Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
12.8g / 14%
Węglowodany
15.3g / 17%
Tłuszcze
26.2g / 68%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Chicken chowder z kukurydzą

+

Chicken chowder z kukurydzą

Wróć

Chicken chowder z kukurydzą

(0)
2 godz 40 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Udka z kurczaka
1 
Marchewka
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
1  kawałek
Seler
1 
Cebula
0.5 
Pół kolby świeżej kukurydzy (opcjonalnie: pół szklanki kukurydzy konserwowej)
1  gałązka
Lubczyk
5  łodyg
Natka selera
5 
Pieprz czarny ziarna
2  łyżek
Masło sklarowane
0.5 
Papryka czerwona
4 
Ziemniaki
1  szczypta
Płatki papryczki jalapeno
1  szczypta
Sól morska
0.5  szklanka
Gęsta śmietanka 30%
1  pęczek
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.77 g
Węglowodany
15.32 g
Tłuszcze
26.15 g
Wartość energetyczna
341.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chicken chowder z kukurydzą to pyszna aksamitna zupa z kurczaka, do przygotowania której można sprytnie wykorzystać rosół i mięso drobiowe z rosołu. Tradycyjne amerykańskie chowdery przygotowywane są na bazie wywaru rybnego lub z owoców morza, ale takie zupy jak chickien chowder czy chowder z kukurydzą również zasługują na to miano. Gęste, aksamitne, sycące. Wszystkie warte ugotowania. Smacznego!

Przygotowanie

160 min
  • Krok 1

    15 min
    Udka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 0,7 l wody, zagotowujemy.
  • Krok 2

    60 min
    Warzywa, poza cebulą i papryką, myjemy, obieramy, w całości dodajemy do garnka, dodajemy gałązkę lubczyku i selera, kilka ziaren pieprzu, szczyptę soli, gotujemy na wolnym ogniu 1godzinę.
  • Krok 3

    10 min
    Gotowy wywar przecedzamy, z udek ściągamy skórę, oddzielamy mięso, kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę kroimy w plasterki.
  • Krok 4

    5 min
    Cebulę siekamy, paprykę drobno kroimy.
  • Krok 5

    5 min
    Kolbę kukurydzy oczyszczamy, ostrym nożem ścinamy ziarna kukurydzy, kolby odkładamy.
  • Krok 6

    12 min
    W rondlu o grubym dnie na maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy paprykę i chwilę dusimy.
  • Krok 7

    20 min
    Podlewamy cebulę z papryką wywarem, dodajemy do wywaru kolbę kukurydzy i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut.
  • Krok 8

    5 min
    Dodajemy do garnka ziarna kukurydzy, gotujemy 5 minut.
  • Krok 9

    15 min
    Zestawiamy garnek z kuchenki, odlewamy pół chochli zupy z warzywami do wysokiego naczynia, blendujemy na gładką masę, dodajemy śmietankę i ponownie chwilę blendujemy.
  • Krok 10

    10 min
    Dodajemy zblendowane warzywa ze śmietanką do zupy, dodajemy mięso i marchewkę, chwilę podgrzewamy, nie zagotowujemy.
  • Krok 11

    3 min
    Zupę podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Chicken chowder z kukurydzą

Krok 1 z 11

Udka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 0,7 l wody, zagotowujemy.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 2 z 11

Warzywa, poza cebulą i papryką, myjemy, obieramy, w całości dodajemy do garnka, dodajemy gałązkę lubczyku i selera, kilka ziaren pieprzu, szczyptę soli, gotujemy na wolnym ogniu 1godzinę.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 3 z 11

Gotowy wywar przecedzamy, z udek ściągamy skórę, oddzielamy mięso, kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę kroimy w plasterki.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 4 z 11

Cebulę siekamy, paprykę drobno kroimy.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 5 z 11

Kolbę kukurydzy oczyszczamy, ostrym nożem ścinamy ziarna kukurydzy, kolby odkładamy.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 6 z 11

W rondlu o grubym dnie na maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy paprykę i chwilę dusimy.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 7 z 11

Podlewamy cebulę z papryką wywarem, dodajemy do wywaru kolbę kukurydzy i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 8 z 11

Dodajemy do garnka ziarna kukurydzy, gotujemy 5 minut.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 9 z 11

Zestawiamy garnek z kuchenki, odlewamy pół chochli zupy z warzywami do wysokiego naczynia, blendujemy na gładką masę, dodajemy śmietankę i ponownie chwilę blendujemy.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 10 z 11

Dodajemy zblendowane warzywa ze śmietanką do zupy, dodajemy mięso i marchewkę, chwilę podgrzewamy, nie zagotowujemy.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 11 z 11

Zupę podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia amerykańska
  • Kuchnia brytyjska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Hiszpańska zupa z ciecierzycy

    45 min Łatwy
  • Aksamitny chowder z łososia

    1 godz 25 min Łatwy
  • Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką

    39 min Łatwy
  • Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone

    37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu