Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Indyjski butter chicken

0
53min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  szklanka
Przecier pomidorowy
500  g
Filet z kurczaka
1  kawałek
Korzeń imbiru
3  ząbków
1  łyżeczka
Garam masala
1 
Cebula
150  ml
Śmietanka 30%
trochę
Sól
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Kolendra świeża
100  g
Ryż basmati
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
31.71 g
Węglowodany
27.22 g
Tłuszcze
16.94 g
Wartość energetyczna
405.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

53 min
Krok 1
10 min
Pokrój kurczaka w kostkę i dopraw połową przyprawy garam masala oraz solą i pieprzem.
Krok 2
5 min
Cebulę pokrój w piórka. Drobno posiekaj czosnek i imbir.
Krok 3
20 min
Następnie przełóż kurczaka na rozgrzaną patelnię i smaż, aż zrobi się rumiany. Dodaj cebulę. Gdy będzie miękka, dołóż czosnek, imbir oraz pozostałe przyprawy i smaż dodatkową minutę. Całość uzupełnij przecierem pomidorowym.
Krok 4
3 min
Zawartość opakowania wymieszaj z 200 ml wody i połącz z daniem. Dodaj mleko kokosowe lub śmietankę.
Krok 5
15 min
Duś razem ok.15 min. Podawaj ze świeżą kolendrą i ryżem.
Indyjski butter chicken

Krok 1 z 5

Pokrój kurczaka w kostkę i dopraw połową przyprawy garam masala oraz solą i pieprzem.

Indyjski butter chicken

Krok 2 z 5

Cebulę pokrój w piórka. Drobno posiekaj czosnek i imbir.

Indyjski butter chicken

Krok 3 z 5

Następnie przełóż kurczaka na rozgrzaną patelnię i smaż, aż zrobi się rumiany. Dodaj cebulę. Gdy będzie miękka, dołóż czosnek, imbir oraz pozostałe przyprawy i smaż dodatkową minutę. Całość uzupełnij przecierem pomidorowym.

Indyjski butter chicken

Krok 4 z 5

Zawartość opakowania wymieszaj z 200 ml wody i połącz z daniem. Dodaj mleko kokosowe lub śmietankę.

Indyjski butter chicken

Krok 5 z 5

Duś razem ok.15 min. Podawaj ze świeżą kolendrą i ryżem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
31.7g / 32%
Węglowodany
27.2g / 29%
Tłuszcze
16.9g / 39%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika