Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ząbki wyłuskane z główki czosnku delikatnie miażdżymy, obieramy z łupinki, kroimy w plasterki. Podsmażamy w głębszej patelni lub rondlu na lekko podgrzanej oliwie, aż delikatnie zbrązowieją (oliwa nie może być zbyt gorąca, jak i samo podsmażanie nie może trwać za długo, bo czosnek zgorzknieje). Przekładamy do innego naczynia, pozostawiając oliwę w rondlu.
Chleb kroimy na kromki, a kromki w dużą kostkę. Zwiększamy moc kuchenki, wrzucamy pokrojony chleb na rozgrzaną oliwę, w której smażyliśmy czosnek. Smażymy, często mieszając, aż chleb się lekko przyrumieni.
Zdejmujemy patelnię z kuchenki, dodajemy paprykę słodką i chili, dokładnie mieszamy, dodajemy czosnek, podlewamy wywarem, gotujemy chwilę na wolnym ogniu.
Zwiększamy moc kuchenki, delikatnie wbijamy do zupy jajka, gotujemy 5 minut lub dłużej, jeśli chcemy, by białko mocniej się ścięło.
Hiszpańską zupę czosnkową dekorujemy świeżo posiekaną zieleniną.