Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

0
58min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Tortilla
560  g
Kukurydza (świeża lub z puszki)
3  łyżek
800  ml
Woda
1 
Cebula biała
1  łyżka
Olej rzepakowy
1  łyżeczka
Wędzona papryka
2  łyżeczek
Sos Tabasco
1  szczypta
Sól morska
trochę
Płatki suszonej papryki do dekoracji
trochę
Śmietana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.76 g
Węglowodany
26.7 g
Tłuszcze
5.32 g
Wartość energetyczna
168.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

58 min
Krok 1 - Grillowane tortille
3 min
Placki tortilli kroimy na cztery równe części a następnie na mniejsze porcje.
Krok 2
10 min
Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy pokrojone kawałki tortilli. Grillujemy bez tłuszczu dociskając łopatką (wówczas paski z grillowania będą wyraźne).
Krok 3
3 min
Odkładamy do wystudzenia.
Krok 4
5 min
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy na złoty kolor cebulę.
Krok 5
25 min
Następnie zalewamy ją zimnym bulionem i dodajemy kukurydzę. Jeśli wykorzystujemy kukurydzę z puszki to trzeba ją dokładnie odsączyć na sitku przed dodaniem do bulionu. Gotujemy 15 minut, jeśli używamy kukurydzy z puszki i 20-25 minut w przypadku świeżej kukurydzy.
Krok 6
3 min
Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku solą i papryką wędzoną. Dodajemy tabasco. Najlepiej dodać nieco mniej i smakować czy taka ostrość będzie odpowiednia.
Krok 7
6 min
Gotową zupę miksujemy blenderem. Jeśli chcecie uzyskać idealnie gładką i kremową zupę, to polecam po zmiksowaniu przetrzeć ją dodatkowo przez sitko. Jeśli natomiast nie przeszkadzają Wam maleńkie kawałeczki kukurydzy, to wystarczy samo miksowanie blenderem.
Krok 8
3 min
Przelewamy do miseczek i posypujemy suszoną papryką. Podajemy z grillowaną tortillą.
Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

Krok 1 - Grillowane tortille z 8

Placki tortilli kroimy na cztery równe części a następnie na mniejsze porcje.

Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

Krok 2 z 8

Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy pokrojone kawałki tortilli. Grillujemy bez tłuszczu dociskając łopatką (wówczas paski z grillowania będą wyraźne).

Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

Krok 3 z 8

Odkładamy do wystudzenia.

Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

Krok 4 z 8

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy na złoty kolor cebulę.

Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

Krok 5 z 8

Następnie zalewamy ją zimnym bulionem i dodajemy kukurydzę. Jeśli wykorzystujemy kukurydzę z puszki to trzeba ją dokładnie odsączyć na sitku przed dodaniem do bulionu. Gotujemy 15 minut, jeśli używamy kukurydzy z puszki i 20-25 minut w przypadku świeżej kukurydzy.

Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

Krok 6 z 8

Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku solą i papryką wędzoną. Dodajemy tabasco. Najlepiej dodać nieco mniej i smakować czy taka ostrość będzie odpowiednia.

Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

Krok 7 z 8

Gotową zupę miksujemy blenderem. Jeśli chcecie uzyskać idealnie gładką i kremową zupę, to polecam po zmiksowaniu przetrzeć ją dodatkowo przez sitko. Jeśli natomiast nie przeszkadzają Wam maleńkie kawałeczki kukurydzy, to wystarczy samo miksowanie blenderem.

Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

Krok 8 z 8

Przelewamy do miseczek i posypujemy suszoną papryką. Podajemy z grillowaną tortillą.

Po raz pierwszy ugotowałam zupę z kukurydzy, choć samą kukurydzę bardzo lubię i często dodaję do innych potraw. Kukurydza kojarzy mi się z kuchnią meksykańską i dlatego swoją zupę podałam ze zgrillowaną tortillą.

Zupa krem z kukurydzy ma piękny słoneczny kolor i lekko słodki smak przełamany ostrym akcentem w postaci tabasco. Udekorowałam ją dodatkowo odrobiną wędzonej papryki i płatkami papryki suszonej, ale jeśli nie macie takich składników to można je zastąpić drobno posiekaną świeżą papryką.

Szukacie też innych pomysłów na zupę z kukurydzą ? Jeśli tak, to polecam :
Zupę krem z papryki i kukurydzy z awokado
Zupę krem ze świeżej kukurydzy z kurkami
Zupę tex-mex
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika