Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej

0
52min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800  g
Batat
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Cebula
3  ząbków
1  kawałek
2-cm kawałek imbiru
1 
Papryczka chili
750  ml
Woda
200  ml
Mleczko kokosowe
2  łyżek
Olej kokosowy
1  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Kmin rzymski
0.5  łyżeczka
Kolendra mielona
1 
Sok z limonki
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
5  plastrów
Szynka parmeńska

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.47 g
Węglowodany
49.06 g
Tłuszcze
16.72 g
Wartość energetyczna
374.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

52 min
Krok 1
6 min
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Papryczkę chilli drobno posiekać (usuwając pesteczki).
Krok 2
3 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej i zeszklić na nim przygotowane warzywa. W trakcie szklenia dodać kurkumę, kumin oraz kolendrę.
Krok 3
8 min
Bataty, marchewki i pietruszki umyć, a następnie obrać. Bataty pokroić w kostkę, marchewki i pietruszki w półksiężyce. Imbir obrać i cienko pokroić.
Krok 4
30 min
Obrane i pokrojone warzywa dodać do zeszklonej cebuli i czosnku. Całość zalać bulionem i gotować aż warzywa zmiękną, a następnie zmiksować na gładki krem.
Krok 5
2 min
W trakcie miksowania dodać mleczko kokosowe oraz sok z limonki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 6
2 min
Na rozgrzanej, suchej patelni uprażyć plastry szynki parmeńskiej – przez ok. 1-2 minut, aż powstaną chipsy.
Krok 7
1 min
Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej doskonale smakuje także następnego dnia. Pamiętajmy jednak, aby chipsy przygotować tuż przed jedzeniem.
Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej

Krok 1 z 7

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Papryczkę chilli drobno posiekać (usuwając pesteczki).

Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej

Krok 2 z 7

Na dnie dużego garnka rozgrzać olej i zeszklić na nim przygotowane warzywa. W trakcie szklenia dodać kurkumę, kumin oraz kolendrę.

Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej

Krok 3 z 7

Bataty, marchewki i pietruszki umyć, a następnie obrać. Bataty pokroić w kostkę, marchewki i pietruszki w półksiężyce. Imbir obrać i cienko pokroić.

Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej

Krok 4 z 7

Obrane i pokrojone warzywa dodać do zeszklonej cebuli i czosnku. Całość zalać bulionem i gotować aż warzywa zmiękną, a następnie zmiksować na gładki krem.

Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej

Krok 5 z 7

W trakcie miksowania dodać mleczko kokosowe oraz sok z limonki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej

Krok 6 z 7

Na rozgrzanej, suchej patelni uprażyć plastry szynki parmeńskiej – przez ok. 1-2 minut, aż powstaną chipsy.

Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej

Krok 7 z 7

Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej doskonale smakuje także następnego dnia. Pamiętajmy jednak, aby chipsy przygotować tuż przed jedzeniem.

Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej to wyjątkowe połączenie smaków. Odnajdziemy w niej słodycz nietypowego ziemniaka, ostrość papryczki chilli oraz słony posmak szynki parmeńskiej. Imbir przyda świeżości, a za sprawą mleka kokosowego zupa zyska aksamitną konsystencję. Polecamy zarówno na codzień, jak i od święta. Zaserwowana na przyjęciu z pewnością zaintryguje oraz zasmakuje gościom!

Do czego jeszcze pasuje szynka? Sprawdź nasze przepisy na zupy z szynką:

Czeska zupa czosnkowa

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini z szynką francuską

Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem

Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem

Zobacz też

Zobacz Zupa krem z kabaczka, ziemniaków i chrzanu

Zobacz Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką

Zobacz Kremowa zupa ziemniaczana przyprawiona grzybami

Zobacz Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika