Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)

(0)
26min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  duży
Pęczek koperku
1  pęczek
Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, pół niedużego selera, kawałek pora)
0.7  l
Woda
3 
Ziemniaki (lub więcej, gdy są małe)
1  gałązka
Seler korzeniowy
1  gałązka
Lubczyk
1 
Surowe żółtko
4  łyżek
Kwaśna śmietana
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Cukier
1  szczypta
Pieprz czarny do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.15 g
Węglowodany
16.46 g
Tłuszcze
4.28 g
Wartość energetyczna
120.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tradycyjna zupa koperkowa, dobrze doprawiona świeżo mielonym pieprzem i szczyptą cukru, to prawdziwa klasyka. Tym razem w wersji kremowej. Do jej przygotowania zainspirował mnie przepis ze starej książki kucharskiej „Kuchnia Polska”, niegdyś obowiązkowej pozycji w każdym polskim domu. Surowe żółtko dodane do ugotowanej zupy koperkowej nadaje jej przyjemniej kremowej konsystencji. Dla kontrastu można posypać zupę chrupiącym dodatkiem, ale jeśli skończymy na kleksie śmietany i siekanym koperku, to zupa koperkowa z jajkiem będzie równie pyszna.

Jeśli lubisz zupy z jajkiem, spróbuj też innych przepisów:

  • Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami
  • Żurek z kaszą pęczak, jajkiem i białą kiełbasą
  • Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką
  • Jajko w zupie nie tylko od święta – do jakich zup pasuje jajko i czy musi być na twardo?
  • Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym

Przygotowanie

26 min
  • Krok 1

    5 min
    Włoszczyznę myjemy. Marchewkę i pietruszkę, ziemniaki i seler kroimy w kostkę.
  • Krok 2

    15 min
    W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy na wrzątek warzywa, dodajemy por i zioła związane liściem pora (poza koperkiem), solimy, gotujemy 15 minut.
  • Krok 3

    1 min
    Pod koniec gotowania dodajemy do zupy posiekany koperek (część odkładamy do dekoracji).
  • Krok 4

    3 min
    Zestawiamy garnek z kuchenki, miksujemy zupę na krem, dodajemy żółtko rozprowadzone ze śmietaną, cały czas mieszając.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę koperkową doprawiamy cukrem i świeżo mielonym pieprzem.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę koperkową podajemy z drobno posiekanym koperkiem i kleksem śmietany.
Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)

Krok 1 z 6

Włoszczyznę myjemy. Marchewkę i pietruszkę, ziemniaki i seler kroimy w kostkę.

Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)

Krok 2 z 6

W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy na wrzątek warzywa, dodajemy por i zioła związane liściem pora (poza koperkiem), solimy, gotujemy 15 minut.

Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)

Krok 3 z 6

Pod koniec gotowania dodajemy do zupy posiekany koperek (część odkładamy do dekoracji).

Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)

Krok 4 z 6

Zestawiamy garnek z kuchenki, miksujemy zupę na krem, dodajemy żółtko rozprowadzone ze śmietaną, cały czas mieszając.

Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)

Krok 5 z 6

Zupę koperkową doprawiamy cukrem i świeżo mielonym pieprzem.

Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)

Krok 6 z 6

Zupę koperkową podajemy z drobno posiekanym koperkiem i kleksem śmietany.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa brokułowa z ryżem i koperkiem

    45 min Łatwy
  • Zupa szparagowa z koperkiem

    26 min Łatwy
  • Zupa kalarepowa dla dzieci

    26 min Łatwy
  • Zupa koperkowa z ziemniakami

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu