Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sopa de ajo hiszpańska zupa czosnkowa jest ostra, ale nie z powodu sporej ilości czosnku, który traci swoją ostrość podczas smażenia, a dzięki sporej ilości chili. Hiszpańska zupa czosnkowa ma być ostra i tłusta, koniecznie z dodatkiem białego pieczywa. Sopa de ajo często przygotowywana jest z jajkiem i to na różne sposoby. Zupę możecie przelać do miseczek, wbić jajko i zapiec w piekarniku. Albo też rozkłócone w miseczkach jajko zalać wrzącą zupą. Można też chwilę przed końcem gotowania delikatnie wbić jajka do zupy. Każdy sposób jest pyszny. Smacznego :)
Ząbki wyłuskane z główki czosnku delikatnie miażdżymy, obieramy z łupinki, kroimy w plasterki. Podsmażamy w głębszej patelni lub rondlu na lekko podgrzanej oliwie, aż delikatnie zbrązowieją (oliwa nie może być zbyt gorąca, jak i samo podsmażanie nie może trwać za długo, bo czosnek zgorzknieje). Przekładamy do innego naczynia, pozostawiając oliwę w rondlu.
Krok 2
10 min
Chleb kroimy na kromki, a kromki w dużą kostkę. Zwiększamy moc kuchenki, wrzucamy pokrojony chleb na rozgrzaną oliwę, w której smażyliśmy czosnek. Smażymy, często mieszając, aż chleb się lekko przyrumieni.
Krok 3
10 min
Zdejmujemy patelnię z kuchenki, dodajemy paprykę słodką i chili, dokładnie mieszamy, dodajemy czosnek, podlewamy wywarem, gotujemy chwilę na wolnym ogniu.
Krok 4
5 min
Zwiększamy moc kuchenki, delikatnie wbijamy do zupy jajka, gotujemy 5 minut lub dłużej, jeśli chcemy, by białko mocniej się ścięło.
Ząbki wyłuskane z główki czosnku delikatnie miażdżymy, obieramy z łupinki, kroimy w plasterki. Podsmażamy w głębszej patelni lub rondlu na lekko podgrzanej oliwie, aż delikatnie zbrązowieją (oliwa nie może być zbyt gorąca, jak i samo podsmażanie nie może trwać za długo, bo czosnek zgorzknieje). Przekładamy do innego naczynia, pozostawiając oliwę w rondlu.
Krok 2
z
5
Chleb kroimy na kromki, a kromki w dużą kostkę. Zwiększamy moc kuchenki, wrzucamy pokrojony chleb na rozgrzaną oliwę, w której smażyliśmy czosnek. Smażymy, często mieszając, aż chleb się lekko przyrumieni.
Krok 3
z
5
Zdejmujemy patelnię z kuchenki, dodajemy paprykę słodką i chili, dokładnie mieszamy, dodajemy czosnek, podlewamy wywarem, gotujemy chwilę na wolnym ogniu.
Krok 4
z
5
Zwiększamy moc kuchenki, delikatnie wbijamy do zupy jajka, gotujemy 5 minut lub dłużej, jeśli chcemy, by białko mocniej się ścięło.
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0