
Zobacz Kremowa zupa ziemniaczana przyprawiona grzybami
Komentarze 0