Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Hiszpańska zupa z ciecierzycy

0
45min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50  dag
2 puszki ciecierzycy (w sumie po odsączeniu ok. 50 dkg)
1  butelka
Pomidorowy koncentrat z przyprawami Winiary
1  l
Woda
1 
Papryka chili
1 
Cebula
2  ząbków
3  gałązek
Seler naciowy
2 
Nieduże marchewki
1 
Pietruszka
5 
Pomidory Koktajlowe
1  pęczek
Świeży szpinak baby
2  łyżek
Oliwa
2  łyżek
Świeżo tarty parmezan

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.19 g
Węglowodany
63.32 g
Tłuszcze
12.78 g
Wartość energetyczna
444.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
10 min
Cebulę kroimy w kostkę, papryczkę chili siekamy. Cebulę szklimy na lekko rozgrzanej oliwie. Kiedy się zeszkli, dodajemy posiekaną papryczkę chili, dusimy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy posiekane ząbki czosnku i jeszcze chwilę dusimy, aż poczujemy wyraźny aromat.
Krok 2
12 min
Łodygi selera przełamujemy na pół, usuwamy włókna, kroimy łodygi w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w ćwierćtalarki. Dodajemy pokrojone warzywa do cebulki, chwilę podsmażamy.
Krok 3
10 min
Dodajemy do warzyw odsączoną i przepłukaną ciecierzycę, koncentrat zupy pomidorowej, mieszamy, dodajemy wywar warzywny, zagotowujemy i gotujemy ok. 10 minut.
Krok 4
5 min
Chochlę zupy przelewamy do wyższego naczynia, blendujemy, dodajemy z powrotem do garnka z zupą.
Krok 5
5 min
Dodajemy do zupy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe i garść świeżego szpinaku. Krótko gotujemy.
Krok 6
3 min
Zupę podajemy posypaną tartym parmezanem.
Hiszpańska zupa z ciecierzycy

Krok 1 z 6

Cebulę kroimy w kostkę, papryczkę chili siekamy. Cebulę szklimy na lekko rozgrzanej oliwie. Kiedy się zeszkli, dodajemy posiekaną papryczkę chili, dusimy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy posiekane ząbki czosnku i jeszcze chwilę dusimy, aż poczujemy wyraźny aromat.

Hiszpańska zupa z ciecierzycy

Krok 2 z 6

Łodygi selera przełamujemy na pół, usuwamy włókna, kroimy łodygi w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w ćwierćtalarki. Dodajemy pokrojone warzywa do cebulki, chwilę podsmażamy.

Hiszpańska zupa z ciecierzycy

Krok 3 z 6

Dodajemy do warzyw odsączoną i przepłukaną ciecierzycę, koncentrat zupy pomidorowej, mieszamy, dodajemy wywar warzywny, zagotowujemy i gotujemy ok. 10 minut.

Hiszpańska zupa z ciecierzycy

Krok 4 z 6

Chochlę zupy przelewamy do wyższego naczynia, blendujemy, dodajemy z powrotem do garnka z zupą.

Hiszpańska zupa z ciecierzycy

Krok 5 z 6

Dodajemy do zupy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe i garść świeżego szpinaku. Krótko gotujemy.

Hiszpańska zupa z ciecierzycy

Krok 6 z 6

Zupę podajemy posypaną tartym parmezanem.

Dziś na obiad prawdziwie dobra, sycąca i mocno pomidorowa – hiszpańska zupa z ciecierzycy, podana z listkami młodego szpinaku. Nie ma lepszej na rozgrzanie po powrocie z zimowego spaceru. Hiszpańska zupa z ciecierzycy jest dobrze doprawiona czosnkiem i chili, więc przyjemnie rozgrzewa już od pierwszej łyżki, choć wcale nie jest bardzo pikantna.

Koncentrat zupy pomidorowej świetnie zastępuje świeże pomidory, którym zimą brakuje wyrazistego smaku i aromatu. Lepiej sięgnąć po taki właśnie koncentrat z pomidorów lub pomidory w puszce (tylko wtedy trzeba je samemu doprawić), niż po blade, zimowe pomidory bez smaku. Aby dodać zupie uroku i przywołać więcej pomidorowych skojarzeń już na pierwszy rzut oka, można dorzucić pod koniec gotowania kilka pomidorków koktajlowych.

Pod koniec gotowania dodajemy do zupy świeże listki młodego szpinaku, który pięknie kontrastuje z czerwoną zupą na talerzu. Jeśli nie macie pod ręką szpinaku, możecie dodać też świeże listki bazylii.

Szpinak jako dodatek, a nie główny składnik zupy? Czemu nie! Sprawdź inne przepisy ze szpinakiem:
Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem
Zupa krem z kalafiora pieczonego z duszonym szpinakiem
Barszcz biały wielkanocny z młodym szpinakiem i jajkiem przepiórczym
Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone
Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika