Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Hiszpańska zupa z ciecierzycy
Hiszpańska zupa z ciecierzycy
Hiszpańska zupa z ciecierzycy
Hiszpańska zupa z ciecierzycy
Hiszpańska zupa z ciecierzycy
Hiszpańska zupa z ciecierzycy
Hiszpańska zupa z ciecierzycy
Hiszpańska zupa z ciecierzycy

Hiszpańska zupa z ciecierzycy

(0)
45min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  dag
2 puszki ciecierzycy (w sumie po odsączeniu ok. 50 dkg)
1  butelka
Sos Boloński WINIARY
4  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  l
Woda
1 
Papryka chili
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
3  gałązek
Seler naciowy
2 
Nieduże marchewki
1 
Pietruszka
5 
Pomidory Koktajlowe
1  pęczek
Świeży szpinak baby
2  łyżek
Oliwa
2  łyżek
Świeżo tarty parmezan
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
20.43 g
Węglowodany
62.78 g
Tłuszcze
11.22 g
Wartość energetyczna
431.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dziś na obiad prawdziwie dobra, sycąca i mocno pomidorowa – hiszpańska zupa z ciecierzycy, podana z listkami młodego szpinaku. Nie ma lepszej na rozgrzanie po powrocie z zimowego spaceru. Hiszpańska zupa z ciecierzycy jest dobrze doprawiona czosnkiem i chili, więc przyjemnie rozgrzewa już od pierwszej łyżki, choć wcale nie jest bardzo pikantna.

Koncentrat zupy pomidorowej świetnie zastępuje świeże pomidory, którym zimą brakuje wyrazistego smaku i aromatu. Lepiej sięgnąć po taki właśnie koncentrat z pomidorów lub pomidory w puszce (tylko wtedy trzeba je samemu doprawić), niż po blade, zimowe pomidory bez smaku. Aby dodać zupie uroku i przywołać więcej pomidorowych skojarzeń już na pierwszy rzut oka, można dorzucić pod koniec gotowania kilka pomidorków koktajlowych.

Pod koniec gotowania dodajemy do zupy świeże listki młodego szpinaku, który pięknie kontrastuje z czerwoną zupą na talerzu. Jeśli nie macie pod ręką szpinaku, możecie dodać też świeże listki bazylii.

Szpinak jako dodatek, a nie główny składnik zupy? Czemu nie! Sprawdź inne przepisy ze szpinakiem:
Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem
Zupa krem z kalafiora pieczonego z duszonym szpinakiem
Barszcz biały wielkanocny z młodym szpinakiem i jajkiem przepiórczym
Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone
Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę kroimy w kostkę, papryczkę chili siekamy. Cebulę szklimy na lekko rozgrzanej oliwie. Kiedy się zeszkli, dodajemy posiekaną papryczkę chili, dusimy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy posiekane ząbki czosnku i jeszcze chwilę dusimy, aż poczujemy wyraźny aromat.
  • Krok 2

    12 min
    Łodygi selera przełamujemy na pół, usuwamy włókna, kroimy łodygi w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w ćwierćtalarki. Dodajemy pokrojone warzywa do cebulki, chwilę podsmażamy.
  • Krok 3

    10 min
    Dodajemy do warzyw odsączoną i przepłukaną ciecierzycę, koncentrat zupy pomidorowej, mieszamy, dodajemy wywar warzywny, zagotowujemy i gotujemy ok. 10 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Chochlę zupy przelewamy do wyższego naczynia, blendujemy, dodajemy z powrotem do garnka z zupą.
  • Krok 5

    5 min
    Dodajemy do zupy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe i garść świeżego szpinaku. Krótko gotujemy.
  • Krok 6

    3 min
    Zupę podajemy posypaną tartym parmezanem.
Hiszpańska zupa z ciecierzycy

Krok 1 z 6

Cebulę kroimy w kostkę, papryczkę chili siekamy. Cebulę szklimy na lekko rozgrzanej oliwie. Kiedy się zeszkli, dodajemy posiekaną papryczkę chili, dusimy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy posiekane ząbki czosnku i jeszcze chwilę dusimy, aż poczujemy wyraźny aromat.

Hiszpańska zupa z ciecierzycy

Krok 2 z 6

Łodygi selera przełamujemy na pół, usuwamy włókna, kroimy łodygi w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w ćwierćtalarki. Dodajemy pokrojone warzywa do cebulki, chwilę podsmażamy.

Hiszpańska zupa z ciecierzycy

Krok 3 z 6

Dodajemy do warzyw odsączoną i przepłukaną ciecierzycę, koncentrat zupy pomidorowej, mieszamy, dodajemy wywar warzywny, zagotowujemy i gotujemy ok. 10 minut.

Hiszpańska zupa z ciecierzycy

Krok 4 z 6

Chochlę zupy przelewamy do wyższego naczynia, blendujemy, dodajemy z powrotem do garnka z zupą.

Hiszpańska zupa z ciecierzycy

Krok 5 z 6

Dodajemy do zupy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe i garść świeżego szpinaku. Krótko gotujemy.

Hiszpańska zupa z ciecierzycy

Krok 6 z 6

Zupę podajemy posypaną tartym parmezanem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

    Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

    56 min Średni
  • Chicken chowder z kukurydzą

    Chicken chowder z kukurydzą

    2 godz 40 min Średni
  • Zupa fasolowa z batatami

    Zupa fasolowa z batatami

    43 min Łatwy
  • Żur wielkanocny na wędzonce

    Żur wielkanocny na wędzonce

    31 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu