Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami
25min
Łatwy
1
l
Rosół
1
słoik
Szczaw
2
ząbków
1
Cebula
4
Ziemniaki
1
szczypta
Sól
0.33
szklanka
Śmietana
1
łyżka
Mąka
0.5
łyżeczka
Cukier
trochę
Olej do podsmażenia
4
Jajko ugotowane na twardo
2
łyżek
Parmezan w płatkach lub tarty
1
pęczek
Koperek lub natka pietruszki do dekoracji
.
Wartości odżywcze
Białko
11.98 g
Węglowodany
20.58 g
Tłuszcze
12.72 g
Wartość energetyczna
238.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
25 min
Krok 1
5 min
Lekko rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni, dodajemy ząbki czosnku w łupinkach, chwilę smażymy, wyciągamy czosnek, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, rumienimy na złoty kolor.
Krok 2
5 min
W garnku zagotowujemy rosół, dodajemy podsmażone ząbki czosnku i szczaw, gotujemy 5 minut.
Krok 3
3 min
Śmietanę łączymy z mąką i hartujemy kilkoma łyżkami zupy. Następnie wlewamy do garnka, zagotowujemy, doprawiamy zupę solą i cukrem (w razie gdyby zupa była za mało kwaśna, doprawiamy zupę sokiem z cytryny).
Krok 4
10 min
W drugim garnku gotujemy, z dodatkiem szczypty soli, obrane i pokrojone w połówki ziemniaki.
Krok 5
1 min
Ugotowane ziemniaki tłuczemy na puree z dodatkiem cebulki podsmażonej na czosnkowym oleju.
Krok 6
1 min
Zupę szczawiową podajemy z ćwiartkami jajka, ziemniaczanym puree i parmezanem. Dekorujemy posiekaną zieleniną.
Szybka i prosta zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniaczanym puree, przygotowana na esencjonalnym rosole i ze szczawiem ze słoiczka. Przyjemnie kwaśna i wręcz idealna na tęsknotę za zupą ze świeżego szczawiu. A kiedy na dobre przyjdzie wiosna i wraz z nią sezon na świeży szczaw, koniecznie zróbcie sobie zapasy tych pysznych zielonych listków na następną zimę (przepis znajdziecie tutaj: klik).
Szukasz więcej przepisów na zupy z rosołu? Zobacz nasze pomysły:
Komentarze 0