Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z pieczonej cebuli
Zupa z pieczonej cebuli
Zupa z pieczonej cebuli
Zupa z pieczonej cebuli
Zupa z pieczonej cebuli

Zupa z pieczonej cebuli

(0)
2 godz 11 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Bulion wołowy w słoiku WINIARY
1  l
Woda
250  ml
Czerwone wino wytrawne
2 
Cebula duża
2 
Duża czerwona cebula
1  łyżka
Masło
2  łyżek
Oliwa extra vergine
0.5  łyżeczka
Tymianek suszony
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Świeżo mielony pieprz
1 
Bagietka
150  g
Starty żółty ser (np. cheddar)
1  ząbek
Czosnek
trochę
Tymianek świeży
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.47 g
Węglowodany
21.93 g
Tłuszcze
18.04 g
Wartość energetyczna
318.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Najczęściej wykorzystywana jest w kuchni jako dodatek, ale cebula może też być głównym składnikiem potrawy. Doskonałym przykładem jest zupa cebulowa, do której zwykle używamy cebuli duszonej na maśle.

Tym razem chciałbym Wam jednak przedstawić zupełnie wyjątkową wersję zupy cebulowej, o niepowtarzalnym smaku długo pieczonej, karmelizowanej cebuli, która po wyjęciu z piekarnika zmienia swoje ostre oblicze – staje się łagodna, lekko słodka i bardzo aromatyczna.

Oczywiście zupa cebulowa najlepiej smakuje w towarzystwie chrupiącej grzanki z roztopionym żółtym serem i świeżymi ziołami.

Zobacz też inne przepisy na zupy, w których znajdziesz pieczone warzywa i inne pieczone dodatki:

Krem z dyni z pieczoną gruszką

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli

Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

Zobacz też

Zobacz Zupa cebulowa krem

Zobacz Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

Zobacz Łagodna zupa cebulowa krem z prażonymi pestkami dyni i słonecznika

Zobacz Zupa cebulowa z winem

Przygotowanie

131 min
  • Krok 1

    8 min
    Cebulę obierz, przekrój wzdłuż na pół, posiekaj w cienkie plasterki i umieść w naczyniu żaroodpornym. Dodaj oliwę z oliwek, masło, suszony tymianek, sól i pieprz.
  • Krok 2

    60 min
    Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez ok. godzinę, w międzyczasie składniki przemieszaj przynajmniej jeden-dwa razy.
  • Krok 3

    20 min
    Uchyl piekarnik, do naczynia żaroodpornego dolej wino i piecz przez kolejne 20 minut bez pokrywy.
  • Krok 4

    30 min
    Upieczoną cebulę przenieś do garnka i zalej gorącym bulionem wołowym. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 30 minut. Spróbuj i w razie potrzeby zupę cebulową dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 5

    6 min
    Pod koniec gotowania bagietkę pokrój na kromki i opiecz na złoty kolor z dwóch stron w tosterze lub w piekarniku (grzanki możesz dodatkowo delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku).
  • Krok 6

    7 min
    Zupę cebulową nalej do misek żaroodpornych, do każdej porcji włóż podpieczoną bagietkę, posyp ją startym serem, gałązkami tymianku i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C, do momentu aż ser się roztopi.
Zupa z pieczonej cebuli

Krok 1 z 6

Cebulę obierz, przekrój wzdłuż na pół, posiekaj w cienkie plasterki i umieść w naczyniu żaroodpornym. Dodaj oliwę z oliwek, masło, suszony tymianek, sól i pieprz.

Zupa z pieczonej cebuli

Krok 2 z 6

Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez ok. godzinę, w międzyczasie składniki przemieszaj przynajmniej jeden-dwa razy.

Zupa z pieczonej cebuli

Krok 3 z 6

Uchyl piekarnik, do naczynia żaroodpornego dolej wino i piecz przez kolejne 20 minut bez pokrywy.

Zupa z pieczonej cebuli

Krok 4 z 6

Upieczoną cebulę przenieś do garnka i zalej gorącym bulionem wołowym. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 30 minut. Spróbuj i w razie potrzeby zupę cebulową dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Zupa z pieczonej cebuli

Krok 5 z 6

Pod koniec gotowania bagietkę pokrój na kromki i opiecz na złoty kolor z dwóch stron w tosterze lub w piekarniku (grzanki możesz dodatkowo delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku).

Zupa z pieczonej cebuli

Krok 6 z 6

Zupę cebulową nalej do misek żaroodpornych, do każdej porcji włóż podpieczoną bagietkę, posyp ją startym serem, gałązkami tymianku i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C, do momentu aż ser się roztopi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

    Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

    2 godz 55 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z imbirem i curry oraz z grzankami ziołowymi

    Zupa marchewkowa z imbirem i curry oraz z grzankami ziołowymi

    45 min Łatwy
  • Krem z marchwi i fenkułu

    Krem z marchwi i fenkułu

    1 godz 29 min Średni
  • Zupa cebulowa z grzankami

    Zupa cebulowa z grzankami

    1 godz 29 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu