
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł





Zupa z pieczonej cebuli

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Tym razem chciałbym Wam jednak przedstawić zupełnie wyjątkową wersję zupy cebulowej, o niepowtarzalnym smaku długo pieczonej, karmelizowanej cebuli, która po wyjęciu z piekarnika zmienia swoje ostre oblicze – staje się łagodna, lekko słodka i bardzo aromatyczna.
Oczywiście zupa cebulowa najlepiej smakuje w towarzystwie chrupiącej grzanki z roztopionym żółtym serem i świeżymi ziołami.
Zobacz też inne przepisy na zupy, w których znajdziesz pieczone warzywa i inne pieczone dodatki:
Krem z dyni z pieczoną gruszką
Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą
Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli
Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach
Zobacz też
Zobacz Zupa cebulowa krem
Zobacz Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami
Zobacz Łagodna zupa cebulowa krem z prażonymi pestkami dyni i słonecznika
Zobacz Zupa cebulowa z winem
Przygotowanie
Krok 1
8 minKrok 2
60 minKrok 3
20 minKrok 4
30 minKrok 5
6 minKrok 6
7 min
Krok 1 z 6
Cebulę obierz, przekrój wzdłuż na pół, posiekaj w cienkie plasterki i umieść w naczyniu żaroodpornym. Dodaj oliwę z oliwek, masło, suszony tymianek, sól i pieprz.

Krok 2 z 6
Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez ok. godzinę, w międzyczasie składniki przemieszaj przynajmniej jeden-dwa razy.

Krok 3 z 6
Uchyl piekarnik, do naczynia żaroodpornego dolej wino i piecz przez kolejne 20 minut bez pokrywy.

Krok 4 z 6
Upieczoną cebulę przenieś do garnka i zalej gorącym bulionem wołowym. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 30 minut. Spróbuj i w razie potrzeby zupę cebulową dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Krok 5 z 6
Pod koniec gotowania bagietkę pokrój na kromki i opiecz na złoty kolor z dwóch stron w tosterze lub w piekarniku (grzanki możesz dodatkowo delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku).

Krok 6 z 6
Zupę cebulową nalej do misek żaroodpornych, do każdej porcji włóż podpieczoną bagietkę, posyp ją startym serem, gałązkami tymianku i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C, do momentu aż ser się roztopi.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0