Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa krem z papryki i kukurydzy z awokado
Dodaj do CookBook

Zupa krem z papryki i kukurydzy z awokado

(1)
36 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Bulion warzywny
0.5  l
Woda
4 
Papryka
3 
Cebula dymka
1  puszka
Mała puszka kukurydzy
1 
Duże dojrzałe awokado lub dwa małe
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz biały
1  porcja
Szczypiorek
trochę
Grzanki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
36.2 g
Wartość energetyczna
243.8 kcal
Tłuszcze
9.9 g
Białko
6.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kiedy za gotowanie zupy zabieram się wcześnie rano, słońce zagląda mi w garnek. Dziś złapałam kilka jego promyków pod pokrywkę – tak powstał krem z papryki :) Tak na wszelki wypadek, jakby popołudniu miało się zachmurzyć, choć niebo od rana bezchmurne. A może do tej zupy w energetyzującym kolorze zainspirowały mnie żółte brzuszki sikorek, które wciąż przychodzą pod moje okno na pełnoziarniste śniadanie? Śniadanie sikorek nie jest pełnoziarniste, a pełne ziaren, ale co to za różnica, skoro sprzedawca w piekarni, gdy proszę o chleb pełnoziarnisty, podaje mi właśnie taki pełen ziaren bochenek. W końcu na karteczce jest napisane, że „z ziarnami”. Ale to nic, do zupy nie potrzebny mi ani chleb z ziarnami, ani pełnoziarnisty. Tylko chrupiące grzanki i dużo posiekanego szczypiorku.

Zupę przygotowałam z papryki ze skórką, czyli dużą dawką błonnika i witaminy C, ale można też wcześniej paprykę przekroić na pół, podpiec w piekarniku w wysokiej temperaturze przez ok. 30 minut, i z łatwością się tej skórki pozbyć. Na pewno nie można pozbyć się awokado, które dodaje aksamitnej konsystencji i łagodnego smaku.

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    6 min
    Na oleju winogronowym podsmażam pokrojoną i pozbawioną gniazd i nasion paprykę i talarki cebuli. Cebula powinna się zeszklić, a nie zrumienić.
  • Krok 2

    3 min
    Podlewam warzywa bulionem, dodaję odsączoną z zalewy kukurydzę (gdy mam dużą puszkę, część zostawiam do dekoracji), doprawiam szczyptą pieprzu cayenne.
  • Krok 3

    20 min
    Gotuję około 15-20 minut. Zdejmuję z kuchenki.
  • Krok 4

    3 min
    Miksuję z miąższem awokado.
  • Krok 5

    2 min
    Doprawiam solą morską i białym pieprzem.
  • Krok 6

    2 min
    Zupę podaję z grzankami i szczypiorkiem.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami – szybki i smaczny obiad

    Zupa pieczarkowa z ziemniakami – szybki i smaczny obiad

    1 godz 7 min Łatwy
  • Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

    Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

    1 godz 59 min Średni
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy
  • Zupa z cieciorką

    Zupa z cieciorką

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu