Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)

0
26min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  duży
Pęczek koperku
1  pęczek
Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, pół niedużego selera, kawałek pora)
0.7  l
Woda
3 
Ziemniaki (lub więcej, gdy są małe)
1  gałązka
Seler korzeniowy
1  gałązka
Lubczyk
1 
Surowe żółtko
4  łyżek
Kwaśna śmietana
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Cukier
1  szczypta
Pieprz czarny do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.15 g
Węglowodany
16.46 g
Tłuszcze
4.28 g
Wartość energetyczna
120.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

26 min
Krok 1
5 min
Włoszczyznę myjemy. Marchewkę i pietruszkę, ziemniaki i seler kroimy w kostkę.
Krok 2
15 min
W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy na wrzątek warzywa, dodajemy por i zioła związane liściem pora (poza koperkiem), solimy, gotujemy 15 minut.
Krok 3
1 min
Pod koniec gotowania dodajemy do zupy posiekany koperek (część odkładamy do dekoracji).
Krok 4
3 min
Zestawiamy garnek z kuchenki, miksujemy zupę na krem, dodajemy żółtko rozprowadzone ze śmietaną, cały czas mieszając.
Krok 5
1 min
Zupę koperkową doprawiamy cukrem i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 6
1 min
Zupę koperkową podajemy z drobno posiekanym koperkiem i kleksem śmietany.
Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)

Krok 1 z 6

Włoszczyznę myjemy. Marchewkę i pietruszkę, ziemniaki i seler kroimy w kostkę.

Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)

Krok 2 z 6

W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy na wrzątek warzywa, dodajemy por i zioła związane liściem pora (poza koperkiem), solimy, gotujemy 15 minut.

Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)

Krok 3 z 6

Pod koniec gotowania dodajemy do zupy posiekany koperek (część odkładamy do dekoracji).

Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)

Krok 4 z 6

Zestawiamy garnek z kuchenki, miksujemy zupę na krem, dodajemy żółtko rozprowadzone ze śmietaną, cały czas mieszając.

Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)

Krok 5 z 6

Zupę koperkową doprawiamy cukrem i świeżo mielonym pieprzem.

Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)

Krok 6 z 6

Zupę koperkową podajemy z drobno posiekanym koperkiem i kleksem śmietany.

Tradycyjna zupa koperkowa, dobrze doprawiona świeżo mielonym pieprzem i szczyptą cukru, to prawdziwa klasyka. Tym razem w wersji kremowej. Do jej przygotowania zainspirował mnie przepis ze starej książki kucharskiej „Kuchnia Polska”, niegdyś obowiązkowej pozycji w każdym polskim domu. Surowe żółtko dodane do ugotowanej zupy koperkowej nadaje jej przyjemniej kremowej konsystencji. Dla kontrastu można posypać zupę chrupiącym dodatkiem, ale jeśli skończymy na kleksie śmietany i siekanym koperku, to zupa koperkowa z jajkiem będzie równie pyszna.

Jeśli lubisz zupy z jajkiem, spróbuj też innych przepisów:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika