Chicken chowder z kukurydzą
2 godz 40 min
Średni
2
Udka z kurczaka
1
Marchewka
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
1
kawałek
Seler
1
Cebula
0.5
Pół kolby świeżej kukurydzy (opcjonalnie: pół szklanki kukurydzy konserwowej)
1
gałązka
Lubczyk
5
łodyg
Natka selera
5
Pieprz czarny ziarna
2
łyżek
Masło sklarowane
0.5
Papryka czerwona
4
Ziemniaki
1
szczypta
Płatki papryczki jalapeno
1
szczypta
Sól morska
0.5
szklanka
Gęsta śmietanka 30%
1
pęczek
Natka pietruszki
.
Wartości odżywcze
Białko
12.77 g
Węglowodany
15.32 g
Tłuszcze
26.15 g
Wartość energetyczna
341.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
160 min
Krok 1
15 min
Udka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 0,7 l wody, zagotowujemy.
Krok 2
60 min
Warzywa, poza cebulą i papryką, myjemy, obieramy, w całości dodajemy do garnka, dodajemy gałązkę lubczyku i selera, kilka ziaren pieprzu, szczyptę soli, gotujemy na wolnym ogniu 1godzinę.
Krok 3
10 min
Gotowy wywar przecedzamy, z udek ściągamy skórę, oddzielamy mięso, kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę kroimy w plasterki.
Krok 4
5 min
Cebulę siekamy, paprykę drobno kroimy.
Krok 5
5 min
Kolbę kukurydzy oczyszczamy, ostrym nożem ścinamy ziarna kukurydzy, kolby odkładamy.
Krok 6
12 min
W rondlu o grubym dnie na maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy paprykę i chwilę dusimy.
Krok 7
20 min
Podlewamy cebulę z papryką wywarem, dodajemy do wywaru kolbę kukurydzy i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut.
Krok 8
5 min
Dodajemy do garnka ziarna kukurydzy, gotujemy 5 minut.
Krok 9
15 min
Zestawiamy garnek z kuchenki, odlewamy pół chochli zupy z warzywami do wysokiego naczynia, blendujemy na gładką masę, dodajemy śmietankę i ponownie chwilę blendujemy.
Krok 10
10 min
Dodajemy zblendowane warzywa ze śmietanką do zupy, dodajemy mięso i marchewkę, chwilę podgrzewamy, nie zagotowujemy.
Krok 11
3 min
Zupę podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Chicken chowder z kukurydzą to pyszna aksamitna zupa z kurczaka, do przygotowania której można sprytnie wykorzystać rosół i mięso drobiowe z rosołu. Tradycyjne amerykańskie chowdery przygotowywane są na bazie wywaru rybnego lub z owoców morza, ale takie zupy jak chickien chowder czy chowder z kukurydzą również zasługują na to miano. Gęste, aksamitne, sycące. Wszystkie warte ugotowania. Smacznego!
Komentarze 0