Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

(0)
58min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Tortilla
560  g
Kukurydza (świeża lub z puszki)
3  łyżek
Bulion warzywny
800  ml
Woda
1 
Cebula biała
1  łyżka
Olej rzepakowy
1  łyżeczka
Wędzona papryka
2  łyżeczek
Sos Tabasco
1  szczypta
Sól morska
trochę
Płatki suszonej papryki do dekoracji
trochę
Śmietana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.76 g
Węglowodany
26.7 g
Tłuszcze
5.32 g
Wartość energetyczna
168.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Po raz pierwszy ugotowałam zupę z kukurydzy, choć samą kukurydzę bardzo lubię i często dodaję do innych potraw. Kukurydza kojarzy mi się z kuchnią meksykańską i dlatego swoją zupę podałam ze zgrillowaną tortillą.

Zupa krem z kukurydzy ma piękny słoneczny kolor i lekko słodki smak przełamany ostrym akcentem w postaci tabasco. Udekorowałam ją dodatkowo odrobiną wędzonej papryki i płatkami papryki suszonej, ale jeśli nie macie takich składników to można je zastąpić drobno posiekaną świeżą papryką.

Szukacie też innych pomysłów na zupę z kukurydzą ? Jeśli tak, to polecam :
Zupę krem z papryki i kukurydzy z awokado
Zupę krem ze świeżej kukurydzy z kurkami
Zupę tex-mex

Przygotowanie

58 min
  • Krok 1 - Grillowane tortille

    3 min
    Placki tortilli kroimy na cztery równe części a następnie na mniejsze porcje.
  • Krok 2

    10 min
    Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy pokrojone kawałki tortilli. Grillujemy bez tłuszczu dociskając łopatką (wówczas paski z grillowania będą wyraźne).
  • Krok 3

    3 min
    Odkładamy do wystudzenia.
  • Krok 4

    5 min
    Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy na złoty kolor cebulę.
  • Krok 5

    25 min
    Następnie zalewamy ją zimnym bulionem i dodajemy kukurydzę. Jeśli wykorzystujemy kukurydzę z puszki to trzeba ją dokładnie odsączyć na sitku przed dodaniem do bulionu. Gotujemy 15 minut, jeśli używamy kukurydzy z puszki i 20-25 minut w przypadku świeżej kukurydzy.
  • Krok 6

    3 min
    Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku solą i papryką wędzoną. Dodajemy tabasco. Najlepiej dodać nieco mniej i smakować czy taka ostrość będzie odpowiednia.
  • Krok 7

    6 min
    Gotową zupę miksujemy blenderem. Jeśli chcecie uzyskać idealnie gładką i kremową zupę, to polecam po zmiksowaniu przetrzeć ją dodatkowo przez sitko. Jeśli natomiast nie przeszkadzają Wam maleńkie kawałeczki kukurydzy, to wystarczy samo miksowanie blenderem.
  • Krok 8

    3 min
    Przelewamy do miseczek i posypujemy suszoną papryką. Podajemy z grillowaną tortillą.
Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

Krok 1 - Grillowane tortille z 8

Placki tortilli kroimy na cztery równe części a następnie na mniejsze porcje.

Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

Krok 2 z 8

Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy pokrojone kawałki tortilli. Grillujemy bez tłuszczu dociskając łopatką (wówczas paski z grillowania będą wyraźne).

Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

Krok 3 z 8

Odkładamy do wystudzenia.

Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

Krok 4 z 8

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy na złoty kolor cebulę.

Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

Krok 5 z 8

Następnie zalewamy ją zimnym bulionem i dodajemy kukurydzę. Jeśli wykorzystujemy kukurydzę z puszki to trzeba ją dokładnie odsączyć na sitku przed dodaniem do bulionu. Gotujemy 15 minut, jeśli używamy kukurydzy z puszki i 20-25 minut w przypadku świeżej kukurydzy.

Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

Krok 6 z 8

Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku solą i papryką wędzoną. Dodajemy tabasco. Najlepiej dodać nieco mniej i smakować czy taka ostrość będzie odpowiednia.

Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

Krok 7 z 8

Gotową zupę miksujemy blenderem. Jeśli chcecie uzyskać idealnie gładką i kremową zupę, to polecam po zmiksowaniu przetrzeć ją dodatkowo przez sitko. Jeśli natomiast nie przeszkadzają Wam maleńkie kawałeczki kukurydzy, to wystarczy samo miksowanie blenderem.

Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą

Krok 8 z 8

Przelewamy do miseczek i posypujemy suszoną papryką. Podajemy z grillowaną tortillą.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi

    32 min Łatwy
  • Zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami

    36 min Łatwy
  • Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

    35 min Łatwy
  • Zupa tex-mex

    50 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu