Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą

0
1 godz 20 min
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

450  g
Mrożone brokuły lub jeden świeży
3 
Ziemniaki
1  l
Woda
2  ząbków
1 
Cebula
1  łyżka
Oliwa
1  szczypta
Kurkuma
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  szczypta
Pieprz biały do smaku
trochę
Sok z połówki limonki
trochę
Parmezan do udekorowania zupy
1  puszka
Ciecierzyca konserwowa
1  łyżeczka
Słodka papryka
0.25  łyżeczka
Chili
2  łyżek
Oliwa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.69 g
Węglowodany
41.29 g
Tłuszcze
14.39 g
Wartość energetyczna
346.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
10 min
W rondlu lekko rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podduszamy pokrojona w kostkę cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 2
15 min
Podlewamy cebulkę i ziemniaki wywarem, zagotowujemy. Dodajemy obrane ząbki czosnku, gotujemy 5 minut, dodajemy mrożone różyczki brokuła, gotujemy kolejne 10 minut.
Krok 3
3 min
Zestawiamy garnek z kuchenki, zupę brokułową miksujemy na krem, doprawiamy solą i sokiem z limonki.
Krok 4
3 min
Zupę brokułową podajemy z gorącą pieczoną ciecierzycą, posypujemy startym na płatki lub wiórki parmezanem. Doprawiamy pieprzem.
Krok 5
1 min
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Krok 6
3 min
Ciecierzycę płuczemy na sicie, osuszamy na listku ręcznika papierowego. Przekładamy do miski.
Krok 7
3 min
Skrapiamy ciecierzycę oliwą, posypujemy przyprawami, delikatnie mieszamy.
Krok 8
2 min
Przekładamy ciecierzycę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika.
Krok 9
40 min
Pieczemy ok. 40 minut. W połowie czasu pieczenia delikatnie mieszamy ciecierzycę.
Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą

Krok 1 z 9

W rondlu lekko rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podduszamy pokrojona w kostkę cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą

Krok 2 z 9

Podlewamy cebulkę i ziemniaki wywarem, zagotowujemy. Dodajemy obrane ząbki czosnku, gotujemy 5 minut, dodajemy mrożone różyczki brokuła, gotujemy kolejne 10 minut.

Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą

Krok 3 z 9

Zestawiamy garnek z kuchenki, zupę brokułową miksujemy na krem, doprawiamy solą i sokiem z limonki.

Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą

Krok 4 z 9

Zupę brokułową podajemy z gorącą pieczoną ciecierzycą, posypujemy startym na płatki lub wiórki parmezanem. Doprawiamy pieprzem.

Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą

Krok 5 z 9

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą

Krok 6 z 9

Ciecierzycę płuczemy na sicie, osuszamy na listku ręcznika papierowego. Przekładamy do miski.

Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą

Krok 7 z 9

Skrapiamy ciecierzycę oliwą, posypujemy przyprawami, delikatnie mieszamy.

Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą

Krok 8 z 9

Przekładamy ciecierzycę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika.

Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą

Krok 9 z 9

Pieczemy ok. 40 minut. W połowie czasu pieczenia delikatnie mieszamy ciecierzycę.

Zupa brokułowa, czyli łagodne w smaku brokuły, które nabierają charakteru w towarzystwie parmezanu i pieczonych kuleczek ciecierzycy. Tak podana zupa brokułowa nigdy się nie nudzi. Kiedy dodacie do niej ciecierzycę już na talerzu, pozostanie przyjemnie chrupiąca. Można też pozwolić ciecierzycy zmięknąć w garnku z zupą brokułową. Jak wolicie?

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Jeśli lubisz ciecierzycę, to koniecznie musisz spróbować też innych naszych przepisów:

Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

Marokańska zupa harira

Zobacz też

Zobacz Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą i grzankami

Zobacz Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną

Zobacz Zielona zupa

Zobacz Zupa krem z brokułów i kalafiora
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika