Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem z buraków pieczonych z warzywami

0
2 godz 3 min
Trudny
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Małe buraki podłużne lub okrągłe
0.5  główka
1  l
Woda
0.33  opakowanie
Mrożona włoszczyzna
1 
Małe jabłka
0.5  łyżeczka
Cukier
0.5  łyżeczka
Sok z cytryny
1  łyżka
Serek mascarpone
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól morska do doprawienia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.4 g
Węglowodany
23.17 g
Tłuszcze
6.58 g
Wartość energetyczna
165.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

123 min
Krok 1
5 min
Buraki dokładnie myję, osuszam ręcznikiem papierowym i zawijam w folię aluminiową.
Krok 2
90 min
Układam na blaszce i piekę 1,5 godziny w 180 st. C.
Krok 3
5 min
Kiedy buraki ostygną, obieram je i kroję w grube plastry.
Krok 4
5 min
Włoszczyznę bez rozmrażania wrzucam do rondla na lekko rozgrzaną oliwę, podsmażam 5 minut.
Krok 5
5 min
Dodaję obrane i pokrojone w kostkę jabłko, podduszam kolejne 5 minut, bez przykrycia, żeby odparował sok.
Krok 6
4 min
Ząbki czosnku lekko rozgniatam trzonkiem noża, obieram, kroję w plasterki, wrzucam do rondla, włączam większą moc płyty i smażę minutę ciągle mieszając, aż poczuję wyraźny aromat smażonego czosnku.
Krok 7
7 min
Podlewam włoszczyznę wywarem, dodaję pokrojone buraki, zagotowuję.
Krok 8
1 min
Krem z buraków doprawiam solą, jeśli trzeba, sokiem z cytryny i cukrem.
Krok 9
1 min
Krem z pieczonych buraków podaję z łyżeczką serka mascarpone, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.
Krem z buraków pieczonych z warzywami

Krok 1 z 9

Buraki dokładnie myję, osuszam ręcznikiem papierowym i zawijam w folię aluminiową.

Krem z buraków pieczonych z warzywami

Krok 2 z 9

Układam na blaszce i piekę 1,5 godziny w 180 st. C.

Krem z buraków pieczonych z warzywami

Krok 3 z 9

Kiedy buraki ostygną, obieram je i kroję w grube plastry.

Krem z buraków pieczonych z warzywami

Krok 4 z 9

Włoszczyznę bez rozmrażania wrzucam do rondla na lekko rozgrzaną oliwę, podsmażam 5 minut.

Krem z buraków pieczonych z warzywami

Krok 5 z 9

Dodaję obrane i pokrojone w kostkę jabłko, podduszam kolejne 5 minut, bez przykrycia, żeby odparował sok.

Krem z buraków pieczonych z warzywami

Krok 6 z 9

Ząbki czosnku lekko rozgniatam trzonkiem noża, obieram, kroję w plasterki, wrzucam do rondla, włączam większą moc płyty i smażę minutę ciągle mieszając, aż poczuję wyraźny aromat smażonego czosnku.

Krem z buraków pieczonych z warzywami

Krok 7 z 9

Podlewam włoszczyznę wywarem, dodaję pokrojone buraki, zagotowuję.

Krem z buraków pieczonych z warzywami

Krok 8 z 9

Krem z buraków doprawiam solą, jeśli trzeba, sokiem z cytryny i cukrem.

Krem z buraków pieczonych z warzywami

Krok 9 z 9

Krem z pieczonych buraków podaję z łyżeczką serka mascarpone, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.

Z ferii przywiozłam nie tylko wypoczęte dzieci, ale także przepis na pyszny i bardzo aromatyczny krem z pieczonych buraków. Buraczki uwielbiam w każdej postaci, ale w postaci zupy lubię najbardziej. Krem z buraków pieczonych ma piękny intensywny kolor – przy tej zupie nie ma obawy, że buraczki stracą kolor, co się czasem zdarza podczas tradycyjnego gotowania.

Krem z buraków pieczonych jest czasochłonny, dlatego że pieczenie buraków zajmuje ok. 1,5-2 godzin. Ale pracy jest przy nim mało! Buraki można upiec dzień wcześniej, na przykład wieczorem, a na drugi dzień zająć się tylko ich obraniem i pokrojeniem przed dodaniem do garnka i zblendowaniem. Z pieczonych, jak i gotowanych buraków skórka łatwo odchodzi, a ponieważ będzie to krem, nie trzeba ścierać buraków na tarce, ani kroić w ładną kostkę. Przy kremie z buraków pieczonych naprawdę się nie zmęczycie :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika