Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z papryki i kukurydzy z awokado

0
36min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  łyżek
0.5  l
Woda
4 
Papryka
3 
Cebula dymka
1  puszka
Mała puszka kukurydzy
1 
Duże dojrzałe awokado lub dwa małe
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz biały
1  porcja
Szczypiorek
trochę
Grzanki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.95 g
Węglowodany
36.18 g
Tłuszcze
9.86 g
Wartość energetyczna
243.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

36 min
Krok 1
6 min
Na oleju winogronowym podsmażam pokrojoną i pozbawioną gniazd i nasion paprykę i talarki cebuli. Cebula powinna się zeszklić, a nie zrumienić.
Krok 2
3 min
Podlewam warzywa bulionem, dodaję odsączoną z zalewy kukurydzę (gdy mam dużą puszkę, część zostawiam do dekoracji), doprawiam szczyptą pieprzu cayenne.
Krok 3
20 min
Gotuję około 15-20 minut. Zdejmuję z kuchenki.
Krok 4
3 min
Miksuję z miąższem awokado.
Krok 5
2 min
Doprawiam solą morską i białym pieprzem.
Krok 6
2 min
Zupę podaję z grzankami i szczypiorkiem.
Zupa krem z papryki i kukurydzy z awokado

Krok 1 z 6

Na oleju winogronowym podsmażam pokrojoną i pozbawioną gniazd i nasion paprykę i talarki cebuli. Cebula powinna się zeszklić, a nie zrumienić.

Zupa krem z papryki i kukurydzy z awokado

Krok 2 z 6

Podlewam warzywa bulionem, dodaję odsączoną z zalewy kukurydzę (gdy mam dużą puszkę, część zostawiam do dekoracji), doprawiam szczyptą pieprzu cayenne.

Zupa krem z papryki i kukurydzy z awokado

Krok 3 z 6

Gotuję około 15-20 minut. Zdejmuję z kuchenki.

Zupa krem z papryki i kukurydzy z awokado

Krok 4 z 6

Miksuję z miąższem awokado.

Zupa krem z papryki i kukurydzy z awokado

Krok 5 z 6

Doprawiam solą morską i białym pieprzem.

Zupa krem z papryki i kukurydzy z awokado

Krok 6 z 6

Zupę podaję z grzankami i szczypiorkiem.

Kiedy za gotowanie zupy zabieram się wcześnie rano, słońce zagląda mi w garnek. Dziś złapałam kilka jego promyków pod pokrywkę – tak powstał krem z papryki :) Tak na wszelki wypadek, jakby popołudniu miało się zachmurzyć, choć niebo od rana bezchmurne. A może do tej zupy w energetyzującym kolorze zainspirowały mnie żółte brzuszki sikorek, które wciąż przychodzą pod moje okno na pełnoziarniste śniadanie? Śniadanie sikorek nie jest pełnoziarniste, a pełne ziaren, ale co to za różnica, skoro sprzedawca w piekarni, gdy proszę o chleb pełnoziarnisty, podaje mi właśnie taki pełen ziaren bochenek. W końcu na karteczce jest napisane, że „z ziarnami”. Ale to nic, do zupy nie potrzebny mi ani chleb z ziarnami, ani pełnoziarnisty. Tylko chrupiące grzanki i dużo posiekanego szczypiorku.

Zupę przygotowałam z papryki ze skórką, czyli dużą dawką błonnika i witaminy C, ale można też wcześniej paprykę przekroić na pół, podpiec w piekarniku w wysokiej temperaturze przez ok. 30 minut, i z łatwością się tej skórki pozbyć. Na pewno nie można pozbyć się awokado, które dodaje aksamitnej konsystencji i łagodnego smaku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika