Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chowder z kukurydzą

Chowder z kukurydzą

(0)
58min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Świeża dojrzała kukurydza w kolbach
1  opakowanie
Zupa jarzynowa nasza specjalność WINIARY
trochę
Różyczka świeżego kalafiora
2 
Małe ziemniaki
0.5  pęczek
Szczypiorek
2  ząbków
Czosnek
1  kawałek
Papryczka chili świeża
2  łyżek
Oliwa do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.22 g
Węglowodany
16.46 g
Tłuszcze
8.36 g
Wartość energetyczna
174.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Trudno oprzeć się złocistym kolbom dojrzałej słodkiej kukurydzy. Można wykorzystać je na wiele sposobów. Świetną alternatywą dla kolb kukurydzy ugotowanych w wodzie i podanych z roztapiającym się na nich masełkiem są zupy. Zapraszam na przepyszny chowder z kukurydzą.

Chowder z kukurydzą to pożywna zupa. W sam raz na nadchodzące chłodniejsze dni. Lubię jej kremową konsystencję i wyraźne kawałki warzyw. Taki chowder to coś pomiędzy kremem a gęstą zupą. Coś pysznego. W sezonie na świeżą kukurydzę ta zupa na pewno będzie się pojawiać na naszym stole regularnie. A sezon w pełni! O tej porze roku kukurydza jest słodka, soczysta. I dostępna w dobrej cenie.

Do przygotowania zupy warto wykorzystać nie tylko ziarna kukurydzy, ale też kolby. Po ścięciu ostrym nożem ziaren kukurydzy, także kolby trafiają do garnka, by nadać zupie jeszcze więcej smaku.

To był mój pierwszy chowder kukurydziany, ale na pewno nie ostatni. Smakował wyśmienicie i mam nadzieję, że to początek mojej przygody z chowderami, także tymi tradycyjnymi, przygotowanymi na bazie ryb czy też owoców morza.

Póki sezon na świeżą kukurydzę w pełni, polecam także:
zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą
zupa krem ze świeżej kukurydzy z kurkami

Przygotowanie

58 min
  • Krok 1

    20 min
    Zupę jarzynową rozprowadzamy w 0,75 l zimnej wody i zagotowujemy. Gotujemy 5 minut, od czasu do czasu mieszając, po czym miksujemy na gładki krem.
  • Krok 2

    5 min
    Kolby kukurydzy przełamujemy na pół, z każdej połówki ścinamy ostrym nożem ziarna. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze.
  • Krok 3

    10 min
    W głębokim rondlu krótko przesmażamy na oliwie przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili. Po chwili dodajemy różyczki kalafiora, ziemniaki i kukurydzę, podsmażamy 5 minut na średniej mocy płyty.
  • Krok 4

    15 min
    Podlewamy warzywa zmiksowaną zupą, dodajemy kolby kukurydzy i gotujemy jeszcze 15 minut. Kiedy zupa jest gotowa, wyciągamy kolby łyżką cedzakową.
  • Krok 5

    5 min
    Jeśli zupa jest nie dość gęsta, odlewamy pół szklanki do garnuszka, miksujemy i dodajemy z powrotem do rondla. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
  • Krok 6

    3 min
    Zupę podajemy ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Chowder z kukurydzą

Krok 1 z 6

Zupę jarzynową rozprowadzamy w 0,75 l zimnej wody i zagotowujemy. Gotujemy 5 minut, od czasu do czasu mieszając, po czym miksujemy na gładki krem.

Chowder z kukurydzą

Krok 2 z 6

Kolby kukurydzy przełamujemy na pół, z każdej połówki ścinamy ostrym nożem ziarna. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze.

Chowder z kukurydzą

Krok 3 z 6

W głębokim rondlu krótko przesmażamy na oliwie przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili. Po chwili dodajemy różyczki kalafiora, ziemniaki i kukurydzę, podsmażamy 5 minut na średniej mocy płyty.

Chowder z kukurydzą

Krok 4 z 6

Podlewamy warzywa zmiksowaną zupą, dodajemy kolby kukurydzy i gotujemy jeszcze 15 minut. Kiedy zupa jest gotowa, wyciągamy kolby łyżką cedzakową.

Chowder z kukurydzą

Krok 5 z 6

Jeśli zupa jest nie dość gęsta, odlewamy pół szklanki do garnuszka, miksujemy i dodajemy z powrotem do rondla. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.

Chowder z kukurydzą

Krok 6 z 6

Zupę podajemy ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Kuchnia amerykańska
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Marokańska zupa harira

    Marokańska zupa harira

    13 godz 32 min Trudny
  • Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

    Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

    38 min Łatwy
  • Wiosenna zupa brokułowa z serkiem topionym

    Wiosenna zupa brokułowa z serkiem topionym

    50 min
  • Zupa cebulowa krem

    Zupa cebulowa krem

    2 godz 17 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu