Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Hiszpańska zupa z ciecierzycy
Hiszpańska zupa z ciecierzycy
Hiszpańska zupa z ciecierzycy
Dodaj do CookBook

Hiszpańska zupa z ciecierzycy

(0)
45 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest dam809
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  dag
2 puszki ciecierzycy (w sumie po odsączeniu ok. 50 dkg)
1  butelka
Sos Boloński WINIARY
4  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  l
Woda
1 
Papryka chili
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
3  gałązek
Seler naciowy
2 
Nieduże marchewki
1 
Pietruszka
5 
Pomidory Koktajlowe
1  pęczek
Świeży szpinak baby
2  łyżek
Oliwa
2  łyżek
Świeżo tarty parmezan
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
64.3 g
Wartość energetyczna
434.5 kcal
Tłuszcze
11 g
Białko
20 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dziś na obiad prawdziwie dobra, sycąca i mocno pomidorowa – hiszpańska zupa z ciecierzycy, podana z listkami młodego szpinaku. Nie ma lepszej na rozgrzanie po powrocie z zimowego spaceru. Hiszpańska zupa z ciecierzycy jest dobrze doprawiona czosnkiem i chili, więc przyjemnie rozgrzewa już od pierwszej łyżki, choć wcale nie jest bardzo pikantna.

Koncentrat zupy pomidorowej świetnie zastępuje świeże pomidory, którym zimą brakuje wyrazistego smaku i aromatu. Lepiej sięgnąć po taki właśnie koncentrat z pomidorów lub pomidory w puszce (tylko wtedy trzeba je samemu doprawić), niż po blade, zimowe pomidory bez smaku. Aby dodać zupie uroku i przywołać więcej pomidorowych skojarzeń już na pierwszy rzut oka, można dorzucić pod koniec gotowania kilka pomidorków koktajlowych.

Pod koniec gotowania dodajemy do zupy świeże listki młodego szpinaku, który pięknie kontrastuje z czerwoną zupą na talerzu. Jeśli nie macie pod ręką szpinaku, możecie dodać też świeże listki bazylii.

Szpinak jako dodatek, a nie główny składnik zupy? Czemu nie! Sprawdź inne przepisy ze szpinakiem:
Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem
Zupa krem z kalafiora pieczonego z duszonym szpinakiem
Barszcz biały wielkanocny z młodym szpinakiem i jajkiem przepiórczym
Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone
Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę kroimy w kostkę, papryczkę chili siekamy. Cebulę szklimy na lekko rozgrzanej oliwie. Kiedy się zeszkli, dodajemy posiekaną papryczkę chili, dusimy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy posiekane ząbki czosnku i jeszcze chwilę dusimy, aż poczujemy wyraźny aromat.
  • Krok 2

    12 min
    Łodygi selera przełamujemy na pół, usuwamy włókna, kroimy łodygi w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w ćwierćtalarki. Dodajemy pokrojone warzywa do cebulki, chwilę podsmażamy.
  • Krok 3

    10 min
    Dodajemy do warzyw odsączoną i przepłukaną ciecierzycę, koncentrat zupy pomidorowej, mieszamy, dodajemy wywar warzywny, zagotowujemy i gotujemy ok. 10 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Chochlę zupy przelewamy do wyższego naczynia, blendujemy, dodajemy z powrotem do garnka z zupą.
  • Krok 5

    5 min
    Dodajemy do zupy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe i garść świeżego szpinaku. Krótko gotujemy.
  • Krok 6

    3 min
    Zupę podajemy posypaną tartym parmezanem.
Hiszpańska zupa z ciecierzycy

Krok 1 z 6

Cebulę kroimy w kostkę, papryczkę chili siekamy. Cebulę szklimy na lekko rozgrzanej oliwie. Kiedy się zeszkli, dodajemy posiekaną papryczkę chili, dusimy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy posiekane ząbki czosnku i jeszcze chwilę dusimy, aż poczujemy wyraźny aromat.

Hiszpańska zupa z ciecierzycy

Krok 2 z 6

Łodygi selera przełamujemy na pół, usuwamy włókna, kroimy łodygi w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w ćwierćtalarki. Dodajemy pokrojone warzywa do cebulki, chwilę podsmażamy.

Hiszpańska zupa z ciecierzycy

Krok 3 z 6

Dodajemy do warzyw odsączoną i przepłukaną ciecierzycę, koncentrat zupy pomidorowej, mieszamy, dodajemy wywar warzywny, zagotowujemy i gotujemy ok. 10 minut.

Hiszpańska zupa z ciecierzycy

Krok 4 z 6

Chochlę zupy przelewamy do wyższego naczynia, blendujemy, dodajemy z powrotem do garnka z zupą.

Hiszpańska zupa z ciecierzycy

Krok 5 z 6

Dodajemy do zupy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe i garść świeżego szpinaku. Krótko gotujemy.

Hiszpańska zupa z ciecierzycy

Krok 6 z 6

Zupę podajemy posypaną tartym parmezanem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Niski poziom cukru
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa marchewkowa z hiszpańską pomarańczą

    Zupa marchewkowa z hiszpańską pomarańczą

    42 min Średni
  • Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

    Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

    43 min Łatwy
  • Sopa de ajo – hiszpańska zupa czosnkowa

    Sopa de ajo – hiszpańska zupa czosnkowa

    38 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu