Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sopa de ajo – hiszpańska zupa czosnkowa
Sopa de ajo – hiszpańska zupa czosnkowa
Sopa de ajo – hiszpańska zupa czosnkowa
Sopa de ajo – hiszpańska zupa czosnkowa
Sopa de ajo – hiszpańska zupa czosnkowa
Sopa de ajo – hiszpańska zupa czosnkowa
Sopa de ajo – hiszpańska zupa czosnkowa

Sopa de ajo – hiszpańska zupa czosnkowa

(0)
38min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  główka
Czosnek
150  g
Pieczywo białe
1  l
Wywar
0.33  szklanka
Oliwa z oliwek
2  łyżek
Papryka Słodka
0.5  łyżeczka
Papryczka chili
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Sól morska
4 
Jajko surowe
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.43 g
Węglowodany
26.99 g
Tłuszcze
20.02 g
Wartość energetyczna
328.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sopa de ajo hiszpańska zupa czosnkowa jest ostra, ale nie z powodu sporej ilości czosnku, który traci swoją ostrość podczas smażenia, a dzięki sporej ilości chili. Hiszpańska zupa czosnkowa ma być ostra i tłusta, koniecznie z dodatkiem białego pieczywa. Sopa de ajo często przygotowywana jest z jajkiem i to na różne sposoby. Zupę możecie przelać do miseczek, wbić jajko i zapiec w piekarniku. Albo też rozkłócone w miseczkach jajko zalać wrzącą zupą. Można też chwilę przed końcem gotowania delikatnie wbić jajka do zupy. Każdy sposób jest pyszny. Smacznego :)

Jajko do zupy? Zawsze! Zobacz inne nasze przepisy na zupy z jajkiem:
Żurek z chrupiącą szynką parmeńską i jajkiem
Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)
Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami
Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą
Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami
Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem
Botwinka z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej
Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym

Przygotowanie

38 min
  • Krok 1

    10 min
    Ząbki wyłuskane z główki czosnku delikatnie miażdżymy, obieramy z łupinki, kroimy w plasterki. Podsmażamy w głębszej patelni lub rondlu na lekko podgrzanej oliwie, aż delikatnie zbrązowieją (oliwa nie może być zbyt gorąca, jak i samo podsmażanie nie może trwać za długo, bo czosnek zgorzknieje). Przekładamy do innego naczynia, pozostawiając oliwę w rondlu.
  • Krok 2

    10 min
    Chleb kroimy na kromki, a kromki w dużą kostkę. Zwiększamy moc kuchenki, wrzucamy pokrojony chleb na rozgrzaną oliwę, w której smażyliśmy czosnek. Smażymy, często mieszając, aż chleb się lekko przyrumieni.
  • Krok 3

    10 min
    Zdejmujemy patelnię z kuchenki, dodajemy paprykę słodką i chili, dokładnie mieszamy, dodajemy czosnek, podlewamy wywarem, gotujemy chwilę na wolnym ogniu.
  • Krok 4

    5 min
    Zwiększamy moc kuchenki, delikatnie wbijamy do zupy jajka, gotujemy 5 minut lub dłużej, jeśli chcemy, by białko mocniej się ścięło.
  • Krok 5

    3 min
    Hiszpańską zupę czosnkową dekorujemy świeżo posiekaną zieleniną.
Sopa de ajo – hiszpańska zupa czosnkowa

Krok 1 z 5

Ząbki wyłuskane z główki czosnku delikatnie miażdżymy, obieramy z łupinki, kroimy w plasterki. Podsmażamy w głębszej patelni lub rondlu na lekko podgrzanej oliwie, aż delikatnie zbrązowieją (oliwa nie może być zbyt gorąca, jak i samo podsmażanie nie może trwać za długo, bo czosnek zgorzknieje). Przekładamy do innego naczynia, pozostawiając oliwę w rondlu.

Sopa de ajo – hiszpańska zupa czosnkowa

Krok 2 z 5

Chleb kroimy na kromki, a kromki w dużą kostkę. Zwiększamy moc kuchenki, wrzucamy pokrojony chleb na rozgrzaną oliwę, w której smażyliśmy czosnek. Smażymy, często mieszając, aż chleb się lekko przyrumieni.

Sopa de ajo – hiszpańska zupa czosnkowa

Krok 3 z 5

Zdejmujemy patelnię z kuchenki, dodajemy paprykę słodką i chili, dokładnie mieszamy, dodajemy czosnek, podlewamy wywarem, gotujemy chwilę na wolnym ogniu.

Sopa de ajo – hiszpańska zupa czosnkowa

Krok 4 z 5

Zwiększamy moc kuchenki, delikatnie wbijamy do zupy jajka, gotujemy 5 minut lub dłużej, jeśli chcemy, by białko mocniej się ścięło.

Sopa de ajo – hiszpańska zupa czosnkowa

Krok 5 z 5

Hiszpańską zupę czosnkową dekorujemy świeżo posiekaną zieleniną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa czosnkowa z grzankami serowymi

    Zupa czosnkowa z grzankami serowymi

    1 godz 26 min Łatwy
  • Zupa gulaszowa węgierska na boczku

    Zupa gulaszowa węgierska na boczku

    2 godz 19 min Średni
  • Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

    Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

    1 godz 19 min Łatwy
  • Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

    Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

    45 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu