Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z dyni pieczonej z pigwą
Zupa z dyni pieczonej z pigwą
Zupa z dyni pieczonej z pigwą
Zupa z dyni pieczonej z pigwą
Zupa z dyni pieczonej z pigwą
Zupa z dyni pieczonej z pigwą
Zupa z dyni pieczonej z pigwą
Zupa z dyni pieczonej z pigwą

Zupa z dyni pieczonej z pigwą

(0)
1 godz 31 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kg
Dynia (zważona przed usunięciem miąższu, pokrojona na kawałki, bez zdejmowania skórki)
1 
Cebula
4  łyżek
Bulion drobiowy
1  l
Woda
3  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz biały
4 
Pigwa
trochę
Oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.36 g
Węglowodany
49.85 g
Tłuszcze
2.27 g
Wartość energetyczna
217.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa z dyni pieczonej nabiera zupełnie nowego charakteru, gdy dodamy do niej pigwę – trochę zapomniany owoc, który kojarzy mi się przede wszystkim z ciepłem emanującym z kubka z gorącą jesienną herbatą pigwową. Przyjemnie cierpki smak pigwy przełamuje słodycz zupy z pieczonej dyni. Dodane do niej pieczone pigwowe krążki i kulki groszku ptysiowego przyjemnie chrupią. Czego chcieć więcej? Tylko dokładki…

Owoce – nie tylko pigwa, ale też jabłka, gruszki i inne smakołyki dostępne jesienią – mogą być same głównym składnikiem pysznej zupy! Zobacz nasze przepisy na zupy owocowe.

Przygotowanie

91 min
  • Krok 1 - Zupa z dyni pieczonej z pigwą

    6 min
    Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
  • Krok 2

    20 min
    Dynię kroimy w niezbyt grube kawałki, układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieczemy 20 minut.
  • Krok 3

    10 min
    W tym czasie w głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy ząbki czosnku w łupinkach, smażymy. Kiedy poczujemy wyraźny aromat czosnku, dodajemy do rondla pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 4

    10 min
    Pigwę obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne. Ćwiartki kroimy jeszcze na pół i dodajemy do rondla z cebulą. Dusimy 5 minut.
  • Krok 5

    20 min
    Upieczoną i obraną ze skórki dynię dodajemy do rondla, podlewamy wywarem i chwilę gotujemy. Wyciągamy z zupy ząbki czosnku, miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą morską, białym pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Krok 6

    5 min
    Zupę podajemy z gorącymi kawałkami upieczonej pigwy. Można dodać do zupy także groszek ptysiowy lub inne ulubione chrupiące dodatki.
  • Krok 7 - Pieczona pigwa

    5 min
    Pigwy myjemy, nie obieramy. Kroimy w cienkie krążki, usuwamy gniazda nasienne (wystarczy wycisnąć środek wyciętego kółka).
  • Krok 8

    15 min
    Układamy krążki pigwy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.
Zupa z dyni pieczonej z pigwą

Krok 1 - Zupa z dyni pieczonej z pigwą z 8

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.

Zupa z dyni pieczonej z pigwą

Krok 2 z 8

Dynię kroimy w niezbyt grube kawałki, układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieczemy 20 minut.

Zupa z dyni pieczonej z pigwą

Krok 3 z 8

W tym czasie w głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy ząbki czosnku w łupinkach, smażymy. Kiedy poczujemy wyraźny aromat czosnku, dodajemy do rondla pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zupa z dyni pieczonej z pigwą

Krok 4 z 8

Składniki: Pigwa

Pigwę obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne. Ćwiartki kroimy jeszcze na pół i dodajemy do rondla z cebulą. Dusimy 5 minut.

Zupa z dyni pieczonej z pigwą

Krok 5 z 8

Upieczoną i obraną ze skórki dynię dodajemy do rondla, podlewamy wywarem i chwilę gotujemy. Wyciągamy z zupy ząbki czosnku, miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą morską, białym pieprzem i sokiem z cytryny.

Zupa z dyni pieczonej z pigwą

Krok 6 z 8

Zupę podajemy z gorącymi kawałkami upieczonej pigwy. Można dodać do zupy także groszek ptysiowy lub inne ulubione chrupiące dodatki.

Zupa z dyni pieczonej z pigwą

Krok 7 - Pieczona pigwa z 8

Składniki: Pigwa

Pigwy myjemy, nie obieramy. Kroimy w cienkie krążki, usuwamy gniazda nasienne (wystarczy wycisnąć środek wyciętego kółka).

Zupa z dyni pieczonej z pigwą

Krok 8 z 8

Układamy krążki pigwy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z pieczonej dyni z chipsami z parmezanu

    Zupa z pieczonej dyni z chipsami z parmezanu

    2 godz 1 min Łatwy
  • Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

    Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

    Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

    2 godz 4 min Średni
  • Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami

    Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami

    2 godz 13 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu