Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa z dyni pieczonej z pigwą

(0)
1 godz 31 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kg
Dynia (zważona przed usunięciem miąższu, pokrojona na kawałki, bez zdejmowania skórki)
1 
Cebula
4  łyżek
Bulion drobiowy
1  l
Woda
3  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz biały
4 
Pigwa
trochę
Oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.36 g
Węglowodany
49.85 g
Tłuszcze
2.27 g
Wartość energetyczna
217.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa z dyni pieczonej nabiera zupełnie nowego charakteru, gdy dodamy do niej pigwę – trochę zapomniany owoc, który kojarzy mi się przede wszystkim z ciepłem emanującym z kubka z gorącą jesienną herbatą pigwową. Przyjemnie cierpki smak pigwy przełamuje słodycz zupy z pieczonej dyni. Dodane do niej pieczone pigwowe krążki i kulki groszku ptysiowego przyjemnie chrupią. Czego chcieć więcej? Tylko dokładki…

Owoce – nie tylko pigwa, ale też jabłka, gruszki i inne smakołyki dostępne jesienią – mogą być same głównym składnikiem pysznej zupy! Zobacz nasze przepisy na zupy owocowe.

Przygotowanie

91 min
  • Krok 1 - Zupa z dyni pieczonej z pigwą

    6 min
    Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
  • Krok 2

    20 min
    Dynię kroimy w niezbyt grube kawałki, układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieczemy 20 minut.
  • Krok 3

    10 min
    W tym czasie w głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy ząbki czosnku w łupinkach, smażymy. Kiedy poczujemy wyraźny aromat czosnku, dodajemy do rondla pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 4

    10 min
    Pigwę obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne. Ćwiartki kroimy jeszcze na pół i dodajemy do rondla z cebulą. Dusimy 5 minut.
  • Krok 5

    20 min
    Upieczoną i obraną ze skórki dynię dodajemy do rondla, podlewamy wywarem i chwilę gotujemy. Wyciągamy z zupy ząbki czosnku, miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą morską, białym pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Krok 6

    5 min
    Zupę podajemy z gorącymi kawałkami upieczonej pigwy. Można dodać do zupy także groszek ptysiowy lub inne ulubione chrupiące dodatki.
  • Krok 7 - Pieczona pigwa

    5 min
    Pigwy myjemy, nie obieramy. Kroimy w cienkie krążki, usuwamy gniazda nasienne (wystarczy wycisnąć środek wyciętego kółka).
  • Krok 8

    15 min
    Układamy krążki pigwy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.
Zupa z dyni pieczonej z pigwą

Krok 1 - Zupa z dyni pieczonej z pigwą z 8

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.

Zupa z dyni pieczonej z pigwą

Krok 2 z 8

Dynię kroimy w niezbyt grube kawałki, układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieczemy 20 minut.

Zupa z dyni pieczonej z pigwą

Krok 3 z 8

W tym czasie w głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy ząbki czosnku w łupinkach, smażymy. Kiedy poczujemy wyraźny aromat czosnku, dodajemy do rondla pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zupa z dyni pieczonej z pigwą

Krok 4 z 8

Składniki: Pigwa

Pigwę obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne. Ćwiartki kroimy jeszcze na pół i dodajemy do rondla z cebulą. Dusimy 5 minut.

Zupa z dyni pieczonej z pigwą

Krok 5 z 8

Upieczoną i obraną ze skórki dynię dodajemy do rondla, podlewamy wywarem i chwilę gotujemy. Wyciągamy z zupy ząbki czosnku, miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą morską, białym pieprzem i sokiem z cytryny.

Zupa z dyni pieczonej z pigwą

Krok 6 z 8

Zupę podajemy z gorącymi kawałkami upieczonej pigwy. Można dodać do zupy także groszek ptysiowy lub inne ulubione chrupiące dodatki.

Zupa z dyni pieczonej z pigwą

Krok 7 - Pieczona pigwa z 8

Składniki: Pigwa

Pigwy myjemy, nie obieramy. Kroimy w cienkie krążki, usuwamy gniazda nasienne (wystarczy wycisnąć środek wyciętego kółka).

Zupa z dyni pieczonej z pigwą

Krok 8 z 8

Układamy krążki pigwy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Wegańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z pieczonej dyni z chipsami z parmezanu

    2 godz 1 min Łatwy
  • Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

    2 godz 4 min Średni
  • Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

    1 godz 51 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu