Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną

0
1 godz 10 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Mała cukinia
8 
Mały patison
1 
Papryka żółta
2 
Marchewka
4 
Mały ziemniak
3  ząbków
0.5 
Kabaczek
1  l
Wywar warzywny
1  łyżka
Czubryca zielona
1  szczypta
Sól morska
0.25  szklanka
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.21 g
Węglowodany
27.77 g
Tłuszcze
11.85 g
Wartość energetyczna
231.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
10 min
Piekarnik nagrzewam do 180 st. C (bez termoobiegu).
Krok 2
15 min
Warzywa myję, cukinię i kabaczek kroję w plastry o grubości ok. 1,5 cm (jeśli cukinia i kabaczek mają duże pestki, usuwam je łyżką), patisony kroję w poprzek, paprykę kroję na ćwiartki i usuwam gniazdo nasienne, marchewkę obieram, kroję w plasterki. Przekładam warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładam zawinięte w folię aluminiową ząbki czosnku.
Krok 3
3 min
Do oliwy dosypuję dość dużo czubrycy zielonej (2-3 łyżki), mieszam, smaruję pędzelkiem silikonowym warzywa na blaszce, lekko oprószam je solą (nie za dużo, zwłaszcza gdy sól wchodzi w skład czubrycy).
Krok 4
30 min
Piekę warzywa do miękkości, około 30 minut.
Krok 5
10 min
Po tym czasie wyciągam blaszkę z piekarnika, przekładam warzywa do rondla (z papryki ściągam skórkę), podlewam gorącym wywarem warzywnym (tyle, żeby przykrył warzywa, jeśli będzie go zbyt dużo, zupa wyjdzie za rzadka), gotuję 10 minut pod przykryciem.
Krok 6
1 min
Po tym czasie zestawiam zupę z płyty, miksuję blenderem ok. 30 sekund (lubię kawałki warzyw w tej zupie, ale można też zmiksować ją na gładką masę).
Krok 7
1 min
Przed podaniem dodaję do zupy łyżkę sera koziego (zamiast charakterystycznego w smaku sera koziego można dodać inny ser, np. mascarpone, lub jogurt grecki). Zupę posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną

Krok 1 z 7

Piekarnik nagrzewam do 180 st. C (bez termoobiegu).

Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną

Krok 2 z 7

Warzywa myję, cukinię i kabaczek kroję w plastry o grubości ok. 1,5 cm (jeśli cukinia i kabaczek mają duże pestki, usuwam je łyżką), patisony kroję w poprzek, paprykę kroję na ćwiartki i usuwam gniazdo nasienne, marchewkę obieram, kroję w plasterki. Przekładam warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładam zawinięte w folię aluminiową ząbki czosnku.

Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną

Krok 3 z 7

Do oliwy dosypuję dość dużo czubrycy zielonej (2-3 łyżki), mieszam, smaruję pędzelkiem silikonowym warzywa na blaszce, lekko oprószam je solą (nie za dużo, zwłaszcza gdy sól wchodzi w skład czubrycy).

Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną

Krok 4 z 7

Piekę warzywa do miękkości, około 30 minut.

Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną

Krok 5 z 7

Po tym czasie wyciągam blaszkę z piekarnika, przekładam warzywa do rondla (z papryki ściągam skórkę), podlewam gorącym wywarem warzywnym (tyle, żeby przykrył warzywa, jeśli będzie go zbyt dużo, zupa wyjdzie za rzadka), gotuję 10 minut pod przykryciem.

Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną

Krok 6 z 7

Po tym czasie zestawiam zupę z płyty, miksuję blenderem ok. 30 sekund (lubię kawałki warzyw w tej zupie, ale można też zmiksować ją na gładką masę).

Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną

Krok 7 z 7

Przed podaniem dodaję do zupy łyżkę sera koziego (zamiast charakterystycznego w smaku sera koziego można dodać inny ser, np. mascarpone, lub jogurt grecki). Zupę posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki.

Komu by się chciało piec warzywa do zupy? Mam nadzieję, że nie tylko mi, bo tak naprawdę żaden to wysiłek, a zupa z pieczonych warzyw nie ma sobie równych. Pieczone warzywa zachowują cudowną głębię aromatu i smaku, a jeśli doprawimy je ulubioną przyprawą, hmmm palce lizać. Chociaż raczej łyżki…

Zupa z pieczonych warzyw została zainspirowana grillowanymi warzywami. W drodze powrotnej z wakacji, od mojej cioci przywiozłam pokaźną cukinię i kabaczka (którego połówkę udało mi się przerobić na zupę), warzywa doprawione czubrycą wylądowały na grillu, obok jeszcze dynia – naprawdę było co jeść. Tak mi w tym roku warzywa pieczone na grillu posmakowały, że postanowiłam ugotować zupę z pieczonych warzyw. Pieczonych w piekarniku, bo z grilla wszystko zawsze znika w trybie pilnym, nie ma szans, aby choć część warzyw przeznaczyć na zupę. Tym bardziej, że grill na otwartej przestrzeni zwabia sąsiadów.

Warzywa przed pieczeniem przyprawiłam czubrycą zieloną. To mieszanka ziół i przypraw o bułgarskim rodowodzie, której podstawowym składnikiem jest cząber. Poza tym znajdziemy w niej sól, kozieradkę, czosnek, cukier, choć wszystko zależy od producenta, bo w sprzedaży oferowane są naprawdę przeróżne mieszanki pod tą samą nazwą.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika