Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z pieczonej cebuli

0
2 godz 11 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3  łyżek
Bulion wołowy w słoiku WINIARY
1  l
Woda
250  ml
Czerwone wino wytrawne
2 
Cebula duża
2 
Duża czerwona cebula
1  łyżka
Masło
2  łyżek
Oliwa extra vergine
0.5  łyżeczka
Tymianek suszony
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Świeżo mielony pieprz
1 
Bagietka
150  g
Starty żółty ser (np. cheddar)
1  ząbek
trochę
Tymianek świeży

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.47 g
Węglowodany
21.93 g
Tłuszcze
18.04 g
Wartość energetyczna
318.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

131 min
Krok 1
8 min
Cebulę obierz, przekrój wzdłuż na pół, posiekaj w cienkie plasterki i umieść w naczyniu żaroodpornym. Dodaj oliwę z oliwek, masło, suszony tymianek, sól i pieprz.
Krok 2
60 min
Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez ok. godzinę, w międzyczasie składniki przemieszaj przynajmniej jeden-dwa razy.
Krok 3
20 min
Uchyl piekarnik, do naczynia żaroodpornego dolej wino i piecz przez kolejne 20 minut bez pokrywy.
Krok 4
30 min
Upieczoną cebulę przenieś do garnka i zalej gorącym bulionem wołowym. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 30 minut. Spróbuj i w razie potrzeby zupę cebulową dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Krok 5
6 min
Pod koniec gotowania bagietkę pokrój na kromki i opiecz na złoty kolor z dwóch stron w tosterze lub w piekarniku (grzanki możesz dodatkowo delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku).
Krok 6
7 min
Zupę cebulową nalej do misek żaroodpornych, do każdej porcji włóż podpieczoną bagietkę, posyp ją startym serem, gałązkami tymianku i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C, do momentu aż ser się roztopi.
Zupa z pieczonej cebuli

Krok 1 z 6

Cebulę obierz, przekrój wzdłuż na pół, posiekaj w cienkie plasterki i umieść w naczyniu żaroodpornym. Dodaj oliwę z oliwek, masło, suszony tymianek, sól i pieprz.

Zupa z pieczonej cebuli

Krok 2 z 6

Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez ok. godzinę, w międzyczasie składniki przemieszaj przynajmniej jeden-dwa razy.

Zupa z pieczonej cebuli

Krok 3 z 6

Uchyl piekarnik, do naczynia żaroodpornego dolej wino i piecz przez kolejne 20 minut bez pokrywy.

Zupa z pieczonej cebuli

Krok 4 z 6

Upieczoną cebulę przenieś do garnka i zalej gorącym bulionem wołowym. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 30 minut. Spróbuj i w razie potrzeby zupę cebulową dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Zupa z pieczonej cebuli

Krok 5 z 6

Pod koniec gotowania bagietkę pokrój na kromki i opiecz na złoty kolor z dwóch stron w tosterze lub w piekarniku (grzanki możesz dodatkowo delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku).

Zupa z pieczonej cebuli

Krok 6 z 6

Zupę cebulową nalej do misek żaroodpornych, do każdej porcji włóż podpieczoną bagietkę, posyp ją startym serem, gałązkami tymianku i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C, do momentu aż ser się roztopi.

Najczęściej wykorzystywana jest w kuchni jako dodatek, ale cebula może też być głównym składnikiem potrawy. Doskonałym przykładem jest zupa cebulowa, do której zwykle używamy cebuli duszonej na maśle.

Tym razem chciałbym Wam jednak przedstawić zupełnie wyjątkową wersję zupy cebulowej, o niepowtarzalnym smaku długo pieczonej, karmelizowanej cebuli, która po wyjęciu z piekarnika zmienia swoje ostre oblicze – staje się łagodna, lekko słodka i bardzo aromatyczna.

Oczywiście zupa cebulowa najlepiej smakuje w towarzystwie chrupiącej grzanki z roztopionym żółtym serem i świeżymi ziołami.

Zobacz też inne przepisy na zupy, w których znajdziesz pieczone warzywa i inne pieczone dodatki:

Krem z dyni z pieczoną gruszką

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli

Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

Zobacz też

Zobacz Zupa cebulowa krem

Zobacz Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

Zobacz Łagodna zupa cebulowa krem z prażonymi pestkami dyni i słonecznika

Zobacz Zupa cebulowa z winem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika