Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chowder z batatów i pieczonego selera

(0)
1 godz 41 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Bataty
1 
Seler nieduży
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
0.7  l
Wywar warzywny lub drobiowy
0.5  szklanka
Śmietana słodka
1 
Cebula
2  ząbków
trochę
Gałązek świeżego tymianku
1  łodyga
Szczypior
1  szczypta
Chili
1  szczypta
Sól morska
trochę
Oliwa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.48 g
Węglowodany
43.85 g
Tłuszcze
6.56 g
Wartość energetyczna
246.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

101 min
Krok 1
40 min
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Seler myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub „frytki”. Przekładamy do miski, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, posypujemy listkami tymianku oberwanymi z gałązek. Pieczemy ok. 30 minut.
Krok 1
5 min
W tym czasie bataty, marchewkę i pietruszkę 0bieramy, kroimy w kostkę.
Krok
10 min
Cebulkę siekamy, szklimy na oliwie z dodatkiem szczypty chili i soli. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy, aż odda swój aromat.
Krok 4
8 min
Do podduszonej cebulki dodajemy bataty z warzywami, chwilę smażymy.
Krok 5
15 min
Podlewamy warzywa wywarem, gotujemy 12-15 minut do miękkości.
Krok 6
20 min
Połowę upieczonego selera miksujemy z chochelką zupy, dodajemy do garnka. Drugą połowę kroimy w kostkę, również dodajemy do zupy. Zagotowujemy. Zestawiamy z kuchenki, dodajemy 0,5 szklanki słodkiej śmietanki. W razie konieczności doprawiamy zupę szczyptą soli.
Krok 7
3 min
Zupę podajemy ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Chowder z batatów i pieczonego selera

Krok 1 z 7

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Seler myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub „frytki”. Przekładamy do miski, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, posypujemy listkami tymianku oberwanymi z gałązek. Pieczemy ok. 30 minut.

Chowder z batatów i pieczonego selera

Krok 1 z 7

W tym czasie bataty, marchewkę i pietruszkę 0bieramy, kroimy w kostkę.

Chowder z batatów i pieczonego selera

Krok z 7

Cebulkę siekamy, szklimy na oliwie z dodatkiem szczypty chili i soli. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy, aż odda swój aromat.

Chowder z batatów i pieczonego selera

Krok 4 z 7

Do podduszonej cebulki dodajemy bataty z warzywami, chwilę smażymy.

Chowder z batatów i pieczonego selera

Krok 5 z 7

Podlewamy warzywa wywarem, gotujemy 12-15 minut do miękkości.

Chowder z batatów i pieczonego selera

Krok 6 z 7

Połowę upieczonego selera miksujemy z chochelką zupy, dodajemy do garnka. Drugą połowę kroimy w kostkę, również dodajemy do zupy. Zagotowujemy. Zestawiamy z kuchenki, dodajemy 0,5 szklanki słodkiej śmietanki. W razie konieczności doprawiamy zupę szczyptą soli.

Chowder z batatów i pieczonego selera

Krok 7 z 7

Zupę podajemy ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Chowder, anglosaska zupa z ryb i owoców morza pierwotnie gotowana na statkach z tego, czego nie udało się sprzedać, już dawno zeszła na ląd i pojawiła się na stołach oddalonych od otwartych wód o tysiące kilometrów. Pierwsze chowdery były prostymi zupami rybnymi. Obecnie nie muszą być gotowane na wywarach rybnych i w ogóle z rybami nie muszą mieć nic wspólnego. Te najbardziej popularne to przygotowane z kurczakiem lub kukurydzą. Mogą być nawet wegetariańskie i wegańskie, a ich wspólną cechą jest przyjemnie gęsta konsystencja, którą uzyskujemy dzięki sporej ilości warzyw i dodatkowi kremowej śmietanki. Mają być też pozbawione jakiegokolwiek etosu, choćby nawet były przygotowane z najbardziej wykwintnymi dodatkami. Po prostu proste i pożywne.

Chowder z batatów i pieczonego selera jest gęsty i pożywny, a do tego niezwykle aromatyczny. Aromat zawdzięcza pieczonemu selerowi, doprawionemu świeżym tymiankiem. Podczas pieczenia jego zapach roznosi się po całym domu, zwiastując domownikom zbliżający się obiad.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje sycącej zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha