Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Trudno oprzeć się złocistym kolbom dojrzałej słodkiej kukurydzy. Można wykorzystać je na wiele sposobów. Świetną alternatywą dla kolb kukurydzy ugotowanych w wodzie i podanych z roztapiającym się na nich masełkiem są zupy. Zapraszam na przepyszny chowder z kukurydzą.
Chowder z kukurydzą to pożywna zupa. W sam raz na nadchodzące chłodniejsze dni. Lubię jej kremową konsystencję i wyraźne kawałki warzyw. Taki chowder to coś pomiędzy kremem a gęstą zupą. Coś pysznego. W sezonie na świeżą kukurydzę ta zupa na pewno będzie się pojawiać na naszym stole regularnie. A sezon w pełni! O tej porze roku kukurydza jest słodka, soczysta. I dostępna w dobrej cenie.
Do przygotowania zupy warto wykorzystać nie tylko ziarna kukurydzy, ale też kolby. Po ścięciu ostrym nożem ziaren kukurydzy, także kolby trafiają do garnka, by nadać zupie jeszcze więcej smaku.
To był mój pierwszy chowder kukurydziany, ale na pewno nie ostatni. Smakował wyśmienicie i mam nadzieję, że to początek mojej przygody z chowderami, także tymi tradycyjnymi, przygotowanymi na bazie ryb czy też owoców morza.
Zupę jarzynową rozprowadzamy w 0,75 l zimnej wody i zagotowujemy. Gotujemy 5 minut, od czasu do czasu mieszając, po czym miksujemy na gładki krem.
Krok 2
5 min
Kolby kukurydzy przełamujemy na pół, z każdej połówki ścinamy ostrym nożem ziarna. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze.
Krok 3
10 min
W głębokim rondlu krótko przesmażamy na oliwie przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili. Po chwili dodajemy różyczki kalafiora, ziemniaki i kukurydzę, podsmażamy 5 minut na średniej mocy płyty.
Krok 4
15 min
Podlewamy warzywa zmiksowaną zupą, dodajemy kolby kukurydzy i gotujemy jeszcze 15 minut. Kiedy zupa jest gotowa, wyciągamy kolby łyżką cedzakową.
Krok 5
5 min
Jeśli zupa jest nie dość gęsta, odlewamy pół szklanki do garnuszka, miksujemy i dodajemy z powrotem do rondla. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Krok 6
3 min
Zupę podajemy ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Krok 1
z
6
Zupę jarzynową rozprowadzamy w 0,75 l zimnej wody i zagotowujemy. Gotujemy 5 minut, od czasu do czasu mieszając, po czym miksujemy na gładki krem.
Krok 2
z
6
Kolby kukurydzy przełamujemy na pół, z każdej połówki ścinamy ostrym nożem ziarna. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze.
Krok 3
z
6
W głębokim rondlu krótko przesmażamy na oliwie przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili. Po chwili dodajemy różyczki kalafiora, ziemniaki i kukurydzę, podsmażamy 5 minut na średniej mocy płyty.
Krok 4
z
6
Podlewamy warzywa zmiksowaną zupą, dodajemy kolby kukurydzy i gotujemy jeszcze 15 minut. Kiedy zupa jest gotowa, wyciągamy kolby łyżką cedzakową.
Krok 5
z
6
Jeśli zupa jest nie dość gęsta, odlewamy pół szklanki do garnuszka, miksujemy i dodajemy z powrotem do rondla. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Krok 6
z
6
Zupę podajemy ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0