Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa krem ze świeżej kukurydzy z kurkami

(0)
27min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Kolba kukurydzy
0.5  l
Domowy bulion warzywny
0.5  szklanka
Mleko
2 
Ziemniaki (najlepiej mączyste)
2 
Młoda cebula ze szczypiorem
0.5  łyżeczka
Kurkuma
2  łyżek
Olej z pestek winogron
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Chili
10  dag
Świeże kurki
1  łyżka
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.92 g
Węglowodany
28.75 g
Tłuszcze
12.83 g
Wartość energetyczna
240.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Właśnie zdałam sobie sprawę, że tego lata już kilka razy jedliśmy gotowaną kukurydzę, ale jeszcze ani razu nie zrobiłam z niej zupy. To już chyba wiadomo, jaka dzisiaj będzie zupa – żółciutki krem ze świeżej kukurydzy z kurkami.

Nie wiem, dlaczego panuje dość powszechne przekonanie, że kukurydzę trzeba długo gotować, żeby była miękka. Niektórzy gotują ją pół godziny, a są nawet tacy rekordziści, którzy robią to godzinę. Tymczasem wystarczy jej 10 minut. Jest wtedy naprawdę miękka, a jednocześnie chrupiąca. Nigdy nie solę wody, w której ma być gotowana. Uważam, że słodka kukurydza w ogóle tego nie potrzebuje. Po wyjęciu z wody nakładam na nią tylko wiórki masła, z dwóch stron wbijam dziecięce widelce i… wołam dzieci na przekąskę :).

Ale tym razem kukurydza nie trafiła w dziecięce rączki, tylko w moje. Do tej pory, przygotowując zupę ze świeżej kukurydzy, ziarna ścinałam z kolby ostrym nożem. A tymczasem okazuje się, że jest jeszcze jeden sposób – starcie ziaren na tarce o grubych oczkach. Dzięki temu większość osłonek ziaren pozostaje na kolbie, więc jest łatwiej przetrzeć zupę przez sito. Tylko trzeba ścierać kukurydzę powoli, inaczej cała kuchnia może zostać zapaćkana.

Krem ze świeżej kukurydzy jest delikatnie słodki i lekko pikantny dzięki papryczce chili. Świetnie do niego pasują podduszone na maśle kurki, chrupiące grzanki lub groszek ptysiowy. Do zupy dodałam mleko, nie jest konieczne, można go nie dodawać, zwiększając ilość bulionu.

Wszystkim, którzy kochają zupy z kukurydzą, polecam także krem z papryki i kukurydzy z awokado, który przygotowałam wiosną z kukurydzą konserwową, ale latem, w pełni kukurydzianego sezonu, jak najbardziej można przygotować ją ze świeżą kukurydzą.

Przygotowanie

27 min
  • Krok 1

    2 min
    Ziarna kukurydzy delikatnie ścieram na tarce o grubych oczkach (można też ściąć ziarna ostrym nożem wzdłuż kolby).
  • Krok 2

    2 min
    Cebule siekam, część odkładam (będzie mi potrzebna do podduszenia kurek z masłem), wrzucam na gorący olej do rondla.
  • Krok 3

    10 min
    Kiedy cebula się zeszkli, dodaję kurkumę, podlewam ją bulionem, dodaję pokrojone w kostki ziemniaki, gotuję 10 minut.
  • Krok 4

    5 min
    W tym czasie kurki oczyszczam, myję, podduszam na maśle z cebulką około 5 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Do rondla z bulionem dodaję ziarna kukurydzy, mleko, gotuję 5 minut.
  • Krok 6

    2 min
    Zupę miksuję, przecieram przez sitko (nie jest to konieczne, jeśli komuś nie przeszkadzają łuski – będzie ich mniej, gdy zetrzemy kukurydzę na tarce).
  • Krok 7

    1 min
    Doprawiam do smaku szczyptą soli i chili. Zupę ze świeżej kukurydzy podaję z kurkami podduszonymi z cebulką.
Zupa krem ze świeżej kukurydzy z kurkami

Krok 1 z 7

Ziarna kukurydzy delikatnie ścieram na tarce o grubych oczkach (można też ściąć ziarna ostrym nożem wzdłuż kolby).

Zupa krem ze świeżej kukurydzy z kurkami

Krok 2 z 7

Cebule siekam, część odkładam (będzie mi potrzebna do podduszenia kurek z masłem), wrzucam na gorący olej do rondla.

Zupa krem ze świeżej kukurydzy z kurkami

Krok 3 z 7

Kiedy cebula się zeszkli, dodaję kurkumę, podlewam ją bulionem, dodaję pokrojone w kostki ziemniaki, gotuję 10 minut.

Zupa krem ze świeżej kukurydzy z kurkami

Krok 4 z 7

W tym czasie kurki oczyszczam, myję, podduszam na maśle z cebulką około 5 minut.

Zupa krem ze świeżej kukurydzy z kurkami

Krok 5 z 7

Do rondla z bulionem dodaję ziarna kukurydzy, mleko, gotuję 5 minut.

Zupa krem ze świeżej kukurydzy z kurkami

Krok 6 z 7

Zupę miksuję, przecieram przez sitko (nie jest to konieczne, jeśli komuś nie przeszkadzają łuski – będzie ich mniej, gdy zetrzemy kukurydzę na tarce).

Zupa krem ze świeżej kukurydzy z kurkami

Krok 7 z 7

Doprawiam do smaku szczyptą soli i chili. Zupę ze świeżej kukurydzy podaję z kurkami podduszonymi z cebulką.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

    43 min Średni
  • Zupa dla dzieci – kapuśniaczek z paróweczką

    35 min Łatwy
  • Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym

    35 min Łatwy
  • Zupa jabłkowa z porem

    45 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu