Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Z ferii przywiozłam nie tylko wypoczęte dzieci, ale także przepis na pyszny i bardzo aromatyczny krem z pieczonych buraków. Buraczki uwielbiam w każdej postaci, ale w postaci zupy lubię najbardziej. Krem z buraków pieczonych ma piękny intensywny kolor – przy tej zupie nie ma obawy, że buraczki stracą kolor, co się czasem zdarza podczas tradycyjnego gotowania.
Krem z buraków pieczonych jest czasochłonny, dlatego że pieczenie buraków zajmuje ok. 1,5-2 godzin. Ale pracy jest przy nim mało! Buraki można upiec dzień wcześniej, na przykład wieczorem, a na drugi dzień zająć się tylko ich obraniem i pokrojeniem przed dodaniem do garnka i zblendowaniem. Z pieczonych, jak i gotowanych buraków skórka łatwo odchodzi, a ponieważ będzie to krem, nie trzeba ścierać buraków na tarce, ani kroić w ładną kostkę. Przy kremie z buraków pieczonych naprawdę się nie zmęczycie :)
Przygotowanie
123 min
Krok 1
5 min
Buraki dokładnie myję, osuszam ręcznikiem papierowym i zawijam w folię aluminiową.
Krok 2
90 min
Układam na blaszce i piekę 1,5 godziny w 180 st. C.
Krok 3
5 min
Kiedy buraki ostygną, obieram je i kroję w grube plastry.
Krok 4
5 min
Włoszczyznę bez rozmrażania wrzucam do rondla na lekko rozgrzaną oliwę, podsmażam 5 minut.
Krok 5
5 min
Dodaję obrane i pokrojone w kostkę jabłko, podduszam kolejne 5 minut, bez przykrycia, żeby odparował sok.
Krok 6
4 min
Ząbki czosnku lekko rozgniatam trzonkiem noża, obieram, kroję w plasterki, wrzucam do rondla, włączam większą moc płyty i smażę minutę ciągle mieszając, aż poczuję wyraźny aromat smażonego czosnku.
Krem z buraków doprawiam solą, jeśli trzeba, sokiem z cytryny i cukrem.
Krok 9
1 min
Krem z pieczonych buraków podaję z łyżeczką serka mascarpone, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.
Krok 1
z
9
Buraki dokładnie myję, osuszam ręcznikiem papierowym i zawijam w folię aluminiową.
Krok 2
z
9
Układam na blaszce i piekę 1,5 godziny w 180 st. C.
Krok 3
z
9
Kiedy buraki ostygną, obieram je i kroję w grube plastry.
Krok 4
z
9
Włoszczyznę bez rozmrażania wrzucam do rondla na lekko rozgrzaną oliwę, podsmażam 5 minut.
Krok 5
z
9
Dodaję obrane i pokrojone w kostkę jabłko, podduszam kolejne 5 minut, bez przykrycia, żeby odparował sok.
Krok 6
z
9
Ząbki czosnku lekko rozgniatam trzonkiem noża, obieram, kroję w plasterki, wrzucam do rondla, włączam większą moc płyty i smażę minutę ciągle mieszając, aż poczuję wyraźny aromat smażonego czosnku.
Krem z buraków doprawiam solą, jeśli trzeba, sokiem z cytryny i cukrem.
Krok 9
z
9
Krem z pieczonych buraków podaję z łyżeczką serka mascarpone, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0