Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Krem z buraków pieczonych z warzywami
Krem z buraków pieczonych z warzywami
Krem z buraków pieczonych z warzywami
Krem z buraków pieczonych z warzywami
Krem z buraków pieczonych z warzywami

Krem z buraków pieczonych z warzywami

(0)
2 godz 3 min
Trudny
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Małe buraki podłużne lub okrągłe
0.5  główka
Czosnek
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  l
Woda
0.33  opakowanie
Mrożona włoszczyzna
1 
Małe jabłka
0.5  łyżeczka
Cukier
0.5  łyżeczka
Sok z cytryny
1  łyżka
Serek mascarpone
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.4 g
Węglowodany
23.17 g
Tłuszcze
6.58 g
Wartość energetyczna
165.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Z ferii przywiozłam nie tylko wypoczęte dzieci, ale także przepis na pyszny i bardzo aromatyczny krem z pieczonych buraków. Buraczki uwielbiam w każdej postaci, ale w postaci zupy lubię najbardziej. Krem z buraków pieczonych ma piękny intensywny kolor – przy tej zupie nie ma obawy, że buraczki stracą kolor, co się czasem zdarza podczas tradycyjnego gotowania.

Krem z buraków pieczonych jest czasochłonny, dlatego że pieczenie buraków zajmuje ok. 1,5-2 godzin. Ale pracy jest przy nim mało! Buraki można upiec dzień wcześniej, na przykład wieczorem, a na drugi dzień zająć się tylko ich obraniem i pokrojeniem przed dodaniem do garnka i zblendowaniem. Z pieczonych, jak i gotowanych buraków skórka łatwo odchodzi, a ponieważ będzie to krem, nie trzeba ścierać buraków na tarce, ani kroić w ładną kostkę. Przy kremie z buraków pieczonych naprawdę się nie zmęczycie :)

Przygotowanie

123 min
  • Krok 1

    5 min
    Buraki dokładnie myję, osuszam ręcznikiem papierowym i zawijam w folię aluminiową.
  • Krok 2

    90 min
    Układam na blaszce i piekę 1,5 godziny w 180 st. C.
  • Krok 3

    5 min
    Kiedy buraki ostygną, obieram je i kroję w grube plastry.
  • Krok 4

    5 min
    Włoszczyznę bez rozmrażania wrzucam do rondla na lekko rozgrzaną oliwę, podsmażam 5 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Dodaję obrane i pokrojone w kostkę jabłko, podduszam kolejne 5 minut, bez przykrycia, żeby odparował sok.
  • Krok 6

    4 min
    Ząbki czosnku lekko rozgniatam trzonkiem noża, obieram, kroję w plasterki, wrzucam do rondla, włączam większą moc płyty i smażę minutę ciągle mieszając, aż poczuję wyraźny aromat smażonego czosnku.
  • Krok 7

    7 min
    Podlewam włoszczyznę wywarem, dodaję pokrojone buraki, zagotowuję.
  • Krok 8

    1 min
    Krem z buraków doprawiam solą, jeśli trzeba, sokiem z cytryny i cukrem.
  • Krok 9

    1 min
    Krem z pieczonych buraków podaję z łyżeczką serka mascarpone, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.
Krem z buraków pieczonych z warzywami

Krok 1 z 9

Buraki dokładnie myję, osuszam ręcznikiem papierowym i zawijam w folię aluminiową.

Krem z buraków pieczonych z warzywami

Krok 2 z 9

Układam na blaszce i piekę 1,5 godziny w 180 st. C.

Krem z buraków pieczonych z warzywami

Krok 3 z 9

Kiedy buraki ostygną, obieram je i kroję w grube plastry.

Krem z buraków pieczonych z warzywami

Krok 4 z 9

Włoszczyznę bez rozmrażania wrzucam do rondla na lekko rozgrzaną oliwę, podsmażam 5 minut.

Krem z buraków pieczonych z warzywami

Krok 5 z 9

Dodaję obrane i pokrojone w kostkę jabłko, podduszam kolejne 5 minut, bez przykrycia, żeby odparował sok.

Krem z buraków pieczonych z warzywami

Krok 6 z 9

Ząbki czosnku lekko rozgniatam trzonkiem noża, obieram, kroję w plasterki, wrzucam do rondla, włączam większą moc płyty i smażę minutę ciągle mieszając, aż poczuję wyraźny aromat smażonego czosnku.

Krem z buraków pieczonych z warzywami

Krok 7 z 9

Podlewam włoszczyznę wywarem, dodaję pokrojone buraki, zagotowuję.

Krem z buraków pieczonych z warzywami

Krok 8 z 9

Krem z buraków doprawiam solą, jeśli trzeba, sokiem z cytryny i cukrem.

Krem z buraków pieczonych z warzywami

Krok 9 z 9

Krem z pieczonych buraków podaję z łyżeczką serka mascarpone, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    1 godz 24 min Trudny
  • Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami

    Zupa krem z buraków pieczonych z prażonymi migdałami

    1 godz 52 min Średni
  • Pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami

    Pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami

    1 godz 8 min Średni
  • Zupa jabłkowa z porem

    Zupa jabłkowa z porem

    45 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu