Zupa z soczewicy na mleku kokosowym
1 godz 20 min
Średni
4
łyżek
1
l
Woda
200
ml
Mleko kokosowe
200
g
Soczewica czerwona
4
Pomidory
1
Cebula
2
ząbków
2
Marchewka
1
kawałek
2-cm kawałek imbiru
2
łyżek
Oliwa z oliwek
0.5
łyżeczka
Słodka mielona papryka
0.5
łyżeczka
Suszony tymianek
1
szczypta
Chili
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz świeżo mielony do smaku
4
gałązek
Świeże zioła, np. oregano lub tymianek
200
g
Większe krewetki, np. królewskie
50
ml
Białe wino wytrawne
1
Cebula mała
1
łyżka
Masło
1
łyżka
Oliwa
0.5
Sok z 1/2 cytryny
0.25
łyżeczka
Suszone płatki chili
.
Wartości odżywcze
Białko
26.31 g
Węglowodany
48.69 g
Tłuszcze
27.16 g
Wartość energetyczna
536.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
6 min
Cebulę i marchewki obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, natomiast marchewki w 1 cm plasterki.
Krok 2
4 min
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę.
Krok 3
5 min
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną drobno cebulę, zrumień.
Krok 4
4 min
Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir. Podsmaż przez kolejne 2 minuty.
Krok 5
5 min
Następnie dorzuć pokrojone marchewki i pomidory. Całość smaż przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 6
4 min
Zawartość garnka zalej bulionem warzywnym. Dodaj opłukaną soczewicę i przyprawy – słodką paprykę, tymianek i chili.
Krok 7
30 min
Gotuj na wolnym ogniu około pół godziny, aż soczewica i marchewka staną się miękkie.
Krok 8
3 min
Na koniec dodaj mleko kokosowe i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Krok 9
6 min
Teraz czas na przygotowanie krewetek. Zajmie to dosłownie chwilę, dlatego zajmij się tym kiedy zupa będzie już gotowa. Na patelni rozgrzej oliwę i masło, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją przez kilka minut.
Krok 5
5 min
Wrzuć oczyszczone krewetki, dopraw solą oraz płatkami chili.
Krok 11
5 min
Dodaj sok z cytryny, wino oraz listki świeżych ziół. Zwiększ ogień i duś krewetki przez ok. 2-3 minuty, tak by większość płynu się zredukowała.
Krok 12
3 min
Zupę z soczewicy nałóż do talerzy i podawaj ze świeżo przyrządzonymi krewetkami, ziołami i chrupiącymi grzankami z bagietki.
Zupa z soczewicy na mleku kokosowym i z dodatkiem krewetek to świetna propozycja dla miłośników niebanalnych smaków. Każda kolejna łyżka zupy z czerwonej soczewicy może zapewnić zróżnicowane doznania smakowe, od delikatnych i aromatycznych do dość pikantnych i mocnych akcentów. W zupie z czerwonej soczewicy znajdziesz ostre przyprawy – chili i imbir, charakterny czosnek i dużą ilość świeżych ziół. To wszystko lekko złagodzone dzięki użyciu mleka kokosowego.
Jakie jeszcze pyszne zupy mogą powstać z mlekiem kokosowym lub samym kokosem? Zobacz inne przepisy:
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
Egzotyczna zupa krem: marchew, kokos, awokado
Indyjska zupa tikka masala
Orientalny żurek
Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi
Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami
Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą
Jakie jeszcze pyszne zupy mogą powstać z mlekiem kokosowym lub samym kokosem? Zobacz inne przepisy:
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
Egzotyczna zupa krem: marchew, kokos, awokado
Indyjska zupa tikka masala
Orientalny żurek
Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi
Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami
Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą
Komentarze 0