Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kiedy za gotowanie zupy zabieram się wcześnie rano, słońce zagląda mi w garnek. Dziś złapałam kilka jego promyków pod pokrywkę – tak powstał krem z papryki :) Tak na wszelki wypadek, jakby popołudniu miało się zachmurzyć, choć niebo od rana bezchmurne. A może do tej zupy w energetyzującym kolorze zainspirowały mnie żółte brzuszki sikorek, które wciąż przychodzą pod moje okno na pełnoziarniste śniadanie? Śniadanie sikorek nie jest pełnoziarniste, a pełne ziaren, ale co to za różnica, skoro sprzedawca w piekarni, gdy proszę o chleb pełnoziarnisty, podaje mi właśnie taki pełen ziaren bochenek. W końcu na karteczce jest napisane, że „z ziarnami”. Ale to nic, do zupy nie potrzebny mi ani chleb z ziarnami, ani pełnoziarnisty. Tylko chrupiące grzanki i dużo posiekanego szczypiorku.
Zupę przygotowałam z papryki ze skórką, czyli dużą dawką błonnika i witaminy C, ale można też wcześniej paprykę przekroić na pół, podpiec w piekarniku w wysokiej temperaturze przez ok. 30 minut, i z łatwością się tej skórki pozbyć. Na pewno nie można pozbyć się awokado, które dodaje aksamitnej konsystencji i łagodnego smaku.
Przygotowanie
36 min
Krok 1
6 min
Na oleju winogronowym podsmażam pokrojoną i pozbawioną gniazd i nasion paprykę i talarki cebuli. Cebula powinna się zeszklić, a nie zrumienić.
Krok 2
3 min
Podlewam warzywa bulionem, dodaję odsączoną z zalewy kukurydzę (gdy mam dużą puszkę, część zostawiam do dekoracji), doprawiam szczyptą pieprzu cayenne.
Krok 3
20 min
Gotuję około 15-20 minut. Zdejmuję z kuchenki.
Krok 4
3 min
Miksuję z miąższem awokado.
Krok 5
2 min
Doprawiam solą morską i białym pieprzem.
Krok 6
2 min
Zupę podaję z grzankami i szczypiorkiem.
Krok 1
z
6
Na oleju winogronowym podsmażam pokrojoną i pozbawioną gniazd i nasion paprykę i talarki cebuli. Cebula powinna się zeszklić, a nie zrumienić.
Krok 2
z
6
Podlewam warzywa bulionem, dodaję odsączoną z zalewy kukurydzę (gdy mam dużą puszkę, część zostawiam do dekoracji), doprawiam szczyptą pieprzu cayenne.
Krok 3
z
6
Gotuję około 15-20 minut. Zdejmuję z kuchenki.
Krok 4
z
6
Miksuję z miąższem awokado.
Krok 5
z
6
Doprawiam solą morską i białym pieprzem.
Krok 6
z
6
Zupę podaję z grzankami i szczypiorkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0