Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sopa de ajo – hiszpańska zupa czosnkowa

0
38min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  główka
150  g
Pieczywo białe
1  l
Wywar
0.33  szklanka
Oliwa z oliwek
2  łyżek
Papryka Słodka
0.5  łyżeczka
Papryczka chili
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Sól morska
4 
Jajko surowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.43 g
Węglowodany
26.99 g
Tłuszcze
20.02 g
Wartość energetyczna
328.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

38 min
Krok 1
10 min
Ząbki wyłuskane z główki czosnku delikatnie miażdżymy, obieramy z łupinki, kroimy w plasterki. Podsmażamy w głębszej patelni lub rondlu na lekko podgrzanej oliwie, aż delikatnie zbrązowieją (oliwa nie może być zbyt gorąca, jak i samo podsmażanie nie może trwać za długo, bo czosnek zgorzknieje). Przekładamy do innego naczynia, pozostawiając oliwę w rondlu.
Krok 2
10 min
Chleb kroimy na kromki, a kromki w dużą kostkę. Zwiększamy moc kuchenki, wrzucamy pokrojony chleb na rozgrzaną oliwę, w której smażyliśmy czosnek. Smażymy, często mieszając, aż chleb się lekko przyrumieni.
Krok 3
10 min
Zdejmujemy patelnię z kuchenki, dodajemy paprykę słodką i chili, dokładnie mieszamy, dodajemy czosnek, podlewamy wywarem, gotujemy chwilę na wolnym ogniu.
Krok 4
5 min
Zwiększamy moc kuchenki, delikatnie wbijamy do zupy jajka, gotujemy 5 minut lub dłużej, jeśli chcemy, by białko mocniej się ścięło.
Krok 5
3 min
Hiszpańską zupę czosnkową dekorujemy świeżo posiekaną zieleniną.
Sopa de ajo – hiszpańska zupa czosnkowa

Krok 1 z 5

Ząbki wyłuskane z główki czosnku delikatnie miażdżymy, obieramy z łupinki, kroimy w plasterki. Podsmażamy w głębszej patelni lub rondlu na lekko podgrzanej oliwie, aż delikatnie zbrązowieją (oliwa nie może być zbyt gorąca, jak i samo podsmażanie nie może trwać za długo, bo czosnek zgorzknieje). Przekładamy do innego naczynia, pozostawiając oliwę w rondlu.

Sopa de ajo – hiszpańska zupa czosnkowa

Krok 2 z 5

Chleb kroimy na kromki, a kromki w dużą kostkę. Zwiększamy moc kuchenki, wrzucamy pokrojony chleb na rozgrzaną oliwę, w której smażyliśmy czosnek. Smażymy, często mieszając, aż chleb się lekko przyrumieni.

Sopa de ajo – hiszpańska zupa czosnkowa

Krok 3 z 5

Zdejmujemy patelnię z kuchenki, dodajemy paprykę słodką i chili, dokładnie mieszamy, dodajemy czosnek, podlewamy wywarem, gotujemy chwilę na wolnym ogniu.

Sopa de ajo – hiszpańska zupa czosnkowa

Krok 4 z 5

Zwiększamy moc kuchenki, delikatnie wbijamy do zupy jajka, gotujemy 5 minut lub dłużej, jeśli chcemy, by białko mocniej się ścięło.

Sopa de ajo – hiszpańska zupa czosnkowa

Krok 5 z 5

Hiszpańską zupę czosnkową dekorujemy świeżo posiekaną zieleniną.

Sopa de ajo hiszpańska zupa czosnkowa jest ostra, ale nie z powodu sporej ilości czosnku, który traci swoją ostrość podczas smażenia, a dzięki sporej ilości chili. Hiszpańska zupa czosnkowa ma być ostra i tłusta, koniecznie z dodatkiem białego pieczywa. Sopa de ajo często przygotowywana jest z jajkiem i to na różne sposoby. Zupę możecie przelać do miseczek, wbić jajko i zapiec w piekarniku. Albo też rozkłócone w miseczkach jajko zalać wrzącą zupą. Można też chwilę przed końcem gotowania delikatnie wbić jajka do zupy. Każdy sposób jest pyszny. Smacznego :)

Jajko do zupy? Zawsze! Zobacz inne nasze przepisy na zupy z jajkiem:
Żurek z chrupiącą szynką parmeńską i jajkiem
Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)
Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami
Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą
Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami
Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem
Botwinka z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej
Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika