Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
6
porcji
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
ingredient_quantity
recipe ingredient
50dag
2 puszki ciecierzycy (w sumie po odsączeniu ok. 50 dkg)
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś na obiad prawdziwie dobra, sycąca i mocno pomidorowa – hiszpańska zupa z ciecierzycy, podana z listkami młodego szpinaku. Nie ma lepszej na rozgrzanie po powrocie z zimowego spaceru. Hiszpańska zupa z ciecierzycy jest dobrze doprawiona czosnkiem i chili, więc przyjemnie rozgrzewa już od pierwszej łyżki, choć wcale nie jest bardzo pikantna.
Koncentrat zupy pomidorowej świetnie zastępuje świeże pomidory, którym zimą brakuje wyrazistego smaku i aromatu. Lepiej sięgnąć po taki właśnie koncentrat z pomidorów lub pomidory w puszce (tylko wtedy trzeba je samemu doprawić), niż po blade, zimowe pomidory bez smaku. Aby dodać zupie uroku i przywołać więcej pomidorowych skojarzeń już na pierwszy rzut oka, można dorzucić pod koniec gotowania kilka pomidorków koktajlowych.
Pod koniec gotowania dodajemy do zupy świeże listki młodego szpinaku, który pięknie kontrastuje z czerwoną zupą na talerzu. Jeśli nie macie pod ręką szpinaku, możecie dodać też świeże listki bazylii.
Cebulę kroimy w kostkę, papryczkę chili siekamy. Cebulę szklimy na lekko rozgrzanej oliwie. Kiedy się zeszkli, dodajemy posiekaną papryczkę chili, dusimy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy posiekane ząbki czosnku i jeszcze chwilę dusimy, aż poczujemy wyraźny aromat.
Krok 2
12 min
Łodygi selera przełamujemy na pół, usuwamy włókna, kroimy łodygi w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w ćwierćtalarki. Dodajemy pokrojone warzywa do cebulki, chwilę podsmażamy.
Krok 3
10 min
Dodajemy do warzyw odsączoną i przepłukaną ciecierzycę, koncentrat zupy pomidorowej, mieszamy, dodajemy wywar warzywny, zagotowujemy i gotujemy ok. 10 minut.
Krok 4
5 min
Chochlę zupy przelewamy do wyższego naczynia, blendujemy, dodajemy z powrotem do garnka z zupą.
Krok 5
5 min
Dodajemy do zupy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe i garść świeżego szpinaku. Krótko gotujemy.
Krok 6
3 min
Zupę podajemy posypaną tartym parmezanem.
Krok 1
z
6
Cebulę kroimy w kostkę, papryczkę chili siekamy. Cebulę szklimy na lekko rozgrzanej oliwie. Kiedy się zeszkli, dodajemy posiekaną papryczkę chili, dusimy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy posiekane ząbki czosnku i jeszcze chwilę dusimy, aż poczujemy wyraźny aromat.
Krok 2
z
6
Łodygi selera przełamujemy na pół, usuwamy włókna, kroimy łodygi w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w ćwierćtalarki. Dodajemy pokrojone warzywa do cebulki, chwilę podsmażamy.
Krok 3
z
6
Dodajemy do warzyw odsączoną i przepłukaną ciecierzycę, koncentrat zupy pomidorowej, mieszamy, dodajemy wywar warzywny, zagotowujemy i gotujemy ok. 10 minut.
Krok 4
z
6
Chochlę zupy przelewamy do wyższego naczynia, blendujemy, dodajemy z powrotem do garnka z zupą.
Krok 5
z
6
Dodajemy do zupy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe i garść świeżego szpinaku. Krótko gotujemy.
Krok 6
z
6
Zupę podajemy posypaną tartym parmezanem.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0