Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną
Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną
Dodaj do CookBook

Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną

(0)
1 godz 10 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Mała cukinia
8 
Mały patison
1 
Papryka żółta
2 
Marchewka
4 
Mały ziemniak
3  ząbków
Czosnek
0.5 
Kabaczek
1  l
Wywar warzywny
1  łyżka
Czubryca zielona
1  szczypta
Sól morska
0.25  szklanka
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.8 g
Wartość energetyczna
231.5 kcal
Tłuszcze
11.9 g
Białko
8.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Komu by się chciało piec warzywa do zupy? Mam nadzieję, że nie tylko mi, bo tak naprawdę żaden to wysiłek, a zupa z pieczonych warzyw nie ma sobie równych. Pieczone warzywa zachowują cudowną głębię aromatu i smaku, a jeśli doprawimy je ulubioną przyprawą, hmmm palce lizać. Chociaż raczej łyżki…

Zupa z pieczonych warzyw została zainspirowana grillowanymi warzywami. W drodze powrotnej z wakacji, od mojej cioci przywiozłam pokaźną cukinię i kabaczka (którego połówkę udało mi się przerobić na zupę), warzywa doprawione czubrycą wylądowały na grillu, obok jeszcze dynia – naprawdę było co jeść. Tak mi w tym roku warzywa pieczone na grillu posmakowały, że postanowiłam ugotować zupę z pieczonych warzyw. Pieczonych w piekarniku, bo z grilla wszystko zawsze znika w trybie pilnym, nie ma szans, aby choć część warzyw przeznaczyć na zupę. Tym bardziej, że grill na otwartej przestrzeni zwabia sąsiadów.

Warzywa przed pieczeniem przyprawiłam czubrycą zieloną. To mieszanka ziół i przypraw o bułgarskim rodowodzie, której podstawowym składnikiem jest cząber. Poza tym znajdziemy w niej sól, kozieradkę, czosnek, cukier, choć wszystko zależy od producenta, bo w sprzedaży oferowane są naprawdę przeróżne mieszanki pod tą samą nazwą.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    10 min
    Piekarnik nagrzewam do 180 st. C (bez termoobiegu).
  • Krok 2

    15 min
    Warzywa myję, cukinię i kabaczek kroję w plastry o grubości ok. 1,5 cm (jeśli cukinia i kabaczek mają duże pestki, usuwam je łyżką), patisony kroję w poprzek, paprykę kroję na ćwiartki i usuwam gniazdo nasienne, marchewkę obieram, kroję w plasterki. Przekładam warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładam zawinięte w folię aluminiową ząbki czosnku.
  • Krok 3

    3 min
    Do oliwy dosypuję dość dużo czubrycy zielonej (2-3 łyżki), mieszam, smaruję pędzelkiem silikonowym warzywa na blaszce, lekko oprószam je solą (nie za dużo, zwłaszcza gdy sól wchodzi w skład czubrycy).
  • Krok 4

    30 min
    Piekę warzywa do miękkości, około 30 minut.
  • Krok 5

    10 min
    Po tym czasie wyciągam blaszkę z piekarnika, przekładam warzywa do rondla (z papryki ściągam skórkę), podlewam gorącym wywarem warzywnym (tyle, żeby przykrył warzywa, jeśli będzie go zbyt dużo, zupa wyjdzie za rzadka), gotuję 10 minut pod przykryciem.
  • Krok 6

    1 min
    Po tym czasie zestawiam zupę z płyty, miksuję blenderem ok. 30 sekund (lubię kawałki warzyw w tej zupie, ale można też zmiksować ją na gładką masę).
  • Krok 7

    1 min
    Przed podaniem dodaję do zupy łyżkę sera koziego (zamiast charakterystycznego w smaku sera koziego można dodać inny ser, np. mascarpone, lub jogurt grecki). Zupę posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną

Krok 1 z 7

Piekarnik nagrzewam do 180 st. C (bez termoobiegu).

Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną

Krok 2 z 7

Warzywa myję, cukinię i kabaczek kroję w plastry o grubości ok. 1,5 cm (jeśli cukinia i kabaczek mają duże pestki, usuwam je łyżką), patisony kroję w poprzek, paprykę kroję na ćwiartki i usuwam gniazdo nasienne, marchewkę obieram, kroję w plasterki. Przekładam warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładam zawinięte w folię aluminiową ząbki czosnku.

Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną

Krok 3 z 7

Do oliwy dosypuję dość dużo czubrycy zielonej (2-3 łyżki), mieszam, smaruję pędzelkiem silikonowym warzywa na blaszce, lekko oprószam je solą (nie za dużo, zwłaszcza gdy sól wchodzi w skład czubrycy).

Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną

Krok 4 z 7

Piekę warzywa do miękkości, około 30 minut.

Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną

Krok 5 z 7

Po tym czasie wyciągam blaszkę z piekarnika, przekładam warzywa do rondla (z papryki ściągam skórkę), podlewam gorącym wywarem warzywnym (tyle, żeby przykrył warzywa, jeśli będzie go zbyt dużo, zupa wyjdzie za rzadka), gotuję 10 minut pod przykryciem.

Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną

Krok 6 z 7

Po tym czasie zestawiam zupę z płyty, miksuję blenderem ok. 30 sekund (lubię kawałki warzyw w tej zupie, ale można też zmiksować ją na gładką masę).

Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną

Krok 7 z 7

Przed podaniem dodaję do zupy łyżkę sera koziego (zamiast charakterystycznego w smaku sera koziego można dodać inny ser, np. mascarpone, lub jogurt grecki). Zupę posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    1 godz 24 min Trudny
  • Zupa Tikka Masala

    Zupa Tikka Masala

    33 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu