Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chicken chowder z kukurydzą

0
2 godz 40 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Udka z kurczaka
1 
Marchewka
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
1  kawałek
Seler
1 
Cebula
0.5 
Pół kolby świeżej kukurydzy (opcjonalnie: pół szklanki kukurydzy konserwowej)
1  gałązka
Lubczyk
5  łodyg
Natka selera
5 
Pieprz czarny ziarna
2  łyżek
Masło sklarowane
0.5 
Papryka czerwona
4 
Ziemniaki
1  szczypta
Płatki papryczki jalapeno
1  szczypta
Sól morska
0.5  szklanka
Gęsta śmietanka 30%
1  pęczek
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.77 g
Węglowodany
15.32 g
Tłuszcze
26.15 g
Wartość energetyczna
341.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

160 min
Krok 1
15 min
Udka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 0,7 l wody, zagotowujemy.
Krok 2
60 min
Warzywa, poza cebulą i papryką, myjemy, obieramy, w całości dodajemy do garnka, dodajemy gałązkę lubczyku i selera, kilka ziaren pieprzu, szczyptę soli, gotujemy na wolnym ogniu 1godzinę.
Krok 3
10 min
Gotowy wywar przecedzamy, z udek ściągamy skórę, oddzielamy mięso, kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę kroimy w plasterki.
Krok 4
5 min
Cebulę siekamy, paprykę drobno kroimy.
Krok 5
5 min
Kolbę kukurydzy oczyszczamy, ostrym nożem ścinamy ziarna kukurydzy, kolby odkładamy.
Krok 6
12 min
W rondlu o grubym dnie na maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy paprykę i chwilę dusimy.
Krok 7
20 min
Podlewamy cebulę z papryką wywarem, dodajemy do wywaru kolbę kukurydzy i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut.
Krok 8
5 min
Dodajemy do garnka ziarna kukurydzy, gotujemy 5 minut.
Krok 9
15 min
Zestawiamy garnek z kuchenki, odlewamy pół chochli zupy z warzywami do wysokiego naczynia, blendujemy na gładką masę, dodajemy śmietankę i ponownie chwilę blendujemy.
Krok 10
10 min
Dodajemy zblendowane warzywa ze śmietanką do zupy, dodajemy mięso i marchewkę, chwilę podgrzewamy, nie zagotowujemy.
Krok 11
3 min
Zupę podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Chicken chowder z kukurydzą

Krok 1 z 11

Udka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 0,7 l wody, zagotowujemy.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 2 z 11

Warzywa, poza cebulą i papryką, myjemy, obieramy, w całości dodajemy do garnka, dodajemy gałązkę lubczyku i selera, kilka ziaren pieprzu, szczyptę soli, gotujemy na wolnym ogniu 1godzinę.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 3 z 11

Gotowy wywar przecedzamy, z udek ściągamy skórę, oddzielamy mięso, kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę kroimy w plasterki.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 4 z 11

Cebulę siekamy, paprykę drobno kroimy.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 5 z 11

Kolbę kukurydzy oczyszczamy, ostrym nożem ścinamy ziarna kukurydzy, kolby odkładamy.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 6 z 11

W rondlu o grubym dnie na maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy paprykę i chwilę dusimy.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 7 z 11

Podlewamy cebulę z papryką wywarem, dodajemy do wywaru kolbę kukurydzy i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 8 z 11

Dodajemy do garnka ziarna kukurydzy, gotujemy 5 minut.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 9 z 11

Zestawiamy garnek z kuchenki, odlewamy pół chochli zupy z warzywami do wysokiego naczynia, blendujemy na gładką masę, dodajemy śmietankę i ponownie chwilę blendujemy.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 10 z 11

Dodajemy zblendowane warzywa ze śmietanką do zupy, dodajemy mięso i marchewkę, chwilę podgrzewamy, nie zagotowujemy.

Chicken chowder z kukurydzą

Krok 11 z 11

Zupę podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Chicken chowder z kukurydzą to pyszna aksamitna zupa z kurczaka, do przygotowania której można sprytnie wykorzystać rosół i mięso drobiowe z rosołu. Tradycyjne amerykańskie chowdery przygotowywane są na bazie wywaru rybnego lub z owoców morza, ale takie zupy jak chickien chowder czy chowder z kukurydzą również zasługują na to miano. Gęste, aksamitne, sycące. Wszystkie warte ugotowania. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika