Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa z pieczonej cebuli
Zupa z pieczonej cebuli
Zupa z pieczonej cebuli
Zupa z pieczonej cebuli
Zupa z pieczonej cebuli
Dodaj do CookBook

Zupa z pieczonej cebuli

(1)
2 godz 11 min
Średni
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Bulion wołowy WINIARY
1  l
Woda
250  ml
Czerwone wino wytrawne
2 
Cebula duża
2 
Duża czerwona cebula
1  łyżka
Masło
2  łyżek
Oliwa extra vergine
0.5  łyżeczka
Tymianek suszony
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Świeżo mielony pieprz
1 
Bagietka
150  g
Starty żółty ser (np. cheddar)
1  ząbek
Czosnek
trochę
Tymianek świeży
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21.9 g
Wartość energetyczna
344.3 kcal
Tłuszcze
20.2 g
Białko
9.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Najczęściej wykorzystywana jest w kuchni jako dodatek, ale cebula może też być głównym składnikiem potrawy. Doskonałym przykładem jest zupa cebulowa, do której zwykle używamy cebuli duszonej na maśle.

Tym razem chciałbym Wam jednak przedstawić zupełnie wyjątkową wersję zupy cebulowej, o niepowtarzalnym smaku długo pieczonej, karmelizowanej cebuli, która po wyjęciu z piekarnika zmienia swoje ostre oblicze – staje się łagodna, lekko słodka i bardzo aromatyczna.

Oczywiście zupa cebulowa najlepiej smakuje w towarzystwie chrupiącej grzanki z roztopionym żółtym serem i świeżymi ziołami.

Zobacz też inne przepisy na zupy, w których znajdziesz pieczone warzywa i inne pieczone dodatki:

Krem z dyni z pieczoną gruszką

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli

Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

Zobacz też

Zobacz Zupa cebulowa krem

Zobacz Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

Zobacz Łagodna zupa cebulowa krem z prażonymi pestkami dyni i słonecznika

Zobacz Zupa cebulowa z winem

Przygotowanie

131 min
  • Krok 1

    8 min
    Cebulę obierz, przekrój wzdłuż na pół, posiekaj w cienkie plasterki i umieść w naczyniu żaroodpornym. Dodaj oliwę z oliwek, masło, suszony tymianek, sól i pieprz.
  • Krok 2

    60 min
    Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez ok. godzinę, w międzyczasie składniki przemieszaj przynajmniej jeden-dwa razy.
  • Krok 3

    20 min
    Uchyl piekarnik, do naczynia żaroodpornego dolej wino i piecz przez kolejne 20 minut bez pokrywy.
  • Krok 4

    30 min
    Upieczoną cebulę przenieś do garnka i zalej gorącym bulionem wołowym. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 30 minut. Spróbuj i w razie potrzeby zupę cebulową dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 5

    6 min
    Pod koniec gotowania bagietkę pokrój na kromki i opiecz na złoty kolor z dwóch stron w tosterze lub w piekarniku (grzanki możesz dodatkowo delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku).
  • Krok 6

    7 min
    Zupę cebulową nalej do misek żaroodpornych, do każdej porcji włóż podpieczoną bagietkę, posyp ją startym serem, gałązkami tymianku i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C, do momentu aż ser się roztopi.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Niski poziom cukru

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Meksykańska zupa z kaszą gryczaną

    Meksykańska zupa z kaszą gryczaną

    55 min Łatwy
  • Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

    Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

    1 godz 59 min Średni
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy
  • Zupa z cieciorką

    Zupa z cieciorką

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu