Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

0
1 godz 20 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  l
Woda
200  ml
Mleko kokosowe
200  g
Soczewica czerwona
4 
Pomidory
1 
Cebula
2  ząbków
2 
Marchewka
1  kawałek
2-cm kawałek imbiru
2  łyżek
Oliwa z oliwek
0.5  łyżeczka
Słodka mielona papryka
0.5  łyżeczka
Suszony tymianek
1  szczypta
Chili
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz świeżo mielony do smaku
4  gałązek
Świeże zioła, np. oregano lub tymianek
200  g
Większe krewetki, np. królewskie
50  ml
Białe wino wytrawne
1 
Cebula mała
1  łyżka
Masło
1  łyżka
Oliwa
0.5 
Sok z 1/2 cytryny
0.25  łyżeczka
Suszone płatki chili

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.31 g
Węglowodany
48.69 g
Tłuszcze
27.16 g
Wartość energetyczna
536.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
6 min
Cebulę i marchewki obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, natomiast marchewki w 1 cm plasterki.
Krok 2
4 min
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę.
Krok 3
5 min
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną drobno cebulę, zrumień.
Krok 4
4 min
Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir. Podsmaż przez kolejne 2 minuty.
Krok 5
5 min
Następnie dorzuć pokrojone marchewki i pomidory. Całość smaż przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 6
4 min
Zawartość garnka zalej bulionem warzywnym. Dodaj opłukaną soczewicę i przyprawy – słodką paprykę, tymianek i chili.
Krok 7
30 min
Gotuj na wolnym ogniu około pół godziny, aż soczewica i marchewka staną się miękkie.
Krok 8
3 min
Na koniec dodaj mleko kokosowe i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Krok 9
6 min
Teraz czas na przygotowanie krewetek. Zajmie to dosłownie chwilę, dlatego zajmij się tym kiedy zupa będzie już gotowa. Na patelni rozgrzej oliwę i masło, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją przez kilka minut.
Krok 5
5 min
Wrzuć oczyszczone krewetki, dopraw solą oraz płatkami chili.
Krok 11
5 min
Dodaj sok z cytryny, wino oraz listki świeżych ziół. Zwiększ ogień i duś krewetki przez ok. 2-3 minuty, tak by większość płynu się zredukowała.
Krok 12
3 min
Zupę z soczewicy nałóż do talerzy i podawaj ze świeżo przyrządzonymi krewetkami, ziołami i chrupiącymi grzankami z bagietki.
Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

Krok 1 z 12

Cebulę i marchewki obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, natomiast marchewki w 1 cm plasterki.

Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

Krok 2 z 12

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę.

Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

Krok 3 z 12

W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną drobno cebulę, zrumień.

Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

Krok 4 z 12

Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir. Podsmaż przez kolejne 2 minuty.

Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

Krok 5 z 12

Następnie dorzuć pokrojone marchewki i pomidory. Całość smaż przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

Krok 6 z 12

Zawartość garnka zalej bulionem warzywnym. Dodaj opłukaną soczewicę i przyprawy – słodką paprykę, tymianek i chili.

Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

Krok 7 z 12

Gotuj na wolnym ogniu około pół godziny, aż soczewica i marchewka staną się miękkie.

Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

Krok 8 z 12

Na koniec dodaj mleko kokosowe i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

Krok 9 z 12

Teraz czas na przygotowanie krewetek. Zajmie to dosłownie chwilę, dlatego zajmij się tym kiedy zupa będzie już gotowa. Na patelni rozgrzej oliwę i masło, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją przez kilka minut.

Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

Krok 5 z 12

Wrzuć oczyszczone krewetki, dopraw solą oraz płatkami chili.

Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

Krok 11 z 12

Dodaj sok z cytryny, wino oraz listki świeżych ziół. Zwiększ ogień i duś krewetki przez ok. 2-3 minuty, tak by większość płynu się zredukowała.

Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

Krok 12 z 12

Zupę z soczewicy nałóż do talerzy i podawaj ze świeżo przyrządzonymi krewetkami, ziołami i chrupiącymi grzankami z bagietki.

Zupa z soczewicy na mleku kokosowym i z dodatkiem krewetek to świetna propozycja dla miłośników niebanalnych smaków. Każda kolejna łyżka zupy z czerwonej soczewicy może zapewnić zróżnicowane doznania smakowe, od delikatnych i aromatycznych do dość pikantnych i mocnych akcentów. W zupie z czerwonej soczewicy znajdziesz ostre przyprawy – chili i imbir, charakterny czosnek i dużą ilość świeżych ziół. To wszystko lekko złagodzone dzięki użyciu mleka kokosowego.

Jakie jeszcze pyszne zupy mogą powstać z mlekiem kokosowym lub samym kokosem? Zobacz inne przepisy:
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
Egzotyczna zupa krem: marchew, kokos, awokado
Indyjska zupa tikka masala
Orientalny żurek
Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi
Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami
Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika