Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z dyni pieczonej z pigwą

0
1 godz 31 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  kg
Dynia (zważona przed usunięciem miąższu, pokrojona na kawałki, bez zdejmowania skórki)
1 
Cebula
4  łyżek
1  l
Woda
3  ząbków
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz biały
4 
Pigwa
trochę
Oliwa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.36 g
Węglowodany
49.85 g
Tłuszcze
2.27 g
Wartość energetyczna
217.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

91 min
Krok 1 - Zupa z dyni pieczonej z pigwą
6 min
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
Krok 2
20 min
Dynię kroimy w niezbyt grube kawałki, układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieczemy 20 minut.
Krok 3
10 min
W tym czasie w głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy ząbki czosnku w łupinkach, smażymy. Kiedy poczujemy wyraźny aromat czosnku, dodajemy do rondla pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
10 min
Pigwę obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne. Ćwiartki kroimy jeszcze na pół i dodajemy do rondla z cebulą. Dusimy 5 minut.
Krok 5
20 min
Upieczoną i obraną ze skórki dynię dodajemy do rondla, podlewamy wywarem i chwilę gotujemy. Wyciągamy z zupy ząbki czosnku, miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą morską, białym pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 6
5 min
Zupę podajemy z gorącymi kawałkami upieczonej pigwy. Można dodać do zupy także groszek ptysiowy lub inne ulubione chrupiące dodatki.
Krok 7 - Pieczona pigwa
5 min
Pigwy myjemy, nie obieramy. Kroimy w cienkie krążki, usuwamy gniazda nasienne (wystarczy wycisnąć środek wyciętego kółka).
Krok 8
15 min
Układamy krążki pigwy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.
Zupa z dyni pieczonej z pigwą

Krok 1 - Zupa z dyni pieczonej z pigwą z 8

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.

Zupa z dyni pieczonej z pigwą

Krok 2 z 8

Dynię kroimy w niezbyt grube kawałki, układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieczemy 20 minut.

Zupa z dyni pieczonej z pigwą

Krok 3 z 8

W tym czasie w głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy ząbki czosnku w łupinkach, smażymy. Kiedy poczujemy wyraźny aromat czosnku, dodajemy do rondla pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zupa z dyni pieczonej z pigwą

Krok 4 z 8

Składniki: Pigwa

Pigwę obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne. Ćwiartki kroimy jeszcze na pół i dodajemy do rondla z cebulą. Dusimy 5 minut.

Zupa z dyni pieczonej z pigwą

Krok 5 z 8

Upieczoną i obraną ze skórki dynię dodajemy do rondla, podlewamy wywarem i chwilę gotujemy. Wyciągamy z zupy ząbki czosnku, miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą morską, białym pieprzem i sokiem z cytryny.

Zupa z dyni pieczonej z pigwą

Krok 6 z 8

Zupę podajemy z gorącymi kawałkami upieczonej pigwy. Można dodać do zupy także groszek ptysiowy lub inne ulubione chrupiące dodatki.

Zupa z dyni pieczonej z pigwą

Krok 7 - Pieczona pigwa z 8

Składniki: Pigwa

Pigwy myjemy, nie obieramy. Kroimy w cienkie krążki, usuwamy gniazda nasienne (wystarczy wycisnąć środek wyciętego kółka).

Zupa z dyni pieczonej z pigwą

Krok 8 z 8

Układamy krążki pigwy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.

Zupa z dyni pieczonej nabiera zupełnie nowego charakteru, gdy dodamy do niej pigwę – trochę zapomniany owoc, który kojarzy mi się przede wszystkim z ciepłem emanującym z kubka z gorącą jesienną herbatą pigwową. Przyjemnie cierpki smak pigwy przełamuje słodycz zupy z pieczonej dyni. Dodane do niej pieczone pigwowe krążki i kulki groszku ptysiowego przyjemnie chrupią. Czego chcieć więcej? Tylko dokładki…

Owoce – nie tylko pigwa, ale też jabłka, gruszki i inne smakołyki dostępne jesienią – mogą być same głównym składnikiem pysznej zupy! Zobacz nasze przepisy na zupy owocowe.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika