Zupa krem z kalafiora pieczonego z duszonym szpinakiem
46min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
11.72 g
Węglowodany
20.84 g
Tłuszcze
22.04 g
Wartość energetyczna
297.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
46 min
Krok 1
3 min
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki. Przekładamy do miski. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą morską, potrząsamy miską.
Krok 2
30 min
Przekładamy kalafior do naczynia żaroodpornego lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, dodajemy 4-5 gałązek świeżego tymianku, pieczemy ok. 30 minut w 190 st. C. W połowie czasu pieczenia odwracamy różyczki kalafiora na drugą stronę, by upiekły się w miarę równomiernie, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku.
Krok 3
5 min
Upieczony kalafior przekładamy do garnka, podlewamy wywarem, gotujemy chwilę.
Krok 4
3 min
Wyciągamy z garnka gałązki tymianku, miksujemy zupę na krem. W razie konieczności doprawiamy solą morską.
Krok 5
5 min
Lekko rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, aż poczujemy wyraźny aromat. Dodajemy liście szpinaku baby i krótką chwilę podduszamy. Dodajemy do miseczek z zupą. Do zupy można też dodać ulubione nasiona, na przykład prażony słonecznik lub czarnuszkę.
Jeśli dotąd nie piekliście kalafiora, koniecznie musicie to zrobić! Bo zupa krem z kalafiora pieczonego smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjna kalafiorówka. Przed wstawieniem kalafiora do piekarnika dorzućcie do niego kilka gałązek aromatycznego tymianku, a w połowie pieczenia kilka ząbków czosnku – gwarantuję Wam, że Waszą kuchnię wypełni wyjątkowy aromat, a będzie on zaledwie zapowiedzią uczty, jaka Was czeka przy stole, kiedy zupę podacie z duszonym szpinakiem. Smacznego!
Komentarze 0