Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy w głębszym rondlu na odrobinie oleju, przekładamy na talerzyk.
Do rondla wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, dusimy na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli.
Dodajemy do cebuli przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, podlewamy wywarem i zagotowujemy.
Dodajemy podsmażony boczek i szczyptę soli, gotujemy 15 minut.
Dodajemy do zupy tarty chrzan, zagotowujemy. Dodajemy majeranek. Zdejmujemy z kuchenki garnek z zupą chrzanową, dodajemy zahartowaną śmietanę.
Doprawiamy zupę świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
Zupę chrzanową podajemy z pieczonymi ziemniaczkami (podanymi w całości lub pokrojonymi na plasterki). Posypujemy świeżymi ziołami.
Piekarnik rozgrzewamy do 210 st. C.
Ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy.
Ziemniaka kładziemy na głębokiej łyżce, kroimy w cieniutkie plasterki (nie przecinamy ziemniaka do końca, nóż zatrzymuje się na łyżce). Podobnie postępujemy z kolejnymi ziemniakami.
Przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą czosnkową, oprószamy solą i pieprzem. Pomiędzy ziemniaczki wkładamy gałązki świeżych ziół i 3-4 ząbki czosnku.
Pieczemy ziemniaki ok. 45-60 minut, od czasu do czasu skrapiając ziemniaczki oliwą.
Przed dodaniem ziemniaków do zupy chrzanowej, odsączamy je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.