Krem z buraków pieczonych z warzywami
2 godz 3 min
Trudny
1
kg
Małe buraki podłużne lub okrągłe
0.5
główka
3
łyżek
1
l
Woda
0.33
opakowanie
Mrożona włoszczyzna
1
Małe jabłka
0.5
łyżeczka
Cukier
0.5
łyżeczka
Sok z cytryny
1
łyżka
Serek mascarpone
2
łyżek
Oliwa z oliwek
1
szczypta
Sól morska do doprawienia
.
Wartości odżywcze
Białko
4.4 g
Węglowodany
23.17 g
Tłuszcze
6.58 g
Wartość energetyczna
165.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
123 min
Krok 1
5 min
Buraki dokładnie myję, osuszam ręcznikiem papierowym i zawijam w folię aluminiową.
Krok 2
90 min
Układam na blaszce i piekę 1,5 godziny w 180 st. C.
Krok 3
5 min
Kiedy buraki ostygną, obieram je i kroję w grube plastry.
Krok 4
5 min
Włoszczyznę bez rozmrażania wrzucam do rondla na lekko rozgrzaną oliwę, podsmażam 5 minut.
Krok 5
5 min
Dodaję obrane i pokrojone w kostkę jabłko, podduszam kolejne 5 minut, bez przykrycia, żeby odparował sok.
Krok 6
4 min
Ząbki czosnku lekko rozgniatam trzonkiem noża, obieram, kroję w plasterki, wrzucam do rondla, włączam większą moc płyty i smażę minutę ciągle mieszając, aż poczuję wyraźny aromat smażonego czosnku.
Krok 7
7 min
Podlewam włoszczyznę wywarem, dodaję pokrojone buraki, zagotowuję.
Krok 8
1 min
Krem z buraków doprawiam solą, jeśli trzeba, sokiem z cytryny i cukrem.
Krok 9
1 min
Krem z pieczonych buraków podaję z łyżeczką serka mascarpone, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.
Z ferii przywiozłam nie tylko wypoczęte dzieci, ale także przepis na pyszny i bardzo aromatyczny krem z pieczonych buraków. Buraczki uwielbiam w każdej postaci, ale w postaci zupy lubię najbardziej. Krem z buraków pieczonych ma piękny intensywny kolor – przy tej zupie nie ma obawy, że buraczki stracą kolor, co się czasem zdarza podczas tradycyjnego gotowania.
Krem z buraków pieczonych jest czasochłonny, dlatego że pieczenie buraków zajmuje ok. 1,5-2 godzin. Ale pracy jest przy nim mało! Buraki można upiec dzień wcześniej, na przykład wieczorem, a na drugi dzień zająć się tylko ich obraniem i pokrojeniem przed dodaniem do garnka i zblendowaniem. Z pieczonych, jak i gotowanych buraków skórka łatwo odchodzi, a ponieważ będzie to krem, nie trzeba ścierać buraków na tarce, ani kroić w ładną kostkę. Przy kremie z buraków pieczonych naprawdę się nie zmęczycie :)
Krem z buraków pieczonych jest czasochłonny, dlatego że pieczenie buraków zajmuje ok. 1,5-2 godzin. Ale pracy jest przy nim mało! Buraki można upiec dzień wcześniej, na przykład wieczorem, a na drugi dzień zająć się tylko ich obraniem i pokrojeniem przed dodaniem do garnka i zblendowaniem. Z pieczonych, jak i gotowanych buraków skórka łatwo odchodzi, a ponieważ będzie to krem, nie trzeba ścierać buraków na tarce, ani kroić w ładną kostkę. Przy kremie z buraków pieczonych naprawdę się nie zmęczycie :)
Komentarze 0