Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tradycyjna zupa koperkowa, dobrze doprawiona świeżo mielonym pieprzem i szczyptą cukru, to prawdziwa klasyka. Tym razem w wersji kremowej. Do jej przygotowania zainspirował mnie przepis ze starej książki kucharskiej „Kuchnia Polska”, niegdyś obowiązkowej pozycji w każdym polskim domu. Surowe żółtko dodane do ugotowanej zupy koperkowej nadaje jej przyjemniej kremowej konsystencji. Dla kontrastu można posypać zupę chrupiącym dodatkiem, ale jeśli skończymy na kleksie śmietany i siekanym koperku, to zupa koperkowa z jajkiem będzie równie pyszna.
Jeśli lubisz zupy z jajkiem, spróbuj też innych przepisów:
Włoszczyznę myjemy. Marchewkę i pietruszkę, ziemniaki i seler kroimy w kostkę.
Krok 2
15 min
W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy na wrzątek warzywa, dodajemy por i zioła związane liściem pora (poza koperkiem), solimy, gotujemy 15 minut.
Krok 3
1 min
Pod koniec gotowania dodajemy do zupy posiekany koperek (część odkładamy do dekoracji).
Krok 4
3 min
Zestawiamy garnek z kuchenki, miksujemy zupę na krem, dodajemy żółtko rozprowadzone ze śmietaną, cały czas mieszając.
Krok 5
1 min
Zupę koperkową doprawiamy cukrem i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 6
1 min
Zupę koperkową podajemy z drobno posiekanym koperkiem i kleksem śmietany.
Krok 1
z
6
Włoszczyznę myjemy. Marchewkę i pietruszkę, ziemniaki i seler kroimy w kostkę.
Krok 2
z
6
W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy na wrzątek warzywa, dodajemy por i zioła związane liściem pora (poza koperkiem), solimy, gotujemy 15 minut.
Krok 3
z
6
Pod koniec gotowania dodajemy do zupy posiekany koperek (część odkładamy do dekoracji).
Krok 4
z
6
Zestawiamy garnek z kuchenki, miksujemy zupę na krem, dodajemy żółtko rozprowadzone ze śmietaną, cały czas mieszając.
Krok 5
z
6
Zupę koperkową doprawiamy cukrem i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 6
z
6
Zupę koperkową podajemy z drobno posiekanym koperkiem i kleksem śmietany.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0