Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Najczęściej wykorzystywana jest w kuchni jako dodatek, ale cebula może też być głównym składnikiem potrawy. Doskonałym przykładem jest zupa cebulowa, do której zwykle używamy cebuli duszonej na maśle.
Tym razem chciałbym Wam jednak przedstawić zupełnie wyjątkową wersję zupy cebulowej, o niepowtarzalnym smaku długo pieczonej, karmelizowanej cebuli, która po wyjęciu z piekarnika zmienia swoje ostre oblicze – staje się łagodna, lekko słodka i bardzo aromatyczna.
Oczywiście zupa cebulowa najlepiej smakuje w towarzystwie chrupiącej grzanki z roztopionym żółtym serem i świeżymi ziołami.
Zobacz też inne przepisy na zupy, w których znajdziesz pieczone warzywa i inne pieczone dodatki:
Cebulę obierz, przekrój wzdłuż na pół, posiekaj w cienkie plasterki i umieść w naczyniu żaroodpornym. Dodaj oliwę z oliwek, masło, suszony tymianek, sól i pieprz.
Krok 2
60 min
Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez ok. godzinę, w międzyczasie składniki przemieszaj przynajmniej jeden-dwa razy.
Krok 3
20 min
Uchyl piekarnik, do naczynia żaroodpornego dolej wino i piecz przez kolejne 20 minut bez pokrywy.
Krok 4
30 min
Upieczoną cebulę przenieś do garnka i zalej gorącym bulionem wołowym. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 30 minut. Spróbuj i w razie potrzeby zupę cebulową dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Krok 5
6 min
Pod koniec gotowania bagietkę pokrój na kromki i opiecz na złoty kolor z dwóch stron w tosterze lub w piekarniku (grzanki możesz dodatkowo delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku).
Krok 6
7 min
Zupę cebulową nalej do misek żaroodpornych, do każdej porcji włóż podpieczoną bagietkę, posyp ją startym serem, gałązkami tymianku i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C, do momentu aż ser się roztopi.
Krok 1
z
6
Cebulę obierz, przekrój wzdłuż na pół, posiekaj w cienkie plasterki i umieść w naczyniu żaroodpornym. Dodaj oliwę z oliwek, masło, suszony tymianek, sól i pieprz.
Krok 2
z
6
Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez ok. godzinę, w międzyczasie składniki przemieszaj przynajmniej jeden-dwa razy.
Krok 3
z
6
Uchyl piekarnik, do naczynia żaroodpornego dolej wino i piecz przez kolejne 20 minut bez pokrywy.
Krok 4
z
6
Upieczoną cebulę przenieś do garnka i zalej gorącym bulionem wołowym. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 30 minut. Spróbuj i w razie potrzeby zupę cebulową dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Krok 5
z
6
Pod koniec gotowania bagietkę pokrój na kromki i opiecz na złoty kolor z dwóch stron w tosterze lub w piekarniku (grzanki możesz dodatkowo delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku).
Krok 6
z
6
Zupę cebulową nalej do misek żaroodpornych, do każdej porcji włóż podpieczoną bagietkę, posyp ją startym serem, gałązkami tymianku i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C, do momentu aż ser się roztopi.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0