Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę i marchewki obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, natomiast marchewki w 1 cm plasterki.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną drobno cebulę, zrumień.
Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir. Podsmaż przez kolejne 2 minuty.
Następnie dorzuć pokrojone marchewki i pomidory. Całość smaż przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Zawartość garnka zalej bulionem warzywnym. Dodaj opłukaną soczewicę i przyprawy – słodką paprykę, tymianek i chili.
Gotuj na wolnym ogniu około pół godziny, aż soczewica i marchewka staną się miękkie.
Na koniec dodaj mleko kokosowe i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Teraz czas na przygotowanie krewetek. Zajmie to dosłownie chwilę, dlatego zajmij się tym kiedy zupa będzie już gotowa. Na patelni rozgrzej oliwę i masło, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją przez kilka minut.
Wrzuć oczyszczone krewetki, dopraw solą oraz płatkami chili.
Dodaj sok z cytryny, wino oraz listki świeżych ziół. Zwiększ ogień i duś krewetki przez ok. 2-3 minuty, tak by większość płynu się zredukowała.
Zupę z soczewicy nałóż do talerzy i podawaj ze świeżo przyrządzonymi krewetkami, ziołami i chrupiącymi grzankami z bagietki.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0