Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek z chrupiącą szynką parmeńską i jajkiem

0
50min
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Marchewka
2 
Pietruszka
0.5 
Seler
1 
Por
5 
Kilka suszonych grzybów (borowików/podgrzybków)
1 
Cebula biała
1 
Cebula czerwona
2  ząbków
2  łyżek
Masło
2 
Liść laurowy
5 
Ziarenka ziela angielskiego
1  łyżeczka
Majeranek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
5  plastrów
Szynka parmeńska
4 
Jajka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.35 g
Węglowodany
22.49 g
Tłuszcze
13.64 g
Wartość energetyczna
331.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
5 min
Marchewki, pietruszki, selera i pora obrać.
Krok 2
15 min
Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać 0,75 l wody. Dodać suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie. Gotować na małym ogniu pod przykryciem.
Krok 3
5 min
W międzyczasie obrać cebule i czosnek. Cebule posiekać w piórka, czosnek w cieniutkie plasterki. Przygotowane warzywa zeszklić na rozgrzanym maśle.
Krok 4
5 min
Gotowy bulion przecedzić. Dodać do niego zeszklone: cebule i czosnek, doprawić majerankiem.
Krok 5
6 min
W osobnym naczyniu w 0,5 l zimnej wody rozmieszać zawartość opakowań Żurku Nasza Specjalność Winiary. Dolać do zupy, cały czas delikatnie mieszając. Całość zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
6 min
Jajka ugotować na półmiękko.
Krok 7
5 min
Plastry szynki parmeńskiej podsmażyć na suchej patelni (aby wytopił się z niej tłuszcz) – do momentu aż nieco się skurczą i staną się chrupkie.
Krok 8
3 min
Żurek podawać z przekrojonym na pół jajkiem i chipsami z szynki parmeńskiej.
Żurek z chrupiącą szynką parmeńską i jajkiem

Krok 1 z 8

Marchewki, pietruszki, selera i pora obrać.

Żurek z chrupiącą szynką parmeńską i jajkiem

Krok 2 z 8

Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać 0,75 l wody. Dodać suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie. Gotować na małym ogniu pod przykryciem.

Żurek z chrupiącą szynką parmeńską i jajkiem

Krok 3 z 8

W międzyczasie obrać cebule i czosnek. Cebule posiekać w piórka, czosnek w cieniutkie plasterki. Przygotowane warzywa zeszklić na rozgrzanym maśle.

Żurek z chrupiącą szynką parmeńską i jajkiem

Krok 4 z 8

Gotowy bulion przecedzić. Dodać do niego zeszklone: cebule i czosnek, doprawić majerankiem.

Żurek z chrupiącą szynką parmeńską i jajkiem

Krok 5 z 8

W osobnym naczyniu w 0,5 l zimnej wody rozmieszać zawartość opakowań Żurku Nasza Specjalność Winiary. Dolać do zupy, cały czas delikatnie mieszając. Całość zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Żurek z chrupiącą szynką parmeńską i jajkiem

Krok 6 z 8

Jajka ugotować na półmiękko.

Żurek z chrupiącą szynką parmeńską i jajkiem

Krok 7 z 8

Plastry szynki parmeńskiej podsmażyć na suchej patelni (aby wytopił się z niej tłuszcz) – do momentu aż nieco się skurczą i staną się chrupkie.

Żurek z chrupiącą szynką parmeńską i jajkiem

Krok 8 z 8

Żurek podawać z przekrojonym na pół jajkiem i chipsami z szynki parmeńskiej.

Polska, tradycyjna zupa, urozmaicona nietypowym mięsnym dodatkiem: aromatyczny, gęsty żurek z chrupiącymi chipsami z szynki parmeńskiej. Doprawiony majerankiem, obowiązkowo podany z ugotowanym na półmiękko jajkiem – niebo w gębie! Za podstawowy i niezastąpiony smak prawdziwego żurku odpowiada w moim przepisie Żurek WINIARY z polskiej mąki i warzyw. Do niego dodaję różne pyszności, żeby powstał zupełnie nowy przepis. Przekonajcie się sami, jak dobrze smakuje tak przyrządzony żurek!

Zobacz też inne przepisy na zupy z szynką i innymi wędlinami:
Zupa chrzanowa z chipsami z salami
Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini z szynką francuską
Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami
Czeska zupa czosnkowa
Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem
Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami
Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika