Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami

0
56min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  szklanka
Soczewica czerwona
700  ml
Woda
200  ml
Mleko kokosowe
2  ząbków
1 
Cebula
trochę
1 cm świeżego korzenia imbiru
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  kawałek
Pół łyżeczki startej świeżej kurkumy
1  szczypta
Chili
trochę
Kilka listków suszonego lubczyku
1  łyżka
Oliwa
trochę
Świeża zielenina do dekoracji
1  gałązka
Pomidorki koktajlowe
trochę
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól morska
1  gałązka
Bazylia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.2 g
Węglowodany
28.55 g
Tłuszcze
14 g
Wartość energetyczna
272.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

56 min
Krok 1 - kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym
5 min
W głębokim rondlu na oliwie podduszamy posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy starty na tarce imbir i kurkumę, dodajemy chili, chwilę dusimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i smażymy pół minuty, aż uwolni swój aromat.
Krok 2
15 min
Dodajemy do rondla przepłukaną na sicie soczewicę, podlewamy wywarem, doprawiamy szczyptą soli i lubczykiem, gotujemy 15 minut.
Krok 3
5 min
Do zupy z soczewicy dodajemy mleko kokosowe, mieszamy, chwilę gotujemy na wolnym ogniu.
Krok 4
4 min
Miksujemy zupę z soczewicy na gładki krem. Podajemy ze świeżo posiekanymi ziołami (bazylia, natka pietruszki lub kolendra) i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi.
Krok 5 - pieczone pomidorki
1 min
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Krok 6
5 min
Pomidorki myjemy, kroimy na połówki, delikatne przekładamy do miski. Skrapiamy pomidorki oliwą z oliwek, dorzucamy porwane na mniejsze części listki bazylii, oprószamy solą, delikatnie mieszamy.
Krok 7
20 min
Układamy połówki pomidorków na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15-20 minut.
Krok 8
1 min
Gorące pomidorki podajemy z kremową zupą z soczewicy.
Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami

Krok 1 - kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym z 8

W głębokim rondlu na oliwie podduszamy posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy starty na tarce imbir i kurkumę, dodajemy chili, chwilę dusimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i smażymy pół minuty, aż uwolni swój aromat.

Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami

Krok 2 z 8

Dodajemy do rondla przepłukaną na sicie soczewicę, podlewamy wywarem, doprawiamy szczyptą soli i lubczykiem, gotujemy 15 minut.

Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami

Krok 3 z 8

Do zupy z soczewicy dodajemy mleko kokosowe, mieszamy, chwilę gotujemy na wolnym ogniu.

Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami

Krok 4 z 8

Miksujemy zupę z soczewicy na gładki krem. Podajemy ze świeżo posiekanymi ziołami (bazylia, natka pietruszki lub kolendra) i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi.

Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami

Krok 5 - pieczone pomidorki z 8

Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.

Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami

Krok 6 z 8

Pomidorki myjemy, kroimy na połówki, delikatne przekładamy do miski. Skrapiamy pomidorki oliwą z oliwek, dorzucamy porwane na mniejsze części listki bazylii, oprószamy solą, delikatnie mieszamy.

Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami

Krok 7 z 8

Układamy połówki pomidorków na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15-20 minut.

Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami

Krok 8 z 8

Gorące pomidorki podajemy z kremową zupą z soczewicy.

Kremowa zupa z soczewicy na długo zapewnia uczucie sytości i przyjemnie rozgrzewa dzięki dodatkowi świeżego imbiru, stanowi więc nieodzowną pozycję w zimowym menu. Aromatyczne pieczone pomidorki dodają zupie z soczewicy smakowitego uroku. Zamiast nich, do zupy z soczewicy można dodać groszek ptysiowy, grzanki lub chipsy z warzyw. Smacznego!

Zobacz też inne przepisy na zupy z mleczka kokosowego:

Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym

Orientalny żurek

Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami

Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

Zupa jarzynowa po tajsku

Zobacz też

Zobacz Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika