Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym
Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym
Dodaj do CookBook

Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

(0)
56 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Soczewica czerwona
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
700  ml
Woda
200  g
Mleko kokosowe
2  ząbków
Czosnek
1 
Cebula
trochę
1 cm świeżego korzenia imbiru
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  kawałek
Pół łyżeczki startej świeżej kurkumy
1  szczypta
Chili
trochę
Kilka listków suszonego lubczyku
1  łyżka
Oliwa
trochę
Świeża zielenina do dekoracji
1  gałązka
Pomidorki koktajlowe
trochę
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól morska
1  gałązka
Bazylia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
24.7 g
Wartość energetyczna
202.9 kcal
Tłuszcze
5.9 g
Białko
10.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kremowa zupa z soczewicy na długo zapewnia uczucie sytości i przyjemnie rozgrzewa dzięki dodatkowi świeżego imbiru, stanowi więc nieodzowną pozycję w zimowym menu. Aromatyczne pieczone pomidorki dodają zupie z soczewicy smakowitego uroku. Zamiast nich, do zupy z soczewicy można dodać groszek ptysiowy, grzanki lub chipsy z warzyw. Smacznego!

Zobacz też inne przepisy na zupy z mleczka kokosowego:

Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym

Orientalny żurek

Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami

Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

Zupa jarzynowa po tajsku

Zobacz też

Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym

Przygotowanie

56 min
  • Krok 1 - kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym

    5 min
    W głębokim rondlu na oliwie podduszamy posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy starty na tarce imbir i kurkumę, dodajemy chili, chwilę dusimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i smażymy pół minuty, aż uwolni swój aromat.
  • Krok 2

    15 min
    Dodajemy do rondla przepłukaną na sicie soczewicę, podlewamy wywarem, doprawiamy szczyptą soli i lubczykiem, gotujemy 15 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Do zupy z soczewicy dodajemy mleko kokosowe, mieszamy, chwilę gotujemy na wolnym ogniu.
  • Krok 4

    4 min
    Miksujemy zupę z soczewicy na gładki krem. Podajemy ze świeżo posiekanymi ziołami (bazylia, natka pietruszki lub kolendra) i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi.
  • Krok 5 - pieczone pomidorki

    1 min
    Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
  • Krok 6

    5 min
    Pomidorki myjemy, kroimy na połówki, delikatne przekładamy do miski. Skrapiamy pomidorki oliwą z oliwek, dorzucamy porwane na mniejsze części listki bazylii, oprószamy solą, delikatnie mieszamy.
  • Krok 7

    20 min
    Układamy połówki pomidorków na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15-20 minut.
  • Krok 8

    1 min
    Gorące pomidorki podajemy z kremową zupą z soczewicy.
Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

Krok 1 - kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym z 8

W głębokim rondlu na oliwie podduszamy posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy starty na tarce imbir i kurkumę, dodajemy chili, chwilę dusimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i smażymy pół minuty, aż uwolni swój aromat.

Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

Krok 2 z 8

Dodajemy do rondla przepłukaną na sicie soczewicę, podlewamy wywarem, doprawiamy szczyptą soli i lubczykiem, gotujemy 15 minut.

Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

Krok 3 z 8

Do zupy z soczewicy dodajemy mleko kokosowe, mieszamy, chwilę gotujemy na wolnym ogniu.

Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

Krok 4 z 8

Miksujemy zupę z soczewicy na gładki krem. Podajemy ze świeżo posiekanymi ziołami (bazylia, natka pietruszki lub kolendra) i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi.

Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

Krok 5 - pieczone pomidorki z 8

Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.

Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

Krok 6 z 8

Pomidorki myjemy, kroimy na połówki, delikatne przekładamy do miski. Skrapiamy pomidorki oliwą z oliwek, dorzucamy porwane na mniejsze części listki bazylii, oprószamy solą, delikatnie mieszamy.

Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

Krok 7 z 8

Układamy połówki pomidorków na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15-20 minut.

Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

Krok 8 z 8

Gorące pomidorki podajemy z kremową zupą z soczewicy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa krem ze szpinaku

    Zupa krem ze szpinaku

    19 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z fasolki szparagowej

    Zupa z fasolki szparagowej

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu