Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą
1 godz 20 min
450
g
Mrożone brokuły lub jeden świeży
3
Ziemniaki
3
łyżek
1
l
Woda
2
ząbków
1
Cebula
1
łyżka
Oliwa
1
szczypta
Kurkuma
1
szczypta
Sól morska do doprawienia
1
szczypta
Pieprz biały do smaku
trochę
Sok z połówki limonki
trochę
Parmezan do udekorowania zupy
1
puszka
Ciecierzyca konserwowa
1
łyżeczka
Słodka papryka
0.25
łyżeczka
Chili
2
łyżek
Oliwa
.
Wartości odżywcze
Białko
15.69 g
Węglowodany
41.29 g
Tłuszcze
14.39 g
Wartość energetyczna
346.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
10 min
W rondlu lekko rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podduszamy pokrojona w kostkę cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 2
15 min
Podlewamy cebulkę i ziemniaki wywarem, zagotowujemy. Dodajemy obrane ząbki czosnku, gotujemy 5 minut, dodajemy mrożone różyczki brokuła, gotujemy kolejne 10 minut.
Krok 3
3 min
Zestawiamy garnek z kuchenki, zupę brokułową miksujemy na krem, doprawiamy solą i sokiem z limonki.
Krok 4
3 min
Zupę brokułową podajemy z gorącą pieczoną ciecierzycą, posypujemy startym na płatki lub wiórki parmezanem. Doprawiamy pieprzem.
Krok 5
1 min
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Krok 6
3 min
Ciecierzycę płuczemy na sicie, osuszamy na listku ręcznika papierowego. Przekładamy do miski.
Krok 7
3 min
Skrapiamy ciecierzycę oliwą, posypujemy przyprawami, delikatnie mieszamy.
Krok 8
2 min
Przekładamy ciecierzycę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika.
Krok 9
40 min
Pieczemy ok. 40 minut. W połowie czasu pieczenia delikatnie mieszamy ciecierzycę.
Zupa brokułowa, czyli łagodne w smaku brokuły, które nabierają charakteru w towarzystwie parmezanu i pieczonych kuleczek ciecierzycy. Tak podana zupa brokułowa nigdy się nie nudzi. Kiedy dodacie do niej ciecierzycę już na talerzu, pozostanie przyjemnie chrupiąca. Można też pozwolić ciecierzycy zmięknąć w garnku z zupą brokułową. Jak wolicie?
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Jeśli lubisz ciecierzycę, to koniecznie musisz spróbować też innych naszych przepisów:
Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską
Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą
Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem
Marokańska zupa harira
Zobacz też
Zobacz Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą i grzankami
Zobacz Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną
Zobacz Zielona zupa
Zobacz Zupa krem z brokułów i kalafiora
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Jeśli lubisz ciecierzycę, to koniecznie musisz spróbować też innych naszych przepisów:
Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską
Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą
Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem
Marokańska zupa harira
Zobacz też
Zobacz Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą i grzankami
Zobacz Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną
Zobacz Zielona zupa
Zobacz Zupa krem z brokułów i kalafiora
Komentarze 0