Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)
26min
Łatwy
1
duży
Pęczek koperku
1
pęczek
Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, pół niedużego selera, kawałek pora)
0.7
l
Woda
3
Ziemniaki (lub więcej, gdy są małe)
1
gałązka
Seler korzeniowy
1
gałązka
Lubczyk
1
Surowe żółtko
4
łyżek
Kwaśna śmietana
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Cukier
1
szczypta
Pieprz czarny do smaku
.
Wartości odżywcze
Białko
5.15 g
Węglowodany
16.46 g
Tłuszcze
4.28 g
Wartość energetyczna
120.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
26 min
Krok 1
5 min
Włoszczyznę myjemy. Marchewkę i pietruszkę, ziemniaki i seler kroimy w kostkę.
Krok 2
15 min
W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy na wrzątek warzywa, dodajemy por i zioła związane liściem pora (poza koperkiem), solimy, gotujemy 15 minut.
Krok 3
1 min
Pod koniec gotowania dodajemy do zupy posiekany koperek (część odkładamy do dekoracji).
Krok 4
3 min
Zestawiamy garnek z kuchenki, miksujemy zupę na krem, dodajemy żółtko rozprowadzone ze śmietaną, cały czas mieszając.
Krok 5
1 min
Zupę koperkową doprawiamy cukrem i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 6
1 min
Zupę koperkową podajemy z drobno posiekanym koperkiem i kleksem śmietany.
Tradycyjna zupa koperkowa, dobrze doprawiona świeżo mielonym pieprzem i szczyptą cukru, to prawdziwa klasyka. Tym razem w wersji kremowej. Do jej przygotowania zainspirował mnie przepis ze starej książki kucharskiej „Kuchnia Polska”, niegdyś obowiązkowej pozycji w każdym polskim domu. Surowe żółtko dodane do ugotowanej zupy koperkowej nadaje jej przyjemniej kremowej konsystencji. Dla kontrastu można posypać zupę chrupiącym dodatkiem, ale jeśli skończymy na kleksie śmietany i siekanym koperku, to zupa koperkowa z jajkiem będzie równie pyszna.
Jeśli lubisz zupy z jajkiem, spróbuj też innych przepisów:
Komentarze 0