Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chowder, anglosaska zupa z ryb i owoców morza pierwotnie gotowana na statkach z tego, czego nie udało się sprzedać, już dawno zeszła na ląd i pojawiła się na stołach oddalonych od otwartych wód o tysiące kilometrów. Pierwsze chowdery były prostymi zupami rybnymi. Obecnie nie muszą być gotowane na wywarach rybnych i w ogóle z rybami nie muszą mieć nic wspólnego. Te najbardziej popularne to przygotowane z kurczakiem lub kukurydzą. Mogą być nawet wegetariańskie i wegańskie, a ich wspólną cechą jest przyjemnie gęsta konsystencja, którą uzyskujemy dzięki sporej ilości warzyw i dodatkowi kremowej śmietanki. Mają być też pozbawione jakiegokolwiek etosu, choćby nawet były przygotowane z najbardziej wykwintnymi dodatkami. Po prostu proste i pożywne.
Chowder z batatów i pieczonego selera jest gęsty i pożywny, a do tego niezwykle aromatyczny. Aromat zawdzięcza pieczonemu selerowi, doprawionemu świeżym tymiankiem. Podczas pieczenia jego zapach roznosi się po całym domu, zwiastując domownikom zbliżający się obiad.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje sycącej zupy.
Przygotowanie
101 min
Krok 1
40 min
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Seler myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub „frytki”. Przekładamy do miski, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, posypujemy listkami tymianku oberwanymi z gałązek. Pieczemy ok. 30 minut.
Krok 1
5 min
W tym czasie bataty, marchewkę i pietruszkę 0bieramy, kroimy w kostkę.
Krok
10 min
Cebulkę siekamy, szklimy na oliwie z dodatkiem szczypty chili i soli. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy, aż odda swój aromat.
Krok 4
8 min
Do podduszonej cebulki dodajemy bataty z warzywami, chwilę smażymy.
Krok 5
15 min
Podlewamy warzywa wywarem, gotujemy 12-15 minut do miękkości.
Krok 6
20 min
Połowę upieczonego selera miksujemy z chochelką zupy, dodajemy do garnka. Drugą połowę kroimy w kostkę, również dodajemy do zupy. Zagotowujemy. Zestawiamy z kuchenki, dodajemy 0,5 szklanki słodkiej śmietanki. W razie konieczności doprawiamy zupę szczyptą soli.
Krok 7
3 min
Zupę podajemy ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Krok 1
z
7
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Seler myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub „frytki”. Przekładamy do miski, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, posypujemy listkami tymianku oberwanymi z gałązek. Pieczemy ok. 30 minut.
Krok 1
z
7
W tym czasie bataty, marchewkę i pietruszkę 0bieramy, kroimy w kostkę.
Krok
z
7
Cebulkę siekamy, szklimy na oliwie z dodatkiem szczypty chili i soli. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy, aż odda swój aromat.
Krok 4
z
7
Do podduszonej cebulki dodajemy bataty z warzywami, chwilę smażymy.
Krok 5
z
7
Podlewamy warzywa wywarem, gotujemy 12-15 minut do miękkości.
Krok 6
z
7
Połowę upieczonego selera miksujemy z chochelką zupy, dodajemy do garnka. Drugą połowę kroimy w kostkę, również dodajemy do zupy. Zagotowujemy. Zestawiamy z kuchenki, dodajemy 0,5 szklanki słodkiej śmietanki. W razie konieczności doprawiamy zupę szczyptą soli.
Krok 7
z
7
Zupę podajemy ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0