Zupa krem z papryki i kukurydzy z awokado
36min
Łatwy
2
łyżek
0.5
l
Woda
4
Papryka
3
Cebula dymka
1
puszka
Mała puszka kukurydzy
1
Duże dojrzałe awokado lub dwa małe
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz biały
1
porcja
Szczypiorek
trochę
Grzanki
.
Wartości odżywcze
Białko
6.95 g
Węglowodany
36.18 g
Tłuszcze
9.86 g
Wartość energetyczna
243.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
36 min
Krok 1
6 min
Na oleju winogronowym podsmażam pokrojoną i pozbawioną gniazd i nasion paprykę i talarki cebuli. Cebula powinna się zeszklić, a nie zrumienić.
Krok 2
3 min
Podlewam warzywa bulionem, dodaję odsączoną z zalewy kukurydzę (gdy mam dużą puszkę, część zostawiam do dekoracji), doprawiam szczyptą pieprzu cayenne.
Krok 3
20 min
Gotuję około 15-20 minut. Zdejmuję z kuchenki.
Krok 4
3 min
Miksuję z miąższem awokado.
Krok 5
2 min
Doprawiam solą morską i białym pieprzem.
Krok 6
2 min
Zupę podaję z grzankami i szczypiorkiem.
Kiedy za gotowanie zupy zabieram się wcześnie rano, słońce zagląda mi w garnek. Dziś złapałam kilka jego promyków pod pokrywkę – tak powstał krem z papryki :) Tak na wszelki wypadek, jakby popołudniu miało się zachmurzyć, choć niebo od rana bezchmurne. A może do tej zupy w energetyzującym kolorze zainspirowały mnie żółte brzuszki sikorek, które wciąż przychodzą pod moje okno na pełnoziarniste śniadanie? Śniadanie sikorek nie jest pełnoziarniste, a pełne ziaren, ale co to za różnica, skoro sprzedawca w piekarni, gdy proszę o chleb pełnoziarnisty, podaje mi właśnie taki pełen ziaren bochenek. W końcu na karteczce jest napisane, że „z ziarnami”. Ale to nic, do zupy nie potrzebny mi ani chleb z ziarnami, ani pełnoziarnisty. Tylko chrupiące grzanki i dużo posiekanego szczypiorku.
Zupę przygotowałam z papryki ze skórką, czyli dużą dawką błonnika i witaminy C, ale można też wcześniej paprykę przekroić na pół, podpiec w piekarniku w wysokiej temperaturze przez ok. 30 minut, i z łatwością się tej skórki pozbyć. Na pewno nie można pozbyć się awokado, które dodaje aksamitnej konsystencji i łagodnego smaku.
Zupę przygotowałam z papryki ze skórką, czyli dużą dawką błonnika i witaminy C, ale można też wcześniej paprykę przekroić na pół, podpiec w piekarniku w wysokiej temperaturze przez ok. 30 minut, i z łatwością się tej skórki pozbyć. Na pewno nie można pozbyć się awokado, które dodaje aksamitnej konsystencji i łagodnego smaku.
Komentarze 0