Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś na obiad prawdziwie dobra, sycąca i mocno pomidorowa – hiszpańska zupa z ciecierzycy, podana z listkami młodego szpinaku. Nie ma lepszej na rozgrzanie po powrocie z zimowego spaceru. Hiszpańska zupa z ciecierzycy jest dobrze doprawiona czosnkiem i chili, więc przyjemnie rozgrzewa już od pierwszej łyżki, choć wcale nie jest bardzo pikantna.
Koncentrat zupy pomidorowej świetnie zastępuje świeże pomidory, którym zimą brakuje wyrazistego smaku i aromatu. Lepiej sięgnąć po taki właśnie koncentrat z pomidorów lub pomidory w puszce (tylko wtedy trzeba je samemu doprawić), niż po blade, zimowe pomidory bez smaku. Aby dodać zupie uroku i przywołać więcej pomidorowych skojarzeń już na pierwszy rzut oka, można dorzucić pod koniec gotowania kilka pomidorków koktajlowych.
Pod koniec gotowania dodajemy do zupy świeże listki młodego szpinaku, który pięknie kontrastuje z czerwoną zupą na talerzu. Jeśli nie macie pod ręką szpinaku, możecie dodać też świeże listki bazylii.
Cebulę kroimy w kostkę, papryczkę chili siekamy. Cebulę szklimy na lekko rozgrzanej oliwie. Kiedy się zeszkli, dodajemy posiekaną papryczkę chili, dusimy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy posiekane ząbki czosnku i jeszcze chwilę dusimy, aż poczujemy wyraźny aromat.
Krok 2
12 min
Łodygi selera przełamujemy na pół, usuwamy włókna, kroimy łodygi w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w ćwierćtalarki. Dodajemy pokrojone warzywa do cebulki, chwilę podsmażamy.
Krok 3
10 min
Dodajemy do warzyw odsączoną i przepłukaną ciecierzycę, koncentrat zupy pomidorowej, mieszamy, dodajemy wywar warzywny, zagotowujemy i gotujemy ok. 10 minut.
Krok 4
5 min
Chochlę zupy przelewamy do wyższego naczynia, blendujemy, dodajemy z powrotem do garnka z zupą.
Krok 5
5 min
Dodajemy do zupy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe i garść świeżego szpinaku. Krótko gotujemy.
Krok 6
3 min
Zupę podajemy posypaną tartym parmezanem.
Krok 1
z
6
Cebulę kroimy w kostkę, papryczkę chili siekamy. Cebulę szklimy na lekko rozgrzanej oliwie. Kiedy się zeszkli, dodajemy posiekaną papryczkę chili, dusimy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy posiekane ząbki czosnku i jeszcze chwilę dusimy, aż poczujemy wyraźny aromat.
Krok 2
z
6
Łodygi selera przełamujemy na pół, usuwamy włókna, kroimy łodygi w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w ćwierćtalarki. Dodajemy pokrojone warzywa do cebulki, chwilę podsmażamy.
Krok 3
z
6
Dodajemy do warzyw odsączoną i przepłukaną ciecierzycę, koncentrat zupy pomidorowej, mieszamy, dodajemy wywar warzywny, zagotowujemy i gotujemy ok. 10 minut.
Krok 4
z
6
Chochlę zupy przelewamy do wyższego naczynia, blendujemy, dodajemy z powrotem do garnka z zupą.
Krok 5
z
6
Dodajemy do zupy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe i garść świeżego szpinaku. Krótko gotujemy.
Krok 6
z
6
Zupę podajemy posypaną tartym parmezanem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0