Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Żurek z chrupiącą szynką parmeńską i jajkiem
Żurek z chrupiącą szynką parmeńską i jajkiem
Dodaj do CookBook

Żurek z chrupiącą szynką parmeńską i jajkiem

(0)
50 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
0.5 
Seler
1 
Por
5 
Kilka suszonych grzybów (borowików/podgrzybków)
1 
Cebula biała
1 
Cebula czerwona
2  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Masło
2  opakowań
Żurek WINIARY
2 
Liść laurowy
5 
Ziarenka ziela angielskiego
1  łyżeczka
Majeranek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
5  plastrów
Szynka parmeńska
4 
Jajka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
22.5 g
Wartość energetyczna
338.6 kcal
Tłuszcze
13.7 g
Białko
18.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Polska, tradycyjna zupa, urozmaicona nietypowym mięsnym dodatkiem: aromatyczny, gęsty żurek z chrupiącymi chipsami z szynki parmeńskiej. Doprawiony majerankiem, obowiązkowo podany z ugotowanym na półmiękko jajkiem – niebo w gębie! Za podstawowy i niezastąpiony smak prawdziwego żurku odpowiada w moim przepisie Żurek WINIARY z polskiej mąki i warzyw. Do niego dodaję różne pyszności, żeby powstał zupełnie nowy przepis. Przekonajcie się sami, jak dobrze smakuje tak przyrządzony żurek!

Zobacz też inne przepisy na zupy z szynką i innymi wędlinami:
Zupa chrzanowa z chipsami z salami
Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini z szynką francuską
Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami
Czeska zupa czosnkowa
Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem
Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami
Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    Marchewki, pietruszki, selera i pora obrać.
  • Krok 2

    15 min
    Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać 0,75 l wody. Dodać suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie. Gotować na małym ogniu pod przykryciem.
  • Krok 3

    5 min
    W międzyczasie obrać cebule i czosnek. Cebule posiekać w piórka, czosnek w cieniutkie plasterki. Przygotowane warzywa zeszklić na rozgrzanym maśle.
  • Krok 4

    5 min
    Gotowy bulion przecedzić. Dodać do niego zeszklone: cebule i czosnek, doprawić majerankiem.
  • Krok 5

    6 min
    W osobnym naczyniu w 0,5 l zimnej wody rozmieszać zawartość opakowań Żurku Nasza Specjalność Winiary. Dolać do zupy, cały czas delikatnie mieszając. Całość zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 6

    6 min
    Jajka ugotować na półmiękko.
  • Krok 7

    5 min
    Plastry szynki parmeńskiej podsmażyć na suchej patelni (aby wytopił się z niej tłuszcz) – do momentu aż nieco się skurczą i staną się chrupkie.
  • Krok 8

    3 min
    Żurek podawać z przekrojonym na pół jajkiem i chipsami z szynki parmeńskiej.
Żurek z chrupiącą szynką parmeńską i jajkiem

Krok 1 z 8

Marchewki, pietruszki, selera i pora obrać.

Żurek z chrupiącą szynką parmeńską i jajkiem

Krok 2 z 8

Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać 0,75 l wody. Dodać suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie. Gotować na małym ogniu pod przykryciem.

Żurek z chrupiącą szynką parmeńską i jajkiem

Krok 3 z 8

W międzyczasie obrać cebule i czosnek. Cebule posiekać w piórka, czosnek w cieniutkie plasterki. Przygotowane warzywa zeszklić na rozgrzanym maśle.

Żurek z chrupiącą szynką parmeńską i jajkiem

Krok 4 z 8

Gotowy bulion przecedzić. Dodać do niego zeszklone: cebule i czosnek, doprawić majerankiem.

Żurek z chrupiącą szynką parmeńską i jajkiem

Krok 5 z 8

W osobnym naczyniu w 0,5 l zimnej wody rozmieszać zawartość opakowań Żurku Nasza Specjalność Winiary. Dolać do zupy, cały czas delikatnie mieszając. Całość zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Żurek z chrupiącą szynką parmeńską i jajkiem

Krok 6 z 8

Jajka ugotować na półmiękko.

Żurek z chrupiącą szynką parmeńską i jajkiem

Krok 7 z 8

Plastry szynki parmeńskiej podsmażyć na suchej patelni (aby wytopił się z niej tłuszcz) – do momentu aż nieco się skurczą i staną się chrupkie.

Żurek z chrupiącą szynką parmeńską i jajkiem

Krok 8 z 8

Żurek podawać z przekrojonym na pół jajkiem i chipsami z szynki parmeńskiej.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Niski poziom cukru
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek w chlebie

    Żurek w chlebie

    2 godz 57 min Średni
  • Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    25 min Łatwy
  • Żurek wegetariański w chlebku

    Żurek wegetariański w chlebku

    52 min Łatwy
  • Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    1 godz 53 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu