Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy w głębszym rondlu na odrobinie oleju, przekładamy na talerzyk.
Do rondla wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, dusimy na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli.
Dodajemy do cebuli przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, podlewamy wywarem i zagotowujemy.
Dodajemy podsmażony boczek i szczyptę soli, gotujemy 15 minut.
Dodajemy do zupy tarty chrzan, zagotowujemy. Dodajemy majeranek. Zdejmujemy z kuchenki garnek z zupą chrzanową, dodajemy zahartowaną śmietanę.
Doprawiamy zupę świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
Zupę chrzanową podajemy z pieczonymi ziemniaczkami (podanymi w całości lub pokrojonymi na plasterki). Posypujemy świeżymi ziołami.
Piekarnik rozgrzewamy do 210 st. C.
Ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy.
Ziemniaka kładziemy na głębokiej łyżce, kroimy w cieniutkie plasterki (nie przecinamy ziemniaka do końca, nóż zatrzymuje się na łyżce). Podobnie postępujemy z kolejnymi ziemniakami.
Przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą czosnkową, oprószamy solą i pieprzem. Pomiędzy ziemniaczki wkładamy gałązki świeżych ziół i 3-4 ząbki czosnku.
Pieczemy ziemniaki ok. 45-60 minut, od czasu do czasu skrapiając ziemniaczki oliwą.
Przed dodaniem ziemniaków do zupy chrzanowej, odsączamy je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0