Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami

0
25min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  l
Rosół
1  słoik
Szczaw
2  ząbków
1 
Cebula
4 
Ziemniaki
1  szczypta
Sól
0.33  szklanka
Śmietana
1  łyżka
Mąka
0.5  łyżeczka
Cukier
trochę
Olej do podsmażenia
4 
Jajko ugotowane na twardo
2  łyżek
Parmezan w płatkach lub tarty
1  pęczek
Koperek lub natka pietruszki do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.98 g
Węglowodany
20.58 g
Tłuszcze
12.72 g
Wartość energetyczna
238.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

25 min
Krok 1
5 min
Lekko rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni, dodajemy ząbki czosnku w łupinkach, chwilę smażymy, wyciągamy czosnek, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, rumienimy na złoty kolor.
Krok 2
5 min
W garnku zagotowujemy rosół, dodajemy podsmażone ząbki czosnku i szczaw, gotujemy 5 minut.
Krok 3
3 min
Śmietanę łączymy z mąką i hartujemy kilkoma łyżkami zupy. Następnie wlewamy do garnka, zagotowujemy, doprawiamy zupę solą i cukrem (w razie gdyby zupa była za mało kwaśna, doprawiamy zupę sokiem z cytryny).
Krok 4
10 min
W drugim garnku gotujemy, z dodatkiem szczypty soli, obrane i pokrojone w połówki ziemniaki.
Krok 5
1 min
Ugotowane ziemniaki tłuczemy na puree z dodatkiem cebulki podsmażonej na czosnkowym oleju.
Krok 6
1 min
Zupę szczawiową podajemy z ćwiartkami jajka, ziemniaczanym puree i parmezanem. Dekorujemy posiekaną zieleniną.
Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami

Krok 1 z 6

Lekko rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni, dodajemy ząbki czosnku w łupinkach, chwilę smażymy, wyciągamy czosnek, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, rumienimy na złoty kolor.

Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami

Krok 2 z 6

W garnku zagotowujemy rosół, dodajemy podsmażone ząbki czosnku i szczaw, gotujemy 5 minut.

Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami

Krok 3 z 6

Śmietanę łączymy z mąką i hartujemy kilkoma łyżkami zupy. Następnie wlewamy do garnka, zagotowujemy, doprawiamy zupę solą i cukrem (w razie gdyby zupa była za mało kwaśna, doprawiamy zupę sokiem z cytryny).

Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami

Krok 4 z 6

W drugim garnku gotujemy, z dodatkiem szczypty soli, obrane i pokrojone w połówki ziemniaki.

Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami

Krok 5 z 6

Ugotowane ziemniaki tłuczemy na puree z dodatkiem cebulki podsmażonej na czosnkowym oleju.

Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami

Krok 6 z 6

Zupę szczawiową podajemy z ćwiartkami jajka, ziemniaczanym puree i parmezanem. Dekorujemy posiekaną zieleniną.

Szybka i prosta zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniaczanym puree, przygotowana na esencjonalnym rosole i ze szczawiem ze słoiczka. Przyjemnie kwaśna i wręcz idealna na tęsknotę za zupą ze świeżego szczawiu. A kiedy na dobre przyjdzie wiosna i wraz z nią sezon na świeży szczaw, koniecznie zróbcie sobie zapasy tych pysznych zielonych listków na następną zimę (przepis znajdziecie tutaj: klik).

Szukasz więcej przepisów na zupy z rosołu? Zobacz nasze pomysły:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika