Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

(0)
58min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Tortilla
560  g
Kukurydza (świeża lub z puszki)
3  łyżek
Bulion warzywny
800  ml
Woda
1 
Cebula biała
1  łyżka
Olej rzepakowy
1  łyżeczka
Wędzona papryka
2  łyżeczek
Sos Tabasco
1  szczypta
Sól morska
trochę
Płatki suszonej papryki do dekoracji
trochę
Śmietana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.76 g
Węglowodany
26.7 g
Tłuszcze
5.32 g
Wartość energetyczna
168.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Po raz pierwszy ugotowałam zupę z kukurydzy, choć samą kukurydzę bardzo lubię i często dodaję do innych potraw. Kukurydza kojarzy mi się z kuchnią meksykańską i dlatego swoją zupę podałam ze zgrillowaną tortillą.

Zupa krem z kukurydzy ma piękny słoneczny kolor i lekko słodki smak przełamany ostrym akcentem w postaci tabasco. Udekorowałam ją dodatkowo odrobiną wędzonej papryki i płatkami papryki suszonej, ale jeśli nie macie takich składników to można je zastąpić drobno posiekaną świeżą papryką.

Szukacie też innych pomysłów na zupę z kukurydzą ? Jeśli tak, to polecam :
Zupę krem z papryki i kukurydzy z awokado
Zupę krem ze świeżej kukurydzy z kurkami
Zupę tex-mex

Przygotowanie

58 min
  • Krok 1 - Grillowane tortille

    3 min
    Placki tortilli kroimy na cztery równe części a następnie na mniejsze porcje.
  • Krok 2

    10 min
    Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy pokrojone kawałki tortilli. Grillujemy bez tłuszczu dociskając łopatką (wówczas paski z grillowania będą wyraźne).
  • Krok 3

    3 min
    Odkładamy do wystudzenia.
  • Krok 4

    5 min
    Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy na złoty kolor cebulę.
  • Krok 5

    25 min
    Następnie zalewamy ją zimnym bulionem i dodajemy kukurydzę. Jeśli wykorzystujemy kukurydzę z puszki to trzeba ją dokładnie odsączyć na sitku przed dodaniem do bulionu. Gotujemy 15 minut, jeśli używamy kukurydzy z puszki i 20-25 minut w przypadku świeżej kukurydzy.
  • Krok 6

    3 min
    Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku solą i papryką wędzoną. Dodajemy tabasco. Najlepiej dodać nieco mniej i smakować czy taka ostrość będzie odpowiednia.
  • Krok 7

    6 min
    Gotową zupę miksujemy blenderem. Jeśli chcecie uzyskać idealnie gładką i kremową zupę, to polecam po zmiksowaniu przetrzeć ją dodatkowo przez sitko. Jeśli natomiast nie przeszkadzają Wam maleńkie kawałeczki kukurydzy, to wystarczy samo miksowanie blenderem.
  • Krok 8

    3 min
    Przelewamy do miseczek i posypujemy suszoną papryką. Podajemy z grillowaną tortillą.
Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

Krok 1 - Grillowane tortille z 8

Placki tortilli kroimy na cztery równe części a następnie na mniejsze porcje.

Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

Krok 2 z 8

Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy pokrojone kawałki tortilli. Grillujemy bez tłuszczu dociskając łopatką (wówczas paski z grillowania będą wyraźne).

Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

Krok 3 z 8

Odkładamy do wystudzenia.

Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

Krok 4 z 8

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy na złoty kolor cebulę.

Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

Krok 5 z 8

Następnie zalewamy ją zimnym bulionem i dodajemy kukurydzę. Jeśli wykorzystujemy kukurydzę z puszki to trzeba ją dokładnie odsączyć na sitku przed dodaniem do bulionu. Gotujemy 15 minut, jeśli używamy kukurydzy z puszki i 20-25 minut w przypadku świeżej kukurydzy.

Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

Krok 6 z 8

Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku solą i papryką wędzoną. Dodajemy tabasco. Najlepiej dodać nieco mniej i smakować czy taka ostrość będzie odpowiednia.

Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

Krok 7 z 8

Gotową zupę miksujemy blenderem. Jeśli chcecie uzyskać idealnie gładką i kremową zupę, to polecam po zmiksowaniu przetrzeć ją dodatkowo przez sitko. Jeśli natomiast nie przeszkadzają Wam maleńkie kawałeczki kukurydzy, to wystarczy samo miksowanie blenderem.

Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

Krok 8 z 8

Przelewamy do miseczek i posypujemy suszoną papryką. Podajemy z grillowaną tortillą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi

    Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi

    32 min Łatwy
  • Zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami

    Zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami

    36 min Łatwy
  • Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

    Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

    35 min Łatwy
  • Zupa tex-mex

    Zupa tex-mex

    50 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu