Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

0
27min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600  g
Topinambur
200  g
Ziemniaki (2 średnie)
2 
Cebula
700  ml
Bulion warzywny
4  łyżek
Gęste mleczko kokosowe
1  szczypta
Pieprz biały do smaku
1  szczypta
Kozieradka do smaku
1  łyżka
Oliwa do skropienia zupy
trochę
Olej roślinny do smażenia
1  paczka
Rukola

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.32 g
Węglowodany
39.54 g
Tłuszcze
9.61 g
Wartość energetyczna
254.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

27 min
Krok 1
5 min
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy na złoty kolor cebulę (około 5 minut).
Krok 2
5 min
Ziemniaki i topinambura obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy kolejne 5 minut.
Krok 3
15 min
Usmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw (około 15 minut).
Krok 4
1 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku pieprzem i kozieradką i dodajemy bezpośrednio do zupy mleczko kokosowe intensywnie mieszając.
Krok 5
1 min
Gotową zupę miksujemy blenderem. Podajemy z oliwą i rukolą.
Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

Krok 1 z 5

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy na złoty kolor cebulę (około 5 minut).

Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

Krok 2 z 5

Ziemniaki i topinambura obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy kolejne 5 minut.

Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

Krok 3 z 5

Usmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw (około 15 minut).

Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

Krok 4 z 5

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku pieprzem i kozieradką i dodajemy bezpośrednio do zupy mleczko kokosowe intensywnie mieszając.

Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

Krok 5 z 5

Gotową zupę miksujemy blenderem. Podajemy z oliwą i rukolą.

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty wyglądem przypomina nieco imbir, w zapachu i strukturze podobny jest według mnie do kalarepki. Całkiem niedawno o nim usłyszałam i postanowiłam mu się nieco bliżej przyjrzeć :)

Topinambur zwany jest też źródłem młodości i zdrowia. Dowiedziałam się, że wpływa dobroczynnie nie tylko na naszą cerę, ale też na przemianę materii. Ta informacja zainteresuje chyba wszystkie Panie :) Topinambur po obraniu bardzo szybko ciemnieje, więc warto go skropić sokiem z cytryny lub bezpośrednio po pokrojeniu wrzucić na patelnię. Ja właśnie tak zrobiłam i mój topinambur nawet po usmażeniu nie stracił ładnego koloru.

Zupa krem z topinamburu wyszła bardzo smaczna i jak na zupę kremową wyjątkowo sycąca.

Polecam też przepisy na pyszne zupy ziemniaczane:

Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu

Zupa ziemniaczana z kociołka

Zupa ziemniaczaka krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika