Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

0
2 godz 17 min
Trudny
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Jajko ugotowane na twardo
1 
Jajko surowe
1  łyżka
trochę
Szczypiorek
trochę
Koperek
trochę
Pietruszka
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Bułka tarta do panierki
1  łyżka
Masło klarowane
350  g
Żeberka wędzone
1.5  l
Woda zimna
2 
Liść laurowy
4 
Ziarna kolorowego pieprzu
3 
Ziarno ziela angielskiego
60  g
Marchew
420  g
4 Ziemniaki
1  kawałek
por (część zielona)
1  kawałek
Seler
2 
Biała kiełbasa z szynki
1 
Pietruszka mała (korzeń)
1  słoik
Szczaw
4  łyżek
Płynna śmietana do zup
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
34.5 g
Węglowodany
31.45 g
Tłuszcze
37.89 g
Wartość energetyczna
609.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

137 min
Krok 1 - Jajka faszerowane
5 min
Jajka ugotowane na twardo (wciąż w skorupkach!) kroimy wzdłuż na dwie równe połówki. Łyżeczką delikatnie wyjmujemy środek tak, aby nie uszkodzić skorupki.
Krok 2
3 min
Jajka ucieramy na tarce o małych oczkach.
Krok 3
5 min
Pietruszkę, koperek i szczypiorek drobno szatkujemy i dodajemy do jajek razem z łyżką majonezu.
Krok 4
3 min
Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 5
3 min
Farsz z jajek nakładamy do skorupek.
Krok 6
3 min
W małej misce roztrzepujemy widelcem surowe jajko.
Krok 7
5 min
Każde faszerowane jajko, częścią z farszem, zamaczamy w jajku, a następnie posypujemy bułką tartą.
Krok 8
6 min
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy jajka.
Krok 9 - Zupa szczawiowa
60 min
Do garnka wkładamy wędzone żeberka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na średnim ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez około 1 godzinę (jeśli mamy większy kawałek wędzonki to wydłużamy nieco czas gotowania).
Krok 10
5 min
Co jakiś czas zbieramy łyżką szumowinę.
Krok 11
8 min
Ziemniaki obieramy i kroimy w małą, równą kostkę. Włoszczyznę myjemy i kroimy w kostkę lub plasterki.
Krok 12
20 min
Po 1 godzinie ziemniaki, włoszczyznę i białą kiełbasę dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
Krok 13
3 min
Pod koniec gotowania dodajemy szczaw i zabielamy śmietaną.
Krok 14
5 min
Ugotowaną kiełbasę odławiamy, kroimy w plasterki i dodajemy ponownie do zupy szczawiowej.
Krok 15
3 min
Ciepłą zupę szczawiową podajemy z jajkami faszerowanymi zieleninką.
Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 1 - Jajka faszerowane z 15

Jajka ugotowane na twardo (wciąż w skorupkach!) kroimy wzdłuż na dwie równe połówki. Łyżeczką delikatnie wyjmujemy środek tak, aby nie uszkodzić skorupki.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 2 z 15

Jajka ucieramy na tarce o małych oczkach.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 3 z 15

Pietruszkę, koperek i szczypiorek drobno szatkujemy i dodajemy do jajek razem z łyżką majonezu.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 4 z 15

Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 5 z 15

Farsz z jajek nakładamy do skorupek.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 6 z 15

W małej misce roztrzepujemy widelcem surowe jajko.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 7 z 15

Każde faszerowane jajko, częścią z farszem, zamaczamy w jajku, a następnie posypujemy bułką tartą.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 8 z 15

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy jajka.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 9 - Zupa szczawiowa z 15

Do garnka wkładamy wędzone żeberka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na średnim ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez około 1 godzinę (jeśli mamy większy kawałek wędzonki to wydłużamy nieco czas gotowania).

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 10 z 15

Co jakiś czas zbieramy łyżką szumowinę.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 11 z 15

Ziemniaki obieramy i kroimy w małą, równą kostkę. Włoszczyznę myjemy i kroimy w kostkę lub plasterki.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 12 z 15

Po 1 godzinie ziemniaki, włoszczyznę i białą kiełbasę dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 13 z 15

Pod koniec gotowania dodajemy szczaw i zabielamy śmietaną.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 14 z 15

Ugotowaną kiełbasę odławiamy, kroimy w plasterki i dodajemy ponownie do zupy szczawiowej.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 15 z 15

Ciepłą zupę szczawiową podajemy z jajkami faszerowanymi zieleninką.

Pomysł na przygotowanie zupy szczawiowej na wywarze z wędzonki, podanej z faszerowanymi jajkami podsunęła mi nasza czytelniczka Zofia Jankowska, podczas dyskusji na temat zup wielkanocnych. Święta minęły i zdążyłam już o nich zapomnieć, ale ciągle chodził mi po głowie ten przepis. Zresztą do tej pory szczawiowa zupełnie nie kojarzyła mi się z Wielkanocą, bo gotuję ją w okolicach maja, kiedy zaczyna się sezon na szczaw. Udało mi się wyszperać w piwniczce ostatni słoiczek szczawiu z zeszłego roku, więc nie było już odwrotu – decyzja zapadła, gotuję zupę szczawiową na wędzonce.

W trakcie gotowania zupy szczawiowej przygotowałam faszerowane jajka. Nie miałam dokładnych wskazówek jak je przygotować, więc improwizowałam i muszę stwierdzić, że powinnam zdecydowanie częściej to robić. Tak przygotowane jajka okazały się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Farsz wyszedł pyszny, delikatny i puszysty. Majonez świetnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do zimnych dań i przekąsek!

(z podanych składników można przygotować około 4 porcje zupy szczawiowej)

Amatorom kwaśnych smaków polecam też :
Szczaw ze słoiczka
Szczawiową z jajkiem i chrupiącym boczkiem
Zupę ogórkową z ogórkami podsmażanymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika
Swojską zupę ogórkową
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika