Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem ze świeżej kukurydzy z kurkami

(0)
27min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Kolba kukurydzy
0.5  l
Domowy bulion warzywny
0.5  szklanka
Mleko
2 
Ziemniaki (najlepiej mączyste)
2 
Młoda cebula ze szczypiorem
0.5  łyżeczka
Kurkuma
2  łyżek
Olej z pestek winogron
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Chili
10  dag
Świeże kurki
1  łyżka
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.92 g
Węglowodany
28.75 g
Tłuszcze
12.83 g
Wartość energetyczna
240.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

27 min
Krok 1
2 min
Ziarna kukurydzy delikatnie ścieram na tarce o grubych oczkach (można też ściąć ziarna ostrym nożem wzdłuż kolby).
Krok 2
2 min
Cebule siekam, część odkładam (będzie mi potrzebna do podduszenia kurek z masłem), wrzucam na gorący olej do rondla.
Krok 3
10 min
Kiedy cebula się zeszkli, dodaję kurkumę, podlewam ją bulionem, dodaję pokrojone w kostki ziemniaki, gotuję 10 minut.
Krok 4
5 min
W tym czasie kurki oczyszczam, myję, podduszam na maśle z cebulką około 5 minut.
Krok 5
5 min
Do rondla z bulionem dodaję ziarna kukurydzy, mleko, gotuję 5 minut.
Krok 6
2 min
Zupę miksuję, przecieram przez sitko (nie jest to konieczne, jeśli komuś nie przeszkadzają łuski – będzie ich mniej, gdy zetrzemy kukurydzę na tarce).
Krok 7
1 min
Doprawiam do smaku szczyptą soli i chili. Zupę ze świeżej kukurydzy podaję z kurkami podduszonymi z cebulką.
Zupa krem ze świeżej kukurydzy z kurkami

Krok 1 z 7

Ziarna kukurydzy delikatnie ścieram na tarce o grubych oczkach (można też ściąć ziarna ostrym nożem wzdłuż kolby).

Zupa krem ze świeżej kukurydzy z kurkami

Krok 2 z 7

Cebule siekam, część odkładam (będzie mi potrzebna do podduszenia kurek z masłem), wrzucam na gorący olej do rondla.

Zupa krem ze świeżej kukurydzy z kurkami

Krok 3 z 7

Kiedy cebula się zeszkli, dodaję kurkumę, podlewam ją bulionem, dodaję pokrojone w kostki ziemniaki, gotuję 10 minut.

Zupa krem ze świeżej kukurydzy z kurkami

Krok 4 z 7

W tym czasie kurki oczyszczam, myję, podduszam na maśle z cebulką około 5 minut.

Zupa krem ze świeżej kukurydzy z kurkami

Krok 5 z 7

Do rondla z bulionem dodaję ziarna kukurydzy, mleko, gotuję 5 minut.

Zupa krem ze świeżej kukurydzy z kurkami

Krok 6 z 7

Zupę miksuję, przecieram przez sitko (nie jest to konieczne, jeśli komuś nie przeszkadzają łuski – będzie ich mniej, gdy zetrzemy kukurydzę na tarce).

Zupa krem ze świeżej kukurydzy z kurkami

Krok 7 z 7

Doprawiam do smaku szczyptą soli i chili. Zupę ze świeżej kukurydzy podaję z kurkami podduszonymi z cebulką.

Właśnie zdałam sobie sprawę, że tego lata już kilka razy jedliśmy gotowaną kukurydzę, ale jeszcze ani razu nie zrobiłam z niej zupy. To już chyba wiadomo, jaka dzisiaj będzie zupa – żółciutki krem ze świeżej kukurydzy z kurkami.

Nie wiem, dlaczego panuje dość powszechne przekonanie, że kukurydzę trzeba długo gotować, żeby była miękka. Niektórzy gotują ją pół godziny, a są nawet tacy rekordziści, którzy robią to godzinę. Tymczasem wystarczy jej 10 minut. Jest wtedy naprawdę miękka, a jednocześnie chrupiąca. Nigdy nie solę wody, w której ma być gotowana. Uważam, że słodka kukurydza w ogóle tego nie potrzebuje. Po wyjęciu z wody nakładam na nią tylko wiórki masła, z dwóch stron wbijam dziecięce widelce i… wołam dzieci na przekąskę :).

Ale tym razem kukurydza nie trafiła w dziecięce rączki, tylko w moje. Do tej pory, przygotowując zupę ze świeżej kukurydzy, ziarna ścinałam z kolby ostrym nożem. A tymczasem okazuje się, że jest jeszcze jeden sposób – starcie ziaren na tarce o grubych oczkach. Dzięki temu większość osłonek ziaren pozostaje na kolbie, więc jest łatwiej przetrzeć zupę przez sito. Tylko trzeba ścierać kukurydzę powoli, inaczej cała kuchnia może zostać zapaćkana.

Krem ze świeżej kukurydzy jest delikatnie słodki i lekko pikantny dzięki papryczce chili. Świetnie do niego pasują podduszone na maśle kurki, chrupiące grzanki lub groszek ptysiowy. Do zupy dodałam mleko, nie jest konieczne, można go nie dodawać, zwiększając ilość bulionu.

Wszystkim, którzy kochają zupy z kukurydzą, polecam także krem z papryki i kukurydzy z awokado, który przygotowałam wiosną z kukurydzą konserwową, ale latem, w pełni kukurydzianego sezonu, jak najbardziej można przygotować ją ze świeżą kukurydzą.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha