Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Aksamitny chowder z łososia

(0)
1 godz 25 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  gałązek
Seler naciowy
2  ząbków
1 
Por (biała część)
1 
Cebula
4 
Ziemniaki
1  łyżka
Olej do smażenia
1  łyżka
Masło
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Cukier
1  szklanka
Śmietana słodka
0.7  l
Wywar rybny (ewentualnie warzywny)
40  dag
Świeży filet z łososia ze skórą
1  łyżka
Sok z cytryny
1 
Listek laurowy świeży
3 
Ziele angielskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
24.04 g
Węglowodany
15.9 g
Tłuszcze
20.66 g
Wartość energetyczna
343.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

85 min
Krok 1
20 min
Zagotowujemy wywar rybny, dodajemy łososia, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, delikatnie wyciągamy rybę i przekładamy na talerz.
Krok 2
15 min
Masło i olej rozgrzewamy w rondlu, dodajemy drobno pokrojone por i cebulę, dodajemy szczyptę soli i cukru, dusimy chwilę.
Krok 3
5 min
Dodajemy do rondla obrany z włókien i pokrojony w plasterki seler naciowy, listek laurowy, ziele angielskie, dusimy 5 minut.
Krok 4
15 min
Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę przesmażamy, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, podlewamy wywarem rybnym, dodajemy szczyptę soli, gotujemy 15 minut.
Krok 5
10 min
Odlewamy 2 chochle zupy do wysokiego naczynia uważając, by w rondlu zostały ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy, blendujemy, dolewamy zblendowaną zupę do rondla.
Krok 6
10 min
Mięso łososia delikatnie oddzielamy od skóry, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, zagotowujemy.
Krok 7
5 min
Do zupy rybnej dodajemy słodką śmietankę i doprawiamy sokiem z cytryny.
Krok 8
5 min
Chowder z łososia podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Aksamitny chowder z łososia

Krok 1 z 8

Zagotowujemy wywar rybny, dodajemy łososia, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, delikatnie wyciągamy rybę i przekładamy na talerz.

Aksamitny chowder z łososia

Krok 2 z 8

Masło i olej rozgrzewamy w rondlu, dodajemy drobno pokrojone por i cebulę, dodajemy szczyptę soli i cukru, dusimy chwilę.

Aksamitny chowder z łososia

Krok 3 z 8

Dodajemy do rondla obrany z włókien i pokrojony w plasterki seler naciowy, listek laurowy, ziele angielskie, dusimy 5 minut.

Aksamitny chowder z łososia

Krok 4 z 8

Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę przesmażamy, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, podlewamy wywarem rybnym, dodajemy szczyptę soli, gotujemy 15 minut.

Aksamitny chowder z łososia

Krok 5 z 8

Odlewamy 2 chochle zupy do wysokiego naczynia uważając, by w rondlu zostały ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy, blendujemy, dolewamy zblendowaną zupę do rondla.

Aksamitny chowder z łososia

Krok 6 z 8

Mięso łososia delikatnie oddzielamy od skóry, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, zagotowujemy.

Aksamitny chowder z łososia

Krok 7 z 8

Do zupy rybnej dodajemy słodką śmietankę i doprawiamy sokiem z cytryny.

Aksamitny chowder z łososia

Krok 8 z 8

Chowder z łososia podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Gęsty i kremowy chowder z łososia przyjemnie rozgrzewa i dostarcza całego bogactwa smaków i aromatów. Zwłaszcza gdy chowder jest przygotowany na rybnym wywarze. Ta pyszna zupa rybna może dla odmiany zastąpić tradycyjną wigilijną zupę z karpia. Choć tak naprawdę chowder z łososia smakuje wyśmienicie nie tylko od święta.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
24g / 27%
Węglowodany
15.9g / 18%
Tłuszcze
20.7g / 54%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha